• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lody naturalne - nowy kulinarny przebój w Trójmieście

Łukasz Stafiej
14 czerwca 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Lody naturalne nakładane są do kubeczków lub wafelków szpatułkami zamiast gałkownicami. To znak rozpoznawczy. Lody naturalne nakładane są do kubeczków lub wafelków szpatułkami zamiast gałkownicami. To znak rozpoznawczy.

Zamiast gałki - spora porcja nakładana szpatułką. Zamiast wafelka - papierowy kubeczek. To dwie najważniejsze cechy, które wyróżniają robiące ostatnio furorę w Trójmieście lody naturalne. Nie licząc smaku oczywiście, którego w tych sygnowanych logo dużych producentów ponoć nie znajdziemy.



Zobacz listę wszystkich lodziarni w Trójmieście >>>

Lody naturalne:

Lody naturalne albo - jak coraz częściej się mówi - rzemieślnicze to najnowszy trend kulinarny w Trójmieście. Kolejne - mniejsze czy większe - lodziarnie oferujące lody tego typu wyrastają jak grzyby po deszczu. Tylko w ciągu ostatnich kilku tygodni takich lokali powstało niemal dziesięć. Czym się różnią od tych klasycznych firmowanych przez dużych producentów albo - jak wolą mówić lodziarze rzemieślnicy - przemysłowych?

Tylko naturalne składniki

- Generalna zasada w lodach naturalnych lub rzemieślniczych jest taka: im mniej składników, tym lepiej. Prawdziwe mleko, nie w proszku. Prawdziwe jaja, nie w proszku. Na koniec cukier i dodatki, przede wszystkim świeże owoce - mówi właściciel i producent lodów Krzysztof Nieciecki z lodziarni Znane Smaki.
Nowy lokal kontynuuje lodową tradycję legendarnego Misia, który lodami karmi gdańszczan od lat 60. Dawni pracownicy zabrali ze sobą tradycyjne receptury, więc smak jest ten sam, co w poprzednim miejscu. Nawet lista smaków ułożona jest tak samo: zaczyna się od waniliowych, kończy na kakao. Po drodze są jeszcze specjalności zakładu - karmelowy i deser angielski.

Receptura lodów w Znanych Smakach powstała, zanim w Polsce narodziła się moda na lody rzemieślnicze. Receptura lodów w Znanych Smakach powstała, zanim w Polsce narodziła się moda na lody rzemieślnicze.
- To żelazna lista od lat. Ta kolejność ma znaczenie, ponieważ waniliowe smakują najlepiej z truskawkowymi, a karmelowe z cytrynowymi. Popularność jest skorelowana z temperaturą na zewnątrz. Gdy oscyluje ona w okolicach 20 stopni, to najlepiej schodzi waniliowy. Przy upałach: smaki owocowe - truskawkowe, cytrynowe - opowiada Nieciecki.
Wpadają wieloletni bywalcy z Misia, których panie ekspedientki obsługują bez słowa - nakładając na przykład po dziesięć gałek deseru angielskiego na wafelek. Wpadają też nowi klienci, których przyciągnął internetowy rozgłos oraz moda na lody rzemieślnicze.

- Tak naprawdę nasze smaki były znane i lubiane, zanim w ogóle zaczęto myśleć o czymś takim, jak lody rzemieślnicze - stwierdza Nieciecki. - Nie podążamy za modą, po prostu kontynuujemy to, co robiliśmy codziennie od kilkunastu lat. Dlatego też nie zdecydowaliśmy się na szpatułkę i kubek, jak to teraz dyktuje moda. Nadal nakładamy na gałki.
Szpatułka i kubeczek

Gałka i wafelek w nowych, rzemieślniczych lodziarniach odchodzą jednak powoli do lamusa. Wypiera ja porcja nakładana szpatułką do papierowego kubeczka. To trend, który lodziarze- rzemieślnicy podpatrzyli w ojczyźnie naturalnych lodów, czyli we Włoszech.

- To znak rozpoznawczy lodziarni rzemieślniczych - mówi Paweł Petrykowski, lodziarz z kawiarni Paulo Gelateria. - Oczywiście sposób podawania nie wpływa w żaden sposób na smak, ale lód nałożony szpatułką lepiej się prezentuje w kubku lub wafelku. To kwestia wizerunku. Sama czynność nakładania również jest swego rodzaju rytuałem, przyciąga wzrok gości.
W Altanie Smaków warto spróbować przede wszystkim maliny i czekolady. W Altanie Smaków warto spróbować przede wszystkim maliny i czekolady.
No i najważniejsza różnica: smaki. Według lodowych łasuchów te w lodziarniach rzemieślniczych są niepowtarzalne. Pistacja smakuje orzechem, a nie chemią, czekolada i wanilia jest prawdziwa, bez sztucznych aromatów, a w lodach truskawkowych znajdziemy duże kawałki owoców. A przecież klasyczne smaki to tylko podstawa. Lodowych rzemieślników ogranicza tylko wyobraźnia, dostępność składników czy smaki właściwe dla danego regionu. Na przykład w Japonii zjemy lody rybne, we Francji - z pasztetu foie gras. W lodziarniach trójmiejskich z kolei furorę robią ostatnio karmelowe z solą, bazyliowe czy piwne. Znajdziemy również chałwowe, ogórkowe, o smaku ciasteczek Oreo, masła orzechowego czy nawet sera gorgonzola z gruszką.

Robert GrotkowskiAltany Smaków, gdzie zjemy lody marki Amore Bio Gelato: - Różnica między lodami rzemieślniczymi a przemysłowymi to przede wszystkim ich napowietrzenie, czyli różnica między pojemnością w litrach a gramaturą. Im ona większa, tym więcej powietrza i cukru, a tym samym mniej surowca. Przy gelato - tradycyjnych lodach rzemieślniczych napowietrzenie wynosi do 20 proc., przy przemysłowych - nawet kilka razy więcej. A tam, gdzie jest mniej powietrza, smak jest bardziej wyraźny, a lody bardziej pełne i sycące.
Lodów naturalnych w Trójmieście spróbujemy również w Gdańsku m.in. w Umam Marina i w Misiu, w Gdyni - U Lodziarzy, a w Sopocie w Capuccino Cafe. Cena jednej porcji wahają się pomiędzy 2 zł a 4,50 zł.

Miejsca

Opinie (172) 8 zablokowanych

  • Przepis na dawne lody z lat 70' jakich nie kupicie w żadnej lodziarni. (8)

    6 żółtek + 0.5 szklanki cukru + pudełko 300g śmietany 30% + pół pudełka po śmietanie mleka ok. 150g + cukier waniliowy
    Robimy kogiel-mogiel a później dodajemy resztę i dalej mieszamy.
    Wszystko w mały garnek który zmieści się w zamrażalniku.
    Miksujemy co 20 minut w czasie ok. 1.5 godziny.

    Jemy lody z dzieciństwa.

    Pamiętajmy o umyciu jajek ew. sparzeniu.

    Lodów raz rozmrożonych nigdy nie zamrażamy ponownie.

    Smacznego.

    • 113 5

    • z tymi jajkami to chyba przegięcie (2)

      myję tylko jak pióra w fabryce przyklejają, żeby wyglądały na "kurowe" jajka,
      ale tak to nie, po co?
      może kiedyś wiejskie trzeba było myć,
      tych sklepowych nie trzeba

      • 1 13

      • Jak do jajecznicy to nie ma problemu, do wypeków także, ale do lodów to BHP wskazane. (1)

        • 13 2

        • czytam właśnie wyniki badań, piszą, że w jajecznicy salmonella nie ginie

          piszą, że gotowanie jajka 10 minut zabija salmonellę

          • 1 0

    • przepis (2)

      czy śmietanę należy ubić?

      • 2 0

      • najlepiej pasem skorzanym

        • 2 0

      • nie trzeba.
        Uzyskujemy płyn o konsystencji rozpuszczonych lodów gdy ciekną na wafelku.
        W lodach istotne jest mieszanie w trakcie zamrażania. Nie można dopuścić aby rozrastały się kryształy lodu.
        Ilością mleka można regulować "tłustość" lodów.

        • 2 0

    • Sobie zapisałem i zrobię, a co! Dzięki.

      • 18 0

    • minus dał chyba właściciel lodziarni - czyżby obawa o stratę klientów?

      • 23 0

  • Ja zawsze powtarzam żonie że jeśli chodzi o lody to nie ma co konkurować z profesjonalistkami z odlotów.

    • 0 1

  • Lody u Kwaśniaka

    A ja z naturalnych z czystym sumieniem i ślinką cieknącą po ustach polecam LODY U KWAŚNIAKA, tradycja z lat 70-tych, pierwszy lokal w Gdyni a ostatnio córka otworzyła we Wrzeszczu na Wajdeloty drugi. Szczerze i z uśmiechem :)

    • 3 2

  • Nakładane szpatułką?!

    To jakaś rewelacja? 30 lat temu w Zakopanem też nakładali szpatułką i były z naturalnych składników np. jagodowe. Kolejka była długa ale warto było. To nie nowość to powrót do przeszłości.

    • 4 1

  • nalepsze lody są u Kwaśniaka

    na Grabówku

    • 3 1

  • (3)

    Czepek, czepek, po trzykroć czepek na tę piękną główkę proszę zakładać. Lody z włosami są niedobre.

    • 18 6

    • Nie rozumiem, a mówią że włoskie lody są najlepsze...

      • 0 0

    • (1)

      ale też są nadal naturalne

      • 9 0

      • Ale co jesli wlosy byly farbowane? Sanepid powinien naciskac by taka lodziarnia musiala wyszczegolniac barwniki uzyte w produkcji lodow. To juz nie bylyby lody naturalne !

        • 3 0

  • trojmiasto zawsze 2 sezony do tyłu (2)

    za resztą kraju.
    Dla mnie liczy się tylko Eskimo i "Nowy Miś" czyli Znane Smaki.
    Szpatułka znak rozpoznawczy :))))))))
    Hasło: Gałka
    Odzew: Szpatułka
    :)))

    • 43 8

    • lody

      i jeszcze Eskimos - pętla tramwajowa w Oliwie :)

      • 1 0

    • Byłam tego samego dnia i w znanych smakach i w nowym misiu i tak, znane smaki zdecydowanie bardziej naturalne - smaki bardzo delikatne - wyraźnie czuć że nie ma lub jest mniej poprawiaczy i aromatów, natomiast lody w nowym misiu słodsze o bardziej intensywnym smaku. Osobiście mam zniszczone już podniebienie sztucznymi dodatkami i jeśli o sam smak, bardziej mi smakują lody z poprawiaczami - natomiast jesli chodzi o świadome wybieranie tego co jem - wybrałabym znane smaki - bo w mojej opinii jest tam znacznie mniej sztucznych dodatków.

      • 10 1

  • A Mariola w Gdyni (3)

    Zawsze lody naturalne od dawna ,bez mody. od zawsze jem tam czarno-białe:)

    • 16 5

    • (1)

      Czarno-białe najlepsze.Kiedyś z adwokatem.

      • 0 0

      • W Marioli.

        • 0 0

    • czarno-białe albo firmowe. też lubię lody z Marioli.

      • 6 3

  • Czekam na lody o smaku MELONA!!!! (3)

    • 3 3

    • sa

      !!

      • 1 0

    • Mielona :) ?

      • 1 1

    • Przeciez są. W Auchan w Rumi. Kupując 3 gałki płaci się 6zł. Jest pyszny.

      Jogurt naturalny też.

      • 6 0

  • Czekamy aż ktoś zrobi lody czosnkowe. (4)

    • 11 4

    • w Gdyni

      w slonym karmelu jakies maja dziwne smaki. czekolada z pieprzem, to moze cebula z karmelem ?
      marchewka na pewno jest

      • 1 0

    • Japońce już zrobili

      Wpisujemy "lody czosnkowe" na joemonster i oglądamy.

      • 4 0

    • i o smaku skarpet w sandałach w gorący dzień...Miłego dnia !!!

      • 9 1

    • i cebulowe

      .

      • 6 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Juwenalia Gdańskie 2024 (54 opinie)

(54 opinie)
75 - 290 zł
Kup bilet

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (5 opinii)

(5 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W 2018 r. Festiwal Narracje odbył się w: