• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lody naturalne - nowy kulinarny przebój w Trójmieście

Łukasz Stafiej
14 czerwca 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Lody naturalne nakładane są do kubeczków lub wafelków szpatułkami zamiast gałkownicami. To znak rozpoznawczy. Lody naturalne nakładane są do kubeczków lub wafelków szpatułkami zamiast gałkownicami. To znak rozpoznawczy.

Zamiast gałki - spora porcja nakładana szpatułką. Zamiast wafelka - papierowy kubeczek. To dwie najważniejsze cechy, które wyróżniają robiące ostatnio furorę w Trójmieście lody naturalne. Nie licząc smaku oczywiście, którego w tych sygnowanych logo dużych producentów ponoć nie znajdziemy.



Zobacz listę wszystkich lodziarni w Trójmieście >>>

Lody naturalne:

Lody naturalne albo - jak coraz częściej się mówi - rzemieślnicze to najnowszy trend kulinarny w Trójmieście. Kolejne - mniejsze czy większe - lodziarnie oferujące lody tego typu wyrastają jak grzyby po deszczu. Tylko w ciągu ostatnich kilku tygodni takich lokali powstało niemal dziesięć. Czym się różnią od tych klasycznych firmowanych przez dużych producentów albo - jak wolą mówić lodziarze rzemieślnicy - przemysłowych?

Tylko naturalne składniki

- Generalna zasada w lodach naturalnych lub rzemieślniczych jest taka: im mniej składników, tym lepiej. Prawdziwe mleko, nie w proszku. Prawdziwe jaja, nie w proszku. Na koniec cukier i dodatki, przede wszystkim świeże owoce - mówi właściciel i producent lodów Krzysztof Nieciecki z lodziarni Znane Smaki.
Nowy lokal kontynuuje lodową tradycję legendarnego Misia, który lodami karmi gdańszczan od lat 60. Dawni pracownicy zabrali ze sobą tradycyjne receptury, więc smak jest ten sam, co w poprzednim miejscu. Nawet lista smaków ułożona jest tak samo: zaczyna się od waniliowych, kończy na kakao. Po drodze są jeszcze specjalności zakładu - karmelowy i deser angielski.

Receptura lodów w Znanych Smakach powstała, zanim w Polsce narodziła się moda na lody rzemieślnicze. Receptura lodów w Znanych Smakach powstała, zanim w Polsce narodziła się moda na lody rzemieślnicze.
- To żelazna lista od lat. Ta kolejność ma znaczenie, ponieważ waniliowe smakują najlepiej z truskawkowymi, a karmelowe z cytrynowymi. Popularność jest skorelowana z temperaturą na zewnątrz. Gdy oscyluje ona w okolicach 20 stopni, to najlepiej schodzi waniliowy. Przy upałach: smaki owocowe - truskawkowe, cytrynowe - opowiada Nieciecki.
Wpadają wieloletni bywalcy z Misia, których panie ekspedientki obsługują bez słowa - nakładając na przykład po dziesięć gałek deseru angielskiego na wafelek. Wpadają też nowi klienci, których przyciągnął internetowy rozgłos oraz moda na lody rzemieślnicze.

- Tak naprawdę nasze smaki były znane i lubiane, zanim w ogóle zaczęto myśleć o czymś takim, jak lody rzemieślnicze - stwierdza Nieciecki. - Nie podążamy za modą, po prostu kontynuujemy to, co robiliśmy codziennie od kilkunastu lat. Dlatego też nie zdecydowaliśmy się na szpatułkę i kubek, jak to teraz dyktuje moda. Nadal nakładamy na gałki.
Szpatułka i kubeczek

Gałka i wafelek w nowych, rzemieślniczych lodziarniach odchodzą jednak powoli do lamusa. Wypiera ja porcja nakładana szpatułką do papierowego kubeczka. To trend, który lodziarze- rzemieślnicy podpatrzyli w ojczyźnie naturalnych lodów, czyli we Włoszech.

- To znak rozpoznawczy lodziarni rzemieślniczych - mówi Paweł Petrykowski, lodziarz z kawiarni Paulo Gelateria. - Oczywiście sposób podawania nie wpływa w żaden sposób na smak, ale lód nałożony szpatułką lepiej się prezentuje w kubku lub wafelku. To kwestia wizerunku. Sama czynność nakładania również jest swego rodzaju rytuałem, przyciąga wzrok gości.
W Altanie Smaków warto spróbować przede wszystkim maliny i czekolady. W Altanie Smaków warto spróbować przede wszystkim maliny i czekolady.
No i najważniejsza różnica: smaki. Według lodowych łasuchów te w lodziarniach rzemieślniczych są niepowtarzalne. Pistacja smakuje orzechem, a nie chemią, czekolada i wanilia jest prawdziwa, bez sztucznych aromatów, a w lodach truskawkowych znajdziemy duże kawałki owoców. A przecież klasyczne smaki to tylko podstawa. Lodowych rzemieślników ogranicza tylko wyobraźnia, dostępność składników czy smaki właściwe dla danego regionu. Na przykład w Japonii zjemy lody rybne, we Francji - z pasztetu foie gras. W lodziarniach trójmiejskich z kolei furorę robią ostatnio karmelowe z solą, bazyliowe czy piwne. Znajdziemy również chałwowe, ogórkowe, o smaku ciasteczek Oreo, masła orzechowego czy nawet sera gorgonzola z gruszką.

Robert GrotkowskiAltany Smaków, gdzie zjemy lody marki Amore Bio Gelato: - Różnica między lodami rzemieślniczymi a przemysłowymi to przede wszystkim ich napowietrzenie, czyli różnica między pojemnością w litrach a gramaturą. Im ona większa, tym więcej powietrza i cukru, a tym samym mniej surowca. Przy gelato - tradycyjnych lodach rzemieślniczych napowietrzenie wynosi do 20 proc., przy przemysłowych - nawet kilka razy więcej. A tam, gdzie jest mniej powietrza, smak jest bardziej wyraźny, a lody bardziej pełne i sycące.
Lodów naturalnych w Trójmieście spróbujemy również w Gdańsku m.in. w Umam Marina i w Misiu, w Gdyni - U Lodziarzy, a w Sopocie w Capuccino Cafe. Cena jednej porcji wahają się pomiędzy 2 zł a 4,50 zł.

Miejsca

Opinie (172) 8 zablokowanych

  • Nie chodźcie na sukiennicza do Misia

    Wczoraj byłem i się zatrulem, sprawę zgłaszam do sanepidu.

    • 3 3

  • Nie chodźcie do Misia na sukiennicza (1)

    Prawdziwy Miś to teraz Znane Smaki, na Tartaczna 5

    • 23 9

    • Po wizycie w Znanych Smakach pół dnia w kiblu :( dziękuje za takie lody do bani !!!

      • 1 3

  • (7)

    ..az sie lza w oku kreci jak z prostych lodow da sie ukrecic cala machine marketingowa.. ;). A ja wczoraj kupilem w sklepie calypso lody, wbilem na patyczek i caly sie umorusalem..ale wafelek by sie przydal.. ;)

    • 59 4

    • (6)

      Są jeszcze lody calypso? Ja ostatnio widziałam tylko w opakowaniu podobnym ale już się nazywały kostki lodowe - czy jakoś tak.

      • 1 9

      • (5)

        ..sa. trudno mi sie wypowiedziec co do zachowania smaku/receptury tych, co kiedys chodzili lodziarze po osiedlu i krzyczeli "calyyyyypso lody, looooody calypso!" i bieglo sie do mamy po pieniadze, bo wciagam kostke jak szalony, ale firma ta sama, nawet opakowanie jakby to samo i patyczki te same.. W swojej okolicy tylko mam jeden sklep co je sprzedaje ale wierze, ze jest ich wiecej w gdansku/trojmiescie.

        • 13 0

        • (4)

          w mojej okolicy można je kupić bez problemu. ostatnio znalazłam jogurtowe z truskawkami *-* pychaaaaa

          • 9 0

          • (3)

            a z galaretką najlepsze

            • 8 2

            • klasyczne waniliowe (2)

              i raz na jakiś czas kakaowe

              • 9 0

              • (1)

                Lody truskawkowe albo sorbet z truskawek . Pycha.

                • 3 0

              • najlepszy sorbet jadłem na Kropcke Platz w Hanover

                a najlepsze kasztany to nie zgadniecie na jakim placu są najlepsze,
                ale Zuzanna lubi je tylko jesienią

                • 1 0

  • Igloo (2)

    Kiedyś na dawnej ul.Elbląskiej koło kościoła św. Barbary była lodziarnia Igloo tam były lody,tego smaku w lodach już nie ma.

    • 5 0

    • (1)

      trochę dalej był stary dobry Fic z lodami jak marzenie

      • 0 0

      • Elbląska

        W bloku technikum ekonomicznego były lody od Pietrzaka! Śmietankowy, kakaowy i owocowy. Najlepszy smak dzieciństwa

        • 2 0

  • Sopot - Milano de Marco (1)

    A nikt nie wspomina o przepysznych lodach z zielonej budki (Gelateria Milano de Marco) w centrum Sopotu - to dopiero pyszności! :)

    • 2 3

    • Bo nie są naturalne :-(

      • 2 0

  • ryba

    Wczoraj smakowałam lodów naturalnych z tej lodziarni. Beznadziejne i drogie. 4,5 zł za zabieloną schłodzoną wodę. Nakładanie szpatułką gałki to wedle uznania Pani podającej, rożnej wielkości "gałki". Czy ktoś to sprawdzał?

    • 3 1

  • Cena zaporowa. 4.50 ? Dajcie spokój... (1)

    . Mieszkamy w Polsce a nie we Francji

    • 6 2

    • ja mam w Auchan w Rumi 3 gałki za 6 zł

      a gałki wielkie i smaki bardzo dobre.

      • 2 0

  • Altana smaków

    Wg mnie najlepsze lody w Trójmieście. Malina rozwala system:D

    • 0 3

  • "Zamiast wafelka - papierowy kubeczek" (12)

    Oszczędność na wafelku cukrowym...

    • 97 9

    • (1)

      Myślę że cena kubeczka i wafelka są porównywalne. Tylko kubeczek się nie kruszy nie ma daty ważności i nie nasiąka tak jak wafelek lodem.

      • 6 6

      • Wafelek mozna zjesc a kubeczek zwieksza i tak juz za duza ilosc smieci na tej planecie

        • 12 0

    • (3)

      Zjesz mniej węgli z pożytkiem dla ciała....

      • 5 25

      • (1)

        Od zawsze nie jem wafelka. Zmienial smak tego co wczesniej jadlam.
        Zawsze , wyobrazalam sobie moja gruba kolezanke z klasy i odechciewalo mi sie lodow. Kiedys byla taka mila lodziarnia na Stogach.

        • 1 11

        • Jak dobrze radzi sobie z lodami

          To może być nawet gruba

          • 12 1

      • głąb

        • 5 0

    • błąd (1)

      To żadna oszczędność , bo wafelek jest tańszy od kubeczka ... chodzi bardziej o to że nie każdy chce zjeść w wafelku i woli łyżeczką z kubeczka ... do tego do kubeczka można wybrać więcej dodatków

      • 3 4

      • I dotego plastikowa nie ekologiczna lyzeczka!

        • 10 0

    • i wiecej syfu przy śmietnikach (1)

      ja uwielbiam wafelki od lodów, lody tylko w wafelkach mają sens !!! wiecie ile ton papieru i ile ton drzewa idzie na kretyńskie pomysły lodziarzy ??? lody się je i wafelek też, a w niektórych miejscach w mieście brakuje śmietników !!! zabierzesz papierowy kubek do domu?

      • 20 0

      • A przede wszystkim - wystarczy jedna ręka. Angażowanie dwóch to przesada. Jak pić herbatę obiema :-)

        • 5 1

    • jest tez wafelek, to od Ciebie zależy czy wolisz w kubeczku czy w wafelku

      • 2 0

    • w tradycyjnym wafelku nie ma cukru ! i nie było

      • 14 2

  • Bla,bla,bla

    Zwykły marketing i nic więcej. Lody rzemieślnicze były od zawsze,a chemie wprowadzili po 1989.Teraz nagle odkryli cuda...............Nie róbcie z ludzi idiotów.......

    • 9 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Juwenalia Gdańskie 2024 (54 opinie)

(54 opinie)
75 - 290 zł

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (5 opinii)

(5 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Który to z kolei Jarmark św. Dominika?