• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lody naturalne - nowy kulinarny przebój w Trójmieście

Łukasz Stafiej
14 czerwca 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Lody naturalne nakładane są do kubeczków lub wafelków szpatułkami zamiast gałkownicami. To znak rozpoznawczy. Lody naturalne nakładane są do kubeczków lub wafelków szpatułkami zamiast gałkownicami. To znak rozpoznawczy.

Zamiast gałki - spora porcja nakładana szpatułką. Zamiast wafelka - papierowy kubeczek. To dwie najważniejsze cechy, które wyróżniają robiące ostatnio furorę w Trójmieście lody naturalne. Nie licząc smaku oczywiście, którego w tych sygnowanych logo dużych producentów ponoć nie znajdziemy.



Zobacz listę wszystkich lodziarni w Trójmieście >>>

Lody naturalne:

Lody naturalne albo - jak coraz częściej się mówi - rzemieślnicze to najnowszy trend kulinarny w Trójmieście. Kolejne - mniejsze czy większe - lodziarnie oferujące lody tego typu wyrastają jak grzyby po deszczu. Tylko w ciągu ostatnich kilku tygodni takich lokali powstało niemal dziesięć. Czym się różnią od tych klasycznych firmowanych przez dużych producentów albo - jak wolą mówić lodziarze rzemieślnicy - przemysłowych?

Tylko naturalne składniki

- Generalna zasada w lodach naturalnych lub rzemieślniczych jest taka: im mniej składników, tym lepiej. Prawdziwe mleko, nie w proszku. Prawdziwe jaja, nie w proszku. Na koniec cukier i dodatki, przede wszystkim świeże owoce - mówi właściciel i producent lodów Krzysztof Nieciecki z lodziarni Znane Smaki.
Nowy lokal kontynuuje lodową tradycję legendarnego Misia, który lodami karmi gdańszczan od lat 60. Dawni pracownicy zabrali ze sobą tradycyjne receptury, więc smak jest ten sam, co w poprzednim miejscu. Nawet lista smaków ułożona jest tak samo: zaczyna się od waniliowych, kończy na kakao. Po drodze są jeszcze specjalności zakładu - karmelowy i deser angielski.

Receptura lodów w Znanych Smakach powstała, zanim w Polsce narodziła się moda na lody rzemieślnicze. Receptura lodów w Znanych Smakach powstała, zanim w Polsce narodziła się moda na lody rzemieślnicze.
- To żelazna lista od lat. Ta kolejność ma znaczenie, ponieważ waniliowe smakują najlepiej z truskawkowymi, a karmelowe z cytrynowymi. Popularność jest skorelowana z temperaturą na zewnątrz. Gdy oscyluje ona w okolicach 20 stopni, to najlepiej schodzi waniliowy. Przy upałach: smaki owocowe - truskawkowe, cytrynowe - opowiada Nieciecki.
Wpadają wieloletni bywalcy z Misia, których panie ekspedientki obsługują bez słowa - nakładając na przykład po dziesięć gałek deseru angielskiego na wafelek. Wpadają też nowi klienci, których przyciągnął internetowy rozgłos oraz moda na lody rzemieślnicze.

- Tak naprawdę nasze smaki były znane i lubiane, zanim w ogóle zaczęto myśleć o czymś takim, jak lody rzemieślnicze - stwierdza Nieciecki. - Nie podążamy za modą, po prostu kontynuujemy to, co robiliśmy codziennie od kilkunastu lat. Dlatego też nie zdecydowaliśmy się na szpatułkę i kubek, jak to teraz dyktuje moda. Nadal nakładamy na gałki.
Szpatułka i kubeczek

Gałka i wafelek w nowych, rzemieślniczych lodziarniach odchodzą jednak powoli do lamusa. Wypiera ja porcja nakładana szpatułką do papierowego kubeczka. To trend, który lodziarze- rzemieślnicy podpatrzyli w ojczyźnie naturalnych lodów, czyli we Włoszech.

- To znak rozpoznawczy lodziarni rzemieślniczych - mówi Paweł Petrykowski, lodziarz z kawiarni Paulo Gelateria. - Oczywiście sposób podawania nie wpływa w żaden sposób na smak, ale lód nałożony szpatułką lepiej się prezentuje w kubku lub wafelku. To kwestia wizerunku. Sama czynność nakładania również jest swego rodzaju rytuałem, przyciąga wzrok gości.
W Altanie Smaków warto spróbować przede wszystkim maliny i czekolady. W Altanie Smaków warto spróbować przede wszystkim maliny i czekolady.
No i najważniejsza różnica: smaki. Według lodowych łasuchów te w lodziarniach rzemieślniczych są niepowtarzalne. Pistacja smakuje orzechem, a nie chemią, czekolada i wanilia jest prawdziwa, bez sztucznych aromatów, a w lodach truskawkowych znajdziemy duże kawałki owoców. A przecież klasyczne smaki to tylko podstawa. Lodowych rzemieślników ogranicza tylko wyobraźnia, dostępność składników czy smaki właściwe dla danego regionu. Na przykład w Japonii zjemy lody rybne, we Francji - z pasztetu foie gras. W lodziarniach trójmiejskich z kolei furorę robią ostatnio karmelowe z solą, bazyliowe czy piwne. Znajdziemy również chałwowe, ogórkowe, o smaku ciasteczek Oreo, masła orzechowego czy nawet sera gorgonzola z gruszką.

Robert GrotkowskiAltany Smaków, gdzie zjemy lody marki Amore Bio Gelato: - Różnica między lodami rzemieślniczymi a przemysłowymi to przede wszystkim ich napowietrzenie, czyli różnica między pojemnością w litrach a gramaturą. Im ona większa, tym więcej powietrza i cukru, a tym samym mniej surowca. Przy gelato - tradycyjnych lodach rzemieślniczych napowietrzenie wynosi do 20 proc., przy przemysłowych - nawet kilka razy więcej. A tam, gdzie jest mniej powietrza, smak jest bardziej wyraźny, a lody bardziej pełne i sycące.
Lodów naturalnych w Trójmieście spróbujemy również w Gdańsku m.in. w Umam Marina i w Misiu, w Gdyni - U Lodziarzy, a w Sopocie w Capuccino Cafe. Cena jednej porcji wahają się pomiędzy 2 zł a 4,50 zł.

Miejsca

Opinie (172) 8 zablokowanych

  • chcecie kupowac zdrowe lody ?

    przeczytajcie sklad !

    http://finanse.wp.pl/kat,1033823,title,Testujemy-lody-Co-mozna-w-nich-znalezc,wid,15692118,wiadomosc.html

    • 0 0

  • lody w Sopocie Gunga 4,5 mikro galka

    na Monciaku od 3,5 do nawet 2 !

    • 0 0

  • Oliwa petla tramwajowa eskimo !!
    OD LAT THE BEST!
    wczesniejszy faworyt giusti w sopocie umarl chyba 20 lat temu
    To byly lody....mniam...dinozaury jak ja pamiętają;-)
    Teraz tylko eskimo

    • 3 0

  • Wenta (1)

    Hipsterska moda i tyle. Dla mnie najlepsze lody nad morzem jak zawsze u Wenty. Gałki konkretne, cena normalna i smak rewelacyjny. A teraz na dodatek są w Gdańsku.

    • 4 1

    • Zgadzam się. Polecam w Gdańsku na Zaspie.

      Obsługa rzeczywiście nie żałuje i nakłada wielkie gałki, a do tego mają całkiem duży wybór smaków.

      • 0 0

  • nie wiem jak oni je produkują, z czego i czy przestrzegają procedur z sanepidu. (8)

    dlatego na lody chodzę tylko do mont blanc, dam dają lody nestle. zawsze tak samo pyszne:).

    • 7 187

    • hahahaha (1)

      nestle wykorzystuje dzieci, o nie.. to że wykorzystuje dzieci, będzie waszym najmniejszym problemem jeżeli dalej będziecie żreć maxi kingi i mleczne kanapki :D jak was łatwo wziąć pod ch to jest niemożliwe.. kto tu komentuje te artykuły? skąd wy się bierzecie?

      • 6 6

      • Aleś spięty.

        • 6 1

    • pewnie jesteś spaślonym nudziarzem

      a w Twych żyłach płynie syrop glukozowy.
      Mont Blanc...hue hue....Nestle....Brawo Ty!

      • 11 2

    • mhmm (1)

      Przecież od razu widać, że pisze to ktoś z tego mont blanca/neste itp.
      Dowalić konkurencji i wyjść na swoje, żenada...
      bede odradzać WSZYSTKIM
      Nestle to podpadający koncern

      • 19 2

      • nie wiem, u nas jest Corte D'or ale jadłem lepsze

        Hagen Dazs przereklamowane,
        najlepsze były włoskie z budki 25 lat temu ;P

        • 10 5

    • (1)

      Chemicznie wychowane dziecko nie wie co to prawdziwy smak

      • 60 2

      • nie musi, ma tylko ciągnąć pług

        • 27 0

    • Nestle - czyli polska firma ;-) Poza tym dla poprawienia samopoczucia napisze Tobie - że to jeden z koncernów mocno podpadający za wykorzystywanie do pracy dzieci.

      A już pomijając to zdecydowanie sanepid łatwiej "ominąć" takiej dużej firmie, bo na kombinowanie małych po prostu nie stać.
      W większości przypadków zdecydowanie wolę małe firmy

      • 66 1

  • (1)

    A gdzie lody u Kwaśniaka w Gdynia Grabówek?

    • 8 1

    • Równoległa do Komandorskiej, druga ulica powyżej Clinica Medica, ul. Wąsowicza jeśli dobrze pamiętam

      • 1 0

  • Spoko lody w Sopocie

    Baccio Di Caffe...polecam, naturalne i pyszne (bazyliowe=petarda!) )choć ceny pod turystów z Kościerzyny i Warszawki, ale wole dać dwa zety więcej za małą porcję i ten smak niż za zamrożoną chemię w Srycanach i Zielonych Srudkach.
    Poza tym nieśmiertelne ESKIMO p/pętli tramwajowej w Oliwie=smak dzieciństwa.

    • 2 3

  • Columbus Coffee w CH Morena

    Jak dla mnie najlepsze... Smaki z dzieciństwa, w tym "werther's original". Omnomnom :)

    • 1 1

  • jak lody to calipso tylko (1)

    • 4 0

    • Kiedyś tak ....
      Na razie zrezygnowałam - jak dopatrzyłam się w składzie badziewnego syropu glukozowo-fruktozowego... Z resztą to samo g.. dodają do homogenizowenego serka z Maćkowych :(

      • 1 2

  • Paulo Gelateria - nic specjalnego (1)

    Kupiłam z mężem lody śmietankowe i snikers. Bardzo przeciętne lody i do tego za cenę 4,5 zł mała porcja. Oprócz ładnego wystroju nic specjalnego.

    • 20 4

    • niestety potwierdzam

      Czekoladowe to paskudne kakaowe.
      A palone masło smakowało jak zjełczałe masło.
      Niestety zawiodłam się mocno, a wiązałam spore nadzieje z tą lodziarnią.
      Zdecydowanie lepsze lody w altanie smaku.

      • 7 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Juwenalia Gdańskie 2024 (54 opinie)

(54 opinie)
75 - 290 zł
Kup bilet

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (5 opinii)

(5 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W 2014 r. w Ergo Arenie zagrał zespół Backstreet Boys. Kiedy odbył się ich pierwszy polski koncert?