• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Małe browary otwierają puby w Trójmieście

Łukasz Stafiej
12 grudnia 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Multitap lub - po polsku - wielokran to pub, gdzie jest kilka, a nawet kilkadziesiąt nalewaków z piwem rzemieślniczym. W pubie Browaru Spółdzielczego we Wrzeszczu jest ich dwadzieścia. Multitap lub - po polsku - wielokran to pub, gdzie jest kilka, a nawet kilkadziesiąt nalewaków z piwem rzemieślniczym. W pubie Browaru Spółdzielczego we Wrzeszczu jest ich dwadzieścia.

Rośnie moda na tzw. multitapy, czyli puby z barami wyposażonymi w kilka, a nawet kilkadziesiąt nalewaków piwa. Niedawno taki lokal otworzył we Wrzeszczu Browar Spółdzielczy, na początku przyszłego roku w gdyńskim Śródmieściu wystartuje pub sygnowany marką AleBrowaru, jednego z pierwszych w Polsce browarów rzemieślniczych.



Piwna rewolucja ma się świetnie. Polacy coraz częściej wybierają w sklepach piwa z małych rzemieślniczych i regionalnych browarów. Co miesiąc na rynku pojawia się kilkadziesiąt nowości. Produkują je oddani sprawie fascynaci, których piwna wyobraźnia nie zna granic. Za ich eksperymentami z piwnymi stylami, metodami warzenia i sposobami chmielenia są w stanie nadążyć tylko najwięksi miłośnicy złotego trunku. Większość z nich w pubie nie zamówi już "jasnego z kija" od przemysłowego producenta. Więcej - nawet do takiego pubu nie wstąpi. Piwomaniacy wybierają multitapy.

- Multitap zwany też wielokranem to najlepsza forma sprzedaży w lokalu piwa wysokiej jakości. Mnogość piw rzemieślniczych powoduje, że potrzebna jest duża liczba nalewaków. Bardzo ważna jest rotacja piw na kranach. Do niedawna było nie do pomyślenia, że w miejsce jednego piwa podpina się drugie, zupełnie inne - teraz jest normą. Coraz rzadziej zdarza się nawet, aby to samo piwo było lane po raz drugi w tym samym pubie w jednym miesiącu - mówi Tomasz Brzostowski, piwosz i szef trójmiejskiego browaru Brodacz.
Agnieszka Dejna z Browaru Spółdzielczego: - Nasi barmani nalewają porcje degustacyjne, opowiadają o dostępnych piwach, doradzają, a czasem namawiają do spróbowania czegoś nowego. Agnieszka Dejna z Browaru Spółdzielczego: - Nasi barmani nalewają porcje degustacyjne, opowiadają o dostępnych piwach, doradzają, a czasem namawiają do spróbowania czegoś nowego.
Najwięcej w Polsce, bo aż 96 kranów z piwami z całego świata znajdziemy w jednym z lokali w Warszawie. W Trójmieście pierwsza była otwarta kilka lat temu Degustatornia. Więcej niż w przeciętnym barze kranów jest również w Pułapce, Lawendowej, Labeeryncie i Kandelabrach. Teraz do głosu dochodzą puby firmowane przez browary rzemieślnicze.

Pierwsze miejsce pod względem liczby nalewaków w Trójmieście zajmuje pub otwarty we Wrzeszczu przez właściciela Browaru Spółdzielczego z Pucka. Z jednej ze ścian piwnicy lokalu przy ul. Grunwaldzkiej 190 zobacz na mapie Gdańska wystaje aż dwadzieścia kranów - z części z nich nalewane są pozycje firmowane logo browaru, reszta przeznaczona jest na trunek z innych, niewielkich manufaktur piwnych.

- Posiadamy również dwie pompy angielskie, które nie wymagają podłączania mechanizmu do nagazowania piwa. Taki trunek smakuje zupełnie inaczej i też ma swoich zwolenników - mówi Agnieszka Dejna, szefowa Pubu Browaru Spółdzielczego. - Zresztą niezdecydowani zawsze wpierw mogą spróbować. Nasi barmani nalewają porcje degustacyjne, opowiadają o dostępnych piwach, doradzają, a czasem namawiają do spróbowania czegoś nowego. Działamy kilka tygodni, a już mamy klientów, którzy z piwa przemysłowego zrezygnowali i teraz sięgają tylko po rzemieślnicze. Zapłacić muszą więcej, ale mówią, że dzięki nam odkryli nieznane dotąd oblicze piwa.
W krótkim czasie pub stał się ulubionym miejscem trójmiejskich piwomaniaków. Przychodzą tutaj na premiery nowości, degustują trunki, których nie dostaną gdzie indziej, a przede wszystkim mają okazję spotkać równych sobie zapaleńców, z którymi przy barze będą mogli bez końca dyskutować o piwnych stylach, odmianach chmielu czy sposobach warzenia.

Michał Saks, współwłaściciel AleBrowaru na początku przyszłego roku otworzy w Gdyni sygnowany logo firmy pub z trzynastoma kranami na barze. Michał Saks, współwłaściciel AleBrowaru na początku przyszłego roku otworzy w Gdyni sygnowany logo firmy pub z trzynastoma kranami na barze.
- Wokół piwa rzemieślniczego wytworzyła się cała kultura - tłumaczy Michał Saks, współwłaściciel jednego z pierwszych browarów rzemieślniczych w Polsce, AleBrowaru z Lęborka. - Wielbiciele takiego piwa są bardzo świadomymi konsumentami, śledzą nowości, bez problemu rozpoznają style, przy zakupie zwracają uwagę na skład, gatunki chmielu, nie bez znaczenia jest także etykieta czy cała otoczka wizualna związana z danym producentem. Odpowiednio dobrane przez barmana szkło i właściwa temperatura trunku to dla nich oczywistość.
Takich klientów na pewno ucieszy wiadomość, że Saks ze wspólnikami planuje otworzyć w gdyńskim Śródmieściu swój firmowy wyszynk piwny. W lokalu nieopodal skrzyżowania ul. Starowiejskiej i 3 Maja zobacz na mapie Gdyni będzie trzynaście kranów ze sztandarowymi pozycjami AleBrowaru oraz piwami z zaprzyjaźnionych, zagranicznych browarów, z którymi jego właściciele współpracują przy tworzeniu specjalnych, limitowanych piwnych kooperatyw.

Otwarcie pubu AleBrowaru planowane jest na pierwszy kwartał 2016 roku. Jego przestrzeń ma być otwarta na inicjatywy osób związanych z nowoczesnym, kreatywnym rzemiosłem.

Miejsca

Opinie (177) ponad 10 zablokowanych

  • refleksja (30)

    Ten pan Michał powinien zadbać o własny wizerunek.
    Broda jak leśnego dziadka powoduje, że wygląda on niewiarygodnie.

    • 96 228

    • Panie kolego (1)

      Chrystus też nosił brodę i dluuuugie włosy :)

      • 3 0

      • skąd wiesz?

        • 1 1

    • Patrząc na niego widzę, że to jest człowiek pracy - który na pierdoły nie ma czasu (4)

      Patrząc na wygolonych lalusiów wiem, że to są ludzie ściemy. Jobs chodził, a Zuckerberg chodzi cały czas w takim samym ubraniu - to są ludzie, którzy nie mają czasu na rewie mody.

      • 8 6

      • (2)

        Nie mają czasu na higienę osobistą? To coś z nimi nie tak. A zebów też nie mają czasu umyć?

        • 9 6

        • Mogą nawet nie mieć

          Widzę, że nigdy tak naprawdę ciężko nie pracowałaś, nigdy nie musiałaś wstawać o świcie i wracać do domu późnym wieczorem, kiedy człowiek jedyne na co ma siłę to paść na wyro.

          • 0 0

        • Szybko wyciągasz wnioski

          Nosi brodę = nie myje się? Z takim podejściem wygrasz internety w kategorii hejtu.

          • 5 0

      • Dokładnie tak

        • 1 1

    • ja

      A mi się podoba ten "zimny drań" :)

      • 0 1

    • (1)

      Takiej brody bym nie zapuścił nawet jakby mi zapłacili, szpeci i siara

      • 7 5

      • Nie zapuściłbyś, bo masz pewnie 12 lat, gimbie?:D

        • 2 2

    • ee spoko

      to nowa moda na kloszarda

      • 1 0

    • Nie ocienaj jak nie znasz człowieka. (5)

      A ty co uczeń Jarosława K. który ocenia ludzi po wyglądzie?? Nie znasz człowieka to się nie wypowiadaj .

      • 26 60

      • Marna prowokacja

        • 1 0

      • ten ktoś nie ocenił człowieka w całości... (1)

        .. myślę, że ten Michał to pewnie "równy" gość, tylko szkoda, że wygląda jak hipster-drwal-donpedro w rurkach :) ale to tylko wygląd... , fakt, pozory mylą. Ważniejsze jest to, że robi coś fajnego i ja akurat to lubię/ Na pewno przyjdę na degustację :)

        pozdrawiam/with kind regards/best regards/

        • 18 8

        • raczej wygląda

          jak bojownik is

          • 8 6

      • (1)

        Nawet tu?
        Wszyscy macie równo naje...ne w głowach -i peowcy i pisowcy i inni nawiedzeni.

        • 68 5

        • Nie

          od

          • 9 0

    • polski meski styl... (2)

      wiadomo, ze lepiej by bylo gdyby uzywal maszynki na jedna dlugosc na calej glowie (max 1cm), ale pan Michal niestety postanowil zrobic innym bol d py, a tym amym o siebie zadbac i pieknie wypielegnowac brode oraz starannie zaczesac wlosy. i, niestety, ktos to krytykuje. co za durni ludzie

      • 15 17

      • Polski? Taka broda to beka, przyszła moda od zydkow z holiwoodu a hipsterka kopiuje bezmyślnie.

        • 10 10

      • każdy ma swój styl i to jest wolność

        te krytyki są nie na miejscu i nie mają zbyt wiele wspólnego

        • 13 5

    • On sie ogolić nie pozwoli nosi zarost od przed wojny

      • 4 1

    • Taki styl. Jeszcze brakuje kucyka na głowie. (1)

      • 20 8

      • raczej granata za pazuchą

        • 4 7

    • (3)

      Akurat w pewnych kręgach jest przez to bardzo wiarygodny.

      • 29 7

      • W kręgach ortodoksyjnych muzułmanów.

        • 13 8

      • Wśród dworcowych bezdomnych.

        • 11 8

      • hipsterskich ;)

        • 18 5

    • Masz rację. Wiarygodny nosi dresy, białe adidasy, jest przypakowany

      i nie ma szyi. Bo po co mu ona?

      • 10 7

    • A co ma broda do jego pasji?! (1)

      taki z ciebie znawca ludzi jak z koziej d*py trąba.

      • 27 18

      • trzeba zaczekać na nową cześć Hobbita

        "w sprawie brody"

        • 6 1

  • wszystko fajnie, ale w Gdyni? (5)

    to jakby otworzyć mezeum sztuki współczesnej na Pustkach

    • 59 62

    • (1)

      widzę,że ktos ma kompleksy. jak widać są tacy co wola Gdynie niz gdansk

      • 2 4

      • i kto tu ma kompleksy? Gdańsk wielką literą, to twoja stolica.

        • 1 2

    • boli cie że nie w gdańsku co?? (1)

      musisz z tym żyć że nie wszystko kręci się wokół gdańska.

      • 11 4

      • buhahaha

        Gdańsk, wielką literą dziecko!

        • 1 1

    • ale że o co chodzi?

      coś się nie podoba?

      • 12 6

  • RIS to prawdziwe wyzwanie! (3)

    Większość małych i średnich browarów jak Pinta czy AleBrowar dawno już spoczęły na laurach a świadomość pasjonatów craft beer nada rośnie. Ja jeszcze kilka lat temu zachwycałem się piwami typu IPA, PIPA, APA ale dziś już ich nie kupuję, wole robić je sam. Prawdziwym wyzwaniem i zwieńczeniem poziomu każdego z tych browarów jest piwo typu RIS ( Russian Imperial Stout ) Takie piwo po za tym że musi być prawidłowo uwarzone to, jeszcze musi długo leżakować. Dlatego WSZYSTKIE browary w Polsce idą na łatwiznę i robią nadal te nijaki i nudne IPA :(

    • 10 14

    • Niekażdy lubi RIS-a, gdzie ekstrat i alk jest wysoki, a ciężar i smak może niektórych przytłaczać. (1)

      Z tym spoczęciem na laurach przez Pintę czy AleBrowar to bym nie przesadzał. Pinta poszła w stronę współpracy z zagranicą i piwa kwaśne, np. Kwas Alfa, Kwas Beta, Kwas Gamma, Kwas Delta. Ciekawy jest też "Król lata", czyli Oatmeal Hoppy Witbier.
      Produkcja RIS-a jest dość trudna, długa i mało opłacalna dla browarów rzemieślniczych, dlatego RIS-y są raczej wyjątkiem, niż regułą w ofercie, bo przecież łatwiej zrobić IPĘ i wiesz, że się sprzeda. Poza tym cena RIS-a, za butelkę 0,3 l zabójcza (czasami 11-12 zł w sklepie)

      • 5 2

      • Naprawdę doskonałe RISy kosztują 40-50 zł za 0,3 l

        Spróbuj na przykład Mikkeller Black, wyjątkowe doznanie, choć na pewno nie każdemu przypadnie do gustu.

        • 1 0

    • Ahh.. Czuc ten jezykowy sznyt profesjonalisty i konesera, ktory wie o czym mowi, kafle w lazience polozy, sasiadce pomoze i konfitur nasmazy..

      • 4 1

  • Bardzo dobra wiadomość!!! (5)

    Trzeba pić w mieście Budynia żeby być otumanionym i łykać całą propagandę sukcesu serwowaną przez po. Już w ruskim zaborze rozpijano Polaków żeby byli bardziej ulegli dla władzy.

    • 49 96

    • Ruski zabór właśnie na nowo nastąpił po 25 października.

      • 2 0

    • To na manifach Pisu towarzystwo i narąbane i naćpane musi pewnie jest

      • 5 2

    • ...jeszcze lepsza w Gdyni :D

      Zechciej zauważyć, że w Gdyni piszą o dwóch, w Gdańsku o jednym. Przekieruj więc tę swoją propagandę w gdyńskim kierunku... :-P

      • 3 0

    • Trochę Cię poniosło.
      Raczej sam przestawiasz się jako przykład otumanionego alkoholem.

      • 13 4

    • LOL

      • 9 4

  • Świetne wieści! (3)

    Niech to trwa, niech to trwa!

    • 95 10

    • (2)

      Mój tata zawsze pił Tyskie(bo go stać) i jest to najlepsze piwo. Nikt mi nie powie,że wszystkie nagrody jakie zdobyło to ściema.

      • 3 11

      • Tyskie wysyłane na konkurs,

        a Tyskie sprzedawane w sklepach, to dwa kompletnie różne piwa.

        • 0 1

      • A jednak

        Wszystkie nagrody jakie zdobyło to ściema.

        • 9 1

  • ale oczoje*** tablica, nic na niej nie widac, kto to projektowal? (2)

    • 12 2

    • na żywo jest czytelna

      • 1 1

    • +1

      Podbijam.

      • 2 1

  • Zubr

    Wole 3 zubry 1,99 niz jakies coś

    • 3 1

  • Skandal !

    Przeciez alkohol to zło i jako tako jest szkodliwy dla zdrowia wiec powinien byc całkowicie zabroniony i nielegalny ! Dlaczego PO i PSL zamiast zdelegalizowac alkohol to podniósł na niego akcyze by zarabiac na nieszczesci ludzi jeszcze wiecej ! To jest skandal !

    • 3 2

  • Kościerskie!!!!!

    Najlepsze kraftowe to KOŚCIERSKIE. Szkoda, że dostępne tylko w Kościerzynie. Prawdziwy złoty trunek!!!!!

    • 0 3

  • Jak kogoś nie stać na piwo za 12-15 zł (5)

    to oznacza, że albo pracuje w ochronie lub jest nierobem. Ceny zawsze są adekwatne do zarobków w kraju.

    • 2 26

    • (2)

      chyba wśród programistów :p

      • 5 0

      • (1)

        Przestań
        To mit.. większość z nich miast piwa preferuje onanizm.

        • 5 0

        • Google, co oznacza onanizm?

          • 0 0

    • no akurat ceny tych piw nie sa adekwatne do naszych zarobkow, wystarczy porownac ceny piw w innych krajach i zarobki tam

      dziekuje, usun konto

      • 10 1

    • Ty zgaduję, że ustawiasz się na golfa z Billem Gatesem.

      • 6 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Juwenalia Gdańskie 2024 (54 opinie)

(54 opinie)
75 - 290 zł
Kup bilet

Strefa Trojmiasto.pl na Juwenaliach (3 opinie)

(3 opinie)
w plenerze, gry

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (5 opinii)

(5 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jaka jest pełna nazwa gdańskiej plenerowej imprezy FETA?