• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Małe browary otwierają puby w Trójmieście

Łukasz Stafiej
12 grudnia 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Multitap lub - po polsku - wielokran to pub, gdzie jest kilka, a nawet kilkadziesiąt nalewaków z piwem rzemieślniczym. W pubie Browaru Spółdzielczego we Wrzeszczu jest ich dwadzieścia. Multitap lub - po polsku - wielokran to pub, gdzie jest kilka, a nawet kilkadziesiąt nalewaków z piwem rzemieślniczym. W pubie Browaru Spółdzielczego we Wrzeszczu jest ich dwadzieścia.

Rośnie moda na tzw. multitapy, czyli puby z barami wyposażonymi w kilka, a nawet kilkadziesiąt nalewaków piwa. Niedawno taki lokal otworzył we Wrzeszczu Browar Spółdzielczy, na początku przyszłego roku w gdyńskim Śródmieściu wystartuje pub sygnowany marką AleBrowaru, jednego z pierwszych w Polsce browarów rzemieślniczych.



Piwna rewolucja ma się świetnie. Polacy coraz częściej wybierają w sklepach piwa z małych rzemieślniczych i regionalnych browarów. Co miesiąc na rynku pojawia się kilkadziesiąt nowości. Produkują je oddani sprawie fascynaci, których piwna wyobraźnia nie zna granic. Za ich eksperymentami z piwnymi stylami, metodami warzenia i sposobami chmielenia są w stanie nadążyć tylko najwięksi miłośnicy złotego trunku. Większość z nich w pubie nie zamówi już "jasnego z kija" od przemysłowego producenta. Więcej - nawet do takiego pubu nie wstąpi. Piwomaniacy wybierają multitapy.

- Multitap zwany też wielokranem to najlepsza forma sprzedaży w lokalu piwa wysokiej jakości. Mnogość piw rzemieślniczych powoduje, że potrzebna jest duża liczba nalewaków. Bardzo ważna jest rotacja piw na kranach. Do niedawna było nie do pomyślenia, że w miejsce jednego piwa podpina się drugie, zupełnie inne - teraz jest normą. Coraz rzadziej zdarza się nawet, aby to samo piwo było lane po raz drugi w tym samym pubie w jednym miesiącu - mówi Tomasz Brzostowski, piwosz i szef trójmiejskiego browaru Brodacz.
Agnieszka Dejna z Browaru Spółdzielczego: - Nasi barmani nalewają porcje degustacyjne, opowiadają o dostępnych piwach, doradzają, a czasem namawiają do spróbowania czegoś nowego. Agnieszka Dejna z Browaru Spółdzielczego: - Nasi barmani nalewają porcje degustacyjne, opowiadają o dostępnych piwach, doradzają, a czasem namawiają do spróbowania czegoś nowego.
Najwięcej w Polsce, bo aż 96 kranów z piwami z całego świata znajdziemy w jednym z lokali w Warszawie. W Trójmieście pierwsza była otwarta kilka lat temu Degustatornia. Więcej niż w przeciętnym barze kranów jest również w Pułapce, Lawendowej, Labeeryncie i Kandelabrach. Teraz do głosu dochodzą puby firmowane przez browary rzemieślnicze.

Pierwsze miejsce pod względem liczby nalewaków w Trójmieście zajmuje pub otwarty we Wrzeszczu przez właściciela Browaru Spółdzielczego z Pucka. Z jednej ze ścian piwnicy lokalu przy ul. Grunwaldzkiej 190 zobacz na mapie Gdańska wystaje aż dwadzieścia kranów - z części z nich nalewane są pozycje firmowane logo browaru, reszta przeznaczona jest na trunek z innych, niewielkich manufaktur piwnych.

- Posiadamy również dwie pompy angielskie, które nie wymagają podłączania mechanizmu do nagazowania piwa. Taki trunek smakuje zupełnie inaczej i też ma swoich zwolenników - mówi Agnieszka Dejna, szefowa Pubu Browaru Spółdzielczego. - Zresztą niezdecydowani zawsze wpierw mogą spróbować. Nasi barmani nalewają porcje degustacyjne, opowiadają o dostępnych piwach, doradzają, a czasem namawiają do spróbowania czegoś nowego. Działamy kilka tygodni, a już mamy klientów, którzy z piwa przemysłowego zrezygnowali i teraz sięgają tylko po rzemieślnicze. Zapłacić muszą więcej, ale mówią, że dzięki nam odkryli nieznane dotąd oblicze piwa.
W krótkim czasie pub stał się ulubionym miejscem trójmiejskich piwomaniaków. Przychodzą tutaj na premiery nowości, degustują trunki, których nie dostaną gdzie indziej, a przede wszystkim mają okazję spotkać równych sobie zapaleńców, z którymi przy barze będą mogli bez końca dyskutować o piwnych stylach, odmianach chmielu czy sposobach warzenia.

Michał Saks, współwłaściciel AleBrowaru na początku przyszłego roku otworzy w Gdyni sygnowany logo firmy pub z trzynastoma kranami na barze. Michał Saks, współwłaściciel AleBrowaru na początku przyszłego roku otworzy w Gdyni sygnowany logo firmy pub z trzynastoma kranami na barze.
- Wokół piwa rzemieślniczego wytworzyła się cała kultura - tłumaczy Michał Saks, współwłaściciel jednego z pierwszych browarów rzemieślniczych w Polsce, AleBrowaru z Lęborka. - Wielbiciele takiego piwa są bardzo świadomymi konsumentami, śledzą nowości, bez problemu rozpoznają style, przy zakupie zwracają uwagę na skład, gatunki chmielu, nie bez znaczenia jest także etykieta czy cała otoczka wizualna związana z danym producentem. Odpowiednio dobrane przez barmana szkło i właściwa temperatura trunku to dla nich oczywistość.
Takich klientów na pewno ucieszy wiadomość, że Saks ze wspólnikami planuje otworzyć w gdyńskim Śródmieściu swój firmowy wyszynk piwny. W lokalu nieopodal skrzyżowania ul. Starowiejskiej i 3 Maja zobacz na mapie Gdyni będzie trzynaście kranów ze sztandarowymi pozycjami AleBrowaru oraz piwami z zaprzyjaźnionych, zagranicznych browarów, z którymi jego właściciele współpracują przy tworzeniu specjalnych, limitowanych piwnych kooperatyw.

Otwarcie pubu AleBrowaru planowane jest na pierwszy kwartał 2016 roku. Jego przestrzeń ma być otwarta na inicjatywy osób związanych z nowoczesnym, kreatywnym rzemiosłem.

Miejsca

Opinie (177) ponad 10 zablokowanych

  • Mi smakuje nadal (6)

    Perła export

    • 10 10

    • (1)

      Tylko Perła Chmielowa

      • 3 0

      • Chmielowa z nazwy tylko :)

        Jak ktoś w nazwie daje chmielowa, to ja się pytam, ile jest chmielu w zwykłej Perle czy Perle Export?? Bo logika by wskazwała, że mniej niż w CHmielowej.

        • 0 1

    • (2)

      przecież to piwo z proszku.
      przeźroczyste jak woda, bardzo cienkie.

      • 1 4

      • Nie z proszku. Ma być dość wodniste i delikatne, lekkie bez intensywnego smaku.

        • 0 1

      • mózg

        masz

        • 4 1

    • perełki są ok.
      Polecam jeszcze Namysłów jasne.

      • 4 0

  • nie polecam (3)

    Byłem w tym czymś z nalewakami. Pierwszym zdaniem jakie usłyszałem od obsługi to: jezeli przyszedlem tu po zwykle piwo to, nie to miejsce. Odechciało sie od razu, jednak zostalismy i potem było juz tylk o gorzej. Klimat piwnicy, przekrzykiwanie sie z innymi gośćmi. Daje im góra 6 miesięcy i plajta.

    • 8 7

    • Chyba barman sam z siebie tego nie powiedział...

      Jak poprosiłeś o Tyskie czy Żywca to się nie ma co dziwić. To jest pewien nietakt w podobnym miejscu. Do porządnej restauracji chyba nie idziesz zjeść schabowego...

      • 5 5

    • I bardzo dobrze

      Jak chcesz wodę o kolorze moczu za 8 zł to polecam wybrać się do pubu pewnego koncernu w Gdańsku Głównym zlokalizowanym przy ulicy Elżbietańskiej, a nie przrpraszam nie ma już tego bo splajtowało bo kto normalny płaci za to 8 zł jak za tą samą cenę można napić cie dobrego zróżnicowanego piwa pachnące chociażby owocami tropikalnymi czy mango ? W każdym razie Łysy kelner dres musi szukać innego zajęcia z tego browaru.

      • 7 4

    • Bo to moze

      tak jak z forami kolarstwa? Jak nie jestes aero, nie masz extra sprzetu i ciuchow to na drodze nikt Ci nie machnie reka?

      Kolega cos tam w piwnicy robil, piwka. Same pszennicze, takie siuski.

      • 4 0

  • Re: Małe browary otwierają puby w Trójmieście (1)

    tylko browar amber ,reszta jest robiona jak koncernowe szczyny...

    • 16 7

    • oj widzę, że Lwówka nie piłeś... :)

      • 0 1

  • Jeżeli barmani (9)

    będą wyglądali tak jak gościu ze zdjęcia, to z ciężkim sercem, ale niestety nie pójdę tam. Faceci, przestańcie nosić takie brody, bo wyglądacie jak arabscy terroryści

    • 45 23

    • o rany

      Kurde, wszyscy muszą wygladać jak Tobie się podoba, ciekawe jak Ty wyglądasz

      • 3 2

    • Dobra

      A o piwie macie coś do powiedzenia? Czy tylko onanizacja własnymi ciętymi komentarzami o brodzie jakiegoś typa?

      • 3 3

    • Ci cl mają brodę to niechluje (1)

      nie dbają o siebie. Poza tym większość wygląda komicznie. Prawdziwy facet nie nosi brody!

      • 9 3

      • Ja do brody mam obrzydzenie z dzieciństwa. Mój wuj miał dość zaniedbaną brodę, a jak jadł to mu resztki jedzenia i sosów na tę brode skapywało. Aż na mysl o tym mi się cofa.

        • 5 1

    • Niestety z pi..y broda nie zrobi drwala

      • 12 1

    • taka moda, jeszcze bardziej oryginalne laski na to leca :)

      • 3 4

    • Oj tam oj tam. Zobacz ile tam pianki po piwie w tej brodzie zostało. Ile resztek jedzenia. (1)

      • 14 1

      • Broda, broda...

        Już dajcie spokój tej dziewczynie!

        • 12 3

    • Mnie to nie boli...
      Ale trochę to śmieszne, że wszyscy wyglądają jak z jednej matrycy choć chcą być oryginalni...
      Taka tandeta trochę.
      Niedawno musiałem niestety być w stolycy i tam "co drugi" miał ten samurajski kitek.
      He he he

      • 26 2

  • Super (1)

    Bardzo się cieszę że Ale browar jednak pojawi się w Gdyni.

    • 56 12

    • Ja też

      Bo lubię piwo, mężczyzn z zarostem na twarzy i klacie, w normalnych spodniach, czytających książki, takich którzy potrafią naprawić np. gniazdko albo panele położyć, przytulą się, zaopiekują, dziećmi się zajmą i czasami coś ugotują tylko dla mnie :) Np. bigos :D

      Cholera, wzięło mnie na ten bigos...

      • 2 0

  • tak trzymać lubię sobie kupić piwo za 8 pln i go posmakować od czasu do czasu (3)

    ale jak idę na imprę kupuje tańsze bo chodzi o efekt, a nie o smak, smak człowieka jest obojętny po pierwszym za 8 pln potem mu smakuje wszystko co ma procent.

    • 10 9

    • tak trzymać lubię sobie kupić piwo za 8 pln i go posmakować od czasu do czasu (2)

      ... to pij dyktę - jak Ci smak obojętny

      • 1 1

    • No i widziesz

      czeskie piwa inne sa. Pijesz i pijesz, sa dobre a upic sie ciezko :D

      • 0 0

    • Dokładnie.

      W moim przypadku nie ma sensu brać iluś dobrych piw bo tylko pierwsze ma smak.

      • 4 1

  • alkoholizm

    .. Pod płaszczykiem hobby. I nic więcej.

    • 11 7

  • No tak kozacy

    piwo z browaru... Od razu walic z grubej rury :D Tarantula Vodka Infusion - a do tego dodac Canned Edible Tarantula. Calosc do wyszukania na necie.

    Najwieksi kozacy wymiekaja i nie wezma tego do ust. Haha

    • 0 2

  • (1)

    Tak trzymać!!! Wielkie kompanie piwowarskie ścieki nalewają!!!

    • 196 14

    • Szczegolnie jak idziesz np. w Czeskim Cieszynie do Billi

      i kupujesz piwko za 1,7zł juz z kaucja za butelke. I do wyboru jest wiele piw, nie tylko jeden. Pyszne. Do tego knedliki na rynku mmmm :D

      • 4 0

  • lokalu przy ul. Grunwaldzkiej 190

    http://mapa.trojmiasto.pl/#/ob/64772/map/-120.61,118.65,5,o

    -----------
    Hmm wady wzroku nie mam ale widze, ze mapka ustawiona jest na: Cypriana Kamila Norwida... Zupelnie inne miejsce niz Grunwaldzka 190..

    Odpowiedź redakcji:

    Dziękujemy za zwrócenie uwagi. Mapa została poprawiona.

    • 1 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Juwenalia Gdańskie 2024 (54 opinie)

(54 opinie)
75 - 290 zł
Kup bilet

Strefa Trojmiasto.pl na Juwenaliach (3 opinie)

(3 opinie)
w plenerze, gry

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (5 opinii)

(5 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W którym roku odbył się pamiętny występ Mandaryny w trakcie festiwalu w Sopocie?