• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Meksyk na talerzu w Trójmieście

Łukasz Stafiej
12 lutego 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
  • Wystrój w restauracji Pueblo nawiązuje do wyglądu miasteczka Puebla - ulubionego miejsca właścicieli w Meksyku. Zjemy tutaj przede wszystkim dania kuchni Tex-Mex.

Bar z meksykańskim jedzeniem ulicznym, restauracja z kuchnią Tex-Mex oraz bistro, w którym meksykańskie inspiracje są punktem wyjścia do kulinarnych eksperymentów - sprawdź, gdzie w Trójmieście zjesz fajitę, burrito, tacos i oryginalny sos mole.



Najbardziej lubisz:

Kuchnia meksykańska oraz ta meksykańskimi smakami inspirowana to - obok chińskiej i indyjskiej - prawdopodobnie najbardziej rozpowszechnione jedzenie etniczne na świecie. Nie powinno to dziwić. Meksyk to ogromny kraj, z którego tradycji przez stulecia czerpali garściami - oraz na nią wpływali - Europejczycy, a szczególnie Hiszpanie. Później swoje piętno na tej kuchni odcisnęli Amerykanie, którzy smaki swoich sąsiadów z południa pokochali, ale też podporządkowali własnym gustom kulinarnym.

Restauracja ze smakami z pogranicza

- Rdzenna kuchnia meksykańska była bardzo prosta, biedna. Opierała się na fasoli, mące kukurydzianej i paprykach. Mięso to był rarytas, na który mało kto mógł sobie pozwolić. Wpływy hiszpańskie, a potem amerykańskie spowodowały, że ta kuchnia się rozwinęła i zaczęto używać w niej składników, które większość Europejczyków powszechnie z tymi smakami kojarzy - tłumaczy Wojciech Sala, który ze wspólnikiem Mariuszem Czoskiem prowadzi działającą od siedemnastu lat restaurację Pueblo przy ul. Antoniego Abrahama 56 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni, a od sześciu lat gdański oddział przy ul. Kołodziejskiej 4 zobacz na mapie Gdańska. - Dlatego mówiąc o większości restauracji meksykańskich w Polsce, tak naprawdę powinniśmy mówić o restauracjach z kuchnią Tex-Mex, czyli de facto teksańsko-meksykańską.
Takie też jedzenie serwowane jest przede wszystkim w Pueblo. Karta jest rozbudowana. Zjemy m.in. - najbardziej popularne w lokalu - fajitas, czyli podawane na gorącej patelni marynowane mięso z warzywami (od 32 zł), zupę krem z czarnej fasoli (8 zł), nachos, quesadillas i tacos w przeróżnych odsłonach czy ostrą chimichangę, czyli zawinięte w chrupiąca tortille chilli con carne z serem cheddar.

Jak podkreśla Sala, powszechnie znane burrito, tacos w chrupiącym placku, chilli con carne czy popularny drink margarita to kulinarne wynalazki z pogranicza Meksyku i Stanów. Europejczycy wolą te smaki od skromnej, rdzennej kuchni meksykańskiej. Sala wie, co mówi: gastronomiczne szlify zdobywał pracując przez lata w Ameryce, w Meksyku był niezliczoną liczbę razy, a kartę w Pueblo pomagał układać mu przyjaciel Meksykanin.

- Z rdzennie meksykańskich smaków, w naszej karcie znaleźć można między innymi sos mole. To ostra, czekoladowa salsa, w której łączy się aż dwadzieścia różnych przypraw. Legenda głosi, że powstała ona w klasztorze w mojej ulubionej miejscowości Puebla. Podobno podczas trzęsienia ziemi wszystkie składniki wpadły do garnka i tak powstał ten sos. W Meksyku to podstawa wielu tradycyjnych dań - opowiada Sala. - Od początku staramy się edukować naszych gości o różnicach między kuchnią meksykańską a Tex-Mex: nasi kelnerzy przechodzą szkolenia, sami ze wspólnikiem jesteśmy na sali i opowiadamy o tej kuchni.
  • Pinata to niewielki bar z meksykańskim jedzeniem ulicznym.
Bar z jedzeniem ulicznym

Rozsmakowanie mieszkańców Trójmiasta w daniach meksykańskiej kuchni ulicznej przyjęła sobie za zadanie para prowadząca bar Pinata przy ul. Artura Schopenhauera 1 zobacz na mapie Gdańska w Oliwie. Zaczynali dwa lata temu od food trucka, teraz mają malutki stacjonarny lokal, w którym starają się kontynuować swoją misję.

- Naszym celem jest przybliżenie prawdziwej streetfoodowej kuchni meksykańskiej i zarazem jej odczarowanie, ukazanie jej prawdziwego oblicza: że nie jest to wcale kuchnia tłusta, ciężkostrawna i nie musi być zawsze pikantna. Wciąż jest też mylona z kuchnią Tex-Mex, która jest bardzo odległa od tego, jak my myślimy o jedzeniu - mówi współwłaścicielka Anna Rzyman. - Na szczęście znamy Meksykanów, którzy wprowadzili nas w tajniki domowej kuchni z ich kraju.
Jak podkreślają właściciele, ich receptury to połączenie oryginalnych domowych meksykańskich przepisów z ich własnymi eksperymentami kulinarnymi. W Pinacie zje i weganin, i osoba na diecie bezglutenowej, i stuprocentowy mięsożerca. Karta jest króciutka i znajduje się w niej raptem kilka pozycji, przede wszystkim: burrito (15-18 zł), quesadilla z dużą ilością sera, podana w chrupkiej tortilli (15-19 zł) i taco w kukurydzianej tortilli (16-19 zł). W dni powszednie w godz. 11:30-15:30 zjemy również lunch składający się z zupy i dania dnia (15 zł).

- Każdy rodzaj mięsa, gdy już przeniknie aromatami marynat, następnie jest przez całą noc wolno pieczony w niskiej temperaturze. Wszystkie zupy są przygotowywane na wolno gotowanym bulionie. Wszystkie salsy są od podstaw przygotowywane przez nas, wyłącznie ze świeżych składników - wylicza Rzyman. - Z Meksyku sprowadzamy awokado, limonki, świeże i suszone papryki. Używamy m.in. meksykańskiej odmiany oregano, którego smak różni się od znanego nam powszechnie oregano śródziemnomorskiego czy specjalnej meksykańskiej przyprawy epazote, którą dodajemy do pasty z fasoli.
Niebawem Pinata wraca na ulicę z food truckiem i jeszcze w tym roku planuje otworzyć drugi oddział przy ul. Łąkowej na Dolnym Mieście.

  • Dominik Wiwatowski, właściciel bistro Tako, gdzie zjemy dania inspirowane smakami meksykańskimi.
Bistro z meksykańskimi inspiracjami

Najbardziej swobodne podejście do dań inspirowanych smakami meksykańskimi panuje w kuchni baru Tako przy ul. Świętojańskiej 21 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Zjemy tutaj przede wszystkim zeuropeizowane wariacje na temat kulinariów meksykańskich.

Zobacz więcej: Test smaku o restauracji Tako

- Na początku daliśmy się poznać dzięki typowym daniom, takim jak burrito z wołowiną, quesadilla z chorizo czy empanadas z wołowiną i kaktusem, jednak teraz dużym zainteresowaniem cieszą się dania wykraczające poza ramy kuchni meksykańskiej czy teksańskiej, takie jak taco z policzkami wołowymi, quesadillas z szarpaną wieprzowiną z kiszonym ogórkiem i grzybami czy burgery podane w tortilli - mówi właściciel Dominik Wiwatowski. - Szef kuchni lubi eksperymentować i nie boi się nieszablonowych połączeń, dlatego część pozycji w menu to kulinarne improwizacje z meksykańską bazą smakową.
Jak podkreśla właściciel, mimo że w Tako podawany jest streetfood, kucharze działają w rytmie "slow", tworząc dania od podstaw, bazując na świeżych i dobrej jakości produktach. Część z nich sprowadzana jest z Ameryki Południowej , jak m.in. najostrzejsze na świecie odmiany papryk: Naga Jolokia, Scorpion Pepper czy Carolina Reaper.

W Tako zjemy m.in. zupę kukurydzianą z mleczkiem kokosowym i popcornem (9 zł), tacos z kurczakiem w pomarańczowej marynacie (19 zł), quesadillę z chorizo, gorgonzolą i grillowanymi warzywami (19 zł) czy burritos z chilli con carne (19 zł) albo na przykład dorszem i czerwoną cebulą (25 zł). Warto spróbować również kilkunastu rodzajów tequili czy narodowego meksykańskiego trunku - mezcalu, czyli wódki z zatopionym w butelce robakiem. Od poniedziałku do piątku w godz. 12-16 serwowany jest również dwudaniowy lunch w cenie 19 zł.

Miejsca

Opinie (71) 1 zablokowana

  • Pueblo - Gdynia

    Jak dla mnie najlepsze miejsce w Gdyni. Jedzenie, obsługa, tequila, klimat... mogę wymieniać bez końca. Polecam każdemu na każdą okazję lub nawet bez okazji :)

    • 7 2

  • Pueblo

    Najlepsze mięsa z grilla na mieście .
    Fajna miła obsługa.
    Chodzimy cała rodziną regularnie i uczciwie możemy polecić ta restauracje !

    • 9 5

  • Dobra jest ta knajpka meksykańska na przeciwko InfoBoxu (2)

    • 9 21

    • Ćpiesz jego towar to nie pisz

      • 3 0

    • no... czyli Tako

      • 5 7

  • Pueblo Gdynia nr 1!!! (1)

    Pinata to jakiś żart na temat kuchni meksykańskiej. Niestety.
    Nie ma tu El Paso w Oliwie ale ten lata świetności ma za sobą :(
    Tako nie znam.

    • 34 10

    • Nic nie tracisz taki syf ...

      • 4 0

  • Tako to może ten syf wciskać turystom

    • 7 2

  • (4)

    Dlaczego jest tak mało lokali z rodzimą kuchnią? Dlaczego w Meksyku jedzenie meksykańskie jest 10 razy tańsze niż u nas?

    • 20 23

    • Jakbyś otworzyła w Meksyku (2)

      restaruację z kuchnią polską, to ceny by były jak u nas kuchni meksykańskiej. zastanów się czemul....

      • 16 8

      • Bredzisz

        • 4 0

      • kompletna

        bzdura

        • 9 1

    • Rodzimą kuchnię masz w barze mlecznym.

      • 7 4

  • Cały gaweł (6)

    Polecam calego gawla w sopocie. mozna wejsc z psami

    • 3 14

    • no to ja tam nigdy nie zjem (2)

      Sody ale nie przemawiają do mnie restauracje gdzie mi się pies plącze pod nogami i nie daj Boże jeszcze nafajda albo szczeka i szczeka.

      • 5 5

      • Lepszy pies niż ryczący bachor (1)

        • 2 7

        • To jeden i ten sam poziom.

          • 1 1

    • (1)

      Tam śmierdzi psem!

      • 4 3

      • Sam śmierdzisz, cały Gaweł jest najlepszy! Zwłaszcza wątróbka dla psów- wyśmienita, Moj Czako uwielbia

        • 2 3

    • Myslalem, ze po-licja jada

      tylko pizze i kebaby.

      • 5 2

  • Koszmar (1)

    Ja po obejrzeniu kuchennych rewolucji i wielu probach na wlasnym zoladku doszedlem do wniosku,ze szkoda jest kasy i czasu na wiekszosc restauracji klasy sredniej i najwyzszej.Wiekszosc wlascicieli nie ma pojecia o prowadzeniu restauracji.Najlepsza obsluga jest w restauracji in Asia w sheratonie w sopocie,gdzie dania sa ladnie podane,ale smakiem nie powalaja.

    • 2 6

    • W pełni zgoda.
      Są na świecie miejsca gdzie świetnie gotują i nie są to lokale dla klientów z wypchanym prtfelem ale dla gości, w myśl zasady gośc w dom, Bóg w dom.
      Tak jest np na południu Włoch, Sardyni, na niektórych wyspach greckich było ba Lewancie tyle że tam teraz wojna.
      Tam się robiło jedzenie dla smaku, dla delektowania się, nie było presji sprzedaqży, zysku i czy się dopnie bilans do końca miesiąca by nie ogłosić plajty.
      To co teraz mamy wokół, to tylko PR, marketing i dużo szumu.

      • 3 2

  • w Ameryce pracował na zmywaku

    A w Meksyku był na wycieczce także wie co mówi. Sorry to żart ale sami się prosicie podając takie info.
    Nie bylem i w nast tyg przejdę się spróbować tylko ostrzegam ze tez bylem zliczona ilość razy w Meksyku :)

    • 6 9

  • straszne

    Piniata - macie najgorszą pastę fasolowa ever. Smakuje jak fasola zmieszana z płynem do naczyń. Przestańcie wydziwiac, strasznie psuje smak potraw.

    Poprawcie ten aspekt i będzie super :-)

    • 5 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Juwenalia Gdańskie 2024 (53 opinie)

(53 opinie)
75 - 290 zł
Kup bilet

Strefa Trojmiasto.pl na Juwenaliach (2 opinie)

(2 opinie)
w plenerze, gry

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (5 opinii)

(5 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Kto odebrał nagrodę za całokształt twórczości podczas sopockiego festiwalu w Operze Leśnej w 1998 roku?