• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mistrzowie kuchni opanowali w weekend Długi Targ

Patryk Szczerba
13 kwietnia 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 

Zobacz, jak wyglądała niedziela na Długim Targu, gdzie swoje umiejętności pokazywali zebranym mistrzowie kuchni.


Ostatnia odsłona "Weekendu za pół ceny" za nami. Tym razem z 50 proc. rabatem można było skosztować potraw w restauracjach i barach w Gdańsku. Prawdziwą furorę wśród mieszkańców i turystów zrobiły jednak pokazy kulinarne w centrum miasta.



Jak oceniasz tegoroczny "Weekend za pół ceny" w Gdańsku?

Przyciągnęły na Długi Targ zobacz na mapie Gdańska setki osób spragnionych podglądania mistrzów kuchni w akcji. A było na co popatrzeć. W sobotę w specjalnie ustawionym namiocie o powierzchni 200 m.kw. swoje umiejętności zaprezentowali zawodowi szefowie kuchni, którzy mieli okazję sprawdzić się w bezpośredniej rywalizacji.

Oprócz tego improwizowali, gotując potrawy z dostępnych składników i później częstując nimi zebranych. Apetyt widzów wzmógł też pokaz carvingu, czyli rzeźbienia w warzywach i owocach. Ci, którym było mało, mogli spróbować swoich sił w przygotowywaniu ryb, zaś głównie najmłodszym sporo radości sprawiły warsztaty ziołowe.

Niedziela należała przed wszystkim do Basi Ritz. Szykująca się do otwarcia w Gdańsku restauracji zwyciężczyni I edycji programu kulinarnego MasterChef dała popis swoich umiejętności, przy okazji będąc na wyciągnięcie ręki dla swoich fanów, którzy śmiało mogli prosić o autograf, czy kilka słów rozmowy.

Przy okazji udało się pokazać innych znawców gotowania i młodych kucharzy, prowadzących swoje kulinarne blogi. Potrawy przygotowywane przez nich można było od razu skosztować, podobnie jak tych przygotowywanych wespół z szefami kuchni przez zawiadujących miastami metropolii. Wśród atrakcji był pokaz wyrobu cukierków oraz przyrządzania krewetek czy nauka gotowania potraw starogdańskich.

Czytaj też: Wywiad z Basią Ritz

- Podoba mi się taka formuła imprezy, zwłaszcza, że zaczęła się wiosna, dużo osób chce wyjść z domu na spacer. Dzięki gotowaniu na żywo, można podpatrzeć kucharzy w akcji, znaleźć inspirację, a do tego skosztować jeszcze potraw, co też nie było bez znaczenia dla wielu - wyjaśnia pan Tomasz, jeden ze spacerowiczów.

Część uczestniczących w pokazach zwracała przy okazji uwagę, że w trakcie następnych edycji organizatorzy powinni pomyśleć o lepszym wyeksponowaniu i jednocześnie odgrodzeniu kucharzy od widzów. Podczas odbierania i kosztowania potraw pojawiło się bowiem niepotrzebne zamieszanie wokół ustawionych na Długim Targu stołów, co skutkowało nerwowością wśród zebranych i gotujących.

- Na pewno w przyszłym roku będziemy myśleli o specjalnym podeście, bo zainteresowanie było naprawdę spore. W ciągu dwóch dni rozdaliśmy tysiąc porcji, bywało, że brakowało talerzy. Z tych dwóch dni jesteśmy jednak bardzo zadowoleni. Nie było nieprzewidzianych komplikacji, w przeciwieństwie do atrakcji, wśród których - mam nadzieję - każdy znalazł coś dla siebie. I nawet trochę kapryśna pogoda była niestraszna - opowiada Wojciech Harapkiewicz, współorganizator imprezy.

Ci, którzy nie chcieli moknąć z powodu deszczu, który pokrzyżował nieco szyki organizatorom zwłaszcza w niedzielę, chętnie chronili się w restauracjach. Te zgodnie z nazwą imprezy przygotowały 50 procentowe obniżki w swoim menu. Łącznie ceny obniżyło 66 lokali. Za pół ceny można było zjeść nie tylko w śródmieściu, gdzie trudno było o wolny stolik, ale także w Oliwie, na Przymorzu lub we Wrzeszczu.

Gdańska impreza kończy tę edycję "Weekendu za pół ceny", która w tym roku rozprzestrzeniła się na całą metropolię. Ostatnia odsłona jednak jeszcze przed nami.

- A to dlatego, że swoje wrażenia z odwiedzonych lokali można było wyrazić na formularzach plebiscytu "Korona smakosza". Na początku maja jury przyzna statuetki najlepszym lokalom oraz nagrodzi najciekawsze opinie - wyjaśnia Izabela Heidrich z Biura Prezydenta ds. Promocji Miasta, koordynujące imprezę.

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (57) 7 zablokowanych

  • Miła niespodzianka (1)

    Niedzielny spacer zaliczony,a namiot z kucharzami okazał się super niespodzianką ,zjedliśmy pyszna rybę i spędziliśmy milo czas SUPER i tylko tak dalej!!

    • 5 2

    • ryba swoje odleżała w hurtowni, na hali i później w zamrażarce

      SMACZNEGO

      • 3 0

  • petarda

    Bylismy,widzielismy,bylo super smacznie :-)

    • 3 1

  • OK było kolejne 50% (1)

    czyli impreza dla Groupon'owiczów.
    Nie rajcuje mnie zaoszczędzenie 20 złotych.

    • 6 6

    • to się nie rajcuj ..

      • 1 3

  • Bohema super:) (1)

    W sobotę wieczorem poszliśmy do Bohemy i było bardzo fajnie - przesympatyczna obsługa, fajna duża porcja i i bardzo smaczne. Naprawdę fajne miejsce:D

    • 3 7

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Bylo sympatycznie

    Fajnie jest podglądnąć kucharzy na żywo w akcji nie tylko w tv. Spędziliśmy dobrą godzinę w namiocie - było na co popatrzeć . Mamy nadzieję ,że za rok znowu się spotkamy.

    • 3 1

  • rest

    a po co się ściskać, robić rezerwację? My raz w miesiącu robimy sobie wypad za miasto do Cedrowego Dworku, pysznie, miło i ceny przystępne... no i ta okolica ;)

    • 1 2

  • Krótko mówiąc polska wieś śpiewa, tańczy i zażera się za pół ceny (2)

    • 6 8

    • twoj dziadek i babcia napewno pochodza z miasta prost.kczku (1)

      • 1 3

      • Do szkoły, gamoniu:-)

        • 1 3

  • Widac impreza się udała, bo mało komentarzy. Narzekacze, Marudy powszechne tutaj, najedzone leżą :))

    • 7 2

  • Sprzedaliśmy wszystkie resztki :)

    Kuchnia czysta w końcu :)

    • 5 1

  • udana akcja

    wszedzie potrawy "cztery pory roku". co z calego roku w lodowie zostalo do kotla i siup, wspaniala potrawa wyszla. palca lizac.

    • 2 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Projekt kulturalny w Gdańsku łączący kontenerową architekturę, program artystyczny i jedzenie z różnych zakątków świata to: