- 1 Co robić w długi weekend w mieście? (39 opinii)
- 2 Nie wyobrażamy sobie majówki bez piwa? (86 opinii)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (10 opinii)
- 4 Majówka: pomysły na jednodniowe wycieczki (49 opinii)
- 5 Majówkowe świętowanie, ale bez parady (139 opinii)
- 6 Zamknięto jedyną ukraińską dyskotekę (160 opinii)
Mistrzowie kuchni opanowali w weekend Długi Targ
Zobacz, jak wyglądała niedziela na Długim Targu, gdzie swoje umiejętności pokazywali zebranym mistrzowie kuchni.
Ostatnia odsłona "Weekendu za pół ceny" za nami. Tym razem z 50 proc. rabatem można było skosztować potraw w restauracjach i barach w Gdańsku. Prawdziwą furorę wśród mieszkańców i turystów zrobiły jednak pokazy kulinarne w centrum miasta.
Oprócz tego improwizowali, gotując potrawy z dostępnych składników i później częstując nimi zebranych. Apetyt widzów wzmógł też pokaz carvingu, czyli rzeźbienia w warzywach i owocach. Ci, którym było mało, mogli spróbować swoich sił w przygotowywaniu ryb, zaś głównie najmłodszym sporo radości sprawiły warsztaty ziołowe.
Niedziela należała przed wszystkim do Basi Ritz. Szykująca się do otwarcia w Gdańsku restauracji zwyciężczyni I edycji programu kulinarnego MasterChef dała popis swoich umiejętności, przy okazji będąc na wyciągnięcie ręki dla swoich fanów, którzy śmiało mogli prosić o autograf, czy kilka słów rozmowy.
Przy okazji udało się pokazać innych znawców gotowania i młodych kucharzy, prowadzących swoje kulinarne blogi. Potrawy przygotowywane przez nich można było od razu skosztować, podobnie jak tych przygotowywanych wespół z szefami kuchni przez zawiadujących miastami metropolii. Wśród atrakcji był pokaz wyrobu cukierków oraz przyrządzania krewetek czy nauka gotowania potraw starogdańskich.
Czytaj też: Wywiad z Basią Ritz
- Podoba mi się taka formuła imprezy, zwłaszcza, że zaczęła się wiosna, dużo osób chce wyjść z domu na spacer. Dzięki gotowaniu na żywo, można podpatrzeć kucharzy w akcji, znaleźć inspirację, a do tego skosztować jeszcze potraw, co też nie było bez znaczenia dla wielu - wyjaśnia pan Tomasz, jeden ze spacerowiczów.
Część uczestniczących w pokazach zwracała przy okazji uwagę, że w trakcie następnych edycji organizatorzy powinni pomyśleć o lepszym wyeksponowaniu i jednocześnie odgrodzeniu kucharzy od widzów. Podczas odbierania i kosztowania potraw pojawiło się bowiem niepotrzebne zamieszanie wokół ustawionych na Długim Targu stołów, co skutkowało nerwowością wśród zebranych i gotujących.
- Na pewno w przyszłym roku będziemy myśleli o specjalnym podeście, bo zainteresowanie było naprawdę spore. W ciągu dwóch dni rozdaliśmy tysiąc porcji, bywało, że brakowało talerzy. Z tych dwóch dni jesteśmy jednak bardzo zadowoleni. Nie było nieprzewidzianych komplikacji, w przeciwieństwie do atrakcji, wśród których - mam nadzieję - każdy znalazł coś dla siebie. I nawet trochę kapryśna pogoda była niestraszna - opowiada Wojciech Harapkiewicz, współorganizator imprezy.
Ci, którzy nie chcieli moknąć z powodu deszczu, który pokrzyżował nieco szyki organizatorom zwłaszcza w niedzielę, chętnie chronili się w restauracjach. Te zgodnie z nazwą imprezy przygotowały 50 procentowe obniżki w swoim menu. Łącznie ceny obniżyło 66 lokali. Za pół ceny można było zjeść nie tylko w śródmieściu, gdzie trudno było o wolny stolik, ale także w Oliwie, na Przymorzu lub we Wrzeszczu.
Gdańska impreza kończy tę edycję "Weekendu za pół ceny", która w tym roku rozprzestrzeniła się na całą metropolię. Ostatnia odsłona jednak jeszcze przed nami.
- A to dlatego, że swoje wrażenia z odwiedzonych lokali można było wyrazić na formularzach plebiscytu "Korona smakosza". Na początku maja jury przyzna statuetki najlepszym lokalom oraz nagrodzi najciekawsze opinie - wyjaśnia Izabela Heidrich z Biura Prezydenta ds. Promocji Miasta, koordynujące imprezę.
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (57) 7 zablokowanych
-
2014-04-14 12:53
to jedzenie w namiocie bylo niedobre
A o 15 dali gumowe mięso w sosie bez widelcow i kazdy musiał jeść palcami. Masakra.
- 4 4
-
2014-04-14 13:08
50% taniej = 50% mniej (3)
Tak jak co roku i tym razem mogliśmy "zaoszczędzić" w restauracjach kupują dania połowę taniej za ... połowę mniejszą porcję !
Nic tylko oszczędzać :)- 4 2
-
2014-04-14 13:43
nic tylko kłamać się nauczyłeś ..... (2)
- 0 2
-
2014-04-14 14:07
oooo właściciel oszukańczej restauracji się odezwał (1)
syf w kuchni posprzątany?
- 2 2
-
2014-04-14 23:43
taaaakkkk kochanieee czekam na ciebieee ( oj błagam nie przyjdż )
- 0 0
-
2014-04-14 16:33
Bardzo fajnie
Akcja naprawdę udana,w namiocie jedliśmy krewetki i lososia nawet nieźle :-)
- 3 5
-
2014-04-14 16:34
Czy mistrzowie kuchni i mistrzowie patelni to to samo? (1)
- 2 4
-
2014-04-14 17:24
tak mistrzowie kuchni czasami smażą na patelni albo duszą takich jak ty :))
- 4 1
-
2014-04-14 19:36
a po weekendzie 150% w góre, (1)
hurra tanio, tanio, taniej .....nie chcem ale muszem konsumować... druga Japonia, trzecia Irlandia, hurra, a może być Rosja
- 2 1
-
2014-04-15 09:36
gdzies trzeba bylo zabrac
aby dac gdzie indziej
- 0 0
-
2014-04-14 22:00
Najmłodszym sporo radości sprawiły warsztaty ziołowe. (1)
- 2 0
-
2014-04-16 00:20
Zosia Super
Dała Rade !!!
- 2 0
-
2014-04-15 01:14
DEKER jest promocja na pajace w ... papapajacyki pa pap pajac
- 0 3
-
2014-04-15 23:47
Muminki się cieszą ;-/
Lekarz przepisał maść na ból D... ? :-)
- 3 0
-
2014-04-16 00:01
leszcz
Ujawnij sie leszczu... Masz nr do Pana Mumina
- 3 0
-
2015-04-20 10:20
niezła sciema z tym za pól ceny
mozna było kupic tylko frytki za pół ceny i to po 3 zł a w kfc są po 2,50 heeheheh lud
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.