• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nie tylko ruskie i z grzybami. Egzotyczne pierogi w Trójmieście

Łukasz Stafiej
2 marca 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Chińskie pierożki gotowane na parze zjemy m.in. w Mr. Dim Sum, barze z azjatyckimi przekąskami, który ma oddziały w Gdyni i Wrzeszczu. Chińskie pierożki gotowane na parze zjemy m.in. w Mr. Dim Sum, barze z azjatyckimi przekąskami, który ma oddziały w Gdyni i Wrzeszczu.

Nie tylko ruskie i z grzybami, ale także chinkali, mandu, wontony oraz jiaozi - co kraj, to pieróg. Tych egzotycznych spróbujemy w niektórych restauracjach w Trójmieście.



Pierogi, choć na świecie kojarzone przede wszystkim z Polską - albo szerzej: Europą Wschodnią - wcale nie zostały wymyślone w tej części świata. Słowianie przywieźli je z wypraw na Daleki Wschód. W Azji danie składające się z nadzienia zawiniętego w cienkie ciasto i potem ugotowanego lub usmażonego to równie popularna potrawa, co nad Wisłą. A może i bardziej, bo rodzajów farszu, sposobów zawijania czy metod przyrządzania pieroga znają tam więcej niż w Europie.

Niezliczoną liczbę wcieleń - od mięsnych przez wegetariańskie po nadziewane owocami morza - mogą mieć chińskie pierożki gotowane na parze. Specjalizuje się w nich bar Mr. Dim Sum, który ma swoje oddziały w gdyńskim śródmieściu i we Wrzeszczu. Podobną ofertę ma również bar TAMiTU na Wielkim Kacku.

Koreańskie smażone pierożki mandu to specjalność pierogarni Mandu. W lokalach w Oliwie i Gdańsku zjemy również m.in. jiaozi, chinkali i pielmieni. Koreańskie smażone pierożki mandu to specjalność pierogarni Mandu. W lokalach w Oliwie i Gdańsku zjemy również m.in. jiaozi, chinkali i pielmieni.
- To niewielkie pierogi przygotowywane z bardzo cienkiego ciasta z mąki pszennej albo - w wersji bezglutenowej - z mąki ryżowej. Każdy jest ręcznie wałkowany, wypełniamy farszem, a następnie gotowany w specjalnych bambusowych parnikach na parze. Jemy je, wpierw maczając w sosie - mówi jeden z pomysłodawców lokalu Mr. Dim Sum, pochodzący z Tajlandii Ton Rak.
Porcja składająca się z dziesięciu sztuk kosztuje 13 zł. Przepis na pierożki przywiózł ze sobą z Chin Cai - tutejszy kucharz. Przygotowuje tutaj również wontony, które serwowane są w dwóch wersjach: gotowane i podawane w bulionie albo smażone na chrupko i podawane z sosem śliwkowym.

- Pierogi w Chinach zaliczają się do tzw. dim sumów, czyli przekąsek serwowanych od rana do wieczora. Chińczycy traktują je jako tanią i szybką przekąskę - dodaje Ton Rak.
Pierogi z Dalekiego Wschodu zjemy również w restauracjach Mandu w Oliwie i gdańskim Śródmieściu. Sama nazwa lokalu nie jest bez znaczenia - mandu to również określenie smażonych koreańskich pierożków z farszem, m.in. z wieprzowiną, tofu i kimchi. To hit pierogarni, choć kosztuje aż 27,50 zł za porcję.

Pielmieni, czyli rosyjskie pierożki z wołowiną i kwaśną śmietaną podawane są w Sopocie w Sopockim Młynie oraz Jurcie. Pielmieni, czyli rosyjskie pierożki z wołowiną i kwaśną śmietaną podawane są w Sopocie w Sopockim Młynie oraz Jurcie.
- Przepis na mandu podpatrzyłam u azjatyckich kucharzy, z którymi kiedyś współpracowałam - mówi właścicielka, Dorota Semeniuk. - Z kolei jaozi, czyli smażone chińskie pierogi z wieprzowiną, grzybami mun i makaronem sojowym poznaliśmy podczas podróży po Azji. Tak nam zasmakowały, że zdobyliśmy przepis i z powodzeniem go odtworzyliśmy w restauracji.
Właścicielka dodaje, że w Mandu niepolskie pierogi wprowadzane są do karty tylko jeśli przepis jest sprawdzony i pochodzi ze sprawdzonego źródła. Tutejsze gruzińskie chinkali (18,50 zł) trafiły do menu właśnie dlatego, że ich przygotowywanie pokazała właścicielom znajoma Gruzinka, a pielmieni (18,50 zł) - pochodząca z Ukrainy i pracująca w lokalu kucharka.

Pielmieni to małe pierożki z wołowo-wieprzowym nadzieniem z dodatkiem cebuli, podawane z kwaśną śmietaną i masłem. Chinkali to jeden z największych gruzińskich przysmaków. Przy jedzeniu tych nadzianych wołowiną i wieprzowiną z dodatkiem pietruszki i kolendry sakiewek trzeba uważać na znajdujący się w środku rosołek.

- To taka zupa w cieście. Podczas gotowania w pierogu powstaje wywar z mięsnego nadzienia. Polacy nauczyli się, żeby nadgryźć dolną część i wpierw wysiorbać ciecz, ale Gruzini po prostu łapią sakiewkę za koniuszek i powoli jedzą pierogi, pijąc rosół razem z nadzieniem - mówi Teimuraz Gogua, szef gruzińskiej restauracji Ocneba, gdzie porcję przygotowywanych przez gruzińskie kucharki chinkali zamówimy za 28 zł. - W Gruzji nie ma jednego przepisu na chinkali, każdy robi je po swojemu. Czasem z baraniny, czasem z mięsa mieszanego, z albo bez kolendry. Jeden tylko składnik pojawia się zawsze: nadająca charakterystyczny smak mięsu tradycyjna mieszanka przypraw chmeli-suneli.
Pielmieni (22 zł) zjemy również w pierogarni Sopocki Młyn, gdzie czasem w karcie pojawiają się również gruzińskie pierogi. Oba dania (za 15-16 zł) są na stałe również w menu sopockiej restauracyjki Jurta, którą prowadzi małżeństwo imigrantów z Mołdawii i Kazachstanu. Ich pochodzenie daje pewność autentycznych przepisów i smaków. W tym ostatnim miejscu warto spróbować również tatarskich czebureków, czyli smażonych w oleju dużych pierogów z mięsem baranim lub wołowym.

Zobacz także: Gdzie w Trójmieście zjeść klasyczne pierogi

Miejsca

Opinie (66) ponad 10 zablokowanych

  • pierogarnia cayenne opera baltycka

    tam bylo mozna zjesc swietne pierogi,naprawde rewelka, nigdzie takich nie jadlam, mandu i pozostale pierogarnie siadaja przy ich pierozkach
    ale juz ich nie ma , a szkoda, kto tam zjadl wie o czym mowie

    • 0 0

  • Pierogi bezglutenowe (2)

    Bardzo dobre pierożki bezglutenowe jadłam ostatnio w TAMiTU na kacku. Są co prawda trochę mniejsze niż pozostałe pierogi z menu, ale za to są w takiej samej cenie co pozostałe pierogi, a nie wyższej jak to ma zawsze miejsce. Wielki plus dla lokalu

    • 6 2

    • Jeśli już to "w Kacku" a nie na Kacku .

      • 0 0

    • a ja jadłem tam już chyba wiekszośc z ich menu :)

      no i powiem szczerze, że wszystkie sa mega pyszne. ja lubie mięcho wiec takie najbardziej mi pasują obojetnie czy chinskie polskie.ukrainskie, ale z miechem... no i tutaj małe zaskoczenie bo maja tez pierożki czekoladowe z kokosem no i wymiatają :)

      • 3 0

  • Andrew

    Mr.Dim masakra nie polecam nikomu!!!

    • 1 0

  • Pierogi z ' duszą '

    ' Stara Pierogarnia' to firma łącząca tradycję i współczesność...polecam każdemu kto pamięta pierogi Babci.

    • 0 0

  • paradoksalnie (1)

    Pierogi mandu z pierogarni mandu to najgorsze pierogi jakie jadłem w życiu, nasiąknięte tłuszczem przypalone ciasto wypełnione surówka. Reszta ich pierogów jest genialna, ale jak można swoją nazwą firmować coś co robi się najgorzej?!

    • 3 1

    • mandu

      a ja w mandu jem w zasadzie tylko mandu bo moim zdaniem są tam najlepsze. to ze tobie nie smakuja nie znaczy jeszcze ze jest najgorsze. nie jestes wyznacznikiem jakosci dla innych bo kazdy ma swoje kubki smakowe.

      • 1 2

  • Chciałabym zjeść naprawdę bezglutenowe... (2)

    ...pierogi. W miejscu, gdzie pamiętają aby nie przygotowywano ich na zmianę z klasycznymi, bez dodatku sosu sojowego, który jest niestety glutenowy...
    Niestety, marzenia ściętej głowy... muszę je przygotowywać sama u siebie.

    • 2 12

    • Cierpisz na celiakię?

      • 0 0

    • jednego roszczeniowca mniej

      • 15 0

  • Najlepsze pierozki są w chińskiej restauracji na Bema w Gdyni (2)

    Nawet mój dzieciak je uwielbia od malego... I tak od ładnych kilku lat...

    • 14 11

    • " uwielbia od malego." Jak należy to interpretować?

      • 0 0

    • Aaa, to fakt

      Ta chinska na Bema w Gdyni jest naprawdę niezła

      • 10 1

  • gdzie poza domem można zjeść dobre pierogi z mięsem? (6)

    takie w których farsz nie jest wysuszonym, wygotowanym styropianem o konsystencji plastikowej mazi tylko smacznym nadzieniem?

    • 4 1

    • Lwowskie Pierogi

      Do.Studzienki/Fiszera we Wrzeszczu.

      • 0 0

    • Smak na Tak w Galerii Metropolia

      • 0 0

    • w Kuchni Żuławskiej na Zaspie

      po prostu absolutny numer raz dla mnie,a myślałem,że nigdy poza domem nie zjem dobrych pierogów z mięsem.Relacja cena-ilość też spoko,na studencką kieszeń:).13 zł za 8 pierogów,ale są ogromne,bardzo smaczne mięso i dużo skwarek.Ja takie lubię.

      • 1 0

    • "Mocno nadziane "w Sopocie

      • 1 1

    • Najlepsze w ptasim raju na wyspie sobieszewskiej

      • 1 1

    • Gruzińskie w Oliwie . .

      • 2 1

  • Pielmieni serwuje też gdyńska "Mała Ukraina". (1)

    Generalnie więcej jest w Trójmieście miejsc, gdzie są serwowane, bo i liczba rezydujących Ukraińców bardzo wzrosła.

    • 3 2

    • Niedługo będziemy tu mieli drugą Jałtę

      • 0 2

  • A gdzie Bistro Familia? (7)

    tam robią najlepsze pierogi

    • 4 12

    • Może i najlepsze, ale .. (5)

      .. ile razy tam byłem, to pierogów nie było. Szedłem więc do Dim Sum na przeciwko.

      • 5 6

      • naprzeciwko

        jeśli już

        • 2 1

      • idioto na przeciwko 5km dalej? (3)

        • 0 10

        • od razu od idiotów wyzywasz? (2)

          współczuję słabej psychiki

          • 7 2

          • Człowiek twierdzący, że Bistro Familia jest tuż koło Dim Sum

            nie należy raczej do wulkanów intelektu

            • 4 4

          • taka moda teraz jest

            jak nie masz argumentów to wyzywasz,
            taki PiS w internecie

            • 8 2

    • A jakież to egzotycze

      pierogi podają w Familii?

      • 7 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Festiwal FETA to: