• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowa odsłona menu restauracji Barracuda

19 listopada 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Jedną ze specjalności nowego menu Barracudy będą ryby, choć kucharze nie zapomną także o miłośnikach mięs, serwując im m.in. steki wołowe. Jedną ze specjalności nowego menu Barracudy będą ryby, choć kucharze nie zapomną także o miłośnikach mięs, serwując im m.in. steki wołowe.
Mimo młodego wieku Kamil Sadowski, nowy szef kuchni Barracudy, pracował jako szef kuchni w pięciogwiazdkowych hotelach. Mimo młodego wieku Kamil Sadowski, nowy szef kuchni Barracudy, pracował jako szef kuchni w pięciogwiazdkowych hotelach.
W Barracudzie serwowane będzie wino z południa Francji, z winnic Cotes de Ventoux. W Barracudzie serwowane będzie wino z południa Francji, z winnic Cotes de Ventoux.

W sierpniu minęło 6 lat, odkąd przy Bulwarze Nadmorskim w Gdyni zobacz na mapie Gdyni powstała Restauracja Barracuda. Teraz stali klienci, którzy przez te lata związali się z restauracją, dostaną prezent: nowy szef kuchni zapowiedział odświeżone, spektakularne menu.



Jak potrzebne na kulinarnej mapie Gdyni było to miejsce, najlepiej świadczy popularność restauracji, którą po sześciu latach działania wciąż odwiedzają liczni goście. Przychodzą tu nie tylko dla ciekawego menu, oryginalnego wystroju wnętrza, ale także dla wyjątkowego widoku na Zatokę Gdańską i port w Gdyni. Niewiele jest w Trójmieście miejsc, które mogą rywalizować z taką panoramą.

Od początku swojego istnienia Barracuda dawała swoim klientom szeroki wybór. Na ich życzenie organizuje wytworne bankiety, kameralne spotkania rodzinne i biznesowe, ale przede wszystkim stara się zaspokoić gusta i oczekiwania indywidualnych gości. A ponieważ te się zmieniają i cały czas rosną, także oferta Barracudy się zmienia i odświeża.

Od dziś jest to bardziej widoczne, bo restauracja ma nowego szefa kuchni, który już zapowiedział spore zmiany w menu. Odtąd ma być ono wyraziste, rozpoznawalne, świeże i zaskakujące.

Tym odważnym młodym człowiekiem, który chce przetestować kubki smakowe stałych gości Barracudy, jest zdolny młody kucharz z pasją i wiedzą kulinarną Kamil Sadowski . Mimo młodego wieku ma już spore doświadczenie: przez ostatnie lata pracował jako szef kuchni w pięciogwiazdkowych hotelach, a wcześniej zdobywał szlify w renomowanych zagranicznych restauracjach i hotelach.

Dla stałych gości zmiana będzie odświeżająca, dla nowych - będzie wspomnieniem z wakacyjnych podróży po kurortach śródziemnomorskich i ich restauracjach. Dla wszystkich miłym zaskoczeniem mogą być ceny, dostosowane do polskich kieszeni, oraz wielkość dań przystępne, dostosowana do apetytu największych nawet łakomczuchów.

W nowej karcie znajdą się m.in. zupy z warzyw sezonowych w niespotykanych odsłonach, świeże makarony sporządzane przez kucharzy w restauracyjnej kuchni, zakąski ciepłe oraz gorące. Na stołach królować będą świeże ryby bałtyckie takie jak dorsz czy łosoś, jak również egzotyka w postaci barracudy czy barramundi. Nie zabraknie owoców morza z krewetkami, przegrzebkami i mulami. Smakosze bardziej tradycyjnej kuchni w menu znajdą m.in. soczyste steki z najwyższej jakości wołowiny.

Znakiem rozpoznawczym Kamila Sadowskiego stały się również niespotykane wcześniej połączenia składników w deserach, które zaowocowały powstaniem kremu pomarańczowego pod gorzką czekoladą czy waniliowo-różanego creme brulle.

Miłośnikom wina restauracja proponuje specjalnie wyselekcjonowane i etykietowane dla restauracji Barracuda wino francuskie.

To wszystko sprawia, że podczas jesiennego spaceru nad morzem w Gdyni, nie sposób znaleźć lepszego miejsca na zjedzenie rodzinnego obiadu. Problem w tym, że kuchnia Barracudy uzależnia, więc - miły gościu - pogódź się z tym, że do tej restauracji będziesz wracał jeszcze nie jeden raz.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

  • Barracuda Gdynia, bulwar nadmorski im feliksa nowowiejskiego 10

Opinie (20) 2 zablokowane

  • kucharz

    Mam wrażenie , że komuś się tu robi pod "górkę".W gastronomi najważniejszy jest sen i ciężka praca.Jak to mówił mój szef.Można pracować w niej 30 lat i wiedzieć prawie tyle co nic.Ja trzymam za niego kciuki,jest młody i chce się wykazać.Smak to rzecz względna,estetyka na +,nowa odsłona każdej restauracji stroi do zadumy - pozdrawiam i trzymam kciuki Maciej W.

    • 2 0

  • FATALNE

    Menu fatalne. Znałam Barracude SPRZED nowej odsłony i było 100kroć lepsze jedzenie, WYRAZISTE i w ogóle milsza atmosfera. Po dzisiejszych odwiedzinach TAM raczej nie wrócę, a napewno nikomu nie polecę. Jedzenie nie jest najtańsze, choć nigdy nie było, to wcześniej za tym jedzeniem szłą tez JAKOŚĆ i SMAK. A teraz miałam wrażenie, że jadłam coś wczorajszego albo i gorzej. Kucharzowi chyba się pomyliło jaka to restauracja. Jak można tak zeschnięta kaczkę podawać swoim klientom do jedzenia i się tym nie przejąć? Jedzenie jest dziwne, czytając menu brzmią obiecująco a dostaje się coś bez smaku. Kaczka pieczona - zeschnięta, do tego jedynie pieczone jabłko było naprawdę smaczne i bukiet sałat, które zupełnie niczym nie są skropione. Dramat. Do tego jakiś potworny bałagan na talerzu, bardzo brzydkie kompozycje. Jestem baaardzo zawiedziona. Jedyne co fajne to położenie tej knajpy i widok. Na herbatę czy kawę można przyjść i to wszystko a na dania główne lepiej udać się gdzie indziej.

    • 2 2

  • PRZECIĘTNIE ...

    Oprócz wystroju nic mnie nie zachwyciło w tej wizualnie ekskluzywnej restauracji,mimo iż wcześniej odwiedzałam restaurację .
    Zupa cytrynowa smaczna aczkolwiek miała być łagodna a okazała się bardziej pikantna ,ryba a raczej jej porcyjka była mała w porównaniu z wielkim talerzem frytek jak i sosem ,który dominował a cena wysoka jak na to danie ,deser krem pyszny aczkolwiek skoro pisze z malinami to dlaczego dostałam tylko jedną...? z tej wizyty zapamiętam wysoki rachunek i miła obsługę aczkolwiek bez szału , sa zdecydowanie lepsze restauracje gdzie dania naprawdę wyglądają rewelacyjnie wizualnie i wszystko łącznie z dekoracją jest jadalne tutaj nie koniecznie .

    • 1 1

  • Mi smakuje

    I tak jak w nagłówku b.smaczne menu jest zróżnicowane.

    • 1 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Juwenalia Gdańskie 2024 (54 opinie)

(54 opinie)
75 - 290 zł

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (5 opinii)

(5 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Festiwal jazzowy, który odbywa się co roku w Sopocie, nosi nazwę: