- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (36 opinii)
- 2 Juwenalia: Bajm, LemON i strefy z nagrodami (43 opinie)
- 3 Momoa spotkał się z Michalczewskim (58 opinii)
- 4 Chowają pieniądze w miejscach publicznych (50 opinii)
- 5 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (137 opinii)
- 6 Juwenalia Gdańskie: koncerty i atrakcje (12 opinii)
Nowe lokale: restauracja z surowymi daniami i klub muzyczny
Klub muzyczny z kulturalnymi aspiracjami, ekskluzywna restauracja i bar dla fanów surowego jedzenia - to oferta kilku nowych lokali, które ostatnio zostały otwarte w Trójmieście.
Kameralnie, wręcz domowo poczujemy się w gdyńskiej kawiarni Uboga Krewna przy ul. Krasickiego 6 . Wystrój spodoba się bywalcom knajpek urządzonych w stylu "rupieciarni" - sporo tu mebli i przedmiotów wyciągniętych z babcinych piwnic i strychów. Wszystko skomponowane z lekkim artystycznym sznytem. To idealne miejsce na sąsiedzkie spotkanie przy herbacie, wypad z mamą na ciastko albo randkę z sympatią. Można napić się również butelkowego czeskiego piwa i poczytać książkę, których pełno tutaj na półkach.
Na przyjacielską atmosferę i stałych bywalców stawia Mewa Towarzyska - nowa klubokawiarnia, która zajęła piętro kamienicy przy ul. Pułaskiego 15 w Sopocie, gdzie do niedawna mieścił się klub Stary Rower. Jeśli wszystko dobrze pójdzie, klub ma sporą szansę przejąć "bezdomnych" bywalców zamkniętej Papryki, czy osoby, które nie zmieszczą się w zatłoczonym pobliskim klubie SPATiF. Klimat bowiem jest podobny: alternatywna muzyka, koncerty, jamy trójmiejskich muzyków oraz kulturotwórcze aspiracje.
Nowym, a raczej odświeżonym miejscem na klubowej mapie Sopotu jest również Scena, czyli dawny Cream przy alei Franciszka Mamuszki nad morzem. Właściciele postawili na mniej dyskotekową, a bardziej koncertową zabawę i klientelę, więc w programie znajdują się obecnie głównie jazzowe jam session w piątki oraz koncerty z coverami w soboty. Wystrój elegancki.
Tradycyjną kuchnię polską, choć z drobnymi ekstrawagancjami w postaci autorskich potraw, serwuje restauracja Mariaszek, którą niedawno otwarto w nowo wybudowanym domku przy ul. Spółdzielczej 1 , nieopodal centrum handlowego Klif w Gdyni Orłowie. Wystrój, podobnie jak menu, prezentuje zderzenie tradycji (postarzane deski i cegły) z nowoczesnością (minimalizm mebli) i na pewno spełni oczekiwania nawet bardziej wymagających klientów. W lokalu mieści się również winiarnia. Warto dodać, że to filia tych samych Mariaszków, które kierowcy kojarzą z trasy na Ostródę.
Ekskluzywną restauracją adresowaną do smakoszy jest Walczyk Smaków przy ul. Portowej 8 w gdyńskim Śródmieściu. W menu takie smakołyki jak carpaccio z ośmiornicy, łosoś z kawiorem cytrynowym czy consome z bażanta. Jak zapewniają właściciele, restauracja ma sprostać wymaganiom nawet największych koneserów doznań kulinarnych. Restauracja chlubi się również kartą whisky najwyższej jakości z całego świata, także marek na co dzień niedostępnych w innych polskich lokalach i sklepach. W każdy czwartek w Walczyku Smaków odbywać się będą pokazy gotowania na żywo.
Moyayoga to z jednej strony studio jogi i masażu, ale z drugiej - jedyny tego typu bar w Trójmieście. Zgodnie z ideologią tzw. diety raw food, wszystkie posiłki serwowane przy ul. Świętojańskiej 38/4 w Gdyni nie są poddawane obróbce cieplnej i podawane są na surowo. Dzięki temu owoce, warzywa, nasiona i orzechy - czyli główne elementy tutejszego menu - w stu procentach zachowują wszystkie witaminy, minerały i enzymy. W jadłospisie znajdziemy m.in. surowe spaghetti, zupy na zimno czy trufle orzechowe. Oczywiście wielbiciele mięsa nie mają co liczyć na swoje ulubione potrawy - menu jest w pełni wegetariańskie. Wystrój - podobnie jak serwowane posiłki - jest minimalistyczny, ale kolorowy.
Miejsca
Opinie (141) ponad 10 zablokowanych
-
2012-12-02 23:25
Czy chodzenie do restauracji jest w polsce jeszcze legalne ? (1)
Czy trzeba miec wykupione pozowolnie z urzedu miasta na pojscie do restautracji ?
Bo jakies puste te restauracje ostatnio.....- 4 1
-
2012-12-03 12:34
nie ma kasy
to jest powód , a turysta przyjedzie za pół roku dopiero też bez kasy
- 1 1
-
2012-12-01 12:32
same hipsterskie lokale.. (2)
.. dla pseudo intelektualistów, niezależnych buntowników i wiecznych marzycieli niespełnionej niezależności.
- 36 11
-
2012-12-03 12:15
poprawny nie p...l
- 1 1
-
2012-12-03 11:18
Czego ty, poprawny, oczekiwałbyś od knajpy/restauracji?
Napisz i oświeć nas co jest poprawne. Inaczej jesteś zwykłym trollem polakiem
- 1 1
-
2012-12-03 11:48
Mariaszek w Orłowie
najgorszy szajs jaki tylko może być...jedzenie nie dobre...bez smaku ładu i składu....a obsługa kelnerska pozostawia wiele do życzenie...4 osoby do obsługi jednego stolika to chyba lekka przesada. Na talerzu nie miałam ani jednej rzeczy, o której mogłabym powiedzieć smaczna.
- 3 0
-
2012-12-01 10:02
Poproimy o zestawienie które lokale zostały zamknięte. (4)
Na portalu piszecie tylko o nowych lokalach, daje to wrażenie że lokali cały czas przybywa a prawda jest taka że w między czasie część z nich jest zamykana lub przebranżawiana.
Szkoda że autor nigdy nie pofatyguje się o rzetelne zestawienie lokali np za rok 2011 - ile było na początku roku ile przybyło w ciągu roku a ile zostało zamknięty. Niestety taki bilans wymaga rzetelności.- 86 6
-
2012-12-03 11:46
A będzie jeszcze gorzej ! Zamknie się 90 % gastronomi. Zostanie WC-Donald.
Będziecie i tak żywić się w stonkach i sami gotować korzonki, trawę, tanie jabłka i kartofle na słoninie lub to co sami pozbieracie. No niestety przykro mi bardzo, ale się nie uda , bo dokładać w nieskończoność ile można ? Widać propaganda sukcesu urzędasów z PO robi dużo złego pisząc ileż to się pootwierało. Ale , że padło 80% lokali na przestrzeni 5-7 lat to co ? ciężko zrobić wywiad w tym środowisku ? jak widać PO propagandzie , w rządzie ciągle jest wszystko dobrze, etaty urzednicze się zwiekszają, pensje darmozjadom rosną a armia upierdliwców uprzykrzaczy skarbowych, wszelkich kontroli i służb rośnie, no to dalej POpierajcie sobie ten rząd a za rok będziecie jeść już tylko tynk ze ściany.
- 1 1
-
2012-12-02 14:47
yyyy mysłałem, ze pochwalą się, ze powstały nowe miejsca pracy
a tu pisza, ze nowe lokale powstają. dla kogo one?
- 2 1
-
2012-12-01 13:25
dokładnie trójmiasto powinno podac liste lokali ktore sie zamkneły/zbankrutowały, lub ktore ledow ciagna koniec z koncem i jada
bo ich jest sporo. A jak tu sa czesto podawane informacje o otwieraniu sie nowych lokali to faktycznie mozna pomyslec ze jestesmy Zieloną Wyspą i Gospodarczym Tygrysem Europy (a kto był za granicą to wie jaka jest prawda)
- 12 3
-
2012-12-01 10:16
czytanie ze zrozumieniem
- 4 2
-
2012-12-01 13:25
A co z Barem Szkolnym na Grabówkuy (1)
- 7 0
-
2012-12-03 11:38
Jak to co ? A nie PRZEKRET na unijną kasę na remont ?
Jakiś koleś kolesia po znajomości wyłudził 900.000 zł na rzekomy remont i coś tam poszpachlowali , podpicowali ale raptem po kilku tygodniach zamknęi. To się nadaje do prokuratury ! Chyba, że już się za to wzięli , bo ewidentny szwindel, żeby taki NIBY SUPER FAJNY bar zamykać ? przcież na Trójmiasto.pl tak zachwalali ten bar, że wyremontowany ganc jak nowy, że takie dobra jedzonko i setki klientów w ciągnących się kolejkach ! Oczywiście w takie bajki to jedynie wierzą wyborcy PO, której ciągle rośnie PO-parcie i już dochodzi do 40% buahaha.
- 0 1
-
2012-12-03 11:29
Daję tym kanjpkom 1 rok maksimum , dziekujcie PO i Tuskowi
Na początku przez pierwszy miesiąc przyjdzie kilka ciekawskich, dalej równia pochyła. Wiem bo sam prowadziłem lokal gastronomiczny. Prowadziłem od 2004. W 2009 - 2010 zaczęła się totalna destabilizacja. Najlepsze były lata 2006-2007 nie mogłem znaleść chętnych do pracy. Niestety radość i entuzjazm jest na etapie organizacji lokalu. Po otwarciu nastąpi SZOK i zniesmaczenie, dalej już tylko rozpacz i beznadzieja. Tak jest w Polsce rządzonej przez Platformę Obywatelską i mądrości uczonego Donalda Tuska. PO-dziękujcie wyborcom panowie gastronomowie i czujcie sie przez chwile ,że zarobicie na czynsz, bo na prąd i pensje bedzie ciezko, chyba że jesteście obrzydliwie bogaci, żeby sobie dokładac do interesu Pozdrawiam i życzę wysokich obrotów.
- 3 1
-
2012-12-02 15:03
a niby dlaczego? (1)
"Polskiemu Kinu trzeba jednak zaliczyć brak możliwości płacenia kartą, co powinno być jak najszybciej zmienione."
jak nie masz pieniedzy to ni chodz- 6 2
-
2012-12-02 23:01
a temu Misiu oczko wyleciało
ach ta polszczyzna
- 1 1
-
2012-12-01 09:04
Do niektórych właścicieli chyba jeszcze nie dotarło, że biedny (ubogi) wystrój już nie jest "COOL" (10)
kiedyś może to było i śmieszne... teraz patrzę na to z politowaniem.
Ale kilka miejsc wygląda całkiem dobrze.- 55 95
-
2012-12-02 22:51
A co jest "cool"?
Pozwól że zgadnę, pewnie twoja komórka z 22" wyświetlaczem abyś mógł pograć w swoje ulubione gry. I obowiązkowo z wielkimi głośnikami, aby cała dzielnica mogła posłuchać twoich ulubionych szlagierów J. Bibera. Równie coolerski jest twój komputer z 16 -to rdzeniowym procesorem, choć używasz go jedynie do pisania głupot na forum i czasami do GG o ile w ogóle ktoś się z tobą kontaktuje. Twój wymarzony samochód to wielka szpanerska limuzyna lub SUW, chociaż masz całe 170 cm w kapeluszu i prawdopodobnie będziesz musiał siedzieć na poduszkach aby wystawić nos nad kierownicę. A na razie jeździsz jakimś głośnym "pierdziochem" z wiadrem zamiast tłumika. Obowiązkowo w jakimś jaskrawym kolorze, aby wszyscy widzieli i słyszeli że nadjeżdżasz. Generalnie wszystko na pokaz, aby leczyć swoje kompleksy...
- 2 3
-
2012-12-01 10:25
. (1)
kiedy do Ciebie dotrze, że słowo "cool" nie jest już "cool"?
- 34 4
-
2012-12-02 11:49
Niekoniecznie się z nim zgadzam, ale chyba nie zrozumiałaś, że on używa "cool" właśnie w takim kontekście jak Ty drugi raz w swojej wypowiedzi.
- 3 0
-
2012-12-01 14:30
biedny warszawski dorobkiewiczu, wiesz co to klasa?
- 10 8
-
2012-12-01 09:45
kiedyś dojrzejesz do prostoty i skromności (3)
we wszystkim i odetchniesz z ulgą widząc puste kąty w swoim lokum.
- 46 8
-
2012-12-01 09:54
Kiedy Ty dojrzejesz -zrozumiesz, że masz dość życia w studenckich warunkach (2)
w "prostocie", jak to nazywasz...
po mojemu to się nazywa polska biedomania... pozostałość po komunie.- 21 47
-
2012-12-01 10:53
(1)
dlaczego człowieku chcesz mówić ludziom jak mają stroic swoje lokale?
chodź do tych ociekających luksusem, czy co tam Cie kręci i daj spokój- 52 6
-
2012-12-01 14:03
no dobra, tośmy sobie pogadali o pralniach brudnych pieniędzy
a teraz do rzeczy.
Aby lokale dla turystów zadziałały
to po pierwsze potrzebujecie turystów
gamonie!
Już widzę ich tabuny, takie same jak szukające rozrywki na Ukrainie.
Z pewnością jadą w tą dzicz aby zwiedzać lokale.
Więcej sensu ma chatka z bigosem i kajakami na mazurach.- 11 4
-
2012-12-01 13:03
wieś tańczy i śpiewa
czyli byle na bogato!
- 19 4
-
2012-12-01 12:48
Kwestia własicieli
Mają wyje..ne.
- 6 2
-
2012-12-01 13:09
A coś dla rodowitych Prusaków to nie ma???!! (1)
Przecież Gdańsk to Danzig!
- 11 5
-
2012-12-02 22:35
jest haggis ;P
jaja na bekonie
i sznycle- 0 0
-
2012-12-02 22:20
Walczyk smaków
No,coś się w Gdyni dzieje,takie smaki,bajka,będę tam częstym gościem:))
- 6 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.