• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe menu degustacyjne w restauracji Sztuczka

7 lipca 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
- Menu degustacyjne to moje oczko w głowie. Na zachodzie jest to naturalna forma przedstawienia przez szefa kuchni jego stylu gotowania - mówi Rafał Wałęsa, właściciel i szef kuchni gdyńskiej restauracji Sztuczka. - Menu degustacyjne to moje oczko w głowie. Na zachodzie jest to naturalna forma przedstawienia przez szefa kuchni jego stylu gotowania - mówi Rafał Wałęsa, właściciel i szef kuchni gdyńskiej restauracji Sztuczka.

- Tak stworzyłem tę restaurację i dobierałem osoby tutaj pracujące, żeby zarówno kuchnia, jak i obsługa były na najwyższym poziomie - mówi Rafał Wałęsa, właściciel i szef kuchni w gdyńskiej restauracji Sztuczka zobacz na mapie Gdyni, z którym rozmawiamy o kreatywności w kuchni, potrawach z produktów sezonowych i najnowszej ofercie menu degustacyjnego. Sztuczka to zlokalizowana w centrum Gdyni restauracja z kuchnią autorską, nowoczesną aranżacją wnętrza, profesjonalną obsługą i kameralną atmosferą.



Jaka jest kuchnia autorska Rafała Wałęsy?

Rafał Wałęsa: To kuchnia oparta na moich upodobaniach i doświadczeniach. Obserwuję i interpretuję nowe trendy w gotowaniu, wykorzystuję nowinki ze świata gastronomii. Nie patrzę na to, co się dzieje lokalnie, ale staram się czerpać wiedzę z najlepszych restauracji na świecie. Polski konsument jest wymagający, ale nie szuka takich ekstrawagancji, jak ten zagraniczny. Dlatego u nas wyjątkowe mogą być nawet policzki wołowe. W kuchni autorskiej nie chodzi tylko o to, żeby się wyżyć kreatywnie, ale żeby zachęcić gościa do spróbowania dania. Nie tylko smakiem czy nietypowymi składnikami, ale również atrakcyjną, wykwintną formą podania, o co starannie dbamy.

Co znajdziemy w karcie restauracji Sztuczka?

Nasze menu zmienia się często. W ciągu ponad roku działalności całą kartę odświeżaliśmy już kilkakrotnie, a pojedyncze dania zastępujemy innymi, nawet z dnia na dzień. To menu ciągle żyje. Jest to dobre zarówno dla klienta, którego wciąż możemy zaskakiwać, jak i dla nas, bo nowości dają nam świeżą energię do pracy. Używamy techniki sous-vide, która polega na gotowaniu w próżniowym zamknięciu w niskiej temperaturze. Dzięki tej technice uzyskany produkt ma naturalny kolor, teksturę i smak, zachowując przy tym wartości odżywcze. W karcie mamy dania mięsne i wegetariańskie. Menu liczy niewiele pozycji, bo skupiamy się na tym, żeby podawać dania z wysokiej jakości produktów, często sezonowych.

Produkty sezonowe mają duży wpływ na waszą kartę?

Ogromny. Jeszcze kilka dni będą dostępne szparagi. W pełni sezonu jest już bób, truskawki, pojawiły się kurki, agrest, czereśnie i owoce leśne. W menu pojawią się również kwiaty. Jest lato, więc chciałbym mieć w menu lekkie sałatki. Ale nie takie typowe, które znajdziemy w każdej restauracji. Planuję przygotować np. sałatkę ze słodkich kwiatów i piklowanych owoców. Często gotuję z tego, co aktualnie znajdę na straganach. Czasem coś kupię, spodoba mi się to i wprowadzam ten składnik do menu.

W waszej ofercie znajduje się również menu degustacyjne. Co to takiego?

Na zachodzie menu degustacyjne jest naturalną formą przedstawienia przez szefa kuchni jego stylu gotowania. W ramach takiego menu podajemy siedem dań: przystawki, zupę, danie główne, deser w odpowiednio małych porcjach. Są to dania całkiem odrębne od tych, które mamy w głównej karcie. Jeśli ktoś chce spróbować czegoś po trochu, powinien je wybrać. Najnowsze menu degustacyjne jest inspirowane najlepszymi kucharzami na świecie. Będzie można spróbować m.in. królika z biszkoptem z natki pietruszki (Martin Wishart) lub terriny z homara i młodych porów (Marco Pierre White). Menu degustacyjne to moje oczko w głowie. Uczestniczymy w konkursie dla stu najlepszych restauracji polskich i mój cel to wygrać w kategorii "najlepsze menu degustacyjne".

Tańszy sposób, aby poznać kuchnię Sztuczki, to przyjść do was na lunch...

Nasze lunche to trochę taka "misyjna" sprawa. Za niewysoką cenę można spróbować potraw, które śmiało mógłbym wprowadzić do karty głównej. Za granicą to standard. Do wyboru są dwa dania główne, dwie przystawki, dwa desery. Zmieniamy je co tydzień. Lunche serwujemy od poniedziałku do piątku w godz. 12-15, a w soboty w godz. 13-16. Często w tych godzinach mamy komplet. Jedno danie kosztuje 20 zł, 2 - 30 zł, a 3 - 35 zł. Można iść do innej restauracji i kupić sobie za tę cenę kopiec makaronu, albo u nas spróbować czegoś naprawdę wyjątkowego.

Chcecie się wyróżniać nie tylko jedzeniem.

Naprawdę zależy nam na dobrej obsłudze i zadowoleniu klienta. Dlatego uważnie słuchamy opinii gości. Specjalizujemy się również w winach. Nasza karta jest jedną z największych w Trójmieście. Do każdej potrawy dobieramy odpowiednie wina i proponujemy je klientom. Tak stworzyłem tę restaurację i dobierałem osoby tutaj pracujące, żeby zarówno kuchnia, jak i obsługa były na najwyższym poziomie.

Więcej o restauracji Sztuczka znajdziesz na portalu Facebook oraz na stronie www.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

  • Sztuczka Gdynia, Antoniego Abrahama 40

Opinie (15) 1 zablokowana

  • knajpa niestety przy polskich realiach długo nie pociagnie, ale zycze powodzenia (1)

    • 13 9

    • to nie knajpa

      Jesli przestana tam chodzic ludzie ktorzy nie odroznia knajpy od restauracji to raczej nie upadnie. ja tam nie ide zeby sie nawpychac bo to moge miec w "restauracji" McDonald. mozesz isc do burdelu mozesz isc do teatru - knajpa i restauracja. Polecam tym ktorzy rozkoszuja sie rytualem jedzenia.

      • 7 1

  • dobry makaron nie jest zły

    jw

    • 6 5

  • Okulary Szefa Kuchni

    Muszą mocno powiększać, bo przystawka z tatara, nawet jak na przystawkę, wygląda bardziej na ozdobę, niźli na coś, co w zamierzeniu służyć ma konsumpcji. W tatarze chodzi o to, by wbić zęby w surową polędwicę wołową, a nie o podziwianie kolorowych kropek... Czyż nie?
    "Ulotne wspomnienie tatara, ukryte pod barwnym kobiercem nie-wiadomo-czego-i-z-czego(...)" Ale żeby nie być do końca złośliwym, pochwalę kartę win, choć przebicie na cenach spore, 2-3 krotne w stosunku do hurtu (dostawcę łatwo wygooglać, bo wszystkie marki win pochodzą z oferty jednego dystrybutora na literę "V").

    • 7 8

  • Trochę to idzie w kierunku sztuki a nie posiłku..

    ..i przypomina danie z futurystycznego filmu "Demolition man" z Sylwkiem S. w roli głównej.

    styleforum.net/content/type/61/id/55573/width/350/height/196

    • 4 4

  • hmm, a idzie sie tym najeść? (2)

    kawał miesa i jedna marchewka przekrojona na pół-dajcie spokój...

    • 6 10

    • to se nagotuj ziemniakow

      • 3 3

    • Sądząc po opiniach

      to nic sie nie zmienilo - wazne zeby bylo duzo i tanio

      • 3 2

  • zupka w domku lepsza

    • 1 5

  • bardzo smacznie i ładnie

    Byłam zaproszona do Sztuczki (mniejszy ból przy płaceniu). Wiedziałam, że dania są małe, nie obiadowe, czeka się na danie główne chwilę, więc należy zamówić przystawkę. Zjedliśmy małe porcje i o dziwo byliśmy najedzeni. Polecam ale trzeba być nastawionym na dłuższe czekanie więc należy pójść w miłym towarzystwie oraz nie dziwić się małym porcjom tylko podziwiać ich podanie na talerzu. Jednym słowem pamiętać, że to nie bar KWADRANS.

    • 11 2

  • why not?

    knajpa może nie ale restauracja owszem

    • 0 0

  • Najlepsza restauracja w północnej Polsce!!!

    Nic dodać nic ująć !!! Najwyższy poziom !!! Szkoda ze nie ma z kim konkurować, bo w Trójmieście mało kto zna się na gotowaniu !!!

    • 7 2

  • polecam

    lunche - rewelacja!!!! 35 zl za 3 dania na tym poziomie.. ludziom ktorzy chca NAPRAWDE dobrej gastronomii polecam

    • 3 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Który z wymienionych artystów wystąpił na CudaWiankach w 2010 roku?