• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowy foodtruck i lokal - SurfBurger rośnie w siłę

12 maja 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 

SurfBurger to już nie tylko foodtruck. Burgery można zjeść teraz również w barze na Morenie.


Foodtruck z burgerami otworzyli z pasji do jedzenia. Pierwszego dnia ledwo dali radę, bo na otwarcie przyszło ponad sto osób. Po kilku miesiącach działalności dorobili się stacjonarnego baru na Morenie. Teraz SurfBurger szykuje drugiego foodtrucka, który w czerwcu ruszy na trójmiejskie ulice.



Początki nie były łatwe - trudno było znaleźć miejsce, gdzie bar na kółkach mógłby na stałe zaparkować i sprzedawać burgery. W końcu wybrali Morenę. Wcześniej wypuścili do sieci reklamowy filmik "Fala tejstu".

- Film zrobił furorę. Pierwszego dnia spróbować naszych burgerów przyszło ponad sto osób. Ledwo daliśmy radę, ale to dało nam kopa do dalszej pracy - wspomina Łukasz Wingert, jeden ze współwłaścicieli SurfBurgera.

Potem przyszło lato: słońce, festiwale, długie imprezy w ciepłe noce i wydarzenie kulturalne w plenerze, czyli środowisko, w którym foodtruckowcy czują się najlepiej. I mają najlepsze obroty. SurfBurger stał się ulubionym barem na kółkach wielu trójmiejskich imprezowiczów.

- Nasze burgery to zawsze stuprocentowa wołowina, codziennie wypiekane pełnoziarniste bułki na naturalnym zakwasie, świeże nieprzetworzone i niepryskane warzywa oraz własnoręcznie przygotowane sosy - zapewnia Wojtek Kamiński, współwłaściciel. - Przebojami są Karmel, czyli burger z norweskim, karmelowym serem z mleka owczego i krowiego oraz Double Trouble z podwójnym grillowanym bekonem, dwoma plastrami sera cheddar oraz specjalnym pikantnym sosem musztardowo-miodowym. Podstawowy to Specjal, który jest bazą dla pozostałych. Hawajski podajemy z grillowanym ananasem, a Włoski z bazylią i mozzarellą. Ostrego klienci zamawiają najczęściej w weekend, bo podobno jest zbawienny na kaca. Nasz ostatni hit to Słodki Góral z oscypkiem i borówką.

W ofercie znajdują się również grube, chrupiące frytki belgijskie przygotowywane z chłodzonych ziemniaków oraz burgery dla wegetarian. W tych ostatnich zamiast mięsa zjemy kotlet warzywno-orzechowy przygotowany przez ekspertów od zdrowego żywienia z firmy Sunra. W ofercie znajdują się również napoje bez konserwantów: fritz kola, wostok, mister dark, john lemon czy yerbata.

Pierwsze kłopoty SurfBurger napotkał zimą. Biało-czarny van nadal pojawiał się przy popularnych trójmiejskich klubach, m.in.: Cafe Szafa, Red Light, Sfinks700 i Lawendowa 8, ale klienci zaczęli marznąć. Paradoksalnie, dzięki tym problemom SurfBurger się rozwinął. Na Morenie, w niewielkim pawilonie przy na rogu ulic Jaśkowa Dolina i Dobrowolskiego zobacz na mapie Gdańska właściciele otworzyli stacjonarny bar z tarasem (czynny w godz. 12-21, w weekendy do godz. 23). Ich furgonetkę nadal spotkać można w Gdańsku w okolicy niektórych biurowców, m.in. Olivia Business Center czy Centrali BPH. W czerwcu planują uruchomić drugi, większy samochód z trzema stanowiskami, żeby obsłużyć jak najwięcej osób.

- Stawiamy na bliski kontakt z klientem. Nasi pracownicy doradzają i opowiadają o burgerach. Zrobienie jednego zajmuje około 12 minut. Cały proces jego powstawania klient widzi na własne oczy i może łatwo się przekonać, że wszystko przygotowujemy ze świeżych produktów. Na Morenie uruchomiliśmy również dowozy na telefon. Menu się zmienia, urozmaicamy ofertę, bawimy się smakami. Co miesiąc proponujemy nowego burgera miesiąca - opowiada Wingert.

Aktualne informacje o lokalizacji foodtrucka SurfBurger oraz menu znaleźć można na stronie surfburger.pl, która przekierowuje na Facebooka. Informacji można zasięgnąć pod numerami telefonów: 536 700 662 (lokal) i 536 775 665 (foodtruck). Biało-czarną furgonetkę spotkamy również podczas cyklicznych imprez SurfParty organizowanych pod trójmiejskimi klubami oraz podczas festiwali, m.in. Street Art Festival, Open'er Festival w Gdyni oraz Orange Warsaw Festival. W stolicy SurfBurger pojawi się również 17 maja na ogólnopolskim zlocie foodtrucków, gdzie rok temu otrzymał certyfikat Streetfood Polska Poleca.

"Fala tejstu" - pierwsza reklamówka SurfBurgera. Zrobiła furorę we sieci.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (82) 2 zablokowane

  • pychota

    Karmel jest genialny! Plus za świeże składniki w burgerze i super klimat

    • 7 10

  • omomomom

    To już wiem do dziś zamowie na obiad!

    • 5 8

  • Rewelka!

    Numer jeden wśród burgerów, żadnej konkurencji! Bardzo miła obsługa, świetny klimat, jestem uzależniony od ich pyszności :)

    • 14 12

  • Wygląda spoko. Trzeba będzie obadać.

    • 5 4

  • kozactwo!

    Szkoda że znikneli z Przymorze SKM- tęsknię za Włoskim:( a na Morenę daleko... Są pod OBC raz w tygodniu- za mało!

    • 5 7

  • Fajny filmik

    bardzo "hipsterski" ale jeżeli rzeczywiście wygląda to jak na obrazku to pojadę spróbować

    • 11 10

  • Jedyny Słuszny Burger

    Jestem psyhofanem, double trouble to najsmaczniejszy burger jakiego kiedykolwiek jadłem, buła to nie jakieś styropianowe dmuchańce, a sos musztardowo miodowy urwa tyłek. Zdecydowanie najlepsza opcja lunchowa na morenie

    • 26 10

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Juwenalia Gdańskie 2024 (53 opinie)

(53 opinie)
75 - 290 zł
Kup bilet

Strefa Trojmiasto.pl na Juwenaliach (3 opinie)

(3 opinie)
w plenerze, gry

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (5 opinii)

(5 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jak długo trwa Jarmark św. Dominika?