• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pechowa rewolucja Gessler. Restauracja "Pod Cielakiem" przestała istnieć, będzie nowa

Alicja Olkowska
4 sierpnia 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Tym razem jednak, jak mówią właściciele lokalu, zignorowała jedną ważną rzecz: specyfikę okolicy. Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Tym razem jednak, jak mówią właściciele lokalu, zignorowała jedną ważną rzecz: specyfikę okolicy.

Miała być nowoczesna restauracja sygnowana nazwiskiem Magdy Gessler, wyszedł drogi lokal, który klienci omijali szerokim łukiem. Dziś właściciele "Pod Cielakiem" zgodnie przyznają, że "Kuchenne rewolucje" odbiły im się czkawką, a zmiany wprowadzone przez gwiazdę TVN omal nie doprowadziły ich do bankructwa. Stracili połowę obrotów oraz część klientów, a nowych po metamorfozie wcale nie zaczęło przybywać.



Czy lubisz program Magdy Gessler?

Magda Gessler rok temu postanowiła pomóc Jolancie i Markowi Witkowskim z Gdańska, którzy prowadzili na ul. Dmowskiego zobacz na mapie Gdańska lokal El Mundo. Właściciele nie mieli dużego doświadczenia w branży restauracyjnej ani wykwalifikowanej ekipy, więc ich marzenia o wielkich zyskach szybko zderzyły się z rzeczywistością. Przyjazd ekspertki z TVN-u miał im pomóc stanąć na nogi i rozwinąć biznes. I choć telewizyjna metamorfoza zakończyła się sukcesem, czas pokazał, że czasem lepsze jest wrogiem dobrego.

Restauracja "Pod Cielakiem" szybko zaczęła generować więcej strat niż zysków.
Od właścicieli odwrócili się też starzy klienci, którzy tęsknili za dawnym menu, zwłaszcza za pizzami. Dodatkowo nowe ceny wprowadzone przez Gessler okazały się dla wielu zaporowe. Za 8 pierogów z cielęciną trzeba było zapłacić 21 zł, za wątróbki cielęce z dodatkami 29 zł, a za mleczną cielęcinę, gotowaną w 63 stopniach Celsjusza 42 zł.

- Niestety, pani Magda zrobiła rewolucję, nie zwracając uwagi na okolicę, w której jest dużo młodzieży, wielu studentów. Starzy goście chcieli zjeść dobrą pizzę, a nie cielęcinę. Głównie mieliśmy ruch w weekendy, w tygodniu restauracja świeciła pustkami, bo taki jest właśnie Wrzeszcz - to nie jest zbyt zamożna dzielnica. Pani Gessler o tym wiedziała, ale i tak zrobiła po swojemu, przez co naraziła mnie na straty, bo po rewolucji obroty spadły o połowę. Do tego zmiany sporo mnie kosztowały - nowy wystrój oraz drogie składniki potraw. Cielęcina jest bardzo droga, a chciałam mieć mięso najlepszej jakości - mówi właścicielka, Jolanta Witkowska.
Przez dwa ostatnie miesiące w lokalu trwał gruntowny remont. 11 sierpnia zostanie otwarta nowa restauracja "Bazinga", która przede wszystkim będzie skierowana do mieszkańców Wrzeszcza i studentów. Właściciele wzięli pod uwagę to, co Magda Gessler zignorowała: specyfikę okolicy.

- Robimy remont po Magdzie Gessler, bo otwieramy restaurację na nowo i w zupełnie innym klimacie. Wracamy do tego, co było kiedyś i za czym klienci tęsknili. Będą doskonałe pizze z oryginalnej włoskiej mąki w normalnych cenach - dodaje.
W "Bazindze" (nazwa zaczerpnięta od popularnego programu rozrywkowego) nie znajdziemy już śladu po Gessler. Zmieniono praktycznie wszystko. Właściciele postanowili odsłonić zabytkowe ceglane ściany oraz rury, które coraz częściej są eksponowane w trójmiejskich lokalach i wpisują się w modę na lofty. Bar jest wykonany ze starych dech pochodzących z rozbiórki i to on ma być sercem restauracji. Dodatki, takie jak lampy, zostały własnoręcznie zrobione przez właścicieli.

  • To nie była łatwa rewolucja, a czas pokazał, że zmiany wprowadzone przez Magdę Gessler nie przyniosły oczekiwanych rezultatów.
  • El Mundo przed "Kuchennymi rewolucjami".
  • El Mundo po "Kuchennych rewolucjach" i z nową nazwą, "Pod Cielakiem".
  • Zdjęcie zrobione podczas remontu. Właściciele postanowili odsłonić m.in. zabytkowe ceglane ściany.
  • Zdjęcie zrobione podczas remontu. Właściciele postanowili odsłonić m.in. zabytkowe ceglane ściany.
W menu dominować będą pizze oraz przekąski w stylu tapas. W weekendy restauracja będzie czynna aż do rana.

- Chcemy stworzyć nie tylko restaurację, ale miejsce, gdzie każdy będzie się czuł jak w domu. Miejsce, gdzie można wyjść z przyjaciółmi, porozmawiać przy drinku i przy tym dobrze zjeść, gdzie można zabrać rodzinę na obiad oraz spotkać się na biznesowy lunch. Serwujemy włoskie specjały na oryginalnych importowanych prosto z Włoch produktach w połączeniu ze świeżymi, sezonowymi produktami, pochodzącymi od lokalnych rolników. Wyrabiamy własny świeży makaron oraz pizzę neapolitańską, którą przygotowujemy według tradycyjnej receptury z włoskich produktów m.in. mąki Caputo, pomidorów San Marzano i mozzarelli di Bufala Di Campana - mówi syn właścicielki, który dołączył do rodzinnego biznesu i chce tchnąć w miejsce odrobinę młodej energii.
Przypomnijmy, że Magda Gessler "zrewolucjonizowała" kilka restauracji w Trójmieście. "Pod Cielakiem" jako jedyna zrezygnowała ze zmian wprowadzonych przez telewizyjną gwiazdę.

Miejsca

  • Bazinga Gdańsk, Romana Dmowskiego 15

Opinie (360) ponad 10 zablokowanych

  • świetny artykuł (1)

    bardzo fajny, konkretny artykuł, więcej prosimy Pani Alicjo :)

    • 12 13

    • żart?

      A co w nim świetnego / konkretnego?! To, że została bez ładu i składu opisana czyjaś (kiepska) przygoda z prowadzeniem lokalu gastronomicznego? I to dlaczego? Tylko dlatego, że były tam Kuchenne rewolucje z panią Gessler? Albo właściciele sprytnie wykorzystali reklamę, na której wciąż "jadą" i trojmiasto.pl bezwiednie (z braku tematów?) zrobiło im dodatkową, darmową reklamę. Albo jest to artykuł sponsorowany, przy którym zabrakło stosownego dopisku. Ze świetności nic tu nie ma. Tym bardziej, że, jak napisano w tym "świetnym" artykule, lokal dla młodzieży ma serwować drinki, obiady rodzinne i biznesowe lancze. Fenkju wery macz za taką świetność.

      • 9 0

  • Miejsce dla Studentów (6)

    We Wrzeszczu brakuje miejsc dla studentów gdzie mogą posiedzieć i czegoś się napić. W większości pubach przesiadują miejscowe dresy

    • 11 19

    • (1)

      we Wrzeszczu praktycznie nie ma już pubów, więc nie wiem gdzie te dresy siedzą...

      • 8 1

      • Kojot i Scruffy

        • 5 1

    • mało miejsc?

      Polufka
      Kurhaus
      Żak
      Metro
      Alegoria
      + knajpki zmieniające swoje nazwy przy akademikach

      • 3 2

    • to studenci PG w dresach (1)

      tam siedzą

      • 10 0

      • ostatnio takie dziadostwo ludzkie tam studiuje

        Że bym się nie zdziwił gdyby te dresy były z PG

        • 6 0

    • Nie prawda.
      wystarczy sie przejsc na ul. Wajdeloty i okolice..Tam jest duzo miejsc w ktorych mozna smacznie zjesc i milo spedzic czas.

      • 0 0

  • kompletni ignoranci

    nie nadają się nawet do zarządzania budą z piwem

    • 36 2

  • Jaki kraj takie rewolucje ... (4)

    Niestety Magda Gessler to nie Gordon Ramsay

    • 18 13

    • ten drugi to anty przykład- gra jak aktor i wrzeczy - to umie najlepiej (1)

      nie mówiąc już o aparycji :-(

      • 2 2

      • on jest oryginałem, on taki był zawsze, to go właśnie rozsławiło.

        gessler to tania podróba

        • 6 1

    • Ramsay to Bóg kuchni... człowiek encyklopedia kulinarna (1)

      Proponuję znaleźć innego człowieka potrafiącego przekazać przepis na świetne danie w ciągu dwuminutowego filmu...

      • 8 3

      • tylko Oliver

        Reszta do bani

        • 0 0

  • beee

    tam nigdy nie było ciekawie , pretensje do wszystkich a nie do siebie , ech , przecież REWOLUCJE są po to aby nie iść do takiej knajpy- właściciele nie sprzątają, kombinują i potem mają

    • 26 3

  • pracowalem przez lata obok, wszyscy omijali ten lokal (2)

    bylem ze dwa razy tam , raz zjadlem calkowicie bezplciowa pizze. Przechodzac codziennie widzialem tylko sebixow wcinajacych pizze i zalewajacych tanim browarem ja. I tacy ludzie chcieli zmienic kiepski bar w restauracje? Nic dziwnego

    • 41 2

    • Chyba pomyliłeś miejsca (1)

      Tanie piwo to może pijesz u Siebie pod sklepem pewnie "Wojaka" jadałem tam nie raz i nigdy jakiegoś kiepskiego piwa tam nie było. Co pizzy to śmieszny jesteś mogę potwierdzić jak wiele osób pisało że jedna z najlepszych pizzerii w trójmieście. Na dowód tego jest mój znajomy Włoch który ja jadł i pochwalił ją że smakuje jak we Włoszech . Ja rozumiem polak jest dziwnych type człowieka i będzie wolał Pizze Hut bo tam nawalą wszędzie tłustego sera i tanich składników. U nas jest dziwne podejść do restauracji nie polega zjeść dobrze ale się nawpie* za 3 zł

      • 3 27

      • Pizza z blaszki - rzeczywiście włoska :-D

        • 7 0

  • jak się ufa tvnowi to tak się wychodzi (1)

    Na wszystkim

    • 14 14

    • gotuj z siostrą leonillą, laki!

      • 4 3

  • Własciciele niech się wstydzą !!!!!!!!!!!!1

    Właściciele są niepoważni skoro mieli klientów na pizze i inne studenckie przysmaki tanie to po co zapraszali kogoś kto robi porządne restauracje ?
    Jedyne co złe w jej programie to to, że robi często rewolucje byle gdzie gdzie nie powinna.

    • 33 0

  • Paskudne żarcie

    Byłem pod cielakiem pare miesięcy temu. Jedzenie było obrzydliwe. Nic dziwnego ze t nikt nie chodził.

    • 31 2

  • a kim niby jest ta cała gessler?

    marna kopia zachowań Gordona Ramsay'a. kisz i tandeta

    • 8 10

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (40 opinii)

(40 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Co jest tematem przewodnim gdańskiej imprezy Baltic Games?