• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pechowa rewolucja Gessler. Restauracja "Pod Cielakiem" przestała istnieć, będzie nowa

Alicja Olkowska
4 sierpnia 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Tym razem jednak, jak mówią właściciele lokalu, zignorowała jedną ważną rzecz: specyfikę okolicy. Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Tym razem jednak, jak mówią właściciele lokalu, zignorowała jedną ważną rzecz: specyfikę okolicy.

Miała być nowoczesna restauracja sygnowana nazwiskiem Magdy Gessler, wyszedł drogi lokal, który klienci omijali szerokim łukiem. Dziś właściciele "Pod Cielakiem" zgodnie przyznają, że "Kuchenne rewolucje" odbiły im się czkawką, a zmiany wprowadzone przez gwiazdę TVN omal nie doprowadziły ich do bankructwa. Stracili połowę obrotów oraz część klientów, a nowych po metamorfozie wcale nie zaczęło przybywać.



Czy lubisz program Magdy Gessler?

Magda Gessler rok temu postanowiła pomóc Jolancie i Markowi Witkowskim z Gdańska, którzy prowadzili na ul. Dmowskiego zobacz na mapie Gdańska lokal El Mundo. Właściciele nie mieli dużego doświadczenia w branży restauracyjnej ani wykwalifikowanej ekipy, więc ich marzenia o wielkich zyskach szybko zderzyły się z rzeczywistością. Przyjazd ekspertki z TVN-u miał im pomóc stanąć na nogi i rozwinąć biznes. I choć telewizyjna metamorfoza zakończyła się sukcesem, czas pokazał, że czasem lepsze jest wrogiem dobrego.

Restauracja "Pod Cielakiem" szybko zaczęła generować więcej strat niż zysków.
Od właścicieli odwrócili się też starzy klienci, którzy tęsknili za dawnym menu, zwłaszcza za pizzami. Dodatkowo nowe ceny wprowadzone przez Gessler okazały się dla wielu zaporowe. Za 8 pierogów z cielęciną trzeba było zapłacić 21 zł, za wątróbki cielęce z dodatkami 29 zł, a za mleczną cielęcinę, gotowaną w 63 stopniach Celsjusza 42 zł.

- Niestety, pani Magda zrobiła rewolucję, nie zwracając uwagi na okolicę, w której jest dużo młodzieży, wielu studentów. Starzy goście chcieli zjeść dobrą pizzę, a nie cielęcinę. Głównie mieliśmy ruch w weekendy, w tygodniu restauracja świeciła pustkami, bo taki jest właśnie Wrzeszcz - to nie jest zbyt zamożna dzielnica. Pani Gessler o tym wiedziała, ale i tak zrobiła po swojemu, przez co naraziła mnie na straty, bo po rewolucji obroty spadły o połowę. Do tego zmiany sporo mnie kosztowały - nowy wystrój oraz drogie składniki potraw. Cielęcina jest bardzo droga, a chciałam mieć mięso najlepszej jakości - mówi właścicielka, Jolanta Witkowska.
Przez dwa ostatnie miesiące w lokalu trwał gruntowny remont. 11 sierpnia zostanie otwarta nowa restauracja "Bazinga", która przede wszystkim będzie skierowana do mieszkańców Wrzeszcza i studentów. Właściciele wzięli pod uwagę to, co Magda Gessler zignorowała: specyfikę okolicy.

- Robimy remont po Magdzie Gessler, bo otwieramy restaurację na nowo i w zupełnie innym klimacie. Wracamy do tego, co było kiedyś i za czym klienci tęsknili. Będą doskonałe pizze z oryginalnej włoskiej mąki w normalnych cenach - dodaje.
W "Bazindze" (nazwa zaczerpnięta od popularnego programu rozrywkowego) nie znajdziemy już śladu po Gessler. Zmieniono praktycznie wszystko. Właściciele postanowili odsłonić zabytkowe ceglane ściany oraz rury, które coraz częściej są eksponowane w trójmiejskich lokalach i wpisują się w modę na lofty. Bar jest wykonany ze starych dech pochodzących z rozbiórki i to on ma być sercem restauracji. Dodatki, takie jak lampy, zostały własnoręcznie zrobione przez właścicieli.

  • To nie była łatwa rewolucja, a czas pokazał, że zmiany wprowadzone przez Magdę Gessler nie przyniosły oczekiwanych rezultatów.
  • El Mundo przed "Kuchennymi rewolucjami".
  • El Mundo po "Kuchennych rewolucjach" i z nową nazwą, "Pod Cielakiem".
  • Zdjęcie zrobione podczas remontu. Właściciele postanowili odsłonić m.in. zabytkowe ceglane ściany.
  • Zdjęcie zrobione podczas remontu. Właściciele postanowili odsłonić m.in. zabytkowe ceglane ściany.
W menu dominować będą pizze oraz przekąski w stylu tapas. W weekendy restauracja będzie czynna aż do rana.

- Chcemy stworzyć nie tylko restaurację, ale miejsce, gdzie każdy będzie się czuł jak w domu. Miejsce, gdzie można wyjść z przyjaciółmi, porozmawiać przy drinku i przy tym dobrze zjeść, gdzie można zabrać rodzinę na obiad oraz spotkać się na biznesowy lunch. Serwujemy włoskie specjały na oryginalnych importowanych prosto z Włoch produktach w połączeniu ze świeżymi, sezonowymi produktami, pochodzącymi od lokalnych rolników. Wyrabiamy własny świeży makaron oraz pizzę neapolitańską, którą przygotowujemy według tradycyjnej receptury z włoskich produktów m.in. mąki Caputo, pomidorów San Marzano i mozzarelli di Bufala Di Campana - mówi syn właścicielki, który dołączył do rodzinnego biznesu i chce tchnąć w miejsce odrobinę młodej energii.
Przypomnijmy, że Magda Gessler "zrewolucjonizowała" kilka restauracji w Trójmieście. "Pod Cielakiem" jako jedyna zrezygnowała ze zmian wprowadzonych przez telewizyjną gwiazdę.

Miejsca

  • Bazinga Gdańsk, Romana Dmowskiego 15

Opinie (360) ponad 10 zablokowanych

  • Cytuję: "Niestety, pani Magda zrobiła rewolucję, nie zwracając uwagi na okolicę, w której jest dużo młodzieży, wielu studentów. (1)

    skoro szefowa z wawki nie zwróciła uwagi, nie miała takich pomysłów, a widać że właścicielka swoje wie- to dlaczego poszli w te kuchenne rekolekcje?
    dzisiaj wiekszosc osob kuchci w domu i po jakims czasie uwaza ze sa znawcami, moga zakladac restauracje. niestety trzeba miec sporą górkę finansową żeby wystartować i okrzepnąć na rynku albo w razie porażki nie narzekać na swój los. żaden biznes nie jest lekki i przyjemny, a kasa z nieba nie spadnie

    • 45 1

    • pod ostatnim zdaniem podpisuję się obiema rękami

      • 0 0

  • I dobrze (5)

    Gdzie we Wrzeszczu cielęcina większość ludzi tam nie stać na chleb. Jest to jedno z droższych mięs a we Wrzeszczu ciężko z ludźmi którzy znają się na kuchni a do tego są przy $. Tam raczej mleczaki maja pole do popsiu

    • 20 35

    • obok mieli firme IT na kilkaset osob (3)

      ale nikt tam nie chodzil, bo el mudno bylo syfem, po zmianie tez zostalo

      • 13 1

      • Nie przychodzili bo ich nie stać było

        • 4 7

      • ludzie z IT chodzą do baru Syrenka (1)

        • 7 1

        • cholera, czemu ja mam tak daleko do tego baru...

          • 4 1

    • Moim zdaniem problem nie leżał w lokalizacji i nie w lokalnej demografii tylko w samym produkcie. W Polsce mało kto jada cielęcinę. Statystyki jasno pokazują, że jako naród wszyscy bardzo dobrze znamy wieprzowinę, coraz chętniej jadamy też drób. Trochę rzadziej wybieramy wołowinę. Ale cielęcina? Ani to egzotyczne (jak np. kuchnie zagraniczne), ani znajome, domowe jedzenie (bardziej znajomy byłby schabowy czy mielone, bo to ludzie jedzą od dziecka). Zbudować na tym bazę stałych klientów może być ciężko. Zastanawiam się ile osób przyszło do tej restauracji raz, spróbowało i już nigdy nie wróciło.

      • 6 0

  • Dawać Pizze (1)

    Tam była najlepsza pizza w trójmieście !!!

    • 11 60

    • Pizza

      Gdyby była najlepsza pizza w trójmieście to po co właścicielom były rewolucje???

      • 0 0

  • Zgadzam się pizza była super (1)

    Zgadzam się pizza była super

    • 9 58

    • chyba dla glodnych informatykow z ETI

      • 3 0

  • Jak czytam coś na temat pracowników to .... (6)

    Sam prowadzę restaurację i jak czytam o biednych kucharzach czy kelnerach to śmiać mi się chce. Najgorsi do współpracy są pracownicy w gastronomi i budowlance. Kucharze działają po jakimś czasie na odpier*, mają problemy z powtarzalnością i alkoholem. kelnerzy i barami to sa młodzi ludzie którzy mają głęboko w du* pracę zarobić jedynie na imprezę i na ciuch a czy praca będzie czy nie to już drugorzędna sprawa.

    • 54 8

    • Ale to wynika z tego, że to jest biedna branża (3)

      Klienci nie chcą dużo płacić, restauratorzy mało zarabiają więc nie mogą dużo płacić pracownikom, pracownicy mało zarabiają i narzekają na złych restauratorów.

      • 10 1

      • Nie biedna branża tylko pracownicy zmanierowani (2)

        W żadnej innej branży nie ma tak roszczeniowej postawy, nawet w budowlance. Pensja tygodniowa, do łapy, najlepiej bez umowy - bo jutro przyjde albo i nie. Dzwonią godzinę przed otwarciem, że nie mogą dzisiaj przyjść albo że już mają inną pracę. Przecież to absurd. Kelner z napiwkami około trójki i kucharz 4-5tys. to mało? W d..* ie im sie poprzewracało. Zrobienie burdy przed kamerą to też pewnie szantaż, przecież żaden kucharz sie nie przyzna, że pije i że mu się nie chce, a jak jest kamera to sie spina i potrafi.

        • 13 6

        • Napisz lepiej ile ten kelner dostał od Ciebie bez napiwków.

          • 7 0

        • A płacisz 8 do 9 zł na godzinę

          To masz studenta

          • 2 0

    • Zalezy jaki lokal (1)

      Chesz lepszego pracownika to plac. Znam wiele miejsc, ktore swiadcza przeciwko twojej tezie

      • 14 0

      • Lepsi pracownicy w gastronomi są za granicą tak jak budowlancy

        Wiem ile kucharze zarabiają i wiem jak podchodzą do pracy 5tys zł to mało???

        • 11 1

  • Kebab

    To sie zawsze sprzeda

    • 9 16

  • cóż,biznes gastronomiczny to ciężki kawałek chleba

    trzeba to kochać i robić... dobre jedzonko,tylko tyle i aż tyle :-)

    • 28 0

  • (1)

    Pizza- czkawką się właścicielom odbije, nie wróże przychodów, wokół full pizzeri, a najlepsza prawdziwa włoska to w ressoro na polnej w sopot

    • 16 15

    • Faktycznie w pobliżu...

      Właścicielowi dziękujemy za uwagę.

      • 9 0

  • i zrobi się kolejny fastfood z pizzą udającą włoską

    oczywiście wszystkiemu winni są klienci a raczej ich brak. Obok jest bar/bistro z kuchnią hiszpańską, (Mercado) wcale nie tanie i na brak klienteli chyba nie narzeka. Zaraz dalej Zielona Papuga z doskonałą kuchnią polską, też nie tania i tez istnieje ze 20 lat. Może jednak wlaściciele są stworzeni do innego biznesu niż gastronomia ?

    • 47 2

  • Ja...

    już nigdy do nich nie pójdę jeść.

    • 27 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (40 opinii)

(40 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Sztuka teatralna pt. "Trzej muszkieterowie" reżyserii Rafała Szumskiego, grana jest na deskach: