• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pechowa rewolucja Gessler. Restauracja "Pod Cielakiem" przestała istnieć, będzie nowa

Alicja Olkowska
4 sierpnia 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Tym razem jednak, jak mówią właściciele lokalu, zignorowała jedną ważną rzecz: specyfikę okolicy. Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Tym razem jednak, jak mówią właściciele lokalu, zignorowała jedną ważną rzecz: specyfikę okolicy.

Miała być nowoczesna restauracja sygnowana nazwiskiem Magdy Gessler, wyszedł drogi lokal, który klienci omijali szerokim łukiem. Dziś właściciele "Pod Cielakiem" zgodnie przyznają, że "Kuchenne rewolucje" odbiły im się czkawką, a zmiany wprowadzone przez gwiazdę TVN omal nie doprowadziły ich do bankructwa. Stracili połowę obrotów oraz część klientów, a nowych po metamorfozie wcale nie zaczęło przybywać.



Czy lubisz program Magdy Gessler?

Magda Gessler rok temu postanowiła pomóc Jolancie i Markowi Witkowskim z Gdańska, którzy prowadzili na ul. Dmowskiego zobacz na mapie Gdańska lokal El Mundo. Właściciele nie mieli dużego doświadczenia w branży restauracyjnej ani wykwalifikowanej ekipy, więc ich marzenia o wielkich zyskach szybko zderzyły się z rzeczywistością. Przyjazd ekspertki z TVN-u miał im pomóc stanąć na nogi i rozwinąć biznes. I choć telewizyjna metamorfoza zakończyła się sukcesem, czas pokazał, że czasem lepsze jest wrogiem dobrego.

Restauracja "Pod Cielakiem" szybko zaczęła generować więcej strat niż zysków.
Od właścicieli odwrócili się też starzy klienci, którzy tęsknili za dawnym menu, zwłaszcza za pizzami. Dodatkowo nowe ceny wprowadzone przez Gessler okazały się dla wielu zaporowe. Za 8 pierogów z cielęciną trzeba było zapłacić 21 zł, za wątróbki cielęce z dodatkami 29 zł, a za mleczną cielęcinę, gotowaną w 63 stopniach Celsjusza 42 zł.

- Niestety, pani Magda zrobiła rewolucję, nie zwracając uwagi na okolicę, w której jest dużo młodzieży, wielu studentów. Starzy goście chcieli zjeść dobrą pizzę, a nie cielęcinę. Głównie mieliśmy ruch w weekendy, w tygodniu restauracja świeciła pustkami, bo taki jest właśnie Wrzeszcz - to nie jest zbyt zamożna dzielnica. Pani Gessler o tym wiedziała, ale i tak zrobiła po swojemu, przez co naraziła mnie na straty, bo po rewolucji obroty spadły o połowę. Do tego zmiany sporo mnie kosztowały - nowy wystrój oraz drogie składniki potraw. Cielęcina jest bardzo droga, a chciałam mieć mięso najlepszej jakości - mówi właścicielka, Jolanta Witkowska.
Przez dwa ostatnie miesiące w lokalu trwał gruntowny remont. 11 sierpnia zostanie otwarta nowa restauracja "Bazinga", która przede wszystkim będzie skierowana do mieszkańców Wrzeszcza i studentów. Właściciele wzięli pod uwagę to, co Magda Gessler zignorowała: specyfikę okolicy.

- Robimy remont po Magdzie Gessler, bo otwieramy restaurację na nowo i w zupełnie innym klimacie. Wracamy do tego, co było kiedyś i za czym klienci tęsknili. Będą doskonałe pizze z oryginalnej włoskiej mąki w normalnych cenach - dodaje.
W "Bazindze" (nazwa zaczerpnięta od popularnego programu rozrywkowego) nie znajdziemy już śladu po Gessler. Zmieniono praktycznie wszystko. Właściciele postanowili odsłonić zabytkowe ceglane ściany oraz rury, które coraz częściej są eksponowane w trójmiejskich lokalach i wpisują się w modę na lofty. Bar jest wykonany ze starych dech pochodzących z rozbiórki i to on ma być sercem restauracji. Dodatki, takie jak lampy, zostały własnoręcznie zrobione przez właścicieli.

  • To nie była łatwa rewolucja, a czas pokazał, że zmiany wprowadzone przez Magdę Gessler nie przyniosły oczekiwanych rezultatów.
  • El Mundo przed "Kuchennymi rewolucjami".
  • El Mundo po "Kuchennych rewolucjach" i z nową nazwą, "Pod Cielakiem".
  • Zdjęcie zrobione podczas remontu. Właściciele postanowili odsłonić m.in. zabytkowe ceglane ściany.
  • Zdjęcie zrobione podczas remontu. Właściciele postanowili odsłonić m.in. zabytkowe ceglane ściany.
W menu dominować będą pizze oraz przekąski w stylu tapas. W weekendy restauracja będzie czynna aż do rana.

- Chcemy stworzyć nie tylko restaurację, ale miejsce, gdzie każdy będzie się czuł jak w domu. Miejsce, gdzie można wyjść z przyjaciółmi, porozmawiać przy drinku i przy tym dobrze zjeść, gdzie można zabrać rodzinę na obiad oraz spotkać się na biznesowy lunch. Serwujemy włoskie specjały na oryginalnych importowanych prosto z Włoch produktach w połączeniu ze świeżymi, sezonowymi produktami, pochodzącymi od lokalnych rolników. Wyrabiamy własny świeży makaron oraz pizzę neapolitańską, którą przygotowujemy według tradycyjnej receptury z włoskich produktów m.in. mąki Caputo, pomidorów San Marzano i mozzarelli di Bufala Di Campana - mówi syn właścicielki, który dołączył do rodzinnego biznesu i chce tchnąć w miejsce odrobinę młodej energii.
Przypomnijmy, że Magda Gessler "zrewolucjonizowała" kilka restauracji w Trójmieście. "Pod Cielakiem" jako jedyna zrezygnowała ze zmian wprowadzonych przez telewizyjną gwiazdę.

Miejsca

  • Bazinga Gdańsk, Romana Dmowskiego 15

Opinie (360) ponad 10 zablokowanych

  • rewolucje

    to nie jedyna w gdańsku knajpa, która cienko przędzie po "rewolucji"!? Znam taką na pobrzeżu, która tydzień po rewolucji wróciła do swoich "metod" i świeciła pustkami (sorry: świeżą rybą). W sezonie jest wszędzie lepiej ale nie we Wrzeszczu!!!

    • 21 5

  • Magda Gessler

    Wykreowana przez TVN osoba lansująca się na boga kuchni. Narkomanka uzależniona od Kokainy jadąca na nie swoim nazwisku. Jej restauracje same nadają się do kuchennych rewolucji. Poziom wychowania tej kobiety to -10.

    • 41 33

  • jak ktos nie ma pojecia o tym biznesie

    to niech sie za niego nie birze po prostu.

    • 36 1

  • Kto dopuścił tego grubasa do TV!??

    • 16 36

  • takie rewolucje sa na chwile

    wlasciciela ciezko zmienic, jego charakter, dlatego te knajpy po jakim czasie znowu spadaja na dno.

    • 42 2

  • To moze i ja cos dorzuce do knajpy Pod Cielakiem. (7)

    1) Po zmianach i otawrciu restauracji pod cielakiem w Waszej stronie facebook nie zamieszczaliscie zdjec potraw. Klient kupuje oczami. Kilka bezsensownych zdjec , ktore odstraszaly zrobily swoje. 2 czy 3 zdjecia potraw pokazywaly, ze za 20-30 zl dostaje sie mikro porcje, bo przeciez tu byla Gessler wiec trzeba przeplacac.

    2) Kiedy pisalem do Was na FB abyscie zamieszczali zdjecia potraw, ceny i ogolnie zachecali do przyjscia to mnie zablokowaliscie. Wiec skoro tak traktujecie klientow to postanowilem, ze nigdy nie zarobicie na mnie zlotowki.

    3) Jesli myslicie, ze skopiowanie pobliskiej restauracji Mercado z ich tapasami odbierze im klientow to sie mylicie. Tam jest atmosfera a u Was jej nie ma. Do tego zachowania z pkt 2 przekreslaja chec odwiedzin.

    4) Skoro sie nie znacie na jedzeniu lepiej wynajmijcie lokal komus innemu i zarabiajcie na wynajmie. To chyba logiczne ?

    5) Wrzeszcz nie jest biedny, chocby pobliskie Quattro Towers gdzie mieszka ok 1000 osob z ponadprzecietnymi dochodami. To Wasze menu, podejscie do klienta i nieznajomosc realiow powduja Wasz upadek.

    6) Gwozdz do trumny! Podczas programu z Gesslerowa wlasciciel powiedzial,z e jego kolega prowadzi interes w Brzeznie i po rewolucjach Gesslerowwej obroty skoczyly 20 razy. I on tez tak chce, chce zarabiac.
    Drogi Panie z takim podejsciem nigdy Pan nie zarobi. Najpierw trzeba dac cos klientowi, jak mu bedzie smakowalo to pieniadze przyjda same. Nigdy na odwrot !

    7) Wg mnie jest po Was.

    • 184 4

    • 110% racji! (4)

      zgadzam się z każdym punktem. A mówienie, że dzielnica, w której mieszkania kosztują pow. 6000 za m2 i więcej - że jest biedna, to chyba komuś na mózg padło. Jest takie przysłowie - złej baletnicy i rąbek spódnicy... We Wrzeszczu brakuje gastronomii wyższej niż buda z kebabem, brakuje przede wszystkim pubów, gdzie można by usiąść po południu na coś mokrego ;), może niech właściciele pójdą w tym kierunku? Przecież nalać piwo to średnio rozgarnięty "restaurator" potrafić powinien

      • 39 1

      • I chyba tak ma być

        Z tego co jest napisane wynika że własnie to ma być takim miejscem "NIE TYLKO RESTURACJA..."

        • 5 0

      • O to to właśnie

        We Wrzeszczu jest jeden Scruffy i nic więcej.

        • 11 0

      • utrzymac się z piwa przy takim czynszu---niemożliwe

        • 0 1

      • to, że mieszkania drogie

        nie znaczy, że Ci mieszkańcy je kiedyś kupowali ;) oni wykupili za przysłowiową złotówkę, faktem jest, że mieszkańcy ogólnie zamożni to tam nie są

        • 3 1

    • Kopia Mercado?

      Mercado? Przecież tam jest totalny brak atmosfery, z zewnątrz tylko dobrze wygląda, przemyślane wnętrze, ale obsługa i menu do niczego, a i wnętrze nie pomoże, jak reszty brakuje. Raz tam byłem i nigdy więcej.

      • 5 7

    • w Quattro Tower - chyba z ponad przeciętnymi kredytami

      • 8 3

  • Gessler śmiechu warta

    Zacznijmy od tego że Gessler jest artystką a nie Gastronomem tylko wżeniła się dobrze. Zresztą sama ma problemy restauracjami. A kolejna najważniejsza trochę restauracji się z pod jej ręki zamknęło

    • 23 23

  • fikcja

    ten program to fikcja na potrzeby gospodyn dpmowych. Patrzac na jego emisje tp az ciśnie gdzie sanepid bo tylko rzekomo w PRL takie niechluje były w barach a dla potrzeb telewizji wszystko było brudne i zniszczone zas personel jak od gnoju. może do nowego lokalu zagladne by sprawdzić czy wlosy /kudly/ po s zolmence zostały wysprzątane.
    pisownia celowa.

    • 17 13

  • Wreszcie coś dla młodych (2)

    Ja się cieszę że wróci tam pizza bo była jedna z NAJLEPSZYCH w trójmieście. A jak do tego będzie można się jeszcze napić to jeszcze lepiej :)

    • 10 55

    • Pizza naturalnie na grubym, tłustym cieście (1)

      z dodatkami wylewającymi się na zewnątrz i utopiona w czosnkowym lub ostrym sosie. A do tego Żubr lub Tyszczak.

      • 29 0

      • nie kpij koleś

        Pizzę mieli naprawdę dobrą i jest to zdanie osoby która jest wiarygodna. Być może Ci ludzie rzeczywiście nie nadają się do tego interesu, jeśli tak to niech robią dobrą pizzę niż kiepską cielęcinę.

        • 1 11

  • Żenada nie znawcy

    Można lubić bądź nie geslerową ale sie jednak kobita trochę zna a ci pseudorestauratorzy nie mają o tym biznesie bladego pojęcia. Skoro tak sie znaja po co prosili o pomoc. Jak mieli obroty za symboliczne pieniadze jak mogły spaść o połowę. Po porstu lepiej niech wynajmą lokal w dobrym punkcie na cokolwiek i nie zawracaja gitary. Gratuluję odwagi jak mozna próbować prowadzic coć o czym sie nie ma pojecia

    • 47 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (40 opinii)

(40 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W 1979 roku zespół Boney M na festiwalu w Sopocie zaśpiewali zakazaną piosenkę. O jaki utwór chodzi?