- 1 Majówka: pomysły na jednodniowe wycieczki (40 opinii)
- 2 Tysiące osób odwiedziło Twierdzę Wisłoujście (32 opinie)
- 3 Oto najpiękniejsze kobiety Pomorza (71 opinii)
- 4 Recenzja "Challengers": intensywne kino (20 opinii)
- 5 Robią sobie jaja od 45 lat (17 opinii)
- 6 Festyny, dinozaury, pociągi, a może zwiedzanie? Majówka 2024 z dziećmi (12 opinii)
Podziękowali medykom. Symboliczna kolacja w restauracji Mercato
Dwudziestu pięciu szefów kuchni z pięciu miast łączy siły w cyklu "Tour De Friends". Przygotowują kolacje w podziękowaniu dla medyków i osób zaangażowanych w walkę z pandemią koronawirusa. W Gdańsku gospodarzem wydarzenia był hotel Hilton i restauracja Mercato.
Najlepsze restauracje w Trójmieście
Osoby, które zostały zaproszone na spotkanie, to "25 Wspaniałych" działających w ochronie zdrowia, wyłonionych przez partnerów wydarzenia oraz lokalną społeczność. Byli to kierownik SOR w Gdańsku, prezes Copernicus oraz pielęgniarki i szefowie oddziałów. Natomiast kolację przygotowali najlepsi szefowie kuchni: Grzegorz Labuda z restauracji Chmielna, Paweł Stawicki z restauracji Mercato, Rafał Kopicki z restauracji True oraz cukiernik Tomasz Deker - brasserie Tu Można Marzyć.
- Dla nas to zaszczyt być gospodarzem wydarzenia - mówił Filip Wójcikiewicz z hotelu Hilton. - Cieszymy się, że mogliśmy do nas zaprosić i w taki symboliczny sposób podziękować przedstawicielom ochrony zdrowia, którzy pomogli nam wszystkim.
Czytaj też: Wspólna akcja najlepszych szefów kuchni
Szefowie kuchni wspólnie przygotowali dania dla gości.
- Mamy spory przekrój kuchni podczas tej kolacji - mówił Paweł Stawicki. - Jest kuchnia od polskiej aż po światową, ponieważ pojawią się też owoce morza. Ale będzie także nasza sielawa, więc wachlarz dań i smaków jest szeroki. Razem myśleliśmy, jak wszystko skomponować tak, aby się uzupełniało. To chyba jest najtrudniejsze, bo - jak wiadomo - każdy szef kuchni ma swój styl, swoje smaki. Musieliśmy więc połączyć je razem i mamy nadzieję, że to się udało. Akcja zapowiedziana była w czerwcu i wtedy już skomponowaliśmy menu, teraz trochę aktualizowaliśmy niektóre składniki o sezonowe produkty.
Kolację rozpoczęło podanie amuse-bouche w różnych wersjach. Była to poduszka grissini z majonezem z łososia, kawiorem łososiowym, świeżym ogórkiem oraz musem parmezanowym lub wegański tatar z arbuza.
Pierwsze danie przygotował Grzegorz Labuda i była to sielawa podana z kalafiorem, rabarbarem, ziemniakiem, ogórkiem oraz żółtkiem. Następnie podano halibuta z kurkami i szparagami w palonym maśle autorstwa Pawła Stawickiego. Trzecią pozycją była polędwica z krewetkami i espumą ostrygową według Rafała Kopickiego. Kolację zakończył deser Tomasza Dekera, czyli rokitnik z czekoladą i burakiem.
Do kolacji dopasowane było także wino.
- Podajemy dzisiejszego wieczoru wino białe i czerwone - mówił sommelier, Dawid Rutkowski. - Jeżeli chodzi o białe, wybraliśmy wino świeże, niepozbawione jednak tekstury. To dlatego, że w daniach mamy składniki typowo polskie: jest żółtko, jest masło, nie może nam to zginąć, musi ze sobą współgrać. Jeśli chodzi o wino czerwone, Primitivo to klasyka, przyjemne, ciepłe i bardzo dobrze współgrające z podanymi dziś daniami.
- Od 10 lat odwiedzamy zaprzyjaźnione restauracje, opisując je na łamach naszego magazynu - mówił Igor Grzeszczuk, wydawca Food&Friends. - Lockdown zaskoczył nas wszystkich, pandemia uderzyła we wszystkie branże, a gastronomiczna była jedną z tych, która odczuła to najbardziej, a jednak często restauracje pomagały - rozwożąc posiłki i pomagając medykom. Postanowiliśmy więc przygotować także takie kolacje w pięciu największych miastach w Polsce, aby podziękować "Wspaniałym" za walkę z pandemią.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (71) ponad 20 zablokowanych
-
2020-09-07 22:39
Primitivo...
Mimo wszystko zamówiłbym cokolwiek innego z karty, a nie ten soczek
- 5 0
-
2020-09-07 22:20
Lud pije szampana ustami swoich przedstawicieli
- 20 0
-
2020-09-07 20:49
Zwykły pracownik w służbie PL
Prezes, kierownik, ordynator? Oni zapewne biorą udział w codziennym szpitalnym show pt. Za zamkniętymi drzwiami gabinetów... hahahaahaha :DDD Gratuluję, z pewnością się "przysłużyli" w pandemii...
- 17 2
-
2020-09-07 12:33
Na zdjeciach tylko Ci co zarządzajà (1)
Co te osoby miały wspólnego z Covidem? Pani z Izby Pielęgniarek i Położnych chyba najmniej, ale pokazać się warto.
- 46 3
-
2020-09-07 19:36
Niestety nie...
Niestety nie tylko .....ale może kiedyś.
- 0 4
-
2020-09-07 10:22
Typowa reklama nic więcej (1)
poza tym to robota lekarzy - sami wybrali ten zawód i byli świadomi z czym się wiąże. Podobnie policja, wojsko i inni mundurowi.
- 41 5
-
2020-09-07 15:46
To już nawet żołnierzom z Westerplatte byś nie podziękował?
- 2 2
-
2020-09-07 09:15
(3)
Szeregowym medykom, zresztą całemu personelowi służby zdrowia należą się jak najbardziej laury za to całe kongo któremu musieli ostatnimi czasy sprostać. To był bardzo dobry egzamin na sprawność służb w sytuacji wyjatkowej i dobrze, ze chodziło tylko o grype, natomiast ta cała sytacja, nowe warunki, nowe procedury oraz czynnosci.. innymi słowy to wszysko czego w związku z zagrożeniem epidemiologicznym nauczyły personel postepowania w sytuacjach wyjątkowych, jak i pracy w warunkach... więc przy nastepnej podobnej sytuacji poradzimy sobie jeszcze sprawniej.
Pozdrawiam, i przypominam o kramie.
Zobaczcie w jakiej trudnej sytuacji, znalazły się chociażby pielęgniarki, które nawet poddano pewnemu ostracyzmowi przez przestraszonych Januszy- sąsiadów. Za doczepienie kartki do drzwi, z tekstem o tym, zeby pielegniarka nie wracała do domu(bo wszystkich zarazi) to należy się wrecz dac po mordzie takiemu fajnemu sąsiadowi.
Na koniec powiem, czemu wspominałem o szeregowych pracownikach służby zdrowia i podmiotów z nią powiązanych? Gdy ratownicy medyczni, pielegniarki wypruwali żyły aby sprostać nowej trudnej sytuacji to ich koledzy po fachu żerując na desperacji pacjentów- klientów, taksowali sobie po 200zł na za porady telefoniczne, czy doliczali absurdalne 50 zł opłaty dodatkowe za "zachowanie dodatkowych środków ostrożności", czyli maseczkę hurtowo kupioną za 1zł + psikniecie rak srodkiem dezynfekcyjnym z biedronki....- 39 17
-
2020-09-07 11:45
Pozdrawiam, i przypominam o kramie.
przypomni o tym ,tym w osrodkach zdrowia i przychodmiach i szpitalach gdzie potrzebujacy :ci od raka ,serca i ortopedi mieli odwolane planowne zabiegi znow na termin blizej nie okreslony,nadal czekaja ,a niektorzy sie nie doczekaja.
zgadzam sie z kolegom wyzej -nie widac ratownikow ,lekarzy z sor ,pigul i pan salowych.- 11 1
-
2020-09-07 09:41
w kazdym zawodzie laurem jest wyplata, podpisujac umowe wiesz na co sie decydujesz
a tu nie ma co gloryfikować kogos za to, ze wypelnia swoje obowiazki
- 13 1
-
2020-09-07 09:27
mój drogi w ochronie zdrowia panuje hierarchia na czele której stoją ci o których piszesz
w każdym środowisku, zawodzie czy sektorze tak jest. Nawet wśród bandytów szef niczego nie tyka palcem, a procenty zabiera. Rada dla ciebie- zostań szefem lub wskocz na szczyt hierarchii o której piszesz i też kasuj 200 zł podczas gdy ci z niższego szczebla będą wypruwać żyły aby sprostać nowej sytuacji. Tylko nie pisz że jesteś wyjątkowy, masz wyjątkowe potrzeby społeczne i tym podobne bo to nie Instagram jest
- 12 4
-
2020-09-07 11:07
Kasjerkom by podziękowali jeżeli już...
Lekarze pochowali się na kilka miesięcy. Dziwne że dopiero teraz zorientowali się że ich profesja łączy się z kontaktem z chorobami a nie tylko z wysokimi zarobkami.
- 45 12
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.