• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Poznaliśmy twórców najlepszych domowych piw

Michał Jelionek
27 listopada 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 

Piwowarzy prezentowali swoje wyroby podczas konkursu, który w weekend odbył się w Domu Uphagena w Gdańsku.


Alkohol o charakterystycznym smaku goryczy, zaliczany do trójki najczęściej spożywanych napojów na świecie - to oczywiście piwo. W dzisiejszych czasach w zaciszu własnego lokum tylko nieliczni podejmują się produkcji w swoim mini browarze. W miniony weekend w Gdańsku, podczas finału VI Konkursu Piw Domowych im. Sławomira Pahlke, nagrodzono najlepszych domowych browarników. Główny laur trafił do... kobiety.



Czy jesteś smakoszem piwa?

Szósta odsłona konkursu odbyła się w nieco odmiennej formule aniżeli w poprzednich pięciu latach. Pięcioosobowa kapituła zgromadzona w XVIII-wiecznym Domu Uphagena przez blisko cztery godziny wybierała najlepsze piwo domowe w tylko jednej kategorii "Porter Bałtycki do 20 blg dolnej fermentacji".

W minionych edycjach tych kategorii było zdecydowanie więcej. W tym roku organizatorzy postanowili jednak w ten sposób uczcić pamięć patrona konkursu, Sławomira Pahlke, człowieka, który za życia oddany był piwowarstwu.

- Grand Imperial Porter z Browaru Amber był ostatnim "piwnym dzieckiem" Sławomira Pahlke. To było ostatnie piwo, które za życia wprowadził na rynek, stąd taki wybór kategorii - wyjaśnia organizator konkursu, Marek Skrętny z Browaru Amber.

Wyboru najlepszego piwa dokonało jury składające się z pięciu sędziów. - O jury można powiedzieć, że jest to chyba najlepszy skład, jaki można sobie wyobrazić w Polsce - przekonywał Skrętny. Na czele kapituły stanęła Agnieszka Wołczaska-Prasolik, a zestawienie uzupełnili cenieni w branży browarniczej: Maciej Chołdrych, Roman Kotlewski, Rafał Kowalczyk i Andrzej Sadownik.

Sędziowie konkursu degustowali i oceniali w sumie dziesięć różnych porterów nadesłanych z całej Polski. Każdy z uczestników przysłał do trójmiasta po cztery butelki własnego wyrobu. Jurorzy skrzętnie i dokładnie celebrowali każdy łyk spożywanego piwa. Ocena wytworu jednego domowego browaru zajmowała około 20 minut.

- Piwa oceniane są pod wieloma względami. Najważniejsza jest zgodność piwa z cechami gatunku porter. Istotne jest, czy wszystkie parametry współgrają, czy piwo nie ma wad - wyjaśniała przewodnicząca jury, Agnieszka Wołczaska-Prasolik.

- Kryteria, które są dla nas kluczowe to smak, zapach i strona wizualna. Pijemy patrząc na piwo, pijemy wąchając je i smakując. Generalnie liczy się jakość - dodawał piwoznawca Maciej Chołdrych.

Organizatorzy zadbali również o obiektywne warunki dla konkursowych trunków. - Każdy gatunek piwa ma swoją optymalną temperaturę spożycia. W przypadku konkursowego portera, które jest piwem gęstym i mocnym, temperatura powinna wynosić około 12 stopni. Przy takiej temperaturze najlepiej można wyczuć wszystkie aromaty i smaki - tłumaczyła przewodnicząca jury.

Jurorzy zgodnie podkreślali, iż poprzeczka tegorocznej edycji została podniesiona bardzo wysoko, a o wyborze najlepszego portera bałtyckiego zadecydowały niuanse. Zwycięski laur trafił do Agnieszki Łopaty, piwowarki, która wielokrotnie zwyciężała w podobnych konkursach.

Triumfatorka szóstej odsłony konkursu o tytuł twórcy najlepszego domowego piwa spędzi wraz z osobą towarzyszącą weekend w SPA. Będzie mogła również na własne oczy przekonać się, jak wygląda procedura warzenia piwa w browarze Amber.

Nie bez przyczyny kapituła VI Konkursu Piw Domowych zebrała się w Domu Uphagena przy ul. Długiej. - Miejscem chcieliśmy nawiązać do lat, w których gdańskie piwowarstwo było u szczytu swojego rozwoju i przeżywało złoty okres - opowiada organizator.

Organizatorzy już teraz zapraszają na kolejną edycję konkursu w przyszłym roku. Prawdopodobnie podtrzymana zostanie kategoria "porter bałtycki", gdyż ostatnimi czasy ten gatunek piwa cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy.

Wydarzenia

Opinie (53)

  • gdansk slynal z piwowarstwa

    malo kto o tym wie i pamieta

    • 3 0

  • (1)

    ja tez poprosze o info jakie kryteria trzeba spelnic zeby zostac kiperem i czy na kolejnej edycji konkursu beda do degustacji wystawione piwa Ambera?

    • 0 0

    • kryteria

      kryteria na stronie: www.pspd.org.pl/catpages/kurs-sedziowski-pspd

      • 0 0

  • Macek (2)

    A co robił Macek w tym czasie?

    • 0 0

    • (1)

      browarpiwna.pl/aktualnosci/

      to robił :)

      • 0 0

      • Macąg

        aa to luz

        • 0 0

  • ...

    Tylko Harde...A pamiętacie Top Mocne ??? ;)

    • 1 0

  • tylko keniger

    • 0 0

  • polecam to hobby, jest niezla zabawa:] wczoraj zabutelkowalem

    american india pale ale, bedzie pyyychota:) szkoda tylko, ze o konkursie nic nie wiedzialem.

    • 0 0

  • czekam na metryczkę :-) Agnieszka - pozdrawiam i gratuluję. Tak wogóle zapraszam do Almy 6 grudnia na 18:00 -premiera Rauchbocka.

    • 4 0

  • Tyskie jest chyba najlepsze obecnie

    • 0 4

  • Browar Amber (1)

    Amber Produkuje piwo w Bielkówku /Mam nadzieję że wodę nie czerpie z Raduni?

    • 0 0

    • Straszyn bliżej a i tak mają chyba własne ujęcie głębinowe

      • 0 0

  • heineken czyli siki weroniki :)

    • 1 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Punktem kulminacyjnym gdyńskiej imprezy Cudawianki, organizowanej na powitanie lata, są koncerty, które przyciągają tłumy mieszkańców: