• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Premiera jesiennego menu w Hotelu Haffner

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
15 listopada 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Podczas środowej kolacji komentowanej w restauracji Hotelu Haffner zaserwowano premierowe jesienne menu.
Na zdjęciu widoczne danie główne: konfitowane udko z perliczki, rozmaryn, puree truflowe, demi glace, marchew karmelizowana Podczas środowej kolacji komentowanej w restauracji Hotelu Haffner zaserwowano premierowe jesienne menu.
Na zdjęciu widoczne danie główne: konfitowane udko z perliczki, rozmaryn, puree truflowe, demi glace, marchew karmelizowana

W środowy wieczór w restauracji Hotelu Haffner w Sopocie odbyła się sześciodaniowa kolacja komentowana, zatytułowana "M może więcej", będąca jednocześnie premierą nowej karty menu. Odpowiedzialni za jej przygotowanie byli szef kuchni Michał Zawierzeniec i mistrz cukiernictwa Michał Wiśniewski. Kolacji towarzyszył występ muzyczny Eweliny Pobłockiej.



Jesienne menu zaprezentowano na środowej premierze nowej karty restauracyjnej Hotelu Haffner. Za przygotowanie kolacji odpowiadał szef kuchni, Michał Zawierzeniec i mistrz cukiernictwa Michał Wiśniewski.

Pierwszy z nich jest związany z Hotelem Haffner od czternastu lat jako zastępca szefa kuchni. Uczestniczył wielokrotnie w konkursach kulinarnych, w wielu szkoleniach związanych z działalnością hotelarsko-gastronomiczną, odbył liczne staże w najlepszych restauracjach w Polsce. Natomiast drugi, Michał Wiśniewski, otrzymał tytuł Mistrza Polski Cukierników 2018 i na co dzień pracuje dla wspomnianego hotelu.

Przeczytaj także: Trwa w Trójmieście święto młodego wina

Sześciodaniowe menu degustacyjne przygotowano dla zaproszonych 25 gości. Kolację urozmaicił koncert muzyki na żywo w wykonaniu Eweliny Pobłockiej, która soulowymi utworami wprowadziła miły nastrój. Dodatkowo dania serwowane były w towarzystwie odpowiednio wyselekcjonowanych win, za których dobór odpowiedzialny był sommelier i kierownik restauracji w Hotelu Haffner, Przemysław Małek.

Środową kolację komentowaną rozpoczęła Paulina Marwińska, specjalistka do spraw marketingu i PR-u w Hotelu Haffner, która poprowadziła kolację. Przedstawiono kolejno szefów kuchni, którzy w kilku zdaniach opowiedzieli o swoich daniach. Gości powitał również sommelier, który w czasie trwania kolacji opowiadał o prezentowanych winach.

  • Kolację przygotowali: szef kuchni Michał Zawierzeniec, szef cukierni Michał Wiśniewski, sommelier Przemysław Małek oraz Paulina Marwińska, która poprowadziła spotkanie.
  • Dania były dopracowane zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu.
Na zdjęciu zupa rybna z mlekiem kokosowym i imbirem w trakcie serwowania.
  • Za dobór win do dań odpowiadał sommelier, Przemysław Małek.
  • Michał Zawierzeniec, szef kuchni i Daniel Burandt, zastępca szefa kuchni
Na początek zaserwowano amuse-bouche - podwędzaną pierś z gęsi podano na chipsie gryczanym z żurawinową galaretką i musem jabłkowym. Danie nawiązywało do święta gęsiny odbywającego się w listopadzie. W restauracji znajduje się specjalnie skomponowane z tej okazji menu, dostępne do 9 grudnia.

Przeczytaj także: Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach

Przystawkę stanowił tatar z troci owinięty piklowanym ogórkiem z majonezem chilli, podany z ciepłym pieczywem i masłem czosnkowym, to pozycja w menu, która sprawdziłaby się również w wiosennej karcie. Wyważone włoskie wino, białe, przezroczyste Alturis Sauvignon Blanc 2017 podkreśliło smak delikatnego dania.

Zupa rybna na bazie bulionu z kilku gatunków ryb zaserwowana została z mlekiem kokosowym i imbirem oraz warzywami pokrojonymi w paski. Zaproponowano do niej klasyczny riesling: Karl Erbes Feinherb Riesling z 2017 roku.

Soczystą polędwicę z dorsza ułożono na czarnej soczewicy z kwaśną śmietaną i dodatkami: marynowaną dynią i porem. Do tego podano austriackie białe wino, Weingut Muller Gottschelle Reserve Gruner Veltliner 2016, powstające z dojrzałych krzewów, o wyraźnych nutach jabłka i skórki cytryny.

Jako danie główne goście otrzymali konfitowane udko z perliczki otoczone truflowym puree, karmelizowaną marchewką i jarmużem. Delikatne mięso z perliczki podkreślone zostało w taki sposób, że całość tworzyła klasyczne, ale bardzo dobrze skomponowane danie kuchni polskiej. Smak podkreśliło eleganckie wino z Piemontu o wyczuwalnych dojrzałych taninach: La Sorelle De Nicola Superiore Barbera z 2007 roku.

Kupaż czterech szczepów zamknięto w australijskim winie Tschida Auslase 2015, typowo deserowym trunku, który podano do ostatniej pozycji w menu. Była to autorska interpretacja Michała Wiśniewskiego na temat klasycznej szarlotki, która w tym wydaniu uległa dekonstrukcji: wszystkie jej składniki, czyli jabłko z marakują, kruszonka, migdały i lody orzechowe zostały nałożone oddzielnie. Całość nawiązywała do tradycyjnego smaku deseru w polskiej kuchni.

Kolacja była bardzo dobrze zorganizowana. Dania wydawane były sprawnie, każde z nich opisane zostało przez prowadzącą, podobnie jak serwowane przez sommeliera wina. Ponadto szefowie kuchni starali się na bieżąco rozmawiać z gośćmi o ich wrażeniach z degustacji.

Karta z jesiennym menu dostępna będzie w restauracji Hotelu Haffner od 20 listopada.

Sprawdź zbliżające się wydarzenia kulinarne w Trójmieście

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (46) 7 zablokowanych

  • Gastro w Haff.

    Tworzyl Stasiuk z Czarnym.
    Czarny to najlepszy fachowiec w Polsce.
    Moim zdaniem diament. Gdziekolwiek teraz pracuje szacun

    • 0 0

  • Czy ktos wie (1)

    Co to za czerwony kwiatek na pierwszym zdjeciu i czy to sie je? ;)

    • 4 0

    • Tiul pszenny, je się

      • 2 0

  • Dorsz a la Winne Grono

    Jeszcze wiosną mieli takie dodatki do dorsza w tej knajpie

    • 2 0

  • Gratuluję organizacji! (1)

    Miałam okazję uczestniczyć w tym wydarzeniu. Świetna organizacja i bardzo przyjemne prowadzenie wydarzenia. Dania były bardzo smaczne a przy tym oryginalnie podane. Muzyka w tle przyjemna i nie przeszkadzająca w rozmowach czy słuchaniu. Sympatyczna atmosfera i dobra obsługa. Gratuluję!

    • 19 19

    • Nie lubię oceniać ludzi, ale po twarzach widać, że same sztuczne i zmanierowane towarzystwo (czytaj. śmietanka trójmiejska) po 40-ce. Czułbym się tam źle.

      • 3 4

  • Rety. (1)

    "Na zdjęciu widoczne danie główne: konfitowane udko z perliczki, rozmaryn, puree truflowe, demi glace, marchew karmelizowana"

    Ta goła kość to jest danie główne?

    • 9 2

    • To golonka z perliczki. Potem był schab i polędwica z dorsza!

      • 5 0

  • Haffner stara się gonić konkurencję, ale dostał zadyszki (3)

    ... oj został daleko w tyle ... m zamiast z „może więcej” kojarzy się z: marny, miernym i mizernym!

    • 5 7

    • (1)

      W końcu kolacja komentowana, więc wystawiłem komentarz. Domyślam się, że krytyka boli

      • 4 3

      • Nie dla Ciebie komentowanie

        • 1 4

    • łatwiej krytykować niż konfrontować pseudo opiniotwórca

      • 4 5

  • nie byłam, bo zaproszono mnie na pizzę (1)

    ale nie powiem - dania lekko i bardziej wykwintne.
    Kiedyś chodziłam na jakieś kolacje w z takim menu, ale powiem szczerze - smak najlepszego dania zepsuje złe towarzystwo. I to jest wielki problem, bo idziesz do fajnej knajpki na może jakaś randeczkę albo coś w tym stylu, i albo trafi się jakiś totalny palant (dość często), albo przy stoliku obok siedzi jakiś nowobogacki z podniebieniem sępa i żartem PADa.
    Przy płaceniu za rachunek - dotyczy męskiej części forum - już nie macie tęgich min, bo nie dość, ze mało i stosunkowo drogo, to jeszcze klimacik nie pasił...
    Dlatego częściej przyjmuję zaproszenia na pizzę albo jeszcze lepiej kawę i mały trunek. Przynajmniej klimacik luźniejszy!

    • 4 2

    • Też bym wolał pizzę. Zazdroszczę.

      • 4 2

  • To jakieś żarty?

    Kiedyś w Hafnerze menu było "fuzją kuchni europejskiej i polskiej" ale przynajmniej było coś do zjedzenia. Teraz została tylko fuzja.

    • 9 3

  • Wina

    oho widzę wina od Winersów... :-)

    pozdrowienia dla Piotra

    • 2 0

  • Witamy pracowników hotelu Haffner oddelegowanych do pisania opinii xD
    Pisać, pisać bo premii świątecznej nie będzie.

    • 13 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (40 opinii)

(40 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Whitney Houston wystąpiła w Sopocie w roku: