- 1 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (132 opinie)
- 2 Co Jason Momoa robi w Gdańsku? (73 opinie)
- 3 Open House Gdynia: 90 lokalizacji (3 opinie)
- 4 Zaprojektowała stroje dla Marilyna Mansona (22 opinie)
- 5 Sanah wystąpi na Skwerze Kościuszki (82 opinie)
- 6 Planuj Tydzień: Noc Muzeów i Juwenalia (8 opinii)
Przepyszne steki w Hotelu Kuracyjnym
Przyrządzane z najlepszej wołowiny steki, grillowane za pomocą suchego powietrza i podawane w przeszklonej sali z widokiem na efektowny ogród. To pomysł na niebanalny posiłek w Hotelu Kuracyjnym w Gdyni.
Fasadę Hotelu Kuracyjnego zna większość osób odwiedzających Orłowo. Niewiele z nich zdaje sobie jednak sprawę, że jest tam również malowniczy ogród, zasłonięty od zgiełku ulicy. Od niedawna działa też otwarta dla gości z zewnątrz restauracja, która specjalizuje się w znakomitych stekach.
Sekret przyrządzenia dobrego steku to przede wszystkim najwyższej jakości wołowina. Jej dostawcę udało się wyselekcjonować po półrocznych poszukiwaniach i próbach jeszcze przed otwarciem restauracji. Dzięki temu Brittanica Steak House serwuje grillowane suchym powietrzem steki z polskiej wołowiny.
- Suche i gorące powietrze sprawia, że zewnętrzne części mięsa brązowieją i dochodzi do karmelizacji. Daje to złożony, rumiany smak, który jest wynikiem przechodzących złożone reakcje cukrów, zwane "reakcją Mailarda". Wilgoć na powierzchni mięsa paruje, a soki tężeją, tworząc brązową skorupkę - uchylają rąbka tajemnicy szefowie restauracji, w której można zamówić steki o różnym stopniu wysmażenia.
Steki w Hotelu Kuracyjnym to nie tylko wołowina od najlepszych dostawców, ale też zaangażowany zespół, który potrafi je przygotować. Począwszy od wybrania sztuk mięsa o strukturze "marmurkowej", czyli z cienkimi nitkami tłuszczu, przechodzącymi przez mięso, które dają lepszy smak i zwiększają jego kruchość. Istotna jest też odpowiednia grubość steka, która jest ważniejsza, niż jego waga.
- Należy też pamiętać o tym, by steka nie smażyć od razu pow wyjęciu z lodówki, a zaczynać, gdy osiągnie temperaturę pokojową i jest całkowicie suchy. Smażenie lub grillowanie zimnych steków to najczęściej popełniany błąd, który sprawia, że stek się zmniejsza - podkreślają szefowie kuchni w Brittanica Steak House.
81-525 Gdynia
al. Zwycięstwa 255
tel: 58 667 78 23
fax: 58 667 78 23
e-mail: rezerwacja@hotelkuracyjny.pl
www.hotelkuracyjny.pl
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (7)
-
2014-06-23 21:27
steak (1)
panowie szefowie kuchni chyba zapomnieli autoryzować tekst,albo wiedza jak te steki. może jeden szef starczy? gdzie kucharek sześć......
- 1 3
-
2014-06-26 21:51
POLECAM
Obsługa-pierwsza klasa(pozdrowienia dla Pani Oli oraz Pana Jakuba), jedzenie-wyśmienite! Niedługo zawitamy ponownie:)
- 1 0
-
2014-06-23 11:14
(1)
Pół roku szukali wołowiny?
Przecież nie trudno znaleźć lidla na dzielnicy.- 4 4
-
2014-06-23 22:34
odp
znaleść dobra wołowine to sztuka ja ich odwiedze i sam stwierdze czy warto :)
ps. wołowina z lidla nie nadaje sie do niczego:)- 0 0
-
2014-06-23 19:48
Byłem ok roku temu i mam jak najgorsze wspomnienia. Jakoś dania poniżej wszelkiej krytyki. Może w ciągu roku się poprawili, ale raczej wątpię....
- 0 3
-
2014-06-23 17:03
Do rzeczy
Dobra nie filozofujcie tylko proszę powiedzieć jaki jest koszt, cena jaka?. Czy szary człowiek ma tam po co iść czy nie.
- 2 1
-
2014-06-23 00:56
Rumiany smak
"Rumiany smak" - a to dopiero ciekawostka. Gdzie zjem steka o purpurowym smaku?
- 6 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.