• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Raport GUS: jemy coraz mniej mięsa

Joanna Skutkiewicz
13 sierpnia 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
aktualizacja: godz. 14:21 (14 sierpnia 2020)
Weganizm nie oznacza jedzenia trawy - bynajmniej! Weganizm nie oznacza jedzenia trawy - bynajmniej!

Z roku na rok jemy coraz mniej mięsa. Z raportu Głównego Urzędu Statystycznego za zeszły rok wynika, że spożycie mięsa na osobę spadło średnio o 20 proc. Rosnące zainteresowanie dietą roślinną potwierdzają także właściciele restauracji i barów serwujących dania wegańskie i wegetariańskie w Trójmieście. Poprosiliśmy ich o komentarz.



aktualizacja, piątek, 14.08.2020: Jak dowiedzieliśmy się z portalu Roslinniejemy.pl, dane podane przez GUS w raporcie okazały się błędne. Przeciętne spożycie mięsa na osobę w 2019 roku spadło nie o 20, lecz o 2,24%. Statystyczny Polak zjadł w zeszłym roku 62.4 kg mięsa.

Restauracje wegetariańskie i wegańskie w Trójmieście


Czy lubisz dania wegetariańskie i/lub wegańskie?

Raport "Rolnictwo 2019", opublikowany przez Główny Urząd Statystyczny 6 lipca 2020, mówi jasno: spożycie mięsa na osobę w Polsce spadło średnio o 20 proc. w stosunku do roku 2018. Jeszcze dwa lata temu statystyczny Polak zjadał niemal 77 kilogramów mięsa; w zeszłym roku było to już 61 kg.

- Zmniejszyło się ilościowo spożycie: pieczywa (o 5,4 proc.), cukru (o 4,9 proc.), warzyw (o 3,9 proc.) w tym ziemniaków (o 7,4 proc.), ryb i owoców morza (o 3,6 proc.), mleka (o 2,4 proc.), mięsa (o 2,3 proc.), produktów zbożowych (o 2,2 proc.), olejów i tłuszczów (o 1,9 proc.) w tym tłuszczów roślinnych (o 6,8 proc.), wędlin i przetworów mięsnych (o 1,5 proc.)- czytamy w raporcie GUS. - Wzrosło natomiast spożycie makaronów i produktów makaronowych (o 5,3 proc.), serów i twarogów (o 2,3 proc.) i owoców (o 1,1 proc.). Przeciętnie w ciągu całego omawianego roku spożycie na 1 osobę wyniosło: 91,3 kg warzyw (wobec 95,0 kg przed rokiem), 61,0 kg mięsa (wobec 76,9 kg), w tym mięsa surowego razem 34,4 kg, a w tym mięsa drobiowego - 18,4 kg (wobec 42,5 kg).
- Trend na niejedzenie mięsa zauważam od 2008 roku, odkąd prowadzę wegański biznes - mówi Daniel Jaroć, właściciel restauracji Faloviec w Gdańsku. - Klienci Falovca to weganie, ale spora część to również osoby jedzące mięso, które ograniczają je, a z czasem całkowicie z niego rezygnują.
- Mamy menu wegetariańskie i mięsne, więc nie brakuje dowcipnisiów, którzy zamawiają dla kumpla mięsożercy burgera, który jest wegański, ale świetnie udaje wołowinę - mówi Karolina Organowska, założycielka Nie/mięsnego w Gdańsku. - Liczba zamawianych dań wegetariańskich w Nie/mięsnym przeważa nad mięsnymi, co bardzo nas cieszy, gdyż widzimy że ludzie sami dokonują świadomych wyborów przy jednoczesnym braku oceniania i stwarzania podziałów.

Okiem dietetyka: czym zastąpić mięso w diecie?



  • Weganizm nie oznacza jedzenia trawy - bynajmniej!
  • Weganizm nie oznacza jedzenia trawy - bynajmniej!
  • Weganizm nie oznacza jedzenia trawy - bynajmniej!
  • Dieta wegetariańska i wegańska jest coraz częściej wybierana przez Polaków.

Wegetarianie mają coraz łatwiej



Powody zdrowotne, światopoglądowe czy smakowe - niezależnie od tego, co kieruje osobami rezygnującymi z mięsa i ryb w jadłospisie, nie ulega wątpliwości, że wegetarianom i weganom z roku na rok jest coraz łatwiej. Kilkanaście lat temu nawet znalezienie w sklepie pasty sojowej graniczyło z cudem; dziś bez problemu znajdziemy zarówno roślinne produkty, jak i restauracje serwujące najwymyślniejsze potrawy roślinne. Jest ich w Trójmieście na tyle dużo, że można już trafić do jednej z nich zupełnie przypadkiem.

- W pierwszych latach działalności mieliśmy w swojej ofercie mięso, z którego z biegiem czasu zrezygnowaliśmy, pozostawiając ryby, z których w końcu też zrezygnowaliśmy - mówi Katarzyna Wołowska, członkini spółdzielni Dwie Zmiany w Sopocie. - Dziś mamy w swej ofercie połowę pozycji również dla wegan. Sami jesteśmy wegetarianami od bardzo dawna, więc jest to dla nas sytuacja idealna. Nadal nie jest to decyzja komercyjnie korzystna, gdyż odwiedza nas dużo turystów, którzy oczekują choćby bałtyckiej ryby, ale czujemy, że powoli coś się zmienia i powinniśmy wspierać tę zmianę. Nasze społeczeństwo jest coraz bardziej świadome, jak wielkie korzyści dla zdrowia i dla planety przynosi zmiana diety na roślinną.
- Kiedy zaczynałyśmy pracę z kuchnią wegetariańską około 10 lat temu, większość gości w lokalach, w których pracowałyśmy, stanowili ludzie niejedzący mięsa - mówi Paulina MarkowskaHouse of seitan w Gdańsku. - Obecnie około 80-90 proc. stanowią osoby wszystkożerne. Dzieje się tak z powodów etycznych, ekologicznych, zdrowotnych lub po prostu dlatego, że kuchnia roślinna jest bardzo smaczna i wcale nie oznacza jedzenia często wyśmiewanej trawy.

Zdrowa żywność w Trójmieście - sklepy


  • Czy dieta bezmięsna to nasza przyszłość?
  • Czy dieta bezmięsna to nasza przyszłość?
  • Czy dieta bezmięsna to nasza przyszłość?
  • Czy dieta bezmięsna to nasza przyszłość?

Idzie nowe?



Badacze z IQS informują także, że już 40 proc. Polaków nie je mięsa w ogóle lub stara się ograniczyć jego udział w diecie. Czyżby był to początek wielkich przemian?

- Jestem weganką i prowadzę sklep oraz roślinną gastronomię od lat i jestem przekonana, że właśnie taka jest nasza przyszłość: bez mięsa - mówi Joanna Krupicka z gdańskiego Avocado. - Mamy to szczęście, że od samego początku istnienia Avocado mamy dużo różnych klientów. Większość to osoby na co dzień odżywiające się tradycyjnie. Wśród nich są tacy, którzy po prostu cenią sobie możliwość zjedzenia pożywnego, codziennie innego obiadu. Są też tacy, którzy mówią, że po latach stołowania się u nas już praktycznie zrezygnowali z mięsa, bo im to smakuje i czują się dobrze.
Z pełną treścią raportu Głównego Urzędu Statystycznego można zapoznać się tutaj.

Miejsca

Opinie (212) ponad 20 zablokowanych

  • Wszystkie sekty to weganie , bo nie dozywieni sa prosci do manewrowania

    i o to w tym chodzi.

    • 6 6

  • Niepelny raport (5)

    Proszę o informację o ile wzrosła sprzedaż suplementów zelaza zarówno bez recepty jak i na receptę. Typu chela-ferr, tardyferon, feroplex itd. To dopiero da pełny obraz czy ta dieta bezmięsne jest taka zdrowa.....no jest zdrowa do czasu....a ludzie dawniej umierali szybciej bo nie było antybiotyków i jakakolwiek cięższe infekcja kończyła się smiercia. Nie tlumaczylabym tego, że nie jedli mięsa. Wystarczyła do śmierci sytuacja, że ktoś miał nieleczone dziury w zębach. Następowało zapalenie szczęki, następnie sepsa i śmierć. Dentystów wtedy nie było.....

    • 19 13

    • (3)

      Wiesz ze w warzywach jest dużo żelaza?

      • 4 4

      • (2)

        Niehemowego, które kiepsko się wchłania i trzeba by jeść 20 kilogramowe posiłki roślinne, by go dostarczyć w takiej ilości jak w miesie. Mam w rodzinie wegetarianke i teraz znów na jakiś czas wróciła do mięsa bo lekarz jej mocno sugerował jak zobaczył wyniki ferrytyny. Nie wiem jak to u mężczyzn bo nie tracą tyle krwi. Lekarz powiedział, że jak startujemy z weganizmem z dobrym wynikiem ferrytyny to wystarcza go na parę lat. Dlatego też nie sugeruje się opiniami 20 letnich weganow.

        • 6 4

        • Anemie powoduje nie tylko brak żelaza, ale witamin z grupy B. I owszem te trzeba suplementowac na diecie bezmięsnej.
          Na studiach medycznych nie ma zajec z dietetyki, więc jeśli lekarz się sam nie edukuje to nie ma pojęcia w jakim pożywieniu są jakie wartości.

          • 2 0

        • Po pierwsze żelazo hemowe jest przereklamowane, proszę poczytać. Po drugie nie weganów tylko wegan, na miłość boska, język polski taka trudna....

          • 2 1

    • Suplementy jedzą i wegetarianie i mięsożercy. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.

      • 5 2

  • Moje ukochane danie to szczaw z mirabelkami, mój dietetyk dr. Niesi.ołowski zalecił mi te potrawy, do tego fasolka po bretońsku plus szklaneczka soku z buraka.

    • 5 1

  • Świętuje w tym roku 20 lat bycia wege (2)

    I ta wiadomość w artykule o 40% to wspaniały prezent. Jeszcze pamiętam te czasy kiedy nieliczne produkty wege były pochowane na dolnych półkach na działach z pasztetami w puszkach. Dziś praktycznie w każdym sieciowym sklepie spożywczym jest dobry wybór produktów. To naprawdę krzepiące i bardzo ułatwia życie.

    • 9 10

    • po prostu ci nie wierzę

      a wiesz dlaczego?

      • 2 3

    • A czym się suplementujesz?

      • 2 1

  • Jakie 20%!? GUS podaje 2,3%, a dla wędlin ledwie 1,5...Szkoda, że nie skomentowano mniejszego o 3,9% spożycia warzyw.. (1)

    Jak widać komentarz był pisany przez wegetarianina, który wyczytał, co chciał wyczytać. A prawda jest taka, że w ogóle mniej jemy - i to też jest dobra wiadomość.

    • 13 1

    • Komentarz jest pisany przez sponsorów-restauratorów, a GUS to tylko przykrywka

      • 4 1

  • to skąd ta otyłość u większości młodych dziewczyn (1)

    bo jedzą gotowce popijają colą i siedzą na tyłku a wege to pokazówa

    • 20 2

    • U panów też niestety nie ma zbytnio na czym zawiesić oka..

      • 6 0

  • Jakiego mięsa? (2)

    W sklepach można dostać tylko wyroby mięso podobne. W dodatku coraz gorsze i coraz droższe.
    Prawdziwego mięsa nie jemy od dekad..

    Mniej warzyw, mniej mięsa, czyli jemy coraz mniej ogólnie?

    • 56 6

    • I definicja mięsa - są to mięśnie szkieletowe ptaków i ssaków

      możemy więc jeść bardziej egzotycznie, typu stejk z krokodajla albo po prostu ryby i owoce morza.
      Oczywiście działa to też w drugą stronę - z biedy jemy jakieś parówki zawierające 2% mięsa a 30% soi, ciekawe czy są klasyfikowane jako mięso.
      Podobnie podroby - nie znając definicji mięsa, która została przyjęta do badania ciężko spekulować.

      • 2 0

    • Czyli ogólnie jest nas mniej Polaka na głowę mieszkańca. Myślę, że powinni to opodatkować. Tego "mniej Polaka" widać szczególnie w barach zwanych restauracjami i na plaży na kocykach.

      • 2 2

  • Supcio! (6)

    Pozostaje przekonać lwy, hieny i inne drapieżniki, że jedzenie mięsa jest w sumie zbędne i niech się zajmą zieleninką! Planeta nam na pewno za to podziękuje!

    • 11 13

    • A czy uważasz się za lwa lub hiene?

      • 2 0

    • (4)

      a próbujesz czasem pomyśleć? tak wiesz, najpierw zapoznać się z rzeczywistością, poszerzyć swoje wąskie horyzonty o jakąś wiedzę?

      • 5 1

      • będę zgadywał (1)

        to jest panienka z biura, mało się rusza więc, tu i ówdzie (szczególnie ówdzie ;) ) miała deko za dużo. Nie mogła wciągnąć na ówdzie starych dżinsów, i tak to się zaczęło. A tera, niesie pochodnie oświecenia dla całej planety. Czego to nie robią z fałdami we łbie te bomby witaminowe, o matko. ;D

        • 2 6

        • do tego zaczęły biegać po chodniku i stawy , kręgosłup nie daje rady

          • 3 1

      • Nie mamy trzech zoladkow jak typowi roslinozercy

        • 1 3

      • czyli jaką wiedzę ? jakaś to tak słabo

        • 1 2

  • Jemy mniej bo ceny sa chore jedzenie w 4 lata podrozalo kilkadziesiat procent

    • 12 2

  • (1)

    Zostawcie zieleninę ! Ona tez chce żyć! Barbarzyńcy! Piach wam już nie wystarcza?

    • 16 4

    • Kocham warzywa więc ich nie zjadam!

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Gdzie w Gdańsku znajduje się mural poświęcony pamięci Zbigniewa Wodeckiego?