Wiadomości

stat

Smaki Podkarpacia na Darach Ziemi w Kolibkach

Na Darach Ziemi na stoiskach niewielkich producentów kupimy regionalne sery, wędliny, wypieki czy przetwory.
Na Darach Ziemi na stoiskach niewielkich producentów kupimy regionalne sery, wędliny, wypieki czy przetwory. fot. Joanna Kurkowska

Region Podkarpacia będzie tematem wiodącym podczas tegorocznej edycji festiwalu kulinarno-ogrodowego Dary Ziemi, który potrwa od piątku do niedzieli w parku Kolibki zobacz na mapie Gdyni.



Dary Ziemi to jedna z najdłużej działających w Polsce imprez kulinarnych, gdzie na stoiskach niewielkich producentów kupimy regionalne sery, wędliny, wypieki czy przetwory. Wydarzenie organizowane jest w Gdyni od 24 lat i co roku przyciąga tłumy.

Tegoroczna edycja potrwa od piątku do niedzieli w godz. 10-18. Jak co roku, teren imprezy zostanie podzielony na trzy strefy - tzw. polany, na których swoje stoiska rozstawi prawie dwustu wystawców. Na "Polanie Eko" znajdziemy produkty z niewielkich manufaktur i gospodarstw. Kupimy miody z różnych regionów kraju, sękacze i andruty, przetwory z owoców i warzyw, oleje tłoczone na zimno, soki, zioła i przyprawy oraz biżuterię rękodzielniczą.

"Polana Biesiadna" to miejsce dla miłośników swojskich kulinariów. Na straganach będzie można kupić mięsa i wędliny, ciasta i chleby regionalne, sery z mleka krowiego, owczego i koziego, konfitury, świeże i wędzone ryby czy nalewki, wina, cydry i miody pitne.

Oferta trzeciej i ostatniej "Polany Ogrodowej" skierowana jest do miłośników sadzenia, pielenia, nawożenia i pielęgnowania wszystkiego, co rośnie w ogrodzie. Będzie można kupić niezbędne sprzęty na działkę, meble oraz przeróżne krzewy, drzewka, rośliny rabatowe, kwiaty, zioła, nasiona, sadzonki i cebulki.

Gdyńska impreza to także okazja do biesiadowania na świeżym powietrzu.
Gdyńska impreza to także okazja do biesiadowania na świeżym powietrzu. fot. Joanna Kurkowska
- W tym roku tematem wiodącym festiwalu jest region Podkarpacia - mówi Agata Gierjatowicz z firmy Haczet, która od początku organizuje gdyńską imprezę. Będzie można spróbować m.in. wielokrotnie nagradzane sery kozie z gospodarstwa "Bieszczadzka Koza", tradycyjnych wędlin produkowanych z własnego surowca i naturalnie wędzonych przez Zakład Masarski Agnieszki Wąsacz, masła od firmy Palce Lizać czy naturalnych miodów kwiatowych, wrzosowych i spadziowych z pasieki "Miody Dworskie".
W klimatach Podkarpacia przygotowana zostanie również scenografia ogrodowa - jedna z corocznych atrakcji Darów Ziemi. Tym razem będzie ona inspirowana widokiem z bieszczadzkich połonin - na jednej z polan na Kolibkach na obszarze 100 mkw. zostaną zasadzone właściwe dla tamtego środowiska trawy czy krzaki. Będzie szałas bacy oraz inne elementy kojarzące się z wyżynnym klimatem Bieszczad.

Na Darach Ziemi nie zabraknie też biesiady na świeżym powietrzu czy atrakcji rodzinnych, jak przejażdżki na kucach czy zabawy dla dzieci. W sobotę i niedzielę po godz. 13 występować będzie podkarpacki zespół ludowy, który poprowadzi też zajęcia z nauki ludowego tańca.

Jednorazowy bilet wstępu na Dary Ziemi kosztuje 6 zł, dzieci do lat 7 wejdą na teren imprezy bezpłatnie.

Opinie (47) 2 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

12

grudnia

Jarmark Świąteczny w Gdyni Gdynia, Plac Grunwaldzki

13

grudnia

SpaceFest 2019 Gdańsk, B90

19

grudnia

Xmas Tour - Sylwia Banasik Sopot, Sala Koncertowa PFK

Kultura

Niezwykłe zdjęcia Drogi Królewskiej
Niezwykłe zdjęcia Drogi Królewskiej
Eksperyment Zimbardo w Gdańsku
Eksperyment Zimbardo w Gdańsku

Kulinaria

Makłowicz, Popielarz i Dymek uczą gotować w Trójmieście
Gotowanie z szefem kuchni w Trójmieście
Romans tradycji z nowoczesnością. Otwarcie restauracji Monastico
Otwarcie restauracji Monastico

Planuj z nami tydzień

    Najczęściej czytane

    Sprawdź się

    W 2004 roku do gdańskiego ZOO dołączyły: