- 1 Juwenalia: Bajm, LemON i strefy z nagrodami (52 opinie)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (52 opinie)
- 3 Momoa spotkał się z Michalczewskim (58 opinii)
- 4 Chowają pieniądze w miejscach publicznych (52 opinie)
- 5 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (137 opinii)
- 6 Juwenalia Gdańskie: koncerty i atrakcje (12 opinii)
Smaki deluxe: drogocenny turbot
To jedna z najbardziej cenionych ryb w Europie, przez wielu nazywana szlachetną. Jest trudno dostępna, co generuje wysoką cenę. Turbot, znany również jako skarp czy płaszczka, jest rybą z rzędu flądrokształtnych, lecz flądrę przypomina jedynie z wyglądu.
Turbot występuje w wodach Atlantyku, Morza Północnego oraz Bałtyku, a w Hiszpanii jest rybą hodowlaną, jednak smak i jakość mięsa odstają od tego pozyskiwanego z naturalnych zasobów.
- Jakość mięsa dzikich ryb jest znacznie lepsza niż tych pochodzących z kontrolowanych hodowli. Ryby hodowlane są dokarmiane różnymi niezdrowymi paszami, np. z beta-karotenem, dzięki któremu mięso łososia jest różowe czy też z antybiotykami. Inną sprawą jest jakość wody, w której występują dzikie ryby, można by doszukiwać się tu kontrowersji, ale wciąż są one znacznie zdrowsze - mówi Aleksandra Marchwińska, dietetyk z Naturhouse.
- Turbot to szczególna ryba oceaniczna, która dla rybaków stanowi niezwykle cenny łup. Zazwyczaj ma ona spore rozmiary, więc z jednej sztuki możemy uzyskać cztery duże filety - mówi Tomasz Król, szef kuchni w restauracji Grand Cru.
Świeżego turbota trójmiejskim restauracjom dostarczają m.in. Kuchnie Świata. Rybę kupimy w delikatesach Alma (cena: 49.90 zł za kilogram), a przy odrobinie szczęścia - również prosto z kutra (m.in. na przystani w Karlikowie w Sopocie).
Z przygotowaniem smacznego dania z turbota każdy powinien sobie poradzić. Po obraniu i wyfiletowaniu ryby wystarczy ją usmażyć. - Przygotowanie turbota nie jest wielką sztuką, po posoleniu i oprószeniu mąką wystarczy go usmażyć na patelni. Istotna jest natomiast wysoka jakość samej ryby, co wcale nie jest takie oczywiste, bowiem jej zdobycie nie należy do najłatwiejszych - mówi Tomasz Król.
Mięso turbota jest białe, zwarte i jędrne, a jego smak jest bardzo delikatny. Dobrze usmażony filet jest soczysty i bardzo pożywny. Z czym najlepiej go zaserwować? - Turbot świetnie komponuje się z wszelkimi owocami morza. Sama ryba jest bardzo delikatna i łagodna w smaku, więc wyraziste przegrzebki, mule, małże czy nawet krewetki bardzo do niej pasują. Możemy go również zaserwować w ziołach czy pieczonego, aczkolwiek osobiście najbardziej lubię go przyrządzać właśnie z owocami morza - mówi Tomasz Król.
W 100 g smażonego fileta turbota jest 125 kcal, 20.95 g białka i 3.74 g tłuszczu. Ryba zawiera sporo selenu, który ma działanie przeciwzapalne i polecany jest przy zapaleniu stawów.
Jak często ryby powinny pojawiać się w naszej diecie? - Zaleceniem Instytutu Żywności oraz Światowej Organizacji Zdrowia jest jedzenie ryb min. 2 razy w tygodniu, a najlepiej 2-3 razy w tygodniu. Ryby mają łatwo przyswajalne białko, mogą z powodzeniem zastępować białko zwierzęce - radzi dietetyk, Aleksandra Marchwińska.
Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.
Miejsca
Opinie (36) 2 zablokowane
-
2015-04-13 11:57
Tylko Ustka (1)
Jak na turbota to tylko do pani Jadzi w Ustce! Palce lizac!
- 7 7
-
2015-04-14 00:31
Czyje
te palce lizać? Pani Jadzi? A feeeee.................
- 6 0
-
2015-04-13 14:11
Skarp (2)
Firmy które zostały wymienione dostarczają jedynie hodowlanego turbota i to w dodatku samce których mięso jest twarde. pewnie dlatego że na giełdach w Francji samce hodowlane są dużo tańsze od samic turbota . Najsmaczniejszy jest turbot z Bałtyku połowy dopiero się rozpoczną i trwają do czerwca potem do sierpnia jest ochrona
- 11 0
-
2015-04-13 23:45
skarp państwa
na stronie głownej gazeta.pl
mam screena- 6 0
-
2015-04-13 17:22
Ryba faktycznie jest bardzo dobra, chociaż nie tania. Raz udało mi się ją kupić z kutra od rybaka.
- 4 1
-
2015-04-13 23:13
Grand Crew. .. Hahaha to już nawet nie wie trójmiasto. Pl kto sponsoruje artykuł? Grand Cru!
- 2 0
-
2015-04-13 11:45
Ciekawe (1)
Ryby mają łatwo przyswajalne białko, mogą z powodzeniem zastępować białko zwierzęce - radzi dietetyk, Aleksandra Marchwińska.
Instrukcja zastąpienia białka zwierzęcego, białkiem zwierzęcym, bo chyba ryba to nie roślina- 61 3
-
2015-04-13 19:55
bo riba to nie źwierz
riba to mokrzok
- 12 0
-
2015-04-13 13:10
W biedronce była ta ryba w promocji,
ale nie kupiłem.
Wolałem śledzie.- 22 4
-
2015-04-13 12:11
Dla typowego konsumenta
urzędnika państwowego wyższego szczebla który płaci za posiłki z funduszy państwowych różnica między flądrą a turbotem będzie niezauważalna niestety dla budżetu instytucji już tak.
Czy urzędnicy państwowi to inna rasa ludzi czy nie mogą sami płacić za swoje posiłki i trunki tak jak robią to uczciwie pracujący ludzie?- 37 0
-
2015-04-13 12:07
Wolę łupacza z frytkami.
- 8 1
-
2015-04-13 11:05
A mała Basia Ritz co na to?
- 10 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.