• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Raj dla mięsożerców. Relacja ze Smakuj Trójmiasto

Łukasz Stafiej
25 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Smakuj Trójmiasto w nowym miejscu

Na kolejnej odsłonie festiwalu królowało mięso i zagościli aktorzy z serialu "Na Noże".


Tym razem na imprezie Smakuj Trójmiasto królowało mięso. Wołowina pastrami, tatar, szarpana wieprzowina i burgery to tylko kilka z propozycji trójmiejskich szefów kuchni, którzy przygotowali specjalne, festiwalowe dania. Można było również spotkać aktorów z serialu "Na Noże".



Zobacz, jak zapowiadaliśmy festiwal Smakuj Trójmiasto >>>

Impreza odbyła się w niedzielę w Starym Maneżu zobacz na mapie Gdańska na terenie wrzeszczańskiego Garnizonu. Ta sprawdzona już podczas kilku poprzednich edycji lokalizacja tym razem również zdała egzamin. Nie brakowało miejsc dla gości zarówno przy stolikach w środku hali, jak i na leżakach i ławkach przed budynkiem.

Impreza jak zawsze przyciągnęła sporo gdańszczan chcących spróbować festiwalowych specjalności przygotowanych przez trójmiejskich szefów kuchni.

Nowością była ogrodzona przestrzeń na zewnątrz obiektu - stanęły tam dwa food trucki reklamujące tvn-owski serial kulinarny "Na Noże". Grający w nim role szefów kuchni aktorzy Wojciech Zieliński i Piotr Stramowski odwiedzili Maneż - każdy mógł zrobić sobie z nimi zdjęcie oraz zdobyć autografy.

  • Pieczony w całości prosiak.
  • Ekipa serialu "Na Noże" - goście specjalni imprezy.
  • Ślimaki.
Z barobusów serwowane było z kolei firmowane imionami ich serialowych bohaterów jedzenie: szef Jacek przygotował kanapkę z policzkami wołowymi, szef Darek - racuchy z jabłkami i sorbetem gruszkowym. Obaj aktorzy przyciągnęli również tłumy na spotkanie, podczas którego opowiadali o pracy na planie i gotowaniu.

Tłumy przyciągnęło oczywiście również jedzenie, a dokładniej podawane w przeróżnej postaci mięso, które było motywem przewodnim festiwalu.

Na stoiskach około dwudziestu trójmiejskich barów i restauracji można było spróbować m.in. wołowego pastrami podawanego w kanapce z gruzińskiego chleba, burgera z szarpaną wołowiną i musztardą estragonową, tatara z pudrem grzybowym, rostbefu w czekoladzie i wermucie, gulaszu z dziczyzny, pieczonego prosiaka z konfiturą porzeczkową, ozorów cielęcych w panierce panko czy skrzydełek z kurczaka w miodzie i tabasco. Za porcję trzeba było zapłacić średnio 10 zł.

Kolejna edycja Smakuj Trójmiasto odbędzie się w Starym Maneżu 23 października. Tematem przewodnim będzie kuchnia azjatycka.

Wydarzenia

Smakuj Trójmiasto Asian Edition (15 opinii)

(15 opinii)
5 zł

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (76) 2 zablokowane

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Smakuj Trójmiasto: Mięsna edycja

    Ja się golę... (3)

    ... ale tylko dlatego, że broda jest modna. Nosiłem brodę jak była niemodna - i to tak zwaną "kozią bródkę" bo wzbudzała największe przerażenie. Dziś co drugi to Rumcajs.

    • 6 5

    • Opinia do filmu

      Zobacz film Smakuj Trójmiasto: Mięsna edycja

      pod pachami się gol i na plecach

      • 1 0

    • Opinia do filmu

      Zobacz film Smakuj Trójmiasto: Mięsna edycja

      kozia bródka (1)

      domena studenta ETI czy tam innego z PG, nie wiem, co ma oznaczać, ale chyba po prostu brak gustu, słabe zainteresowanie swoim wyglądem. ale wielu mężczyzn go nie przejawia, a do tych, którzy to robią, mają jakieś nieuzasadnione pretensje;)

      • 3 0

      • Opinia do filmu

        Zobacz film Smakuj Trójmiasto: Mięsna edycja

        kozi bobek

        • 1 0

  • byłam i mam pytanie do obecnych tam panów: dlaczego się nie golicie?? (9)

    • 47 11

    • Pytanie do ciebie: dlaczego mamy się golić? (2)

      Zarost jest czymś naturalnym i pierwotnym.

      • 12 25

      • bzdura (1)

        Taka broda to brud i smród. Kojarzy się z bezdomny brudasem.

        • 14 9

        • a mi twój wzgórek łonowy kojarzy się z pająkiem chwatem

          • 5 5

    • Odpowiedź

      bo nie mamy własnego gustu tyko kierujemy się zbiorowym pędem pod hasłem moda, jak 30 wyjdzie w tv w brodach to wszyscy brody klasyka i tak ze wszystkim, ktoś to lansuje i jak widać łykają jak pelikany

      • 17 3

    • Bo to są modne pyndy

      jeszcze kok na głowie rurki czy co tam innego

      • 15 4

    • Nie golę się bo moja Dama lubi, kiedy ją coś łaskocze w uda.

      • 4 12

    • odpowiadam:

      bo możemy.

      • 11 4

    • pytanie do obecnych dam: dlaczego nie ścinacie włosów?

      • 6 12

    • a Ty dlaczego się nie ogoliłaś?

      że niby nie widać to nie trzeba? :P

      • 20 9

  • narzekacze cenowi (1)

    ujawniam wam peawdę, czyli reality:
    stoisko w manezu to kilkaset zlotych dla organizatora, dniowki dla ludzi kolejne pare stow. wiekszosc z wystawcow nie zarobila tam wiecej niz 500zl na czysto przez caly dzien, wiec teksty o tym jak to wystawcy golą ludnosc do golego to wiecie. pretensje do szefa manezu.

    • 5 2

    • wodę piją jak zwierzęta

      mięso ze zwierząt? kto to je? tylko ludzkie członki w malibu

      • 0 2

  • jestem ładnie uczesany i mam brodę (1)

    ale nawet dla mnie to już było za dużo;)

    rondo na wajdeloty w pełni sezonu x 10

    ale dobrze, że się dzieje

    • 11 4

    • zjem skrobankę z grubasa, pasibrzucha

      dobrą skwarę przyjmę w usta

      • 0 4

  • (1)

    Ci sami co sprzedaja w Jadłostajni na kolibkach

    • 10 3

    • w trójmieście łamiemy stereotypy

      nowe trendy to ludzkie mięso

      • 0 4

  • (1)

    W pyde. Wiecej takich imprez

    • 11 15

    • impreza dla biedaków

      na grubo bawić się, lobotomia i mozg ludzki, mądry będziesz

      • 0 2

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Smakuj Trójmiasto: Mięsna edycja

    najlepsze mięso, to ludzkie mięso

    co tam zwięrzęta będziemy jeść, ludzi jedzmy!

    • 1 6

  • Brak wentylacji (4)

    Według mnie organizatorzy po raz kolejny strzelili sobie w kolano organizując tego typu impreze w budynku. Zabrakło wentylacji. Ubrania ludzi przesiąkły zapachami smażonego mięsa. Pogoda była znakomita aby całość zorganizować na świeżym powietrzu.

    • 13 9

    • (1)

      Zgadza sie! Moj płaszcz śmierdzi burgerem

      • 2 2

      • Trzeba bylo bez plaszczyka przyjsc

        • 2 0

    • była strefa na zewnątrz

      może warto pójść na imprezę przed jej oceną?

      • 4 2

    • O czym Ty mowisz

      A teraz się zastanów czy organizator mógł się spodziewać takiej pogody na początek jesieni? Odpowiedź sobie sam.

      • 3 6

  • (1)

    Ale gdzie ta relacja?

    • 21 3

    • u stafieja w jelicie

      • 2 0

  • żal (3)

    śmieszna impreza, wystawiały się bardziej jadłodajnie niż porządne knajpy. Celem wystawców wydaje się był extra zarobek niż promocja (zaskakująca krótkowzroczność) - jedynie porządnie oznaczone stanowisko miał Lobster(mocno średni moim zdaniem), a ceny
    jedzenia po prostu śmieszne - w pobliskim Eliksirze można zjeść taniej i 1000 razy lepiej niż na tej imprezce.

    • 8 4

    • jak dział deLux, to marudzenie, tu marudzenie, to jak żyć?! (2)

      • 2 0

      • ?? (1)

        to krytyka bezmyślności wystawców - nieistniejące na kulinarnej mapie trojmiasta lokale gastronomiczne próbowały zarobić coś extra :) w weekend zamiast próbować pokazać swoją kuchnie (ku temu okazja była wyśmienita). A tak mieliśmy na przykład okazję spróbować pół plasterka pieczeni za 15 zł, kwałek śledzia za 10 i zupełne kuriozum 25 za miseczkę ślimaków z puszki !
        kto oferował te niezwykłe przysmaki ? nie mam pojęcia, bo stoiska były tak fatalnie oznaczone !

        • 2 2

        • oooo, a to ciekawe, chyba inne imprezy odwiedziliśmy?

          Roll-upy, wizytówki itp. to za mało, lepszy byłby neon rodem z Vegas?

          • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Który z trójmiejskich wokalistów wziął udział w drugiej edycji programu "Azja Express"?