- 1 Juwenalia: Bajm, LemON i strefy z nagrodami (28 opinii)
- 2 Momoa spotkał się z Michalczewskim (56 opinii)
- 3 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (7 opinii)
- 4 Chowają pieniądze w miejscach publicznych (49 opinii)
- 5 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (136 opinii)
- 6 Juwenalia Gdańskie: koncerty i atrakcje (12 opinii)
Śniadanie na mieście. Piekarnio-kawiarnie coraz modniejsze
W Berlinie, Paryżu czy Mediolanie od lat są stałym elementem miejskiego krajobrazu. W Trójmieście to najnowszy hit gastronomiczny. Mowa o tzw. piekarnio-kawiarniach, czyli lokalach śniadaniowych z kawą i kanapkami.
- Bo nie mamy czasu, bo wolimy dłużej pospać, bo wreszcie jedzenie na mieście stało się dla nas czymś codziennym, a nie szaleństwem od święta - uważa Marcin Potkański, szef lokalu Mitte-Chleb i Kawa , który niedawno został otwarty na Starym Przedmieściu w Gdańsku.
To tzw. piekarnio-kawiarnia, czyli najnowszy hit gastronomiczny Trójmiasta. Po wycieczkach do Berlina, Potkańskiemu brakowało takiego miejsca w Gdańsku. Formuła lokalu nie jest skomplikowana. Podstawa to świeżo palona kawa i przygotowywane na miejscu kanapki z chrupiącego pieczywa, często wypiekanego na miejscu.
- Pieczywo skoro świt bierzemy od zaprzyjaźnionego piekarza z pobliskiej Olszynki, który piecze w kaflowym piecu opalanym drewnem. Przed godziną 7 pod barem czekają już pierwsi klienci. Kupują kanapkę i kawę i biegną do pracy, czasem przegryzą i wypiją na miejscu - mówi Potkański.
Mitte-Chleb i Kawa zamykany jest o godz. 16, jednak czasem już przed południem kanapki są przebrane. Ludzie kupują chętnie, choć codziennie do wyboru mają tylko pięć rodzajów bułki z dodatkami. Do tego chleby i słodkości.
- Mamy codziennie stałych klientów, głównie z pobliskich urzędów. Wygraliśmy prostotą i niską ceną za smaczne i świeże jedzenie - cieszy się Potkański.
Do godz. 21 zjeść można natomiast w piekarnio-kawiarni Marmolada Chleb i Kawa , która znajduje się na terenie wrzeszczańskiego osiedla Garnizon. Początkowo miał to być również lokal tylko śniadaniowy, jednak zainteresowanie klientów przerosło oczekiwania właścicieli.
- Szybko po otwarciu wprowadziliśmy lunche i desery, bo ludziom tego brakowało. Odwiedzają nas zarówno pracownicy w przerwie na lunch, jak i mieszkańcy osiedla, którzy posiłki czasem po prostu biorą do domu, a po zjedzeniu odnoszą talerze - mówi Joanna Fota, szefowa Marmolada Chleb i Kawa.
Największą popularnością cieszą się jednak tutejsze wypieki i marmolady. Te drugie są robione domową metodą, według autorskich receptur. Spróbujemy m.in. dżemu pomarańczowego z migdałami czy powideł z orzechami.
- Bułeczki, drożdżówki i chleb na zakwasie każdej nocy na zapleczu lokalu przygotowuje nasz piekarz. Dlatego rano wszystkie produkty są świeże i chrupiące. Oczywiście można u nas nie tylko zjeść, ale również kupić pieczywo do domu. Na klientów nie narzekamy. Nasze wypieki rozchodzą się jak, nomen omen, ciepłe bułeczki. Czasem w połowie dnia już ich brakuje. Planujemy rozbudowę Marmolady - dodaje Fota.
Całodzienne, rozbudowane menu, które nie ogranicza się jedynie do kanapek, można znaleźć również w parterowej części lokalu Chwila Moment w gdyńskim Infoboksie. To najbardziej ekskluzywna ze wszystkich piekarnio-kawiarni w Trójmieście. Inspiracją dla tego miejsca były paryskie kawiarenki z piekarnią na zapleczu, nic więc dziwnego, że furorę robią tutaj bagietki i croissanty - wypiekane oczywiście na miejscu.
Z kolei właściciele Mąki i Kawy inspirowali się włoskimi barami bistro. Lokal w centrum Gdyni zostanie otwarty w przyszłym tygodniu. Na śniadanie będzie można zjeść kanapki i kawę, na lunch - klasyczną włoską pizzę.
- Bułki pieczemy na naszej mące na oczach klientów - mówi Maks Krzywkowski, właściciel Mąki i Kawy. - Kawa jest palona w piecu, który dziesięć lat temu mój ojciec znalazł w podupadłej kawiarence we włoskim Bolzano. Kawę będzie można kupić nie tylko w kubkach, ale również zabrać zmieloną do domu.
Tutejsza pizza będzie pieczona na cienkim cieście, ze składnikami sprowadzanymi prosto z Włoch i podawana wyłącznie z oliwą, bez sosów. Lokal będzie czynny od godz. 8 do 21.
Miejsca
Opinie (319) 1 zablokowana
-
2013-08-31 21:15
bogacze
Bogate te nasze ludzie co się u niech stołują :P
- 3 2
-
2013-08-31 20:50
Dobry poczatek
Śniadnie tylko w ikea
- 1 1
-
2013-08-31 10:12
Wlasnie !!!!!!!!!!! Pytanie do tych wszystkich '' Kawiarnianych biznesow '' ???????????? (5)
Dlaczego godziny otwarcia sa od np. 7 czy 8 rano ? Ludzie juz od 4 rano jada do pracy wiec czy tylko dla urzednikow to wszystko ?. Dla kogo to ogolnie jest bo niby opisali ze to dla ludzi , ze sie znaja i bleble swieze buleczki i sniadanko ale co to za znajomosc rynku skoro ludzie pracy ida do pracy juz od 4 rano !!!!.... Wszelkie sprzataczki , lekarze , robotnicy etc . Wiec moze to jest dla bezrobotnych ktorzy maja czas bo o 8 godzinie to wiekszosc juz ostro ryra od 5 czy 6 rano i sa juz dawno po sniadaniu . Wiec dla kogo to jest wszystko ?. Widac ze chyba ktos pojecia nie ma o ludziach pracy skoro to wszystko jest od 8 rano ! W USA nawet o 3 w nocy jest otwarty interes kanapkowy !
- 38 4
-
2013-08-31 20:48
Niezgodze sie bardzo wielu mieszkańców zaczyna prace o 9 a na myśli mam pracowników galerii handlowych ;p
- 0 0
-
2013-08-31 11:02
(3)
7 to dobra pora, wiekszosc ludzi zaczyna prace o 8 lub 9 i nie pisze o urzednikach
- 4 21
-
2013-08-31 18:46
ee jaka wiekszosc ?
policz samych ludzi stoczni a radiowcy i telewizja? Niestety wyjdzie Ci zaledwie garstka tych co na 8 i jeszcze mniej tych na 9ale za to najbardziej wodocznych bo zdazajacych do budynkow w centrum miasta zazwyczaj autami powodujac poranne korki
- 3 1
-
2013-08-31 11:20
jaka wiekszosc o 8 zaczyna chlopie ? (1)
o 8 to najwyzej urzad a wszystko inne juz od 5 jest na nogach. Jakbys mial odcieta noge i krwawil o 4 rano to tez bys lezal pod szpitalem do 8 rano albo na SKM ? puknij sie w mozg nierobie
- 16 7
-
2013-08-31 18:26
O 5 zaczynają wszyscy robole, dlatego myślisz że wszyscy tak mają, a to tylko Twoje środowisko
Pozostali pracownicy zaczynają zwykle 7 - 9.
- 5 4
-
2013-08-31 20:47
"Mitte-Chleb i Kawa na Starym Przedmieściu" podpis pod fotografią do artykułu. Gdzie to jest? Gdzie jest taka ulica w całym Trójmieście? Gdyby to był artykuł o Trójmieście pisany na stronie warszawskiej czy krakowskiej, ale na trójmiejskiej?! Porządne rzemiosło chyba jednak ginie, zastępowane przez szybki, ale przez to tani i lichy towar.
- 4 1
-
2013-08-31 20:46
Zbójeckie marże skutecznie odstraszają - ceny do poważnej korekty !
kanapkarnia,to nie luksusowa restauracja,żeby dowalać takie marże.
- 11 0
-
2013-08-31 20:24
hipsterski szit ot cała prawda.
- 11 3
-
2013-08-31 10:03
cytat: - Bo nie mamy czasu, bo wolimy dłużej pospać, bo wreszcie jedzenie na mieście stało się dla nas czymś codziennym (1)
ciekawe jak iść na takie śniadanie jeśli zaczyna się pracę np o 7:30. poza tym już wyobrażam sobie jak codziennie bulę kasę na te kanapki i kawę w knajpie.
- 36 2
-
2013-08-31 20:13
to nie jest lokal dla stoczniowcow, to lokal dla biurw i urzedasow
jw
- 6 0
-
2013-08-31 19:34
bary
Polacy głosują za barami mlecznymi.
- 11 0
-
2013-08-31 16:44
Mitte-chleb (1)
można wiedzieć co to oznacza: Mitte - Chleb
- 8 1
-
2013-08-31 19:30
Mitte
nazwa wzięła się od niemieckiego "centrum", w Berlinie tak nazywa się dzielnica śródmieście - Mitte Berlin.
- 0 2
-
2013-08-31 19:26
Polsko! Kraju zacofany ;/
...
- 2 10
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.