• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sok z aronii zamiast lampki wina? Naukowcy twierdzą, że to kwestia czasu

Ewa Palińska
15 listopada 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Studenci i uczniowie prowadzący badania w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni w ramach projektu Innova Bio Pomorze odkryli, że odpowiednio wytwarzany sok z aronii zawiera aż pięć razy więcej dobroczynnych składników niż słynące z polifenoli czerwone wino. Studenci i uczniowie prowadzący badania w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni w ramach projektu Innova Bio Pomorze odkryli, że odpowiednio wytwarzany sok z aronii zawiera aż pięć razy więcej dobroczynnych składników niż słynące z polifenoli czerwone wino.

Czy kieliszkiem soku z aronii zastąpimy wkrótce lampkę wina? Na taką propozycję mogą się obruszyć amatorzy czerwonego trunku, jednak według badań przeprowadzonych w ramach projektu Innova Bio Pomorze w PPNT Gdynia, sok z aronii może zawierać aż pięć razy więcej dobroczynnych polifenoli niż czerwone wino. Czy czeka nas rewolucja w odżywianiu?



Czy lubisz sok z aronii?

Polifenole to organiczne związki chemiczne, stanowiące największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy. W naturalnym środowisku roślinne polifenole stanowią część mechanizmu obronnego u roślin, hamując rozwój atakujących je owadów, a nawet wirusów. Aronia ma tych polifenoli tak dużo, a do tego jest łatwa w uprawie.

Polifenole - w służbie zdrowia i urody



Polifenole dostarczane w diecie uważane są za substancje korzystne dla zdrowia człowieka -przypisuje się im działanie przeciwnowotworowe oraz zapobiegające szczególnie chorobom układu krążenia. Dobroczynne działanie polifenoli znane jest również w branży kosmetycznej. Jako naturalne antyoksydanty mogą hamować reakcje utleniania w ludzkiej skórze, zapobiegając w ten sposób przedwczesnemu starzeniu. Do najlepszych źródeł polifenoli zaliczamy wino i winogrona, jagody, oliwę z oliwek, herbatę, orzechy, kakao oraz niektóre warzywa i owoce. Stąd taka popularność diety śródziemnomorskiej wśród zwolenników zdrowego odżywiania.

Największe stężenie polifenoli występuje zwykle w skórce owoców. Tu jednak pojawia się haczyk, ponieważ zazwyczaj sok wyciskamy z miąższu. Z pomocą przychodzi nowoczesna technologia, dzięki której możliwe stało się pozyskanie ze skórki substancji bioaktywnych, jakimi są polifenole i antocyjany.

- Skórka jest bogatym źródłem substancji biologicznie aktywnych, m.in. polifenoli, i dzięki technologii opracowanej przez Vianat mamy metodę przetwarzania owoców miękkich do postaci soku - tłumaczy dr Jolanta Grzenkowicz-Wydra z Bio Laboratorium PPNT Gdynia.
Zespół Innova Bio Pomorze Zespół Innova Bio Pomorze

Nowatorskie badania nad żywnością bioaktywną



Studenci i uczniowie prowadzący badania w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym Gdynia w ramach projektu Innova Bio Pomorze odkryli, że wytwarzany w ten sposób sok z aronii zawiera aż pięć razy więcej dobroczynnych składników niż słynące z polifenoli czerwone wino! Ich odkrycie jest wynikiem badań nad opracowaniem technologii przetwórstwa owoców i warzyw bioaktywnych.

- Japończykom zajęło 30 lat wprowadzenie na półki sklepowe produktów bioaktywnych w ogóle, nie tylko soków. Tyle że tam działają specjalne przepisy określające, czym jest bioaktywna żywność. W Europie ani USA niestety takich regulacji prawnych odnośnie przetwórstwa owoców i warzyw nie ma. Dlatego też ta żywność nie jest popularna, a przede wszystkim nie ma technologii przetwórczych dla tej kategorii żywności. Technologie takie dopiero się rodzą w start-upach takich jak Vianat - mówi Arkadiusz Trefona z firmy Vianat - producent, który zlecił badania w Bio Laboratorium Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego w Gdyni.

Lampka czerwonego wina kontra szklanka soku z aronii



Analizie pod kątem zawartości polifenoli poddano aż pięć różnych gatunków win ze średniej półki cenowej (ok. 30 złotych za butelkę). Wszystkie przeprowadzone testy wykazały, że sok z aronii bije na głowę konkurenta w postaci wina.

Jakie są szanse, że wytwarzany nową technologią sok o prozdrowotnych właściwościach opuści mury laboratoriów? Okazuje się, że bardzo duże. Badania zostały przeprowadzone na zlecenie małego polskiego producenta, który po otrzymaniu wyników natychmiast chce uruchomić produkcję na prototypowej linii produkcyjnej.

- Produkt ten jest nową kategorii żywności bioaktywnej, której na razie nie znajdujemy w sklepach, ale jeśli konsumenci zaakceptują ją, mimo wyższej ceny, to po pierwsze będą dużo zdrowsi, ale także wydłużą swój wiek, właśnie dzięki bioaktywnemu pożywieniu pochodzenia roślinnego. Zainteresowanie konsumentów spowoduje na pewno wzrost produkcji - mówi Arkadiusz Trefon.

Koneserzy wina mogą być spokojni - rewolucji nie będzie



Choć zdrowotne właściwości aronii są niepodważalne, a nowy sposób produkcji soku zapewni nam jeszcze większą dawkę dobroczynnych polifenoli, na rynku jest miejsce zarówno dla wina, jak i bioaktywnego soku.

- Co do tego, że lampkę czerwonego wina trudno będzie zastąpić szklanką soku, nie mamy najmniejszych wątpliwości. Nie staramy się zatem wyprzeć wina z rynku, a znaleźć własne miejsce dla produktu o tak ogromnych właściwościach zdrowotnych - mówi Arkadiusz Trefon z firmy Vianat. - Lekarze w badaniach żywieniowo-klinicznych zalecali szklankę właśnie takiego soku dziennie. A skoro jesteśmy w stanie produkować sok z aronii jeszcze lepiej, dostarczając tak duże dawki polifenoli, nasze rozwiązanie powinno ucieszyć każdego. Tym bardziej, że jest to rozwiązanie niezwykle smaczne.
W opracowaniu wyników studentów wsparła dr Barbara KusznierewiczPolitechniki Gdańskiej.

Miejsca

Opinie (48) 4 zablokowane

  • Rozwiazanie jest proste. wino z aronii. zaskakujaco dobre.

    • 2 3

  • Obniża ciśnienie krwi

    Sprawdziłam na sobie,pijąc soki ,nalewki i w cieście ,to działa tabletki kazał lekarz odstawic

    • 5 0

  • co to jest lampka ?

    • 2 2

  • Kieliszek

    Kieliszek wina lampka może być np nocna

    • 5 2

  • qwa mać

    Już od dawna jest sok z aronii sprzedawany jak sok malinowy wiśniowy truskawkowy poziomkowy . Ciekawe z czym będą mieszać aronię dla obniżki kosztów produkcji. czyli zwiększenia zysków .

    • 4 1

  • Buee

    Sok z aronii jest paskudny, dlatego mało osób to pije

    • 3 4

  • Kpina

    Nigdy sok nie zastąpi wina. Aronia to aronia, wino to wino. Nie pije wina bo są tam jakieś polifenole. Jest tam alkohol we wspaniałym w sfermetowanym soku z winogron. Polifenole mnie kalafiorem wiszą.

    • 2 2

  • Brawo dla naukowców!

    • 1 0

  • Pójdę na kompromis i zrobię wino z aronii :)

    • 5 0

  • Ja co roku robię sok z aronii w słowniku, dodaję trochę soku z jabłek dla osłodzenia i siup do butelek. Na zimę jak znalazł. Tylko trzeba pamiętać, że świeże owoce należy zamrozić na ok 2 tyg żeby pozbyć się goryczki.

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (40 opinii)

(40 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jak brzmi hasło przewodnie festiwalu Cudawianki, który co roku odbywa się w Gdyni?