- 1 Gdzie na karaoke w Trójmieście? (5 opinii)
- 2 "Grillujemy" współczesne kino (49 opinii)
- 3 Co robić w długi weekend w mieście? (40 opinii)
- 4 "Kaskader": kciuk w górę, a nawet dwa (19 opinii)
- 5 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 6 Nie wyobrażamy sobie majówki bez piwa? (110 opinii)
Świąteczne piwa z browarów restauracyjnych
Browary restauracyjne prześcigają się w pomysłach na piwa okolicznościowe. Browar Miejski Sopot, PG4 i Brovarnia przygotowały specjalne trunki z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Wigilie firmowe w Trójmieście
Adam Żemetro, główny piwowar restauracji Browar Miejski Sopot, tłumaczy: - Co roku staramy się zaskoczyć naszych klientów jakimś nietypowym piwem. W zeszłym roku był to porter bałtycki, w tym roku będą to aż trzy piwa w edycji limitowanej. Każde w zupełnie odmiennym stylu.
Pierwszy to Bourbon Barrel Aged Baltic Porter, czyli czarno-rubinowa perła polskiego browarnictwa - w tym przypadku wzmocniona półrocznym leżakowaniem w beczce po bourbonie. Kolejny to Imperial Stout - starszy, jeszcze ciemniejszy, mocniejszy i bardziej rozgrzewający brat porteru znad Bałtyku. Na koniec prawdziwa ciekawostka - Wine Barrel Aged Smoked Double Bock.
Browary restauracyjne w Trójmieście
- Nietypowy mariaż klasycznego piwa niemieckiego (Koźlak) z klasycznym piwem belgijskim (Flanders Red Ale). Ta alchemiczna mieszanka została wzbogacona aromatami typowymi dla alkoholi leżakowanych w dębowych beczkach - wanilia, dębina, sherry czy rum. Piwo to leżakowało ponad pół roku w beczce po czerwonym winie i w aromacie właśnie bardziej wino niż piwo przypomina - opowiada Żemetro.
Piwo, które ze świętami kojarzyć może się wręcz dosłownie, a więc piernikowe, przygotowała Brovarnia. To trunek, który ma przywoływać smaki świątecznego deseru - znajdziemy w nim charakterystyczne nuty marcepanu, migdałów, wanilii czy cynamonu.
- Podbudową piwa świątecznego jest styl Brown Ale - piwo górnej fermentacji o delikatnie słodkim, słodowym, czekoladowo-ciasteczkowym profilu. Piwo pełne, deserowe, dobrze komponuje się ze świątecznymi wypiekami i tradycyjnymi specjałami świątecznej kuchni staropolskiej - informuje Krzysztof Stieler z Brovarni.
Warto dodać, że świątecznemu piwu w Brovarni towarzyszy specjalne, sparowane z nim menu. Można zjeść m.in. wigilijny barszcz z nutą malin, konfitowane udo gęsie czy filet z karpia w migdałach i sosie piernikowym.
Także w browarze PG4 uwarzono warkę świątecznego piwa. Gdańskie Mocne, bo tak się trunek nazywa, jest najbardziej klasycznym spośród wszystkich świątecznych przygotowanych przez trójmiejskie browary.
- To nawiązanie do Gdańskiego Piwa Stołowego (Tafelbier), jego mocna odmiana - tłumaczy główny piwowar PG4 Johannes Herberg. - Tak jak w przeszłości jest to piwo górnej fermentacji, zawiera różne gatunki zbóż, m.in. jęczmień, pszenicę, orkisz i żyto i jest bardzo mocno chmielone. Posiada bogaty smak, a przyjemną gorycz doskonale balansuje nuta suszonych owoców.
Miejsca
Opinie (79) ponad 10 zablokowanych
-
2019-12-13 02:24
Uwielbiam swiateczne piwa rzemieslnicze. Pracuje w korpo wiec stac mnie. Hejtuja ci co ich nie stac. (8)
Zenon z Zaspy
- 6 25
-
2019-12-14 15:39
(1)
Taki "bogaty" i mieszka na zaspie. Pewnie w kawalerce z kolega
- 1 1
-
2019-12-14 18:49
Mieszka gdzie chce, nie Twój interes matołku. Ważne że odróżnia koncernowy syf od prawdziwego piwa.
- 1 0
-
2019-12-13 09:44
No to fakt, piwa "rzemieślnicze" na mieście serwowane są pod kątem nabijania kabzy na norwegach;( (1)
- 2 2
-
2019-12-13 12:44
Nie wszędzie.
Wpadnij do Cafe Lamus.- 1 0
-
2019-12-13 09:38
(2)
No to się ciesz póki możesz.Pamietaj,życie płata różne figle.
- 4 3
-
2019-12-13 11:06
(1)
Dokładnie, kiedyś zapomniałem portfela, na szczęście mogę płacić moim flagowym smartfonem.
- 2 1
-
2019-12-13 12:44
Janusze na 500+ zazdroszczą że ktoś pracuje j stać go na dobre piwo.
- 2 1
-
2019-12-13 07:08
Bo tu sami znaFcy spod Biedronki :)
- 3 5
-
2019-12-12 23:47
(2)
Najlepsze piwa to były z gdańskiego browaru we Wrzeszczu.
- 34 1
-
2019-12-13 20:22
(1)
Na szczęście jest StaroGdańskie.
- 1 1
-
2019-12-14 18:47
To już nie to niestety.
To dwa inne światy...- 0 1
-
2019-12-12 18:25
Ja (10)
Kto jeszcze uważa że święta Bożego Narodzenia nie są od picia piwa ?????
- 31 32
-
2019-12-13 11:10
Ja (2)
Boga w sercu nie macie bezborzniki jedne ....kara was nie ominie czyściec czeka na wasze chmielne dusze.Kocioł opłatek pasrerka a rano do kościoła Boga prosić o przebaczenie żeby duszę wasze na zmarnowanie po wsze czasy nie zeszły
- 0 4
-
2019-12-14 18:46
"bezborzniki". dobre, aż piwo mi wypadło z ręki ;)
- 7 0
-
2019-12-13 12:42
Słownik kup bezboRZniku ty ;)
- 2 0
-
2019-12-12 19:40
(5)
A od czego sa ?
- 10 5
-
2019-12-12 20:09
Zgadzam się w 40% (4)
Piwko to można wypić przy okazji grilla czy ogniska. W święta tylko wóda.
- 24 6
-
2019-12-12 22:54
(2)
Wódę piją alkoholicy :)
- 5 5
-
2019-12-13 10:02
(1)
Piwo też.
- 3 4
-
2019-12-13 12:40
Piwo pijam dla smaku.
Wóda równie smaczna ? :)
Nie, ale upaja szybko...- 1 1
-
2019-12-12 20:33
potem piwo z rana - jak śmietana
- 6 6
-
2019-12-12 19:18
Tylko Ty :(
- 15 6
-
2019-12-12 20:33
Piwo z Brovarni (10)
polecam bardzo dobre piwo , szczególnie fajne jest to świąteczne !!
- 12 12
-
2019-12-12 20:55
(8)
Zgadzam się.
Tonka robi robotę. Amatorzy koncernowych pseudo piw nie wiedzą pewnie o czym mówię :)- 6 6
-
2019-12-12 21:38
Czujesz się przez to lepszy? (7)
- 6 6
-
2019-12-14 11:50
na pewno zdrowszy (1)
niż po tej truciźnie sprzedawanej pod nazwą piwo
- 2 0
-
2019-12-14 18:46
Tak właśnie.
Żurków to jeszcze rozumiem bo nie stać ich na prawdziwe piwo.
Ale po co pić ten koncernowy syf kiedy wokół tyle ciekawych i smacznych piw ?- 1 0
-
2019-12-12 22:55
(4)
Nie.
Po prostu lubię dobre piwo.- 3 7
-
2019-12-13 00:07
(3)
Ale to nie jest dobre piwo. Często nie wylezakowane, nie dorobione i powiedzmy w końcu, że ...nie urywa. jeszcze trochę się postarać i będzie ok
- 7 4
-
2019-12-13 07:06
(1)
Wybieram takie które jest dobre i które mi smakuje. Mam doświadczenie.
Zawsze o niebo lepsze od koncernowych nibypiw.- 2 0
-
2019-12-14 11:51
dokładnie, ja wybieram podobnie
i jeszcze po tym jak się czuję na drugi dzień, i tak znalezionego piwa się trzymam
- 2 0
-
2019-12-13 07:05
Dwa błędy w jednym zdaniu. Brawo Ty :) Lagery nie muszą długo leżakować, a RISy browary restauracyjne warzą rzadko. Doedukuj się. No i kup słownik :)
- 2 2
-
2019-12-12 22:43
świąteczne jest średnie, zobaczę jakie w tym roku warzenie
natomiast Sunset Ale to genialne piwo
wszystkim polecam to piwo - co roku latem dostępne- 3 3
-
2019-12-12 17:05
W ubiegłym roku kupiłem 4-ro pak VIP-a w sklepie z logo szkodnika (10)
Leżakowało w mojej piwniczne cały rok. W te święta nacieszę swoje podniebienie jego smakiem. To będzie symfonia smaków, a nie tam jakieś wynalazki z pseudo browarów. I za jedno biorą tyle ile za 8 VIP-ow.
- 53 21
-
2019-12-12 18:04
Lepiej żonę mieć z falowca niż z Biedronki wypić browca ! (7)
- 32 11
-
2019-12-12 22:53
Miszcz! (5)
Ciętej riposty.
- 4 4
-
2019-12-13 07:01
(4)
Po prostu zagiął leszczyka od VIPa :)
- 3 5
-
2019-12-13 17:53
Lepiej Żywe pić z Bielkówka bo od VIPa boli główka ! (3)
- 3 0
-
2019-12-14 02:46
(2)
W punkt.
- 2 1
-
2019-12-14 14:29
Lepszy Koźlak z nalewaka niż tych VIPów pełna paka ! (1)
- 2 0
-
2019-12-14 18:39
Dokładnie tak.
- 2 0
-
2019-12-12 20:36
a ja tam ostatnio w biedrze kupiłem z promocji czeskiego pilsnera
co prawda dwa razy drożej niż w kaufhali w Berlinie
ale za to dwa razy taniej niż w innym sklepie w Gdańsku- 13 6
-
2019-12-13 10:22
Szkodnika?
- 2 1
-
2019-12-12 19:15
Taki z Ciebie VIP, a piwa dla żurów pijesz :)
Bezdomnych alkoholików poczęstuj tym ścierwem.
Chyba że żartujesz...
Jeśli nie, to marny z Ciebie matoł.- 7 12
-
2019-12-12 18:04
(3)
Czy nadal germański "piwowar" z pg4 nie potrafi znieść krytyki i wali focha jak na piwnych konkursach nikt go nie chwali?
- 27 19
-
2019-12-13 08:15
(2)
Ja tam go chwale, bo mi przeniczne w p4g smakuje.
- 7 1
-
2019-12-14 02:17
(1)
Trudno mu się opszeć.
- 2 1
-
2019-12-14 02:52
OpSZeć ?
A do szkoły chodziłeś ? :)- 2 1
-
2019-12-12 17:41
Świąteczne Piwo (10)
Trzymam kciuki za te wszystkie nasze trójmiejskie browary restauracyjne, jak ktoś jest trochę w temacie to wie że nasze lokalne ( nie wszystkie ale to nie ważne) restauracyjne browary wróciły z Mistrzostw Polski (KPR - Konkurs Piw Rzemieślniczych) z wieloma medalami. Cieszy to, że browary tzw. "przy kotletowe" restauracyjne warzą naprawdę bardzo dobre piwa i trend się zmienił. Nasze małe trójmiejskie warzelnie mogą stanąć w szranki z takim tuzami jak Pinta, Inne Beczki, AleBrowar.
Brawo Panowie piwowarzy ! Brawo właściciele, że pozwalacie robić swoim piwowarom dobrą robotę czyli coś więcej niż utleniony lager z fontanną dwuacetylu. Pozdrawiam wszystkich fanów dobrego naturalnego piwa!- 39 11
-
2019-12-12 22:47
(4)
A wskaż mi browar, który nie zdobył w tym konkursie nagród.
No właśnie.- 3 14
-
2019-12-13 09:00
(2)
A proszę bardzo: Artezan, AleBrowar, Golem, Pracownia Piwa, Piwoteka, Kormoran, Zakładowy...
Dalej wymieniać? Mówi Ci to coś w ogóle?- 10 1
-
2019-12-13 14:44
(1)
Przecież oni nie brali udziału w konkursie. No to jak mieli zdobyć laury?
- 0 7
-
2019-12-13 16:23
spadaj na browar.biz mądralo
- 3 0
-
2019-12-13 07:02
abernacka to jakaś dziewczynka co nie lubi piwa :)
- 4 1
-
2019-12-12 18:38
(3)
ok, ale dla kogo te ceny?
- 6 14
-
2019-12-12 22:46
człowieku wynajmij lokal. opłać wyposażenie browaru restauracyjnego
zatrudnij odpowiednich ludzi a dopiero później pytaj czemu to piwo jest droższe od tych z biedronek czy lidlów
te miejsca są nie po to żeby się nawalić tłocząc w siebie zawartość 10 kufli- 15 4
-
2019-12-12 18:59
Nie dla Polaków (1)
- 7 10
-
2019-12-12 20:52
Dla pracujących Polaków.
Samo 500+ może nie wystarczyć na kraft ;)- 14 2
-
2019-12-12 19:17
Chociaż jeden ogarnięty.
Szacun !
Większość tu to śmieszki - matołki co na Żubrach ino się znają :)- 14 6
-
2019-12-13 12:31
uwaga uwga (1)
Nawet Tatra jest okej, ważne że trzepie
- 4 4
-
2019-12-13 12:48
Dla żurków ważne że trzepie i jest tanie :)
- 2 1
-
2019-12-13 08:36
Mega! Juz sie nie moge doczekac Wielkanocy (3)
i autorskich, rzemieslniczych piw wielkanocnych w ktorych lekka gorycz wedzonego pasztetu z zajaca balansuje nuta kiszonej kapusty uzyskana z beczki w ktorej to piwo lezakowalo. Uwielbiam koncepty kulinarne ktore posiadaja browary restauracyjne i serwuja piwa kraftowe. Na moim instagramie mozecie zobaczyc wiele fotek robionych przy barze. Ten z broda to ja, ten bez brody to moj chlopak.
- 10 4
-
2019-12-13 12:46
Krystianku, chciałeś zabłysnąć, a wyszło jak zwykle :)
Przestań pić koncernowe siki bo wyraźnie Ci szkodzą...- 0 1
-
2019-12-13 09:04
fejk (1)
chłopak bez brody to nie chłopak ;)
- 2 3
-
2019-12-13 10:05
To chłopczyk.
- 2 2
-
2019-12-13 12:24
Polecam Bytów Bursztynowe. Smaaaczne..
- 4 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.