• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Świeży homar nad Bałtykiem? To możliwe

Michalina Domoń
17 lipca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Mięso z homara jest delikatne i pożywne. Mięso z homara jest delikatne i pożywne.

Jest nazywany królem owoców morza. Delikatny i subtelny w smaku, ma spore grono miłośników. Co istotne, nie musimy już jechać do Włoch, żeby zjeść świeżego homara. Teraz możemy skosztować go również w naszym regionie.



Z owoców morza lubisz najbardziej:

Wraz z nadejściem sezonu letniego rośnie apetyt na ryby i owoce morza. Co prawda daleko nam do południowych rejonów Europy, gdzie potrawy te często trafiają na talerze prosto z połowów, ale i tak mamy się czym pochwalić. Choć w naszym klimacie ciężko o świeże ostrygi czy homara, restauratorzy znaleźli na to sposób - homaria - akwaria do przechowywania żywych homarów.

- Homarium to duży akrylowy zbiornik o wadze 200 kg, plus waga wody 1000 kg, razem 1200 kg. Homarium musi przede wszystkim spełnić normy życiowe homarów. Najważniejsza jest temperatura wewnątrz zbiornika, która wynosi 8 stopni Celsjusza. Do niego podłączona jest profesjonalna chłodziarka - tłumaczy Sylwia Pawłowska z restauracji Lobster, która otwiera homarium już 25 lipca.

Homarium to nie tylko praktyczne rozwiązanie, ale również pewien rodzaj atrakcji dla klienta. Gość restauracji może obejrzeć skorupiaki i wybrać tego, którego życzyłby sobie zobaczyć na swoim talerzu.

Jednym z miejsc, w którym znajduje się homarium, jest Nord Capital, która pod marką "Family Fish" zajmuje się przetwórstwem ryb i owoców morza. Jej właścicielami są Dorota i Marek Domnik.

- W sezonie letnim postanowiliśmy otworzyć przy naszej firmie elegancki sea food bar, taki, jakie często odwiedzamy w czasie podróży zagranicznych - mówi Marek Domnik.

Świeże, morskie ryby i owoce morza są tu wyeksponowane w chłodziarkach w lodzie. Klient może wybrać sobie tę, która najbardziej mu odpowiada. Danie przyrządzane jest na jego oczach. Specjalnością miejsca są właśnie homary, ale również ostrygi i mule. Poza tym możemy zamówić tu różnego rodzaju dania z ryb morskich.

- W większości restauracji, jeśli oferowane są homary, ostrygi i mule, muszą one zostać dość szybko sprzedane, bo mają przecież ograniczoną świeżość. To powód, dla którego zakupiliśmy homaria do przechowywania żywych homarów - tłumaczy Marek Domnik.

  • Homarium ekspozycyjne w sea food bar Family Fish.
  • W barze Family Fish serwowane są tylko świeże ryby i owoce morza.
  • W barze Family Fish serwowane są tylko świeże ryby i owoce morza.
  • Przykładowe danie z krewetek.
  • Wnętrze baru Family Fish.
  • Przestrzeń baru Family Fish.


Homaria zostały zakupione we Włoszech. Homary, serwowane pod marką Family Fish, są kupowane w Kanadzie. - Samolotem sprowadzamy je do Warszawy. Trafiają żywe do naszego homarium - tłumaczy właściciel. Homary są serwowane gotowane lub grillowane. Ze skorup, które zostają, jest robiona zupa z homara - tłumaczy właściciel.

Przepis na homara? Gotuje się go w całości we wrzącej wodzie około trzynastu minut. - Potem grillujemy go i serwujemy z masłem czosnkowym i bagietką. Przed podaniem homar jest przepoławiany. Mięso znajduje się w ogonie lub szczypcach. Podajemy specjalne sztućce. Mięso wyciągamy i maczamy w maśle czosnkowym - tłumaczy Marek Domnik. Cena całego homara to 180 zł. Homar waży około 1 kg, więc porcją najedzą się 2-3 osoby.

Zobacz również: W tych restauracjach serwują ryby i owoce morza

Sea food bar pod marką Family Fish znajduje się za Trójmiastem, w Rekowie Górnym zobacz na mapie Gdyni (w powiecie Puckim).

Podobny pomysł ma restauracja Lobster. - Pomysł na otwarcie homarium narodził się od nazwy restauracji Lobster - chcieliśmy być wiarygodni w oczach klienta - mówi Sylwia Pawłowska.

W restauracji będą serwowane świeże homary i ostrygi. Karta jest jeszcze tajemnicą - Wprowadzamy ją z dniem 25 lipca, czyli z chwilą oficjalnego otwarcia homarium - mówi Sylwia Pawłowska. Tu za homara również zapłacimy 180 zł. Oferowany będzie homar thermidor - klasyka, także homar zapiekany w sosie własnym - lobster bisque. Jak dodaje właścicielka restauracji, homar smakuje najlepiej z lampką białego, schłodzonego wina.

Dlaczego warto jeść homary? - Mają subtelny i niepowtarzalny smak. Nie bez powodu homar nazwany został królem owoców morza. Delikatny smak białego mięsa powoduje, że wracamy do zapachu wakacji nad morzem - mówi Sylwia Pawłowska. Poza tym, homary są bogatym źródłem białka i witamin, między innymi: kwasu foliowego, witaminy A, E, PP, witamin z grupy B. Mają przy tym niewiele kalorii.

Miejsca

  • Lobster Gdańsk, al. Grunwaldzka 472

Wydarzenia

Opinie (116) 9 zablokowanych

  • W red lobsterze w stanach taki homar kosztuje 6 dolarów lub płacisz 25 i jesz ile wlezie (8)

    a tutaj ceny jak z kosmosu

    • 10 2

    • RED Lobster (3)

      Red lobster to fast food z owocami morza więc porównanie kiepskie..Pozdrawiam.

      • 1 1

      • A byłeś i jadłeś z tak gadasz czy tylko słyszałeś? Nie zauważyłem w RedLobsterze aby homar się czymś różnił od tego tutaj.... (2)

        • 1 0

        • Masz racje. Lidlowski homar niczym nie rozni sie od tego z redlobstera. Musze sie zgodzic.

          • 0 0

        • dodo

          chyba nie jestes az tak glupi i nie wierzysz, ze za 6 dolarow mozesz zjesc dobrego homara? Daja ci jakies badziewie nafaszerowane g*wnem, zeby szybko uroslo, a ty sie cieszysz jak glupi kaziu, ze tanio zjadles i posmakowales wielkiego swiata ..

          • 1 0

    • w stanach (1)

      pewnie nafaszerowany antybiotykami, jak wszystko u nich

      • 1 1

      • A nasze to ekologiczne....
        Przestań.
        Ten sam syf tylko drożej.

        • 5 1

    • za to pasztetowa i mielonka jest u nas tania !

      wiec zamiast homarów jadaj pasztetowa z mielonką (najlepiej na zmiane żeby nie było ze jadłospis masz nudny !)

      • 3 0

    • Jedź do stanów.

      Bo u nas kaszanka jest tania,a w stanach 100 dolców w restauracji kosztuje.Jesteś w stanie to zrozumieć?

      • 0 3

  • Jak dla mnie najsmaczniejsze wcale nie jest mięso a wątroba i ikra (18)

    jeśli traficie na samicę z ikrą to polecam :) rarytas

    • 7 10

    • Homara w Stanach Kanadzie czy nawet w GB zjesz jak u nas smażoną flądrę w każdej knajpie która serwuje ryby (15)

      owoce morza etc ale u nas to deluxe :) śmieszy mnie to

      • 7 12

      • Co cię śmieszy? (13)

        To, że u nich jest większa dostępność tego skorupiaka? W naszym rejonie geograficznym to egzotyka, więc co w tym zabawnego?

        • 19 1

        • już nie taka egzotyka, nawet w lidlu dostaniesz gdy są promocje więc nie płacz (12)

          ale jak chcesz być deluxe to idź i wybul 180 zeta za 1 kg homara co wcale nie oznacza że 1 kg skonsumujesz bo odpada ciężar pancerza i przydatków

          • 5 6

          • w lidlu są żywe homary? (6)

            • 4 0

            • Chodza miedzy regalami i wrzucaja ludziom do koszykow nieprzydatne rzeczy.

              • 3 0

            • a kto pisał że są w lidlu żywe ???? (3)

              • 3 1

              • Buhahahahah....

                Pacany!

                • 2 0

              • Artykuł jest o żywych. (1)

                • 3 2

              • do do makro se pojedź tam są żywe

                • 2 0

            • siedzą na kasach

              byłoby fajnie
              gdyby jakiś pacjent się awanturował w kolejce to tylko szczypcami pac i byłby spokój

              • 11 1

          • Co nie zmienia faktu, internetowy "światowcu", (4)

            że w naszych stronach te zwierzęta NIE WYSTĘPUJĄ na wolności, a więc są EGZOTYKĄ. Ciężko ci, cebulaku, to zajarzyć?

            • 8 2

            • o jakiej wolności ty mowisz? (1)

              Homary hodowane sa na farmach

              • 2 1

              • Tak, wiatrowych

                • 2 1

            • Dla ciebie Egzotyką to jest wyjście do opery albo teatru nie mówiąc o homarze (1)

              piwko pod blokiem i schabowy z kapustą

              • 3 6

              • Opuść skarpety i poluzuj sandały,

                bo ci na orzeszka cisną. Słoma ci spod ściągaczy wystaje, więc nie zgrywaj obieżyświata. Człowiek ze wsi wyjdzie, lecz wieś z człowieka nigdy, więc na darmo twoje aspiracje - cebulackim wsiunem pozostaniesz do końca życia, kartoflane geny silne w twoim jestestwie.

                • 3 0

      • Co w tym śmiesznego? Że w którymś kraju są ludzie bogatsi?

        Co jest coś dziwnego?

        • 0 0

    • zminusował ten co tylko zna smak śledzia i to od święta (1)

      • 4 3

      • albo ten co uważa że wątroba i ikra najsmaczniejsze nie są

        • 4 2

  • Fajny jest homar i smaczny ale z ceną przesadzają (3)

    Mrożony można kupić po 30 zł, Kaufland, Lidl, Alma (tam drożej), wrzucamy do wrzątku, wyjmujemy mięsko, grillujemy i polewamy masełkiem, nic więcej nie trzeba.

    • 2 1

    • mrozony? (2)

      chyba nie rozumiesz koles idei jedzenia homara ... Cos zaszlyszal, ze dobre, ale szkoda mu pieniedzy na porzadne, to przyoszczedzi i w biedzie kupi i szczesliwy, ze zjadl jak milioner .. typowy cebulak

      • 1 3

      • A jaka jest idea jedzenia homara? Zarcie jak zarcie.

        • 2 0

      • Znalazł się milioner jedzący homary po 180 zł. A w domu śledź, kartofelki z wody, kapusta i schabowy.

        • 2 0

  • (8)

    Nigdy nie wybrałbym zywego zwierzaka (nieważne, czy to ryba, czy inne stworzenie) aby go zaraz potem zjeść... Jak czytam takie artykuly, to powoli odchodzę od potraw mięsnych. Jakos nie czuje potrzeby.

    • 34 22

    • (4)

      Dziękuję Panu za reakcję....jak można sobie tak swobodnie i w taki barbarzyński sposób uśmiercać zwierzęta tylko po to, żeby spróbować smak niewielkiej ilości ich mięsa...i jeszcze pisać o tym na forach...barbarzyństwo!
      proszę sobie wyobrazić siebie w roli tego biednego homara! okropne!

      • 10 12

      • (3)

        żeby wyobrazić sobie siebie w roli biednego homara, trzeba wierzyć w reinkarnację...
        a wiemy, że jesteśmy katolikami, więc w takie bzdury nie wierzymy...

        • 9 4

        • (2)

          Reinkarnacja tak nie działa, nie odrodzisz się jako homar, pies, kuropatwa czy krowa, bo jesteś istotą wyższego rzędu, czyli człowiekiem, można już iść tylko wyżej, ale podejrzewam że puki istnieje cywilizacja na ziemi, to będziemy się odradzać jako ludzie, jeszcze przez jakiś czas (kilka tyś. lat na pewno).

          • 1 1

          • (1)

            Oh dobrze że wiesz dobrze jak działa reinkarnacja i nas oświeciłeś :)

            Pamiętaj że 1,5 mld hinduistów i buddystów się z Tobą nie zgadza, więc kto ma rację? :)

            I błagam, "póki", a nie jakieś puki puki.

            • 3 0

            • Buk ciem pokarze za tom zniewage!

              • 1 0

    • ty lubisz juz takie na wpol zgnile

      smacznego

      • 3 1

    • tylko powoli?

      a myslisz ze mieso rosnie na drzewie???? co za roznica , skoro i tak jesz mieso? tylko dlatego ze 5minut przed spozyciem widziales jak to chodzilo??? a myslisz, ze twoj kotlet nie mial wczesniej oczu????

      • 6 1

    • letka hipokryzja, bo co za różnica czy wybrane przez ciebie, czy zaszlachtowane wczesniej w rzeźni?

      • 6 2

  • żywe Homary to już w Gdańsku były 2006 roku w Piwnicy rajców

    • 1 0

  • Homary (4)

    Faktycznie Homary mogą ważyć 1 kilogram ale 2-3 osoby się nim nie najedzą. Mięsa tak naprawde nie jest tam za wiele. Ale zgodzę się, że 2-3 osoby mogą zdegustować tego skorupiaka.

    • 41 2

    • prawda Homar na 2-3 osoby to bujda (1)

      w tym roku 1kg zywy w Carrefour'ze w Roses w Hiszpanii 10.49 EUR. Kupilem dwa i palaszowalismy z dziecmi - mniam

      • 2 7

      • Zazdraszczam - ja tylko cebule i pasztet jem, no i kawior (kaszanke)

        • 6 1

    • (1)

      Dlatego ja zawsze zagryzam bułkami z pasztetem.
      I się najadam.

      • 33 3

      • i niestety tylko ten pasztet z bułą będziesz zajadać

        • 6 9

  • A kiedy smażone psy w sosie słodko -kwaśnym ?

    Jadłem w Chinach, mniamniuśne są.

    • 3 2

  • Znaleźli sposób???

    Jakieś 100 lat po wszystkich innych;) co to wogóle za news? Na zachodzie każda knajpa z owocami morza ma takie "homarium ekspozycyjne" Beka na maxa

    • 3 0

  • Wielkie hallo (1)

    Ja po homara jeżdżę do Makro w Gdyni, tam jest homarium. Nie reklamuję przy okazji swojej restauracji, stali bywalcy wiedzą gdzie etycznie przyrządza się homara, który smakuje jak "niebo w gębie".

    • 2 0

    • tak z ciekawości, ile tam kosztuje homar?

      Bo jeśli koło 100zł, to wolałbym tam zakupić i sobie zrobić, aniżeli płacić 180zł, w tym 80zł za masełko czosnkowe i ugotowanie skorupiaka.

      • 1 0

  • Może lepiej, żeby dorsze były świeże! (1)

    • 9 0

    • nie wiem Olu gdzie kupujesz zepsute ? i dlaczego ten przecinek przed żeby ? bo zaczyna się na że ???

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Juwenalia Gdańskie 2024 (54 opinie)

(54 opinie)
75 - 290 zł

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (5 opinii)

(5 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Który trójmiejski klub został podpalony?