• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Świeży homar nad Bałtykiem? To możliwe

Michalina Domoń
17 lipca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Mięso z homara jest delikatne i pożywne. Mięso z homara jest delikatne i pożywne.

Jest nazywany królem owoców morza. Delikatny i subtelny w smaku, ma spore grono miłośników. Co istotne, nie musimy już jechać do Włoch, żeby zjeść świeżego homara. Teraz możemy skosztować go również w naszym regionie.



Z owoców morza lubisz najbardziej:

Wraz z nadejściem sezonu letniego rośnie apetyt na ryby i owoce morza. Co prawda daleko nam do południowych rejonów Europy, gdzie potrawy te często trafiają na talerze prosto z połowów, ale i tak mamy się czym pochwalić. Choć w naszym klimacie ciężko o świeże ostrygi czy homara, restauratorzy znaleźli na to sposób - homaria - akwaria do przechowywania żywych homarów.

- Homarium to duży akrylowy zbiornik o wadze 200 kg, plus waga wody 1000 kg, razem 1200 kg. Homarium musi przede wszystkim spełnić normy życiowe homarów. Najważniejsza jest temperatura wewnątrz zbiornika, która wynosi 8 stopni Celsjusza. Do niego podłączona jest profesjonalna chłodziarka - tłumaczy Sylwia Pawłowska z restauracji Lobster, która otwiera homarium już 25 lipca.

Homarium to nie tylko praktyczne rozwiązanie, ale również pewien rodzaj atrakcji dla klienta. Gość restauracji może obejrzeć skorupiaki i wybrać tego, którego życzyłby sobie zobaczyć na swoim talerzu.

Jednym z miejsc, w którym znajduje się homarium, jest Nord Capital, która pod marką "Family Fish" zajmuje się przetwórstwem ryb i owoców morza. Jej właścicielami są Dorota i Marek Domnik.

- W sezonie letnim postanowiliśmy otworzyć przy naszej firmie elegancki sea food bar, taki, jakie często odwiedzamy w czasie podróży zagranicznych - mówi Marek Domnik.

Świeże, morskie ryby i owoce morza są tu wyeksponowane w chłodziarkach w lodzie. Klient może wybrać sobie tę, która najbardziej mu odpowiada. Danie przyrządzane jest na jego oczach. Specjalnością miejsca są właśnie homary, ale również ostrygi i mule. Poza tym możemy zamówić tu różnego rodzaju dania z ryb morskich.

- W większości restauracji, jeśli oferowane są homary, ostrygi i mule, muszą one zostać dość szybko sprzedane, bo mają przecież ograniczoną świeżość. To powód, dla którego zakupiliśmy homaria do przechowywania żywych homarów - tłumaczy Marek Domnik.

  • Homarium ekspozycyjne w sea food bar Family Fish.
  • W barze Family Fish serwowane są tylko świeże ryby i owoce morza.
  • W barze Family Fish serwowane są tylko świeże ryby i owoce morza.
  • Przykładowe danie z krewetek.
  • Wnętrze baru Family Fish.
  • Przestrzeń baru Family Fish.


Homaria zostały zakupione we Włoszech. Homary, serwowane pod marką Family Fish, są kupowane w Kanadzie. - Samolotem sprowadzamy je do Warszawy. Trafiają żywe do naszego homarium - tłumaczy właściciel. Homary są serwowane gotowane lub grillowane. Ze skorup, które zostają, jest robiona zupa z homara - tłumaczy właściciel.

Przepis na homara? Gotuje się go w całości we wrzącej wodzie około trzynastu minut. - Potem grillujemy go i serwujemy z masłem czosnkowym i bagietką. Przed podaniem homar jest przepoławiany. Mięso znajduje się w ogonie lub szczypcach. Podajemy specjalne sztućce. Mięso wyciągamy i maczamy w maśle czosnkowym - tłumaczy Marek Domnik. Cena całego homara to 180 zł. Homar waży około 1 kg, więc porcją najedzą się 2-3 osoby.

Zobacz również: W tych restauracjach serwują ryby i owoce morza

Sea food bar pod marką Family Fish znajduje się za Trójmiastem, w Rekowie Górnym zobacz na mapie Gdyni (w powiecie Puckim).

Podobny pomysł ma restauracja Lobster. - Pomysł na otwarcie homarium narodził się od nazwy restauracji Lobster - chcieliśmy być wiarygodni w oczach klienta - mówi Sylwia Pawłowska.

W restauracji będą serwowane świeże homary i ostrygi. Karta jest jeszcze tajemnicą - Wprowadzamy ją z dniem 25 lipca, czyli z chwilą oficjalnego otwarcia homarium - mówi Sylwia Pawłowska. Tu za homara również zapłacimy 180 zł. Oferowany będzie homar thermidor - klasyka, także homar zapiekany w sosie własnym - lobster bisque. Jak dodaje właścicielka restauracji, homar smakuje najlepiej z lampką białego, schłodzonego wina.

Dlaczego warto jeść homary? - Mają subtelny i niepowtarzalny smak. Nie bez powodu homar nazwany został królem owoców morza. Delikatny smak białego mięsa powoduje, że wracamy do zapachu wakacji nad morzem - mówi Sylwia Pawłowska. Poza tym, homary są bogatym źródłem białka i witamin, między innymi: kwasu foliowego, witaminy A, E, PP, witamin z grupy B. Mają przy tym niewiele kalorii.

Miejsca

  • Lobster Gdańsk, al. Grunwaldzka 472

Wydarzenia

Opinie (116) 9 zablokowanych

  • to jest chore! (1)

    osobiste wybieranie zwierzaka, ktorego na zywca ugotuja zeby jakis pozer mogl sie nazrec.ochyda!

    • 12 10

    • już lepiej pójść do hipermarketu i wybrać zarżniętą anonimową świnkę co nie ???

      co za hipokryzja w ludziach . W marketach czy innych sklepach kupują padlinę ale świeżego skorupiaka o układzie nerwowym świerszcza to już zabraniają, jak to miło że świni nie zarzynają na twoich oczkach

      • 6 2

  • ja za 180 zł kupię (2)

    20 paczek kaszanki i 39 bochenków w sieci Bieda i cały miesiąc przeżyję.
    Dziękuję Donek - w końcu żyje się lepiej.

    • 13 7

    • to super Zygmuncie ale to jest dział deluxe a nie bieda student

      więc zachowaj kaszankę dla siebie i pozwól nam o homarach dyskutować ok?

      • 5 3

    • widać że wczoraj się urodziłeś, za Millera było tak samo klawo, o Jarkaczu nie wspomnę

      • 2 2

  • świeży komar? w to bardziej uwierzę :))

    • 3 0

  • nie sądzę że

    tym homarem na zdjęciu najedza się 3 osoby.

    • 2 0

  • Mięso homara jest tak delikatne,że podanie go z masłem czosnkowym (1)

    uważam niemal za zbrodnię. Wystarczy samo masełko rozpuszczone i trochę soku z cytryny. Ktoś wyżej napisał o ikrze i wątrobie. Nie jadłem osobiście bo aż takim smakoszem nie jestem ale znajomi się zachwycali (nie wiem czy szczerze :)) Podpowiem tylko,że jak nawet kupujecie homara z homarium to mu się uważnie przyjrzyjcie, jak jest niemrawy, nie porusza żwawo ogonem to lepiej takiego nie jeść. Żywe homary można dostać w Makro i to znacznie taniej niż w restauracji :)

    • 5 0

    • Ja polecam z musztardą sarepską.

      • 3 1

  • owoce to sa na drzewie (2)

    a nie w morzu, a raczej bajorze baltyk. homar to langusta a jeszcze lepiej lobster. krewetki sa ok ale gdzie sie zgubily kalamary- osmiornice to nie to samo. zostawcie ludzie polscy te wasze owoce morza w spokoju i dalej konsumujcie raki, sledzie, wegorze i kapuste. tak bedzie lepiej.

    • 16 6

    • Homar to homar ,a langusta to langusta.Przestan wypisywać głupoty.

      • 4 1

    • jakoś w innych jezykach to też " owoce morza" - nie jest to polski wymysł

      • 3 1

  • barbarzynstwo. (2)

    nie wspomnieliscie o gotowaniu na zywca.

    • 22 13

    • czy zabicie konika polnego uważasz za barbarzyństwo ???

      bo właśnie taki układ nerwowy ma Homar.

      • 4 4

    • "gotowanie na żywca" jest mylące. Homar (rak podobnie) wrzucane są do wrzątku i natychmiast giną. Nie są nigdy wkładane do zimnej wody.

      • 1 3

  • mieli tez w Avocado w Sopocie

    Tyle ze będąc tam kiedyś jak zobaczyłam pływające w pseudo homarium padliny i zwłoki to odrazu jeść mi się odechcialo, lokal w takim miejscu a tak dramatyczny brak pomysłu na to czym podejmuje się gości.

    • 8 1

  • Myślałem, że nienawidzę owoców morza, dopóki nie skosztowałem w Tunezji dobrze przyrządzonej ośmiornicy. (2)

    W smaku i konsystencji coś pomiędzy smażoną rybą i gotowanym kurczakiem. Inne owoce morza mnie odrzucają, ale dobrze przyrządzona ośmiornica zawsze znajdzie miejsce na moim talerzu.

    • 6 5

    • to leć do biedrony, czy lidla i spraw sobie dzis ośmiornice na talerzu:-)

      • 5 0

    • Bo pewnie dali Ci kurczaka w przyprawch jak zobaczyli sandały i skarpety.

      • 26 5

  • (1)

    a przedtem poproscie o nacięcie rdzenia kręgowego!

    • 4 3

    • wolę żeby zasnął w zamrażarce...

      przed ugotowaniem

      • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (5 opinii)

(5 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

ADELE - Tribute from London by Stacey Lee

148 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Gdańska scena stand-upowa, Elżbietańska 6 na ostro, organizowana jest w klubie: