- 1 Zrobili karierę dzięki "Szansie na sukces" (12 opinii)
- 2 Gdzie na karaoke w Trójmieście? (27 opinii)
- 3 Co robić w długi weekend w mieście? (40 opinii)
- 4 "Grillujemy" współczesne kino (55 opinii)
- 5 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 6 "Kaskader": kciuk w górę, a nawet dwa (20 opinii)
Szósta edycja Dnia Otwartej Butelki
19 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat)
W piątkowe popołudnie, w Hotelu Sadova, odbyła się szósta edycja Dnia Otwartej Butelki. Wśród gości wydarzenia znaleźli się miłośnicy wina oraz przedstawiciele branży hotelarskiej i gastronomicznej. Do degustacji przygotowano ok. 400 różnych etykiet.
- Co najmniej raz do roku organizujemy takie spotkanie po to, aby importerzy wina mogli zaprezentować swoją ofertę. To bardzo wygodne, bo w jednym miejscu i czasie możemy skosztować wielu wyjątkowych win - mówi Katarzyna Bolda, organizatorka wydarzenia. - Jest to też dobra okazja, żeby spotkać się w gronie miłośników wina, lepiej poznać i nawiązać nowe znajomości.
Bilet wstępu na Otwartą Butelkę kosztował 50 zł. Wśród wystawców tej edycji znaleźli się m.in. Dom Wina, Cava.Si, Wine Avenue, Foodwine, Centrum Wina, Dom Szampana - House of Champagne, Winers, 13 butelek, KaapVino, U Hiszpana. Na każdym ze stoisk można było nie tylko spróbować wina, ale też dowiedzieć się więcej o jego produkcji i historii.
- Mamy dzisiaj ze sobą nowość jeśli chodzi o polskie wina na trójmiejskim rynku, czyli wytwory winnicy Hople z Paczkowa - biały riesling, beczkowany przez 12 miesięcy oraz czerwone wino ze szczepu Regent, beczkowane 24 miesiące w dębie francuskim. Mamy też szampana od Ellnera, który otrzymał 94 punkty w rankingu Wine Spectator. Polecam też wino Pouilly Fume, tworzone w spontanicznej fermentacji, bardzo aromatyczne, bogate i złożone - opowiadał Tomasz Kalenik, Winers.
Goście wydarzenia, oprócz klasycznych białych i czerwonych win, mogli skosztować też szampana.
- Podczas dzisiejszego spotkania, Dom Szampana reprezentuje Club Trésors de Champagne, czyli pierwsze stowarzyszenie producentów wina w Szampanii. Składa się ono z 28 rzemieślników, wybranych spośród najlepszych regionów Szampanii - mówiła Justyna Mitros, Dom Szampana. - Każdy szampan poddawany jest dwóm ślepym degustacjom przez zespół zapalonych i wybitnych enologów i winiarzy, dopiero później może on trafić na rynek. Dzisiaj prezentujemy pięć szampanów nierocznikowych - dwa z nich mają w blendzie Pinot Noir i Pinot Meunier, dwa z nich powstały w pełni z Chardonnay, a jeden zawiera wszystkie trzy szczepy.
Ciekawą propozycją były też wina hiszpańskie Vinedos de Alfaro z carbonic maceration (maceracja węglowa) z La Rioja i Sierra Cantabria Gran Reserva z 2005 roku.
Goście wydarzenia mogli też wziąć udział w specjalnym warsztacie dotyczącym historii i produkcji szkła, jego rodzajów oraz wpływu kieliszka na odczucia smakowe podczas degustacji wina. Warsztat przeprowadził Tomasz Miszczak, który zaprezentował też kieliszki ze szkła kryształowego marki Spiegelau. Atrakcją warsztatu był kieliszek Robbe & Berking, wykonany z najwyższej próby srebra.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (20) ponad 10 zablokowanych
-
2018-05-21 11:21
Alkohol
Alkohol to trucizna podana w odpowiedniej dawce za i ja człowieka
- 0 0
2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.