• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sztuka degustowania wódki w polskim wydaniu

Michał Jelionek
9 marca 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 

Polish Vodka Tour w Gdańsku


Ponoć śledzik lubi pływać, a jego idealnym kompanem jest nasz narodowy trunek, czyli wódka. Czy aby na pewno to małżeństwo idealne? Dlaczego Polacy tak bardzo kochają wódkę? Jak ważną rolę ten alkohol odgrywa w kuchni? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań poznaliśmy podczas degustacji Polish Vodka Tour, która w Dzień Kobiet odbyła się w Centrum Stocznia Gdańska.



Twój ulubiony napój wysokoprocentowy to:

Nie jest tajemnicą, że najlepsza tequila pochodzi z Meksyku, najlepsza whisky ze Szkocji, a najlepszy koniak z Francji. Idąc tym tropem powinniśmy napisać, że najlepsza wódka pochodzi z Polski. Czy rzeczywiście tak jest? Blisko 200 Gdańszczan, którzy uczestniczyli w wydarzeniu Polish Vodka Tour, nie mieli żadnych wątpliwości.

Impreza już po raz drugi zawitała do Trójmiasta. Przed rokiem uroczysta degustacja odbyła się na Stadionie Energa Gdańsk zobacz na mapie Gdańska (dawniej PGE Arena). Tym razem uczestnicy zostali zaproszeni do Centrum Stocznia Gdańska zobacz na mapie Gdańska.

Polish Vodka Tour to cykl spotkań, których nierozłącznym elementem jest degustacja polskich wódek łączonych w pary z wyszukanymi zakąskami.

Uczestników wydarzenia w podróż po kulinarnych smakach zabrał duet prowadzących: ambasador polskich wódek - Maciej Starosolski oraz znany kucharz i twórca Food Lab Studio - Grzegorz Łapanowski.

Pierwszy z panów opowiadał o historii, genezie i rodzajach polskiego trunku. Z kolei utalentowany kucharz podpowiadał jak w ciekawy, a przede wszystkim smaczny sposób łączyć jedzenie z tym alkoholem.

- Polish Vodka Tour to projekt, który łączy w sobie dwie bardzo istotne dziedziny naszej rzeczywistości. To polska wódka i polska kuchnia. To elementy, które doskonale się ze sobą parują. Poza oczywiście biesiadnym charakterem tej imprezy, w której poniekąd bawimy się smakami, naszym celem jest również uświadamianie uczestników czym tak naprawdę jest polska wódka. Niewiele osób wie, że nie każda wódka wyprodukowana w Polsce, jest polskim trunkiem - tłumaczy Maciej Starosolski, przewodnik degustacji.
Degustację poprowadził duet: Maciej Starosolski i Grzegorz Łapanowski. Degustację poprowadził duet: Maciej Starosolski i Grzegorz Łapanowski.
Podczas wtorkowego spotkania uczestnicy degustowali trzy polskie wódki bazujące na różnych surowcach, do których przygotowano niebanalne, smakowite zakąski. Do wódki produkowanej z ziemniaków zaproponowano klasycznego śledzia przygotowanego w nieklasyczny sposób na sałatce z ziemniaków, pieczonego selera, chrzanu oraz pietruszki.

Do wódki pszenicznej Grzegorz Łapanowski przygotował rilletes z kaczki, które podano na chłopskim pieczywie w formie "smalcu" z czerwoną piklowaną cebulą. To połączenie przypadło do gustu największej grupie degustatorów.

Ostatnią propozycją była wódka żytnia skomponowana z tatarem wołowym ze słodką i ostrą papryką, oliwą z oliwek, kaparami, sosem sojowym, kcyńską musztardą, sosami Worcestershire i sojowym, a to wszystko zaserwowane z frytkami z pasternaka i buraka.

- Potrawy, które dla wielu są bardzo pospolite, staraliśmy się podać w nowoczesnej formie. Tatar to jedna z najpiękniejszych rzeczy na świecie i uważam, że nie musimy się tego wstydzić. Ważne z jakich surowców korzystamy. Pamiętajmy, że obraz obrazowi nierówny, samochód samochodowi nierówny, śledź śledziowi nierówny. To proste. Można zrobić tatar czy śledzia, które będą absolutnie wyjątkowe - zapewnia Grzegorz Łapanowski, który przygotował zakąski do wtorkowej degustacji wódki.
Trzy polskie wódki i trzy zakąski - obowiązkowy zestaw każdego uczestnika wtorkowej degustacji. Trzy polskie wódki i trzy zakąski - obowiązkowy zestaw każdego uczestnika wtorkowej degustacji.
Polacy kochają napoje wysokoprocentowe. Jednak czy potrafimy delektować się wódką, a przy tym kosztując wyszukane smaki potraw?

- Polacy piją bardzo dużo wódki. Sporo na jej temat wiemy, a przynajmniej tak myślimy. W końcu w naszym kraju żyje kilkanaście milionów ekspertów od alkoholi. Wódka to zdecydowanie nasz narodowy trunek. W zależności z czego jest wyprodukowana, może mieć wiele "twarzy" niosących różne smaki i aromaty. Pokutuje teza, że każda wódka smakuje tak samo. To błąd - dodaje Starosolski.
Dodajmy, że cykl spotkań organizowanych w różnych miastach Polski to poniekąd następstwo wydarzeń z 13 stycznia 2013 roku. To bardzo ważna data dla krajowego rynku alkoholowego. W tym dniu w życie weszła nowelizacja ustawy definiująca pojęcie "polskiej wódki".

Przypomnijmy, żeby trunek stał się naszą, polską wódką, musi spełnić dwa warunki. Po pierwsze, składnikami wykorzystanymi przy produkcji alkoholu mogą być jedynie nasze, tradycyjne zboża: żyto, owies, pszenica, jęczmień, pszenżyto albo ziemniaki uprawiane wyłącznie na polskiej ziemi. Po drugie, wódka koniecznie musi zostać wyprodukowana w zakładzie znajdującym się na terenie Polski.
W degustacji Polish Vodka Tour uczestniczyło blisko 200 osób. W degustacji Polish Vodka Tour uczestniczyło blisko 200 osób.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (110) 1 zablokowana

  • przygotował rilletes z kaczki, które podano na chłopskim pieczywie w formie "smalcu" z czerwoną piklowaną cebulą.

    pieczywo miało farmę smalcu?
    - ciekawe, ciekawe

    • 6 1

  • co wy wiecie o piciu wódki... Gajos to dopiero specjalista (3)

    youtube.com/watch?v=-kMELI_tGFE

    • 20 8

    • czerwone nosy i przeszklone oczka minusują

      czyli tzw. ambasadorzy

      • 3 2

    • ciekawe ilu uczestników tej 'degustacji' samodzielnie wróciło autem do domu (1)

      swoją drogą plastikowe widelczyki na takim 'ekskluzywnym' evencie - wieje januszowym sandałem...

      • 10 6

      • Nie ma co rzucać pereł przed wieprze!

        • 6 5

  • Sztuka degustowania wódki w polskim wydaniu

    - Co robisz wieczorem?
    - No i namówił !!!

    • 25 1

  • wódka !

    Czas życia krótki, kropnijmy wódki. - Autor: Julian Tuwim.
    ..Wódka szalenie szkodzi niemowlętom. - Autor: Witold Gombrowicz,

    • 6 4

  • zmrożona czy w temperaturze pokojowej? (3)

    jaka ma być? ja osobiście skłaniam się ku temperaturze pokojowej....

    • 7 46

    • Żeby w ogóle przełknąć tą truciznę, obrzydliwy płyn musi być schłodzony. Inaczej 90% by nie dało rady konsumpcji i skończyłoby się oddaniem bełta na podłogę, gdzie od początku powinien się znaleźć jako idealna mikstura do czyszczenia.

      • 7 15

    • Musi być zmrożona. (1)

      W odpowiedniej temperaturze poniżej zera robi się gęstawa, wtedy smakuje najlepiej ale to oczywiście kwestia gustu. W każdym razie nie polecam pokojowej temperatury.

      • 45 3

      • ciepła wódka jest gorsza nawet od zimnej Niemki

        • 30 11

  • (2)

    Wódka jest powszechna i komercyjna. Bezkonkurencyjny jest poprawnie destylowany bimber!

    • 17 7

    • (1)

      Wódka dobra dla stoczniowców. Ludzie dojrzali piją whisky lub burbony.

      • 2 21

      • Dobry bimber z dębowej beczki bije na głowę najlepszą whisky. Ale to musi być bimber, a nie jakieś pomyje z grzałki lub parnika.

        • 16 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W jakim obuwiu należy latać w tunelu aerodynamicznym?