- 1 Juwenalia: Bajm, LemON i strefy z nagrodami (26 opinii)
- 2 Momoa spotkał się z Michalczewskim (56 opinii)
- 3 Chowają pieniądze w miejscach publicznych (49 opinii)
- 4 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (136 opinii)
- 5 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (4 opinie)
- 6 Juwenalia Gdańskie: koncerty i atrakcje (12 opinii)
Trójmiejski poradnik kebabowy. Gdzie zjeść po imprezie?
Polskie kebabownie niepostrzeżenie opuściły epokę dzikiej gastronomii spod znaku przyczepy kempingowej i plastikowych krzesełek. Coraz więcej barów bistro z tureckim przysmakiem przypomina berlińskie knajpki, w których można usiąść, napić się herbaty lub piwa czy podyskutować o tytoniach do sziszy. Jednak podstawową funkcją kebabowni pozostaje oczywiście nakarmić zgłodniałych miejskich wędrowców. Gdzie jest najlepszy kebab w Trójmieście? Gdzie można się pożywić w środku nocy?
W Gdańsku nocny dyżur pełni malutka Alanya przy ul. Kołodziejskiej, tuż koło Klubu Parlament. Tam w weekend można pożywić się kebabem aż do piątej rano. Menu standardowe - kebab w bułce i rollo, ale można też napić się piwa. Jednym z pracowników jest Turek z Macedonii, który twierdzi, że najlepsze jest jugosławiańskie kebabcziczi, którego jednak Antalya póki co nie serwuje. Może czas wypełnić niszę na rynku?
Kto ma ochotę przy kebabie usiąść, pogadać z przyjaciółmi lub posurfować w sieci (w Gdańsku, w Głównym Mieście jest ogólnodostępne Wi-Fi), może wybrać się do pobliskiego Babaimu na Piwnej (czynny w weekendy do 1). Lokal dysponuje własnym tarasem, z którego korzystają chętnie amatorzy Rulonu, czyli kebabu z wołowiny w grubym naleśniku. W menu znajdziemy też pizzę i ryby, a co ważne - jest też toaleta z prawdziwego zdarzenia (taka wiedza może czasami uratować życie). Godny polecenia jest też Original Burger przy ul. Długiej, naprzeciwko Neptuna. Niedawno otwarty lokal przyciąga skoczną serbską muzyką. W środku można się skryć w razie niepogody. Czynne do ostatniego klienta.
Gdyńscy taksówkarze, policjanci i imprezowicze najchętniej korzystają z lokali przy 10 lutego - Antalya i Kebab A'la Turka. Antalya (otwarta do piątej) to ostatni przystanek na drodze do Dworca PKP, z którego chętnie korzystają wracający ze Skweru Kościuszki. Jeśli ucieknie wam kolejka, Antalya służy tzw. "ogródkiem", czyli stolikami na chodniku. Jeszcze dłużej, bo do szóstej rano otwarty jest Kebap A'la Turka, jedna z najstarszych kebabowni w Trójmieście. Specjalnością zakładu są dania z grilla: szaszłyk (şiş kebap) i pirzola (mięso baranie z kością), dostępne tylko w ciągu dnia. Można tu też napić się tureckiej herbaty serwowanej do potraw, jak w Berlinie, za darmo.
Głodomory zaś często zaglądają na ul. Władysława IV do Don Kebab, który pracuje o dziwo tylko od piątku do soboty i zamykają o 20. Specjałem zakładu jest spory Kebab XL Studencki z dodatkiem frytek oraz monstrualny Studencki bez Granic.
Prawdopodobnie największa kebabownia w Trójmieście to drugi z trzech Kebabów u Turka, zaraz koło dworca PKP. Prócz standardowego menu dostaniemy tam rozmaite tradycyjne frykasy znad Bosforu, takie jak iskender kebab czy baranina grillowana na szpadzie (te dania serwuje także Sakarya przy ul. Do Studzienki) oraz całą masę tureckich przysmaków i przypraw, które można używać w domu. Lokal nie jest jednak czynny nocą. Imprezowiczów kusi natomiast kebabownia na Dmowskiego, która jest czynna do godziny piątej w piątek, sobotę i... we wtorek (to specjalny ukłon w stronę klientów pobliskiego V-Clubu).
I na koniec Sopot, imprezowe centrum Trójmiasta. Tutaj główną rolę odgrywają dwa bary zlokalizowane niemal w środku Monciaka. To Kebabistan oraz Imbiss Istanbul. Ten pierwszy jest znacznie większy, z siedzeniami w środku i ogródkiem, gdzie prócz kebaba można dostać także baklawę czy ayran oraz tytoń do sziszy. Ten drugi to typowy take-away z malutkim stolikiem. Oba lokale są w sezonie zatłoczone od rana do nocy - w ciągu dnia karmią się tam plażowicze, wieczorami imprezowicze, których w Sopocie nie brakuje.
O gustach się nie dyskutuje, każdy ma swoje preferencje smakowe. Moim skromnym zdaniem we Wrzeszczu znajdują się dwa kebaby, które szczególnie warto polecić. Pierwszy z nich to syryjski Aleppo przy ul. Grunwaldzkiej (blisko ul. Do Studzienki), w których serwują wspaniałe falafele z sosem czosnkowym (świetny dodatek do bardzo dobrego kebaba) oraz Alabalakebap przy ul. Do Studzienki, gdzie prócz niezłych kebabów serwują cudowne ręcznie robione... pierogi (na miejscu i na wynos).
Kebab to temat rzeka. Nowe bary powstają jak grzyby po deszczu, więc jest pewnie sporo lokali, do których nie zdołaliśmy trafić, a które podają niezłe jedzenie. Jakie są wasze ulubione kebabownie w Trójmieście?
Miejsca
Opinie (299) ponad 20 zablokowanych
-
2012-05-22 13:30
ta a polacy to sami uczciwi
- 0 0
-
2012-05-22 13:29
bleeeeeeeeeeeee
stare suróweczki, stare mięsko, stare sosiki.
- 1 7
-
2012-05-22 10:47
Kebab (2)
Prawdziwy Kebab jest z BARANINY a nie to co my dostajemy .
- 29 0
-
2012-05-22 11:19
też (1)
Odmian kebabów jest mnóstwo, ale wcale nie jest tak że tylko baranina. Kurczak albo baranina to podstawa, oczywiście nigdy świnia.
- 4 0
-
2012-05-22 13:29
wołowina
ja jadam tylko sopocki kebab z mięsem wołowym. innego nie trawię.
- 1 0
-
2012-05-22 13:29
Żadna różnica
Różnica jest żadna, po każdym śmierdzącym kebabie z nieokreślonej mielonki jest s*anie.
- 2 5
-
2012-05-22 11:38
a Kebab w Carrefourze? (1)
Jest przepyszny podobnie jak ten z Lezzetti obok Leclercka.
- 6 8
-
2012-05-22 13:26
był przepyszny był :)))))))) teraz to już tylko kupa
- 0 1
-
2012-05-22 13:25
fuj
- 1 1
-
2012-05-22 11:27
tragiczny kebab z kurczaka (3)
Gdynia świętojańska, kebab wybitnie stary z poprzedniego dnia mięso, twarde, niesmaczne. Zjadłem dwa kęsy i wyrzuciłem obsługa nie wie o co chodzi. Godzina 12.00 w południe kebab jest z poprzedniego dnia. Nie polecam tego miejsca mimo, że bardzo lubię kebab. Najlepszy jednak jadłem adana durum w Turcji w canakkale. Mnóstwo pietruszki pyszne świeże mięso i warzywa.
- 1 2
-
2012-05-22 11:31
(2)
myślę ze mówisz o tym który jest na przeciw pomnika, z obrzydliwą bułą jako logo, masz rację paskudny ale nie myl z turkiem który jest nieco wyzej,(turrek przejął go jakiś czas temu)
- 0 0
-
2012-05-22 12:06
kebab (1)
No właśnie chyba miałem pecha bo to było wlasnie u turka, który ciął mięso a dziewczyna pakowała całość.
- 0 0
-
2012-05-22 13:24
dziwne bo ten o którym piszesz jest najlepszy w gdyni
- 1 0
-
2012-05-22 11:48
byłem pewny (2)
że to temat dla Knery
- 15 0
-
2012-05-22 13:12
on na pewno z niejednego pieca jadł kebab.
- 5 0
-
2012-05-22 12:24
ja też =D
- 6 0
-
2012-05-22 12:55
mnie najbardziej smakuje Sopocki Kebab
na dole Monciaka, pyszota!! Istnieje od 1970 roku i fakt, że nadal istnieje świadczy o dobrym żarciu.
- 13 1
-
2012-05-22 12:34
MORENA TYLKO MORENA (1)
NAJLEPSZY NAJLEPSZY I RAZ JESZCZE POWTORZE NAJLEPSZY KEBAB JEST NA MORENIE OBOK SZKOLY PODSTAWOWEJ NA PRZECIWKO SKRZYPKA JESLI JEST SZEF , TUREK, TO NIE DOSC ZE NAJLEPSZY TO JESZCZE NA PRAWDE DUZY W CENIE NIEKIEDY MAŁYCH WYPIERDKOW KTORE SERWUJA W SOPOCIE OSZUSCI
- 6 3
-
2012-05-22 12:54
ale on jest obleśny
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.