- 1 Juwenalia: Bajm, LemON i strefy z nagrodami (27 opinii)
- 2 Momoa spotkał się z Michalczewskim (56 opinii)
- 3 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (8 opinii)
- 4 Chowają pieniądze w miejscach publicznych (49 opinii)
- 5 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (136 opinii)
- 6 Juwenalia Gdańskie: koncerty i atrakcje (12 opinii)
Trójmiejski poradnik kebabowy. Gdzie zjeść po imprezie?
Polskie kebabownie niepostrzeżenie opuściły epokę dzikiej gastronomii spod znaku przyczepy kempingowej i plastikowych krzesełek. Coraz więcej barów bistro z tureckim przysmakiem przypomina berlińskie knajpki, w których można usiąść, napić się herbaty lub piwa czy podyskutować o tytoniach do sziszy. Jednak podstawową funkcją kebabowni pozostaje oczywiście nakarmić zgłodniałych miejskich wędrowców. Gdzie jest najlepszy kebab w Trójmieście? Gdzie można się pożywić w środku nocy?
W Gdańsku nocny dyżur pełni malutka Alanya przy ul. Kołodziejskiej, tuż koło Klubu Parlament. Tam w weekend można pożywić się kebabem aż do piątej rano. Menu standardowe - kebab w bułce i rollo, ale można też napić się piwa. Jednym z pracowników jest Turek z Macedonii, który twierdzi, że najlepsze jest jugosławiańskie kebabcziczi, którego jednak Antalya póki co nie serwuje. Może czas wypełnić niszę na rynku?
Kto ma ochotę przy kebabie usiąść, pogadać z przyjaciółmi lub posurfować w sieci (w Gdańsku, w Głównym Mieście jest ogólnodostępne Wi-Fi), może wybrać się do pobliskiego Babaimu na Piwnej (czynny w weekendy do 1). Lokal dysponuje własnym tarasem, z którego korzystają chętnie amatorzy Rulonu, czyli kebabu z wołowiny w grubym naleśniku. W menu znajdziemy też pizzę i ryby, a co ważne - jest też toaleta z prawdziwego zdarzenia (taka wiedza może czasami uratować życie). Godny polecenia jest też Original Burger przy ul. Długiej, naprzeciwko Neptuna. Niedawno otwarty lokal przyciąga skoczną serbską muzyką. W środku można się skryć w razie niepogody. Czynne do ostatniego klienta.
Gdyńscy taksówkarze, policjanci i imprezowicze najchętniej korzystają z lokali przy 10 lutego - Antalya i Kebab A'la Turka. Antalya (otwarta do piątej) to ostatni przystanek na drodze do Dworca PKP, z którego chętnie korzystają wracający ze Skweru Kościuszki. Jeśli ucieknie wam kolejka, Antalya służy tzw. "ogródkiem", czyli stolikami na chodniku. Jeszcze dłużej, bo do szóstej rano otwarty jest Kebap A'la Turka, jedna z najstarszych kebabowni w Trójmieście. Specjalnością zakładu są dania z grilla: szaszłyk (şiş kebap) i pirzola (mięso baranie z kością), dostępne tylko w ciągu dnia. Można tu też napić się tureckiej herbaty serwowanej do potraw, jak w Berlinie, za darmo.
Głodomory zaś często zaglądają na ul. Władysława IV do Don Kebab, który pracuje o dziwo tylko od piątku do soboty i zamykają o 20. Specjałem zakładu jest spory Kebab XL Studencki z dodatkiem frytek oraz monstrualny Studencki bez Granic.
Prawdopodobnie największa kebabownia w Trójmieście to drugi z trzech Kebabów u Turka, zaraz koło dworca PKP. Prócz standardowego menu dostaniemy tam rozmaite tradycyjne frykasy znad Bosforu, takie jak iskender kebab czy baranina grillowana na szpadzie (te dania serwuje także Sakarya przy ul. Do Studzienki) oraz całą masę tureckich przysmaków i przypraw, które można używać w domu. Lokal nie jest jednak czynny nocą. Imprezowiczów kusi natomiast kebabownia na Dmowskiego, która jest czynna do godziny piątej w piątek, sobotę i... we wtorek (to specjalny ukłon w stronę klientów pobliskiego V-Clubu).
I na koniec Sopot, imprezowe centrum Trójmiasta. Tutaj główną rolę odgrywają dwa bary zlokalizowane niemal w środku Monciaka. To Kebabistan oraz Imbiss Istanbul. Ten pierwszy jest znacznie większy, z siedzeniami w środku i ogródkiem, gdzie prócz kebaba można dostać także baklawę czy ayran oraz tytoń do sziszy. Ten drugi to typowy take-away z malutkim stolikiem. Oba lokale są w sezonie zatłoczone od rana do nocy - w ciągu dnia karmią się tam plażowicze, wieczorami imprezowicze, których w Sopocie nie brakuje.
O gustach się nie dyskutuje, każdy ma swoje preferencje smakowe. Moim skromnym zdaniem we Wrzeszczu znajdują się dwa kebaby, które szczególnie warto polecić. Pierwszy z nich to syryjski Aleppo przy ul. Grunwaldzkiej (blisko ul. Do Studzienki), w których serwują wspaniałe falafele z sosem czosnkowym (świetny dodatek do bardzo dobrego kebaba) oraz Alabalakebap przy ul. Do Studzienki, gdzie prócz niezłych kebabów serwują cudowne ręcznie robione... pierogi (na miejscu i na wynos).
Kebab to temat rzeka. Nowe bary powstają jak grzyby po deszczu, więc jest pewnie sporo lokali, do których nie zdołaliśmy trafić, a które podają niezłe jedzenie. Jakie są wasze ulubione kebabownie w Trójmieście?
Miejsca
Opinie (299) ponad 20 zablokowanych
-
2012-05-22 22:32
Kazim!
a ja polecam Kazim Kebab w Otominie ;)
- 1 0
-
2012-05-22 21:36
kebabistan?
JAJA CHYBA SOBIE ROBISZ AUTORZE :)
- 3 1
-
2012-05-22 21:05
najlepszy kebab i najlepsza obsługa .. (1)
to tylko XL , smaczne jedzonko i miła zabawna obsługa
- 1 6
-
2012-05-22 21:11
chyba na głowę upadłaś
całe Trójmiasto wie że nie ma gorszego żarcia i gorszej obsługi niż w XL-u. jedyne co ich ratuje, to że w okolicy nie ma żadnej innej budy z żarciem. jem tam tylko jak jestem już tak napity że mi wszystko jedno.
- 2 1
-
2012-05-22 10:44
Wielki Baba (2)
Najlepszy Kebab był w Gdyni na ul. Świętojańskiej (blisko UM). Nazywał się WIELKI BABA. Prowadził go baaaardzo sympatyczny Polak :) sosy robione na miejscu, nakładane na szpikulec kawałki mięsa a nie mielony kebab z Makro i przepyszne surówki z kapusty robione w specjalny sposób :) Właściciel nigdy nie żałował składników, zawsze był miły i sympatyczny, porozmawiał :)
Ale niestety już go nie ma - został wykupiony przez Turka- 21 0
-
2012-05-22 21:07
Jeszcze wierzę w to, że on kiedyś odrodzi się jak fenix z popiołu i wróci na rynek :)
- 0 0
-
2012-05-22 11:38
" sosy robione na miejscu, nakładane na szpikulec kawałki mięsa a nie mielony kebab z Makro i przepyszne surówki z kapusty robione w specjalny sposób :) Właściciel nigdy nie żałował składników"
pewnie dlatego splajtował :-)))- 8 0
-
2012-05-22 19:28
kebab U turka
moim zdaniem najlepszy kebab w gdyni to kebab U TURKA KOŁO KWADRANSU zarąbiste jedzenie
- 1 3
-
2012-05-22 18:52
jeszcze sa dwa lokale vis a vis pzu w gdansku
w budynkach dawnego olecha,zaraz obok pomnika sobieskiego.kebab,rollo,hot dog,mega hot dog-z bekonem,pizza,zapiekanka babci krysi-to jest to co trzeba zaliczyc.
- 1 2
-
2012-05-22 18:45
jeśli chcesz mieć w wieku 40-50 lat wszystkie zęby i cieszyc się dobrym zdrowiem jedz w barach mlecznych
- 1 4
-
2012-05-22 18:37
kebab na rogu świętojańskiej i 10-lutego, świetny:)
- 0 1
-
2012-05-22 18:31
KEBABCZICZI ??? (1)
byłam w prawie wszystkich krajach byłej Jugosławii i w żadnym nie spotkałam się z czymś takim. Za to mają ćevapčići ( - czyt. ciewapczici - najpierw "cz", potem "ć"), mini kotleciki z mięsa mielonego, pieczone na grillu, nie za bardzo podobne do naszego polskiego kebabu, ale pyszne, podawane najczęściej po prostu z cebulą i opieczoną bułką. Jeśli piszecie o czymś, róbcie lepszy research, zamiast robić ludziom wodę z mózgu.
A jak ktoś wybiera się do Serbii, Bośni czy Chorwacji, pamiętajcie, żeby spróbować ćevapčići :)- 1 0
-
2012-05-22 18:36
a kto napisał, że te kebabcziczi to nasz kebab ? Masz w tekście napisane, że kebab to mięso, co zdecydowanie kotlecików mięsnych nie wyklucza.... Włajażerko z prawie wszystkich krajów byłej Jugosławii....
- 1 0
-
2012-05-22 18:20
Kebab u turka
Kebab u turka jest do niczego, nie polecam tam chodzić!!.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.