- 1 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (123 opinie)
- 2 Sanah wystąpi na Skwerze Kościuszki (77 opinii)
- 3 Co Jason Momoa robi w Gdańsku? (73 opinie)
- 4 Ciotka i skandal w uzdrowisku (38 opinii)
- 5 Planuj Tydzień: Noc Muzeów i Juwenalia (3 opinie)
- 6 Kręcą film przy Muzeum Bursztynu (23 opinie)
Zakwas z buraków. Dlaczego warto po niego sięgać?
Zakwas z buraków wspiera odporność organizmu, wzmacnia układ krwionośny, reguluje ciśnienie, usprawnia pracę wątroby i układu trawiennego, a ze względu na zawartość kwasu foliowego, żelaza i witamin z grupy B, jest przydatny w leczeniu anemii. Na tym jednak nie kończą się jego zdrowotne właściwości.
- Na co pomaga zakwas z buraków?
- Zakwas z buraków - przeciwwskazania
- Zakwas buraczany - dawkowanie i kaloryczność
- Zakwas buraczany - przygotowanie
Na co pomaga zakwas z buraków?
- Betaina, silny antyoksydant, skutecznie usuwa wolne rodniki wykazując działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe oraz skutecznie wyrównuje ciśnienie krwi, a także poszerza światło żył i tętnic - podkreśla Julia Górska, studentka Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku na kierunku dietetyka.
Obniża cholesterol, wzmacnia układ krwionośny, minimalizuje ryzyko nadciśnienia i chorób serca, zmniejsza zmęczenie, a ze względu na zawartość witaminy C wspiera również odporność organizmu.
- Poprzez zwiększenie liczby korzystnych bakterii probiotycznych zakwas z buraka pomaga w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej, co przekłada się na lepsze trawienie oraz wzrost odporności na skutek poprawy mikroprzepuszczalności ściany naszego jelita. Zawarta w burakach olbrzymia masa flawonoidów, które przekraczają barierę krew-mózg, wzmacniają nasze komórki nerwowe. Antocyjany gromadzą się głównie w hipokampie i tam wspomagają nasze procesy poznawcze oraz pozwalają zapobiegać procesom neurodegeneracyjnym. Ponadto, badania wskazują, że flawonoidy mogą przyczyniać się do zapobiegania chorób nowotworowych - mówi Michał Malinowski, dietetyk.
Zakwas z buraków - przeciwwskazania
Mimo wielu prozdrowotnych właściwości nie każdy powinien spożywać zakwas z buraków. Ze względu na zawartość szczawianów nie powinny go spożywać osoby z reumatyzmem, kamicą nerkową oraz dną moczanową. Do przeciwwskazań należy także niskie ciśnienie, ponieważ po dłuższym czasie spożywania zakwas z buraków może powodować niedociśnienie.
Przesilenie wiosenne. Jakie są objawy?
Zakwas buraczany - dawkowanie i kaloryczność
Wprowadzenie zakwasu buraczanego do codziennej diety najlepiej zacząć od niewielkich porcji, najlepiej ok. 50 ml dziennie i stopniowo zwiększać dawkę do maksymalnie 250 ml w przypadku osób dorosłych. U dzieci dietetycy zalecają dawkowanie od 5 do 50 ml zakwasu z buraków dziennie.
- Zakwas z buraków to niskokaloryczny sok, który jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Jedna szklanka posiada jedynie około 100 kcal, a także 14 gramów węglowodanów prostych, 3 gramy białka oraz 4 gramy błonnika - mówi Julia Górska.
Zakwas buraczany - przygotowanie
Zakwas buraczany najlepiej przygotowywać w kamiennym lub szklanym, wyparzonym wcześniej, naczyniu. Na 1,5 kg buraków potrzeba pięć ząbków czosnku, ziele angielskie, kilka liści laurowych, około dwa litry wody i dwie łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i szczelnie ułożyć w naczyniu, wciskając pomiędzy ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać solanką, której musi być tyle, żeby całkowicie zakryć buraki. Naczynie przykrywamy szmatką i pozostawiamy na sześć dni. W tym czasie powinniśmy sprawdzać, czy nie pojawia się pleśń. Po upływie sześciu dni gotowy do spożycia zakwas przechowywać w lodówce.
- Sposobów kiszenia jest naprawdę wiele, ale wszystkie sprowadzają się do poddawania np. buraków fermentacji w procesie zwanym fermentacją laktacyjną. Początkowo solanka zabija niepotrzebne bakterie, a zawarte w żywności drożdże oraz bakterie kwasu mlekowego rozkładają cukier, dzięki czemu powstaje kwas mlekowy i dwutlenek węgla, a usuwa się tlen. "Lacto" pochodzi od gatunku bakterii o nazwie Lactobacillus - wyjaśnia Michał Malinowski.
Miejsca
Opinie (51) 6 zablokowanych
-
2023-03-28 15:54
Lubię w każdej postaci, nawet kupny
Jednak ten domowy wychodzi najlepiej. Mam w kuchni taką florę bakteryjną, że otwarty, kiszący się zakwas wychodzi mi zawsze i jest gęsty, esencjonalny i klarowny. Przy okazji bajecznie pachnie. Mniam.
- 6 0
-
2023-03-28 13:47
Zima
Pije całą zimę zakwas super rano naczczo cala zimę nie choruje zakwas robi zonko bo trzeba pilnować aby pleśń się nie pokazała dzięki zonko
- 2 0
-
2023-03-28 10:17
Opinia wyróżniona
Super artykuł, super zakwas!
Bardzo ciekawe! Czułam, że zakwas robi mi naprawdę dobrze, a teraz wiem już dlaczego tak jest! DZięki!
- 15 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.