- 1 Miłośnicy vintage znowu opanowali 100cznię (18 opinii)
- 2 Zrobili karierę dzięki "Szansie na sukces" (28 opinii)
- 3 Gdzie na karaoke w Trójmieście? (29 opinii)
- 4 "Grillujemy" współczesne kino (60 opinii)
- 5 "Kaskader": kciuk w górę, a nawet dwa (20 opinii)
- 6 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
Zdrowe jedzenie na targach Food To Go
Zobacz jakie frykasy można znaleźć na tegorocznych targach.
Zdrowe odżywianie kiedyś było koniecznością, później stało się modą, a dziś dla coraz większej liczby osób staje się pasją. Targi Food To Go w Amber Expo to okazja, by liznąć kuchni bezglutenowej czy poznać tajniki gotowania sous-vide. Nie zabrakło jednak stoisk ze słodkościami, kebabem i hamburgerami.
Zdecydowanie zdrowy i bardzo smaczny, choć nietani sposób na przyrządzanie ulubionych potraw to sous-vide, czyli gotowanie próżniowe. W warunkach domowych to dość trudna technika - wymaga bowiem wyposażenia w maszynę do pakowania próżniowego i podgrzewacza z regulowaną temperaturą. Każdy rodzaj pożywienia - mięsa, ryby, warzywa - wymagają innej temperatury i długości gotowania. Przeważnie są to jednak temperatury niższe od zwykle stosowanych, a czasy przyrządzania odpowiednio dłuższe.
Zdrowa kuchnia może też być ekologiczna. Na targach można obejrzeć (i posmakować) opakowań z prasowanych otrąb pszennych. Jeden z wystawców pokazał też maszynę do wyciskania cytrusów, napędzaną siłą mięśni.
Kto ma dość zdrowego żywienia, również odnajdzie coś dla siebie. Na targach można znaleźć producenta kebabów oraz wołowiny, którzy przygotowują dania dla zwiedzających. Jest też specjalny kwartał z deserami i lodami. Lody wprawdzie występują w wersji dla diabetyków (bez cukru) i wersji beztłuszczowej, ale dobre lody, jak przyznają specjaliści, to produkty z dużą ilością tłuszczu i cukru. Niestety.
Podczas drugiego dnia targów będzie można dowiedzieć się co nieco o deserach. W czwartek o godzinie 12 pokaz przyrządzania dekoracji karmelowych przeprowadzi Małgorzata Weber, Mistrzyni Karmelarstwa Artystycznego. Jeśli do deseru potrzebna jest kawa (a zwykle tak bywa), warto na targach zjawić się odrobinę wcześniej, na pokazie alternatywnych sposobów zaparzania kawy, który przeprowadzi Kamil Kwietniewski. O 13 zaś odbędzie się pokaz produkcji lodów połączony z degustacją.
W hali Amber Expo można odnaleźć stoiska z tradycyjnymi produktami Pomorza, posmakować leczniczej wody mineralnej i zapoznać się z ofertą przypraw. Targi Food To Go potrwają do 6 lutego do godz. 15:30. Wstęp - 10 i 20 zł.
Relacja z targów Food To Go z 2013 roku.
Opinie (26) 3 zablokowane
-
2014-02-06 07:47
Targi? To jakiś żart! (1)
Byliśmy na tym placyku zwanym targami! O zgrozo co tam robil kebab, smierdzace hambuksy czy bratwursty z carry?! Targi dla hotelarstwa i gastronomii? A gdzie wystawcy z wyposazeniem hoteli? Poza tym marna jakość wystawców i wiekszą część expo zajmuje firma..... Gastrotech hah. Ok maja kase ich prawo ale czemu glownie na nich zostala oparta formula targow. Brakowalo wielu stoisk np z zaopatrzeniem gastronomii w produkty suche, przyprawy, ziola! Kpina a do tego sporo platna ! Szkoda czasu bylo na te "targi" a redakcja trojmiasta moglaby sie bardziej postarac w opiniach merytorycznych a nie sponsorowanych pod publiczke !!
- 20 0
-
2014-02-06 08:33
Cóż; to tylko Pan Borys Kossakowski..
- 5 0
-
2014-02-06 08:19
Targi potrwają do dzisiaj do 15:30
Fajnie, dajcie informację jutro wieczorem, będzie aktualna jak wszystko na trójmiasto.pl
- 32 0
-
2014-02-06 07:53
Nie w weekend bo duuuużo nowobogackich wpadłoby coś na krzywy wystawcom opędzlować.
- 8 1
-
2014-02-05 22:08
(1)
ekstra tylko, czemu nie w weekend
- 50 1
-
2014-02-05 23:09
5 stoisk na krzyż
obeszłam to w 15 minut, szkoda, że tak mało wystawców
- 5 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.