• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zmiany w Głównej Osobowej: nowy szef i menu

Łukasz Stafiej
31 października 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
- Bliski jest mi prosty styl gotowania, bez zbędnych fajerwerków na talerzu. Chciałbym udowodnić, że takie dania można zaprezentować na wysokim poziomie - mówi Tomasz Kuberna, nowy szef kuchni w Głównej Osobowej. - Bliski jest mi prosty styl gotowania, bez zbędnych fajerwerków na talerzu. Chciałbym udowodnić, że takie dania można zaprezentować na wysokim poziomie - mówi Tomasz Kuberna, nowy szef kuchni w Głównej Osobowej.

Nowy szef kuchni kluborestauracji Główna Osobowa, Tomasz Kuberna, chce postawić na bardziej klasyczne niż dotąd kompozycje na talerzu. Gdyński lokal wprowadził jesienne menu i nową kartę koktajli.



Tomasz Kuberna pracuje w gastronomii od dziewięciu lat. Doświadczenie zdobywał w kilku restauracjach, m.in Petit ParisPhilippe'a Abrahama oraz w Sztuczce Rafała Wałęsy, jednej z najlepszych trójmiejskich restauracji. Na stanowisku szefa kuchni w Głównej Osobowej zastąpił inną wychowankę Wałęsy - Olgę Borkowską.

Kuberna gościom gdyńskiej kluborestauracji również chce zaproponować kreatywną kuchnię autorską, jednak stawia na kompozycje prostsze i bardziej klasyczne niż jego poprzedniczka.

  • Stek z bawety z domowymi frytkami i sosem béarnaise.
  • Klasyczna zupa cebulowa.
  • Pieczony burak i dynia z parmezanem i majonezem buraczanym.
  • Tatar z bawety z ogórkiem konserwowym i ziemniaczanym chrustem.
  • Deser Eton Mess o smaku szarlotki.
- Bliski jest mi prosty styl gotowania, bez zbędnych fajerwerków na talerzu. Chciałbym udowodnić, że takie dania można zaprezentować na wysokim poziomie. Proste gotowanie, z niewielu składników, jest bardzo wymagające. Im mniej produktów, tym trudniej zrobić udane danie, bo każdy z nich musi być dopracowany do perfekcji. Gdy talerz ma dużo składników, niedoskonałości są maskowane - uważa Kuberna i zapowiada, że w nowej karcie stawia na klasykę, także polską, ale nie ma zamiaru ograniczać się do jednej tradycji kulinarnej.
W jesiennym menu znalazły się m.in. zupa cebulowa na winie z tymiankiem i goudą, tatar z bawety z ogórkiem konserwowym i ziemniaczanym chrustem, stek z bawety z domowymi frytkami i sosem béarnaise, propozycja bezmięsna - pieczony burak i dynia z parmezanem i majonezem buraczanym, a na deser Eton Mess o smaku szarlotki.

Nową kartę koktajli przygotował również szef baru Głównej Osobowej, Dawid "Faroth" Gierjatowicz, który skomponował pozycje z wykorzystaniem jesiennych owoców.

- Powszechnie dostępne o tej porze roku w Polsce głóg, tarnina, rumianek czy jarzębina są niedocenianie - uważa Gierjatowicz. - Owszem, może nie są tak wyraziste w smaku jak banan czy kiwi, ale nie powinniśmy się wstydzić na barze i szukać ciekawych sposobów, aby zabłysnęły w koktajlach.
  • - Powszechnie dostępne o tej porze roku w Polsce głóg, tarnina, rumianek czy jarzębina są niedocenianie - twierdzi Dawid "Faroth" Gierjatowicz, szef baru w Głównej Osobowej, który ułożył nową, jesienną kartę koktajli.
  • Aromatyzowana winem i rumiankiem "Ach, Kaśka" na bazie żytniej whisky i wermutu.
  • Napar skomponowany z ziół i suszonych owoców.
  • "Dr Głóg" będący połączeniem wódki z głogiem.
  • Słodkawy koktajl "Chlebem i Solą" będący miksem wódki i syropu z chleba razowego.
W nowej karcie znalazło się 14 pozycji, m.in. słodko-kwaśny "Jarzębinowy Collins" na ginie i brandy, aromatyzowana winem i rumiankiem "Ach, Kaśka" na bazie żytniej whisky i wermutu, "Dr Głóg" będący połączeniem wódki z głogiem czy słodkawy koktajl "Chlebem i Solą" będący miksem wódki i syropu z chleba razowego. Niektóre z koktajli można zamówić zarówno na zimno, jak i na ciepło oraz w wersji bezalkoholowej. Bezalkoholową nowością są również napary z suszonych ziół i owoców skomponowane przez jednego z barmanów.

Główna Osobowa znajduje się przy ul. Abrahama 39 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Lokal będący połączeniem nowoczesnej restauracji z koktajlbarem czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 8-24, w piątki i soboty w godz. 8-2, a w niedziele w godz. 9-22.

Miejsca

Opinie (107) 2 zablokowane

  • Tatar

    No tego tatara bym chyba nie zmiescił... ;-) Porcje zabójcze ;-)

    • 24 0

  • "Baweta" (1)

    Nie istnieje coś takiego. Jest "łata wołowa". Ewentualnie i w ostateczności "Bavette". A nie jakaś baweta. No i która? Bo są dwie, różnią się układem włókien.

    • 22 1

    • czemu Pan zadaje tak trudne pytania??

      przeciez koledzy hipsterzy mowili mi ze wlasnie baweta. łate to pan ma chyba na skarpecie. to ja tu jestem kucharzę i ja wiem co jest baweta a co skarpeta!!!! ja!!!

      • 13 2

  • a ten stek to danie obiadowe czy deser ? (3)

    • 15 0

    • (2)

      Przedsmak przekąski ;)

      • 9 0

      • Preludium do uwertury (1)

        • 6 0

        • Preludium do konfitury

          • 3 0

  • za duże stężenie hipsterstwa na metr kwadratowy (1)

    JW

    W pobliżu są inne knajpy, gdzie możemy zjeść taniej i smaczniej. Ludzie, co tydzień się coś nowego otwiera, więc jest w czym wybierać.

    Zresztą i tak połowa produktów w tych "restauracjach" to towar z lidla/biedronki/kauflanda

    • 25 0

    • Niech będzie i z marketu

      Byle było chociaż świeże!!! i bez włosów z brody

      • 7 0

  • Swego czasu Makłowicz oznajmił, że schabowy, z ziemniakami i kapusta zasmażaną to pornografia kulinarna.
    I pewnie można by się z tym było zgodzić, rzecz w tym, iż te wszystkie nowe lokale bazują też (gdyby to porównywać dosłownie) na kulinarnej pornografii, wołowe steki, pierś z kaczki czy gęsi, krewetki i łosoś, bez róznicy czy głeboko mrożony zwany dzikim czy z norweskiej hodowli.
    Tak więc, te kulinarne rzekome rewolucje zatoczyły koło i faktycznie wróciły do punktu wyjścia.
    Pytanie więc, po co te zadęcia skoro i tak jest jak jest?!

    • 8 1

  • wow

    czy chodzą w rurkach,,,,,,

    • 9 0

  • za taka cene to porcje powinny byc

    3 razy wieksze.

    • 8 0

  • PRECZ!!! (1)

    precz z kupionymi artyulami autorstwa redaktorów beata testniczego oraz łukasza S. oczy pękają od stronniczosci, lizusostwa, kolesiostwa. kto poznal osobiscie ten wie.

    • 29 0

    • Po trzykroć precz, precz, precz!

      • 4 0

  • ludzie pls... (1)

    Zastanawia mnie ostatnio chroniczny ból d*py Polaków. A w zasadzie polaków przez małe p.
    Zaskakujące jest, jak bardzo kole w oczy sukces innych osób. Chociaż... może to tylko mnie to wciąż zaskakuje? Każdy człowiek myślący przytomnie, powinien wykorzystywać możliwości które ma. Bo każdy jakieś MA.

    • 4 17

    • a jest sukces ?

      • 0 0

  • Jest broda, będzie dobrze.

    • 10 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Ile dzieci urodziła Danuta Wałęsa?