- 1 Co robić w długi weekend w mieście? (39 opinii)
- 2 Nie wyobrażamy sobie majówki bez piwa? (83 opinie)
- 3 Majówkowe świętowanie, ale bez parady (139 opinii)
- 4 Majówka: pomysły na jednodniowe wycieczki (49 opinii)
- 5 Zamknięto jedyną ukraińską dyskotekę (160 opinii)
- 6 Recenzja "Challengers": intensywne kino (51 opinii)
Zmiany w Głównej Osobowej: nowy szef i menu
Nowy szef kuchni kluborestauracji Główna Osobowa, Tomasz Kuberna, chce postawić na bardziej klasyczne niż dotąd kompozycje na talerzu. Gdyński lokal wprowadził jesienne menu i nową kartę koktajli.
Tomasz Kuberna pracuje w gastronomii od dziewięciu lat. Doświadczenie zdobywał w kilku restauracjach, m.in Petit Paris u Philippe'a Abrahama oraz w Sztuczce Rafała Wałęsy, jednej z najlepszych trójmiejskich restauracji. Na stanowisku szefa kuchni w Głównej Osobowej zastąpił inną wychowankę Wałęsy - Olgę Borkowską.
Kuberna gościom gdyńskiej kluborestauracji również chce zaproponować kreatywną kuchnię autorską, jednak stawia na kompozycje prostsze i bardziej klasyczne niż jego poprzedniczka.
- Bliski jest mi prosty styl gotowania, bez zbędnych fajerwerków na talerzu. Chciałbym udowodnić, że takie dania można zaprezentować na wysokim poziomie. Proste gotowanie, z niewielu składników, jest bardzo wymagające. Im mniej produktów, tym trudniej zrobić udane danie, bo każdy z nich musi być dopracowany do perfekcji. Gdy talerz ma dużo składników, niedoskonałości są maskowane - uważa Kuberna i zapowiada, że w nowej karcie stawia na klasykę, także polską, ale nie ma zamiaru ograniczać się do jednej tradycji kulinarnej.
W jesiennym menu znalazły się m.in. zupa cebulowa na winie z tymiankiem i goudą, tatar z bawety z ogórkiem konserwowym i ziemniaczanym chrustem, stek z bawety z domowymi frytkami i sosem béarnaise, propozycja bezmięsna - pieczony burak i dynia z parmezanem i majonezem buraczanym, a na deser Eton Mess o smaku szarlotki.
Nową kartę koktajli przygotował również szef baru Głównej Osobowej, Dawid "Faroth" Gierjatowicz, który skomponował pozycje z wykorzystaniem jesiennych owoców.
- Powszechnie dostępne o tej porze roku w Polsce głóg, tarnina, rumianek czy jarzębina są niedocenianie - uważa Gierjatowicz. - Owszem, może nie są tak wyraziste w smaku jak banan czy kiwi, ale nie powinniśmy się wstydzić na barze i szukać ciekawych sposobów, aby zabłysnęły w koktajlach.
W nowej karcie znalazło się 14 pozycji, m.in. słodko-kwaśny "Jarzębinowy Collins" na ginie i brandy, aromatyzowana winem i rumiankiem "Ach, Kaśka" na bazie żytniej whisky i wermutu, "Dr Głóg" będący połączeniem wódki z głogiem czy słodkawy koktajl "Chlebem i Solą" będący miksem wódki i syropu z chleba razowego. Niektóre z koktajli można zamówić zarówno na zimno, jak i na ciepło oraz w wersji bezalkoholowej. Bezalkoholową nowością są również napary z suszonych ziół i owoców skomponowane przez jednego z barmanów.
Główna Osobowa znajduje się przy ul. Abrahama 39 w Gdyni. Lokal będący połączeniem nowoczesnej restauracji z koktajlbarem czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 8-24, w piątki i soboty w godz. 8-2, a w niedziele w godz. 9-22.
Miejsca
Opinie (107) 2 zablokowane
-
2016-10-31 09:53
Tatar
No tego tatara bym chyba nie zmiescił... ;-) Porcje zabójcze ;-)
- 24 0
-
2016-10-31 10:03
"Baweta" (1)
Nie istnieje coś takiego. Jest "łata wołowa". Ewentualnie i w ostateczności "Bavette". A nie jakaś baweta. No i która? Bo są dwie, różnią się układem włókien.
- 22 1
-
2016-10-31 10:32
czemu Pan zadaje tak trudne pytania??
przeciez koledzy hipsterzy mowili mi ze wlasnie baweta. łate to pan ma chyba na skarpecie. to ja tu jestem kucharzę i ja wiem co jest baweta a co skarpeta!!!! ja!!!
- 13 2
-
2016-10-31 10:27
a ten stek to danie obiadowe czy deser ? (3)
- 15 0
-
2016-10-31 10:34
(2)
Przedsmak przekąski ;)
- 9 0
-
2016-10-31 10:54
Preludium do uwertury (1)
- 6 0
-
2016-10-31 13:07
Preludium do konfitury
- 3 0
-
2016-10-31 10:33
za duże stężenie hipsterstwa na metr kwadratowy (1)
JW
W pobliżu są inne knajpy, gdzie możemy zjeść taniej i smaczniej. Ludzie, co tydzień się coś nowego otwiera, więc jest w czym wybierać.
Zresztą i tak połowa produktów w tych "restauracjach" to towar z lidla/biedronki/kauflanda- 25 0
-
2016-10-31 10:55
Niech będzie i z marketu
Byle było chociaż świeże!!! i bez włosów z brody
- 7 0
-
2016-10-31 10:41
Swego czasu Makłowicz oznajmił, że schabowy, z ziemniakami i kapusta zasmażaną to pornografia kulinarna.
I pewnie można by się z tym było zgodzić, rzecz w tym, iż te wszystkie nowe lokale bazują też (gdyby to porównywać dosłownie) na kulinarnej pornografii, wołowe steki, pierś z kaczki czy gęsi, krewetki i łosoś, bez róznicy czy głeboko mrożony zwany dzikim czy z norweskiej hodowli.
Tak więc, te kulinarne rzekome rewolucje zatoczyły koło i faktycznie wróciły do punktu wyjścia.
Pytanie więc, po co te zadęcia skoro i tak jest jak jest?!- 8 1
-
2016-10-31 10:53
wow
czy chodzą w rurkach,,,,,,
- 9 0
-
2016-10-31 10:54
za taka cene to porcje powinny byc
3 razy wieksze.
- 8 0
-
2016-10-31 11:04
PRECZ!!! (1)
precz z kupionymi artyulami autorstwa redaktorów beata testniczego oraz łukasza S. oczy pękają od stronniczosci, lizusostwa, kolesiostwa. kto poznal osobiscie ten wie.
- 29 0
-
2016-10-31 13:24
Po trzykroć precz, precz, precz!
- 4 0
-
2016-10-31 12:17
ludzie pls... (1)
Zastanawia mnie ostatnio chroniczny ból d*py Polaków. A w zasadzie polaków przez małe p.
Zaskakujące jest, jak bardzo kole w oczy sukces innych osób. Chociaż... może to tylko mnie to wciąż zaskakuje? Każdy człowiek myślący przytomnie, powinien wykorzystywać możliwości które ma. Bo każdy jakieś MA.- 4 17
-
2016-10-31 20:44
a jest sukces ?
- 0 0
-
2016-10-31 13:22
Jest broda, będzie dobrze.
- 10 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.