• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zmiany w Głównej Osobowej: nowy szef i menu

Łukasz Stafiej
31 października 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
- Bliski jest mi prosty styl gotowania, bez zbędnych fajerwerków na talerzu. Chciałbym udowodnić, że takie dania można zaprezentować na wysokim poziomie - mówi Tomasz Kuberna, nowy szef kuchni w Głównej Osobowej. - Bliski jest mi prosty styl gotowania, bez zbędnych fajerwerków na talerzu. Chciałbym udowodnić, że takie dania można zaprezentować na wysokim poziomie - mówi Tomasz Kuberna, nowy szef kuchni w Głównej Osobowej.

Nowy szef kuchni kluborestauracji Główna Osobowa, Tomasz Kuberna, chce postawić na bardziej klasyczne niż dotąd kompozycje na talerzu. Gdyński lokal wprowadził jesienne menu i nową kartę koktajli.



Tomasz Kuberna pracuje w gastronomii od dziewięciu lat. Doświadczenie zdobywał w kilku restauracjach, m.in Petit ParisPhilippe'a Abrahama oraz w Sztuczce Rafała Wałęsy, jednej z najlepszych trójmiejskich restauracji. Na stanowisku szefa kuchni w Głównej Osobowej zastąpił inną wychowankę Wałęsy - Olgę Borkowską.

Kuberna gościom gdyńskiej kluborestauracji również chce zaproponować kreatywną kuchnię autorską, jednak stawia na kompozycje prostsze i bardziej klasyczne niż jego poprzedniczka.

  • Stek z bawety z domowymi frytkami i sosem béarnaise.
  • Klasyczna zupa cebulowa.
  • Pieczony burak i dynia z parmezanem i majonezem buraczanym.
  • Tatar z bawety z ogórkiem konserwowym i ziemniaczanym chrustem.
  • Deser Eton Mess o smaku szarlotki.
- Bliski jest mi prosty styl gotowania, bez zbędnych fajerwerków na talerzu. Chciałbym udowodnić, że takie dania można zaprezentować na wysokim poziomie. Proste gotowanie, z niewielu składników, jest bardzo wymagające. Im mniej produktów, tym trudniej zrobić udane danie, bo każdy z nich musi być dopracowany do perfekcji. Gdy talerz ma dużo składników, niedoskonałości są maskowane - uważa Kuberna i zapowiada, że w nowej karcie stawia na klasykę, także polską, ale nie ma zamiaru ograniczać się do jednej tradycji kulinarnej.
W jesiennym menu znalazły się m.in. zupa cebulowa na winie z tymiankiem i goudą, tatar z bawety z ogórkiem konserwowym i ziemniaczanym chrustem, stek z bawety z domowymi frytkami i sosem béarnaise, propozycja bezmięsna - pieczony burak i dynia z parmezanem i majonezem buraczanym, a na deser Eton Mess o smaku szarlotki.

Nową kartę koktajli przygotował również szef baru Głównej Osobowej, Dawid "Faroth" Gierjatowicz, który skomponował pozycje z wykorzystaniem jesiennych owoców.

- Powszechnie dostępne o tej porze roku w Polsce głóg, tarnina, rumianek czy jarzębina są niedocenianie - uważa Gierjatowicz. - Owszem, może nie są tak wyraziste w smaku jak banan czy kiwi, ale nie powinniśmy się wstydzić na barze i szukać ciekawych sposobów, aby zabłysnęły w koktajlach.
  • - Powszechnie dostępne o tej porze roku w Polsce głóg, tarnina, rumianek czy jarzębina są niedocenianie - twierdzi Dawid "Faroth" Gierjatowicz, szef baru w Głównej Osobowej, który ułożył nową, jesienną kartę koktajli.
  • Aromatyzowana winem i rumiankiem "Ach, Kaśka" na bazie żytniej whisky i wermutu.
  • Napar skomponowany z ziół i suszonych owoców.
  • "Dr Głóg" będący połączeniem wódki z głogiem.
  • Słodkawy koktajl "Chlebem i Solą" będący miksem wódki i syropu z chleba razowego.
W nowej karcie znalazło się 14 pozycji, m.in. słodko-kwaśny "Jarzębinowy Collins" na ginie i brandy, aromatyzowana winem i rumiankiem "Ach, Kaśka" na bazie żytniej whisky i wermutu, "Dr Głóg" będący połączeniem wódki z głogiem czy słodkawy koktajl "Chlebem i Solą" będący miksem wódki i syropu z chleba razowego. Niektóre z koktajli można zamówić zarówno na zimno, jak i na ciepło oraz w wersji bezalkoholowej. Bezalkoholową nowością są również napary z suszonych ziół i owoców skomponowane przez jednego z barmanów.

Główna Osobowa znajduje się przy ul. Abrahama 39 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Lokal będący połączeniem nowoczesnej restauracji z koktajlbarem czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 8-24, w piątki i soboty w godz. 8-2, a w niedziele w godz. 9-22.

Miejsca

Opinie (107) 2 zablokowane

  • Jakieś małe te porcje; takie "randkowe".

    A tymczasem "winter is comming".

    • 9 0

  • (2)

    broda jest, lecz tatuaży nima, nie wiem przeto, czy interes wypali :-)

    • 19 0

    • Może jest na plecach

      • 2 0

    • a moze pod pępolem

      • 3 0

  • Dzięęęęęękiii....będę wiedział gdzie nie chodzić,aby nie wyjść głodny i z pustymi kieszeniami.Idąc do restauracji,idę po to,by się najeść a nie się oblizywać i patrzeć na "dzieła kulinarnej sztuki"

    • 20 1

  • Nie ma co się napinać.

    To jest bardzo fajne miejsce, na luzie i z dobrym jedzeniem. Mam nadzieję, że nowy szef nie będzie gorszy od swojej poprzedniczki. Pani Olga wiedziała co robi.

    • 3 7

  • (2)

    zupa cebulowa na winie z tymiankiem i goudą, tatar z bawety z ogórkiem konserwowym i ziemniaczanym chrustem, stek z bawety z domowymi frytkami i sosem béarnaise, propozycja bezmięsna - pieczony burak i dynia z parmezanem i majonezem buraczanym, a na deser Eton Mess o smaku szarlotki.

    super menu
    a baweta to co? o smaku mięsa?
    już szarlotki nie potrafią zrobić?

    • 6 1

    • Kolejne spotkanie z wołowiną a w niej baweta, która to zaczyna gościć na stałe w popularnych dyskontach

      • 4 0

    • baweta, jakze lubiana przez naszych chefów

      głównie za rewolucyjną cenę 22zł/kg w hurcie. nie do zastapienia przy tatarze z polędwicy, szczególnie argentyńskiej.

      • 0 0

  • (1)

    Tomasz Kuberna pracuje w gastronomii od dziewięciu lat. Doświadczenie zdobywał w kilku restauracjach, m.in Petit Paris u Philippe'a Abrahama oraz w Sztuczce Rafała Wałęsy, jednej z najlepszych trójmiejskich restauracji. Na stanowisku szefa kuchni w Głównej Osobowej zastąpił inną wychowankę Wałęsy - Olgę Borkowską.

    a ten Rafał to z których Wałęsów?

    • 5 4

    • Od Ewy i Ryśka

      • 7 0

  • chyba się wyrzygam

    na talerz

    • 6 0

  • Gdy talerz ma dużo składników, niedoskonałości są maskowane - uważa Kuberna

    to talerz jest pobity

    • 3 1

  • Moim zdaniem kolejne miejsce dla tego typu ludzi co niewiedzą co robic z kasa

    A ci rypią tych głupoli.
    Moze i dobrze...!

    • 6 1

  • Te naparstki ile kosztują

    Iść do restauracji, czekać 20 min i dostać ' tyle żarcia ". Ale dół

    • 11 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W jakim serialu Netflixa możemy oglądać lampy trójmiejskiej firmy?