- 1 Co robić w długi weekend w mieście? (39 opinii)
- 2 Nie wyobrażamy sobie majówki bez piwa? (83 opinie)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (4 opinie)
- 4 Majówkowe świętowanie, ale bez parady (139 opinii)
- 5 Majówka: pomysły na jednodniowe wycieczki (49 opinii)
- 6 Zamknięto jedyną ukraińską dyskotekę (160 opinii)
Test Smaku: nierówny Moon w Gdyni
W kolejnym odcinku cyklu Test Smaku odwiedzamy chińską restaurację Moon w Gdyni. Ostatnio pisaliśmy o Ocnebie w Sopocie. Za dwa tygodnie w środę opiszemy restaurację Zafishowani w Gdańsku (już tam byliśmy). Nasze recenzje są subiektywne, ale szczere - wszystkie restauracje odwiedzamy anonimowo, bez zapowiedzi i na własny koszt.
Restauracja Moon przy ul. Śląskiej 27 w Gdyni działa od 20 lat. Opinie, jakie usłyszeliśmy od znajomych, są bardzo różne. Jedne są pochlebne, inne wręcz przeciwnie. Krótko mówiąc panuje przekonanie, że kuchnia w Moonie jest nierówna. Jednego dnia jest smacznie, kolejnego już niestety nie ma się czym zachwycić. Dlatego tę najstarszą w Gdyni chińską restaurację sprawdzaliśmy dwukrotnie.
Wystrój lokalu jest elegancki, ale bez przesady. Nie ma wielu bibelotów, które kojarzą się z azjatyckimi restauracjami. Jest czysto, estetycznie, może trochę zbyt neutralnie, ale całkiem przyjemnie. Duże okrągłe stoły wyposażone w obracające się platformy na środku to doskonałe rozwiązanie, gdy chcemy się spotkać większą grupą i degustować wiele różnych potraw.
Karta - poza szeroką ofertą dań kuchni chińskiej - zawiera także kilka propozycji kuchni tajskiej. Lektura oferty zajmuje nam kilkanaście minut i mamy niemały problem ze zdecydowaniem się na konkretne potrawy. Dania podzielono na przekąski, zupy, dania główne (z wieprzowiną, drobiem, cielęciną, wołowiną, rybami i owocami morza). Są też makarony i desery.
Zdecydowaliśmy się na:
- zupę z pierożkami Wan Tan (16 zł);
- krewetki w mleku kokosowym z czerwoną pastą curry (46 zł);
- wołowinę na kapuście pak choi z grzybami moon i czerwoną papryką chilli (46 zł);
- makaron ryżowy smażony z jajkiem i groszkiem (12 zł);
- kalmary w cieście (24 zł);
- kaczkę na chrupko (48 zł);
- smażonego banana w cieście (14 zł).
Bulion był delikatny, bardzo subtelny, z subtelnym posmakiem sosu sojowego. Wywar nabierał wyrazistości w połączeniu z pierogami, których wnętrze wypełniał farsz z wołowiny. Cieniutkie ciasto, dobrze doprawione mięso. Smaczny starter, który przyjemnie rozgrzał żołądek.
Dań z owocami morza jest w Moonie naprawdę wiele. Wybraliśmy krewetki w mleku kokosowym z pikantną pastą curry. Niestety trochę rozczarowała mnie ich ilość, która nie była adekwatna do ceny. I, co najgorsze, nie było to starannie przygotowane danie. Krewetki były trochę za twarde i niedokładnie obrane. Tutejszą odsłona tajskiego dania wypadła całkiem blado w porównaniu do innych, których próbowałam w trójmiejskich restauracjach. Plusem był całkiem dobry sos z mleka kokosowego i czerwonej pasty curry, pikantny, aromatyczny, doskonały z makaronem ryżowym, który zamówiliśmy dodatkowo.
Porcja kalmarów, którą podano nam w Moonie, nie spełniła moich oczekiwań. Kalmary zanurzono w ciężkim naleśnikowo-pączkowym cieście, które - jak nietrudno się domyślić - po smażeniu w głębokim oleju było tłuste, mdłe, obciążające żołądek. Nie polecam.
Wołowina z kapustą pak choi to bez wątpienia najlepsza potrawa, której próbujemy w Moonie. Miękkie, rozpadające się mięso w wyrazistym, bogatym i przyjemnie pikantnym sosie, a do tego lekko chrupiące liście kapusty i pachnące grzyby, które dodały całości aromatu. Świetne, sycące i bardzo esencjonalne.
Kaczka na chrupko na podkładzie syczuańskim to podobno danie popisowe, specjalność szefa kuchni w Moon. Jednak chyba tylko w weekendy, bo gdy byliśmy we wtorek, kaczki nie można było określić mianem "najlepszej". O ile pikantny podkład był bardzo dobry, to mięso ewidentnie nie było świeżo przyrządzone. Jego odgrzewanie doprowadziło do wysuszenia na wiór. Jeżeli już przygotowywać mięso na chrupko, to soczyste w środku, a chrupkie tylko na zewnątrz. Przecież to nie beef jerky.
Banany w cieście zakończyły naszą drugą wizytę w Moonie. Szkoda, że nie był to wyjątkowo smaczny finał. Deser sprawiał wrażenie uprzednio zamrożonego, co dało się wyczuć w smaku nad wyraz nieapetycznego, bardzo mącznego ciasta. Twarde, nijakie, po spróbowaniu niewielkiej porcji zrezygnowaliśmy z tego "rarytasu".
Efektem dwóch wizyt w Moonie są bardzo skrajne emocje. Możemy polecić zaledwie dwa dania, pozostałe nie zachwyciły. Najgorsze jest to, że kuchnia nie trzyma stałego poziomu. Świeżo jest w weekendy, a w tygodniu może być różnie. Na pochwałę na pewno zasługuje różnorodność smaków i tajskie inspiracje, bo w przeciwieństwie do większości chińskich restauracji, prawie każde z podawanych tutaj dań jest charakterystyczne. Miejsce warte uwagi, ale chyba tylko w weekendy.
Ocena: 3.9
Miejsca
Opinie (109) 3 zablokowane
-
2016-05-18 07:58
nierówno (1)
Potwierdzam, jest tam nierówno. Kiedyś często zamawiałem z karty jednak zauważyłem, że lunche trzymają wyższy poziom i s przestawilem na lunche
- 11 5
-
2016-05-18 09:15
zgadzam się z opinią
też bywam od czasu do czasu i to samo danie smakuje raz rewelacyjnie, innym razem średnio
- 7 0
-
2016-05-18 08:23
Najlepsza Chińska!!! (5)
Nie zgadzam się z tą opinią. Chodzę tam od 15 lat w weekendy i w tygodniu i zawsze jest pysznie i świeżo.
Jeśli ktoś się nie zna na chińszczyźnie to niech nie pisze takich bzdur.
Polecam tą restaurację w 100%- 17 39
-
2016-05-18 08:46
spróbujcie sami (1)
Ludzie idźcie i spróbujcie sami. To się przekonacie, że mają dobre dania.
Każdy z nas ma inne podniebienie, więc nie należy sugerować się opinią innych dopóki samemu się nie spróbuję.
Polecam!- 9 12
-
2016-05-18 09:29
A jak będę uważał że to jest za słabe na chińskie to dostane zwrot kasy?
Testować to mogę tam gdzie są azjatyckie kucharze- 11 3
-
2016-05-18 08:53
tłum (2)
Skoro w tej restauracji średnio to dlaczego zawsze jest pełno ludzi???
Chyba oczymś to świadczy.
PS. pozdrawiam najlepszą obsługę w trójmieście- 10 12
-
2016-05-18 08:55
(1)
Tłumy w weekendy. W tygodniu sporadyczni goście na lunch.
- 9 4
-
2016-05-18 20:57
To chyba nie byłeś tam w tygodniu.
- 2 2
-
2016-05-18 08:28
Kupe lat temu Moon to był powiew wielkiego świata. Zawsze mega fury stały pod restauracją. Byłem tam tylko raz kiedyś i było piekielnie drogo.
- 12 1
-
2016-05-18 08:34
PANI BEATA NIE MA POJECIA NA TEMAT SMAKU I RESTAURACJI (5)
Najlepsza Chińska restauracja
Nie zgadzam się z tą opinią. Chodzę tam od lat w weekendy i w tygodniu i zawsze jest pysznie i świeżo.
Polecam tą restaurację w 100% Dania wybrane przez Panią Beatą to nieporozumienie - będąc 2 razy wzięła 2 dania i wydaje opinie - na jakiej podstawie Z tego co wiem od właścicieli restauracji Pani Beata zapowiada wizytę nie płaci za rachunek i jeszcze chce dostać za to pieniądze wiec jej opinie są nic nie warte- 37 36
-
2016-05-18 08:37
Co za brednie!!!
Nie wiesz, a się wypowiadasz i bzdury jakieś piszesz.
- 9 10
-
2016-05-18 08:40
To pewnie dlatego na ich stronie zawsze publikują zdjęcia paragonów, aby nikt nigdy nie mógł tak oczerniać. Śmieszny właścicielu nie ośmieszaj się
- 15 4
-
2016-05-18 09:54
A ja sądzę że siedzisz tam dzień w dzień.
Trzeba może coś spróbować zmienić a nie od razu skakać z oskarżeniami.
W "Kuchennych rewolucjach" Geslerowej też nieraz były takie garkuchnie co niby to wszystko robiły najlepiej a okazywało się zupełnie co innego.- 9 1
-
2016-05-18 17:24
Z tego co wiem
Z tego co wiem to jesteś GŁUPI BURAK
- 6 0
-
2016-05-18 21:40
Prowadziłem kiedyś pizzerię. Znam się na tym. Dodałem kebab, kuchnię arabska, takie tam. Wszystko po trzydziestu ponad latach pracy w knajpce nad Morzem Śródziemnym. Sosy. Robiłem sam, takie jak trzeba. Nikt nie zamawiał. Wybierali te wiszące w plastikowych kindybalach kupowane przez mnie w marketach. Piszę o tym, bo wiem, że niestety w Polsce o dobrym jedzeniu bardzo niewielu ma pojęcie. A to, że 50 zl za porcję?.. to niby ma wyznaczać dobry smak? Szkoda gadać
- 6 1
-
2016-05-18 09:01
Nierówny moon z 20 letnim stażem :) (10)
Drogi Teście Smaku,
Doskonale wiem, że Pani oceny są subiektywne mimo, iż:
a.) nie są anonimowe - rezerwuje Pani stolik przedstawiając się Test Smaku
b.) nie płaca Państwo rachunków - uprzedzają Państwo o tym fakcie
Prowadząc rzetelną ocenę wypadałoby się choć odrobinę przygotować do swojej "pracy". Nierówny Moon jest restauracją specjalizującą się w kuchni kantońskiej i syczuańskiej już od 20 lat. Załoga kuchni w całości składa się z rodzimych szefów kuchni, których techniki kuchenne są inne od znanych nam na co dzień dlatego:
- ciasto do kalmarów jest inne, a
- kaczka na chrupko jest w całości na chrupko
...
Wierzę, że zna Pani specyfikę biznesu restauracyjnego i wie, że przetrwanie 2 lat często weryfikuje szczerość serwowanej kuchni. Moon robi to od 20 lat posiadając rzeszę stałych regularnych gości. To nie byłoby możliwe gdyby nie ciągłość i równość jakości potraw.- 37 23
-
2016-05-18 09:04
(2)
Co za bzdury!! Akurat Testsmaku płacą normalnie za potrawy, jedyny minus to nie zostawiają złotówki napiwku.
- 4 12
-
2016-05-18 09:46
Nie płacą i wszyscy i tym wiemy!!! (1)
- 10 8
-
2016-05-18 10:09
Jeszcze do domu wałówkę pewnie zabierają
jak niejaki Duda związkowiec.
- 8 6
-
2016-05-18 09:48
Znaczy że najedli się za friko i jeszcze obsmarowali ? (1)
- 15 4
-
2018-01-31 22:20
pewnie trzeba im jeszcze placic za opinie heheh
- 1 0
-
2016-05-18 14:36
(3)
Dlatego kalmary sa w zasadzie gabkami nasaczonymi olejem,a kaczka jest papierowa...bylem probowalem i za te wydumane ceny to mega lipa. W Edynburgu np w Red Star zarcie do oporu za 12 funtow a potrawy naprawde dobre
- 9 2
-
2016-05-18 15:27
proponuje zatem: (1)
- cielęcine z bakłażanem na ostro
- wołowine na maśle z czosnkiem
- wieprzowinę podwójnie smażoną
- kurczaka, wieprzowinę lub krewetki po syczuańsku
- pierożki won-ton
- ryż z mlekiem kokosowym
- kaczkę teriyaki
- warzywa z tofu na ostro
Po odrobieniu powyższej lektury powróćmy do dyskusji :)- 5 6
-
2016-05-18 18:36
jeszcze kurczak w orzeszkach
i na zagryzkę ogórki słodko-pikantne
- 1 4
-
2016-05-18 17:31
15 GBP
No i w Aberdeen na dworcu autobusowym to samo tylko płaci się 15 funtów
- 2 3
-
2016-05-18 17:29
Buraczany hejter
Ty frajerze też jesteś BURAK Skąd takie wiadomości ,o rezerwacji i nie płaceni za siebie ćmoku ????
- 2 6
-
2016-05-18 10:16
wołowina na maśle (3)
przecież każdy wie ze jak moon to tylko wołowina na maśle :)
- 19 7
-
2016-05-18 18:37
wołowina na maśle w ciemnym sosie z czosnkiem! zgadza się! (2)
oraz kurczak w orzeszkach i bulion pikantno-kwaśny.
- 3 6
-
2016-05-18 20:58
(1)
Kto to minusuje?!
- 1 4
-
2016-05-18 21:41
Gupi gupek
- 3 0
-
2016-05-18 10:31
Musze nie zgodzić się z artykułem i tutejszymi opiniami... (3)
Specjalnie czekałem na tą recenzję ponieważ jadam tam regularnie co jakiś czas. Teraz wiem, że ten cały Test Smaku to bardzo mocno subiektywne opinie.
Uważam, że dania w Moon są bardzo smaczne, nigdy nie byłem zawiedziony. Dodatkowo dodam, że wcale nie jest drogo. Dania, które kosztują tam 35-40 zł to porcje praktycznie dla dwóch osób i zawsze można wziąć do nich osobne talerze, a wtedy wychodzi za pyszny obiad w okolicy 20-25 zł, więc jak na restauracje ceny są naprawdę przyzwoite. Jeżeli chcesz zjeść za 10-15 zł obiad to idź do fastfooda, a nie do restauracji, prosta sprawa.
Podsumowując polecam w 100%.- 23 22
-
2016-05-18 11:27
(2)
Bla, bla, bla.
"Specjalnie czekałem na tą recenzję" - ciekawe skad wiedziales, ze sie pojawi.- 10 9
-
2016-05-18 12:14
(1)
Bo na poczatku artykulu zawsze jest napisane, ktora restauracja bedzie "recenzowana" jako kolejna?
- 10 2
-
2016-05-19 10:10
Dokładnie, jak powyżej.
- 1 0
-
2016-05-18 11:26
(1)
Obrusy tak samo zasyfiale jak zwykle?
- 8 8
-
2016-05-18 21:43
Mam ci mówić...?...
- 1 1
-
2016-05-18 11:40
Większej bzdury nie czytałam! (5)
Jestem gościem Moon od 15 lat. Zarówno w weekendy jak i w dni powszednie. W tym czasie tylko RAZ zdarzyło się, że zamówiony przeze mnie ryż był ewidentnie odgrzany.. Zawsze zamawiam to samo: cielęcinę z warzywami na ostro (46zł), kapustę la bay cay (12 zł), ryż z jajkiem i groszkiem (5zł), szpinak z czosnkiem (20zł). Jest to zamówienie dla dwóch osób! Czy cena 83 zł za przepyszny obiad dla dwóch osób to dużo! Oj chyba nie! Z czystym sumieniem polecam zupy- tajska z krewetkami- WYBORNA, oraz rosół z bambusem i wołowiną- Przepyszny! Do tego profesjonalna, miła i szybka obsługa!!!!!
Polecę cytatem z klasyka" Bo zamawiać to trzeba umić!"- 10 24
-
2016-05-18 11:43
(2)
...i kolejny pracownik tej firmy. I wszystko na jedno kopyto. Przy kolejnych komentarzach zmienicie chociaz IP.
- 20 4
-
2016-05-18 12:02
... (1)
Komentarz w stylu: "...i kolejny pracownik tej firmy" jest jak pytanie przeze mnie, ile trójmiasto.pl i test smaku płaci za pisania takich bredni.
Do mnie należy post pod tytułem: "Nierówny moon z 20 letnim stażem :)"
Pozdrawiam- 5 4
-
2016-05-18 20:13
Wdech, wydech, wdech, wydech, szefuniu.
PS
Przynajmniej IP zmienili.- 6 2
-
2016-05-18 12:40
przez 15 lat tyle kasy tam zostawiłeś , że powinieneś być współwłaścicielem
- 6 3
-
2016-05-18 21:45
Ok, jak szczerze, to kto płaci?
- 1 1
-
2016-05-18 12:37
(1)
"krewetki w mleku kokosowym z czerwoną pastą curry (46 zł)"
to chyba żarty
2 krewetki (jak widać na zdjęciu) plus bulion za 18 zł
i czuję się najedzony- 14 4
-
2016-05-18 18:55
i ja
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.