• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test smaku: kreatywna kuchnia w Głównej Osobowej

Beata Testsmaku
23 września 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Test Smaku: niebanalne i smaczne Dwie Zmiany

W kolejnym odcinku cyklu Test Smaku odwiedzamy restaurację Główna Osobowa zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Ostatnio pisaliśmy o Tesoro w Sopocie. Recenzje publikowane są co dwa tygodnie w środę - następnym razem opiszemy nasze wrażenia z restauracji Piwna 47 w Gdańsku (już tam byliśmy). Nasze recenzje są subiektywne, ale szczere - wszystkie restauracje odwiedzamy anonimowo, bez zapowiedzi i na własny koszt.



Główna Osobowa to bez wątpienia odkrycie ostatnich tygodni. Doskonałe miejsce dla wszystkich, którzy uwielbiają nowości, oryginalny wystrój, ciekawe propozycje w menu. I wbrew ogólnym opiniom, że jest to lokal tylko dla hipsterów, moim zdaniem dobrze będą się tutaj czuli wszyscy: rodziny z dziećmi, starzy i młodzi. Lokal znajduje się w centrum Gdyni przy ul. Antoniego Abrahama, która ostatnio zauważalnie się zmienia.

Jak już wspomniałam, Główna Osobowa to piękne wnętrze. Nowoczesne, minimalistyczne, loftowe, industrialne. Dominuje - tak ostatnio modne - połączenie drewna z metalem. Każdy szczegół, detal, przedmiot tworzą spójną, bardzo atrakcyjną całość. Wnętrze zostało docenione w niedawno przeprowadzonym konkursie Gdynia Design Days. I, co ważne, aranżację docenili goście restauracji oraz profesjonalne jury. Idealną alternatywą na ciepłe, słoneczne dni jest duże patio znajdujące się tuż za restauracją. Ustawiono w nim długie stoły, leżaki, a nawet stolik dla dzieci. Zdjęcia bez wątpienia idealnie oddadzą klimat tego miejsca.

Menu nie jest rozbudowane, ale każda propozycja to autorskie połączenie smaków szefowej kuchni Olgi Borkowskiej, więc ma się ochotę na prawie wszystko. Jest ciekawie. Nie ma tutaj powielanych wszędzie dań. Istotne jest to, że każdy znajdzie coś odpowiedniego. Są potrawy pozbawione glutenu, laktozy. Dania wegańskie, wegetariańskie, ale też mięsne. Warte uwagi jest to, że żadne z serwowanych dań nie kosztuje więcej niż 30 zł. Prawda, że świetny pomysł? My odwiedziliśmy Główną Osobową jeszcze, gdy funkcjonowała letnia karta, niebawem będzie można spróbować potraw z nowego jesiennego menu. Nie ukrywam, że jestem ciekawa, czym zaskoczy swoich gości szefowa kuchni.

Zamówiliśmy:
- Krem z warzyw/pesto ze słonecznika (11 zł);
- Papier ryżowy/groszek/mięta/feta/cukinia (8 zł);
- Popcorn z wędzoną papryką (4 zł);
- Podpłomyk/kozi ser/suszone pomidory/fasolka szparagowa/kukurydza/parmezan (11 zł);
- Jajko sous-vide/bób/szpinak/fasolka szparagowa/młode ziemniaki/pomidor/aioli cytrynowe (14 zł);
- Pierś z kaczki/palona pomarańcza/cukinia/fasolka szparagowa/owies/sos jabłkowo-morelowy (28 zł);
- Lody pralinowe/sos czekoladowy/karmelizowany gofer (14 zł);
- Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa (6 zł).

Oj, czekaliśmy chwilę na nasze zamówienie. Nawet napoje nie zostały nam podane tak szybko, jak to być powinno. Dziewczęta ewidentnie nie radziły sobie z niewielką liczbą gości. Zapominały o zamówionych daniach. Nie donosiły sztućców. Myślę, że ogólnie funkcjonująca opinia, iż kelnerem/kelnerką może być każdy, bo przecież każdy poradzi sobie z noszeniem tacy, jest ogromnym nadużyciem. W Głównej Osobowej mieliśmy tego doskonały przykład. Przyczyną takich sytuacji jest najczęściej brak szkoleń i nieumiejętność osób kierujących zespołem do przemyślanych działań czy sprawdzonych procesów obsługi.

Jednak skupmy się na jedzeniu, bo w gruncie rzeczy cóż nam pozostało? Na początek skosztowaliśmy kremu z warzyw. Szczerze mówiąc, było to najsłabsze danie, które próbowaliśmy w Głównej Osobowej. Proste, bez finezji, z dużą, wręcz przesadną ilością przypraw. Na pewno kolejny raz nie zdecydowalibyśmy się na tę potrawę.

Podpłomyki to maleńkie przekąski. Nawet jak na niewielkie apetyty. My potraktowaliśmy je raczej jako przystawkę, której nigdzie w Trójmieście nie mieliśmy okazji spróbować. Smaczne dodatki, ale ciasto było za twarde. Może to pośpiech, może niedopatrzenie? W każdym razie brawo za powrót do polskich, klasycznych korzeni. W końcu podpłomyki pieczono już w średniowiecznej Polsce.

Kolejna przystawkę, czyli warzywa zawinięte w papier ryżowy podano w metalowej białej misce. Ładnie i oryginalnie. To była roladka na dwa gryzy, dla niektórych nawet na jeden, ale bardzo smaczna i zdrowa. Myślę, że weganie będą ukontentowani, a i dla mięsożerców będzie to przyjemne urozmaicenie.

Sałatki w Głównej Osobowej intrygują. Widać, że szefowej kuchni zależy na tym, aby zaciekawić i zaskoczyć gości. Ja zdecydowałam się na niby proste połączenie. Jednak świeżość warzyw, idealnie przygotowane jajko sous-vide i delikatne cytrynowe aioli sprawiło mi nie lada przyjemność i utwierdziło w przekonaniu, że gwarancją sukcesu są przede wszystkim dobrej jakości produkty i przemyślana kompozycja. Polecam każdemu, a już na pewno osobom, które chcą jeść lekko i zdrowo.

Kaczka ma w Polsce rzeszę wielbicieli i my oczywiście się do nich zaliczamy. Mimo że jest to mięso nader często spotykane w trójmiejskich lokalach, to niestety równie często jest ono źle przygotowane. I ta cena - praktycznie zawsze za danie z kaczki żąda się horrendalnych sum. W Głównej Osobowej jest inaczej. Nie dość, że cena jest nadzwyczaj niska, to i sposób przegotowania nie budził naszych zastrzeżeń. Pierś z kaczki była miękka, soczysta, niezwykle aromatyczna, z subtelnym posmakiem palonej pomarańczy. I te niestandardowe dodatki, które były idealnym towarzystwem dla kaczki. Świetne danie, pięknie podane, a i porcja całkiem do rzeczy.

Na koniec deser, przy którym mruczeliśmy z zachwytu, bo nagle zabrakło nam słów. Ależ to było smakowite połączenie. Doskonałe, aksamitne lody, karmelizowany gofer zaskoczył nas i fakturą i smakiem. Pyszne. Nie za słodkie, idealnie skomponowane i wyważone. Jeden z lepszych deserów, jaki ostatnio jedliśmy. Jesteśmy ciekawi, czy zostanie w nowej karcie, a jeśli nie to na pewno jest dowodem na ogromną kreatywność szefowej kuchni.

Główna Osobowa to bardzo ciekawe miejsce. Potrawy są smaczne, pięknie podane. Obsługa wymaga wielu poprawek, ale wierzymy w to, że z każdym dniem będzie lepiej. My do Osobowej będziemy wracać, bo tak skomponowanych, pomysłowych dań i to w tak atrakcyjnych cenach nie ma nigdzie w Trójmieście. Jednym słowem polecamy!

Podsumowanie
- Piękne wnętrze, w którym można się zrelaksować i odprężyć.
- Można tutaj liczyć na oryginalne połączenia smaków, za które zapłacicie niewiele.
- Oprócz pomysłowych potraw można liczyć w Głównej Osobowej na ciekawe drinki/koktajle
- Jest to idealny lokal na plotki z przyjaciółką, piwo ze znajomymi, czy też rodzinny obiad.
- Jedynym mankamentem jest obsługa, ale mam nadzieję, że w miarę upływu czasu i to nie będzie problemem.

Pierwsze wrażenie: 100 proc.
Aranżacja/wystrój: 100 proc.
Atmosfera: 100 proc.
Obsługa: 40 proc.
Estetyka dań: 90 proc.
Toalety: 90 proc.
Dla maluchów: 70 proc.
Smak: 90 proc.
Cena/zadowolenie: 100 proc.

Ocena ogólna: 4.6


Cykl "Test Smaku" powstaje we współpracy z serwisem testsmaku.pl. Odwiedzając restauracje, bez zapowiedzi i na własny koszt, chcemy prezentować szczere spojrzenie na trójmiejską gastronomię. Doradzimy, gdzie warto się wybrać, a które miejsca omijać. W okresie od czerwca do września nowa recenzja co dwa tygodnie w środę!
Beata Testsmaku

Miejsca

Opinie (76) 3 zablokowane

  • Drogo a dania jak kot napłakał !

    • 5 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Festiwal Narracje odbywa się: