- 1 Techno balkon otworzył sezon (53 opinie)
- 2 Juwenalia: Bajm, LemON i strefy z nagrodami (66 opinii)
- 3 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (58 opinii)
- 4 Momoa spotkał się z Michalczewskim (60 opinii)
- 5 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (137 opinii)
- 6 Recenzja filmu "Istoty fantastyczne" (1 opinia)
Trzecia edycja Gout de France w Polsce i Trójmieście
21 marca ponad 2 tys. restauracji z całego świata zaproponuje gościom francuskie menu w autorskim wydaniu. Tegoroczna edycja Smaków Francji (Goût de France) zaangażowała w Polsce 159 szefów kuchni - drugą najliczniejszą, po francuskiej, reprezentację krajową - w tym czternastu z Trójmiasta oraz trzech z jego okolic.
Przed nami trzecia w Polsce edycja Goût de France - święta kuchni francuskiej zainicjowanego przez Alaina Ducassa, zainspirowanego zaś słynną Kolacją Epikura z 1912 roku. Zgodnie z jej założeniem tego samego dnia posiłek à la française serwowany jest przez szefów kuchni z całego świata, jak największej liczbie osób. W tym roku udział w wydarzeniu bierze ponad 2 tys. lokali. Jego celem jest popularyzacja kuchni francuskiej - wpisanej przez UNESCO na listę światowego dziedzictwa niematerialnego.
W Trójmieście udział w wydarzeniu bierze 14 restauracji:
- A la francaise, godz. 19, cena: 95 zł/os.
- Art Deco, od godz. 12:30, cena: 180-280 zł/os.
- Biały Królik, godz. 13-21:30, cena: 190 zł/os.
- Bulaj, od godz. 13, cena: 135 zł/os.
- Correze, godz. 17, cena: 140 zł/os.
- Cyrano and Roxane, godz. 19, cena: 250 zł/os.
- Novo Square Lounge Bar, godz. 16-23, cena: 150 zł/os.
- Open Kitchen, godz. 16, cena: 139 zł/os.
- Przystanek Orłowo, godz. 18:30, cena: 190 zł/os.
- Petit Paris, godz. 19, cena: 125 zł/os.
- Sztuczka, godz. 15, cena: 145-245 zł/os.
- Winestone, Mercure Gdańsk, godz. 16-23, cena: 150 zł/os.
- Winestone, Mercure Gdańsk Posejdon, godz. 16-23, cena: 150 zł/os.
- Winestone, Mercure Gdynia Centrum, godz. 16-23, cena: 150 zł/os.
Podobnie jak w latach ubiegłych kolacja obejmować będzie: aperitif i przekąski, przystawki, danie główne, deskę serów, deser oraz francuskie wina i szampany.
Na stołach pojawią się tradycyjne, francuskie przysmaki. Nie zabraknie zup: bouillabaisse z Marsylii, czyli filetów rybnych i owoców morza w bulionie pomidorowym, prowansalskiej zupy cebulowej oraz kremu vichyssoise - z ziemniaków, porów, z dodatkiem mleka. W kartach pojawią się także: foie gras, kacze serca, ślimaki, żabie udka oraz owoce morza: ośmiornica, homary, przegrzebki, mule gotowane w białym winie. Z ryb wybrano troć, solę, halibuta, łososia, a nawet dorsza skrei, z mięs przepiórkę, karkówkę jagnięcą, eskalopki, pierś kaczą, polędwicę jelenia, królika. Wśród propozycji deserowych nie zabraknie naleśników z syropem pomarańczowym (crepes suzette), ciasta czekoladowego, tarty cytrynowej, creme brulee, eklerków, mille feuille oraz bezy francuskiej.
W okolicach Trójmiasta kolację w ramach Goût de France podadzą także rekomendowane przez nas niedawno (w ramach tekstu Weekendowy obiad za miastem): 1906 Gourmet Restaurant w Pałacu Ciekocinko, restauracja Natura w resorcie Rosevia oraz restauracja Inspiracja w Pałacu Kościeszy w miejscowości Przyjaźń.
Tegoroczna edycja "Smaków Francji" poświęcona została kształceniu specjalistów branży HoReCa - po to, aby podkreślić wagę odpowiedniego przygotowania do zawodów związanych z kulinariami. Uczniowie szkół gastronomicznych z całego świata mają się w tym roku włączyć w przygotowanie uroczystych kolacji.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (22) 5 zablokowanych
-
2017-03-19 15:45
ceny powalające... (3)
Ceny powalające, festiwal kuchni Francuskiej we Francji lub innym kraju wyjdzie taniej i smaczniej;-) restauratorzy w Gdańsku mają niezły apetyt na portfele...
- 12 0
-
2017-03-21 13:19
nie porównujmy co gdzie ile kosztuje bo raz inna waluta i inne zarobki a dwa i w sumie najważniejsze- Francja ma dużo łatwiejszy dostęp do większości składników typu ryby, owoce morza... za to u nich bardzo drogie są podroby a u nas wątróbkę czy serca można kupić dosłownie za grosze. nie dziwota, że ceny na gout de france są wysokie bo produkty są po prostu drogie.
- 0 0
-
2017-03-19 17:10
? (1)
35 Euro. podaj proszę gdzie we Francji jest taniej.
- 0 2
-
2017-03-19 22:16
12 EUR
np lunch w Saint Malo za 12 Eur lub zestaw obiadowy 20 EUR...
- 3 0
-
2017-03-18 21:01
ale bouillabaisse (2)
nie gotuje się na tłustych rybach - więc ani łosoś, ani troć, ani halibut
- a sola ma zbyt delikatne mięso i smak.- 6 2
-
2017-03-19 07:51
A na (1)
Jakich daj przykład
- 1 0
-
2017-03-21 13:12
mintaj, żabnica, często dodaje się także homara oraz dorsza.
- 0 0
-
2017-03-18 13:51
(3)
Kaczki i gęsi hodowane na foie gras trzyma się w klatkach i karmi na siłę za pomocą wpychanej do przełyku rury - smacznego foie gras
- 25 5
-
2017-03-21 13:07
no właśnie tak się to robi żeby wątrobę bardziej otłuścić...nic nowego i przełomowego. kurczaki, które kupujemy w sklepach także nie są traktowane zbyt dobrze i nie zawsze mają humanitarną śmierć...ale tak po prostu jest, komentarz wystawiony na trojmiasto na pewno niczego w tym temacie nie zmieni.
- 0 0
-
2017-03-18 20:24
(1)
To zupełne jak polaki zażerające się na Wielkanoc
- 6 2
-
2017-03-19 15:20
kto? a ty to niemiaszek? czy inny ch
- 3 0
-
2017-03-19 16:58
Nazwy restauracji i dań,że język można sobie połamać.Ciekawe,czy takie dobre?
- 1 0
-
2017-03-19 15:29
bedzie cos bezglutenu ew. vege?
ostatnio bardzo modne
- 7 2
-
2017-03-18 13:45
...w Polsce i Trojmiescie (1)
Wezcie jakis redaktorow a nie studentow.
- 13 3
-
2017-03-19 15:20
jakichś
a ty weź słownik
- 3 0
-
2017-03-19 15:19
Przystanek Orłow- mała knajpa a się cenią, jakby na POlach Elizejskich byli!
hahahaha
- 9 3
-
2017-03-19 12:57
Te wszystkie dania
Można doskonale zrobić w domu samemu - są książki "Kuchnia francuska", należy tylko wybrać świeże składniki
- 2 1
-
2017-03-19 08:42
Po tym jak Hollande naplul nam w twarz (1)
bojkotujmy wszystko, co francuskie!
- 9 15
-
2017-03-19 12:55
Fakt
Stracił okazję by siedzieć cicho...
- 4 1
-
2017-03-18 13:32
(1)
absurd
- 9 5
-
2017-03-19 12:54
Mówisz o cenach
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.