• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dorsz z kurkami i dynią Gdyńskim Przysmakiem

Michał Sielski
30 września 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Chleb wieloziarnisty Gdyńskim Przysmakiem

Połączenie nadmorskich i kaszubskich składników, czyli dorsz bałtycki z kurkami i puree z dyni z nutką jałowca, który wymyślił Przemek Roman, wygrał konkurs na Gdyński Przysmak.



Dla jury ważny był nie tylko smak i aromat potraw, ale też ich wygląd oraz motyw przewodni, który miał kojarzyć się z Gdynią. Nic dziwnego, że jednogłośnie wygrał Przemek Roman, z propozycją potrawy, którą nazwał "Letnio-jesienny dorsz bałtycki z kurkami i puree z dyni z nutką jałowca".

Danie można bez większego kłopotu wykonać we własnej kuchni z ogólnodostępnych składników. Prostota okazała się także pyszna.

- To danie jesienne ze względu na dobór składników, nadmorskie ze względu na rybę, kaszubskie dzięki kurkom i korzennym warzywom z jałowcem jako puree. Jałowiec, jako zapach z kaszubskich lasów, w oryginalny sposób łączy temat grzybów z rybą, co jest trendem często spotykanym w daniach - mówi przewodnicząca jury Ewa "Malika" Szyc-Juchnowicz.

Zobacz przepisy na zwycięskie dania


Drugie miejsce przyznano Beacie Waśniewskiej za przepis na gęsie udka z sosem rokitnikowo-pigwowym. Na podium zmieściła się też kuchenna fantazja Katarzyny Jastrzębskiej, która zaproponowała muszle faszerowane rybą i pomidorami w sosie kurkowym.

- To, co warte podkreślenia, to wysoki poziom wszystkich przepisów. Nie były to proste dania z trzech składników, tylko naprawdę wykwintne potrawy, a większość przepisów była świetnie skomponowana pod względem doboru składników. Górowały przepisy z ryb i z grzybów, ale nie brakowało przepisów słodkich czy na nalewki z owoców - podsumowuje Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni organizującej konkurs.

Miejsca

Opinie (26) 4 zablokowane

  • Cieszę się

    Bo gdyby wygrało to co zajęło II miejsce to byłaby dopiero tragedia.

    • 5 0

  • kaszubskie podniebienia

    kaszubi maja zle podniebienia smakow nie czuja tylko dotacje doili

    • 2 9

  • A jak wygląda kwestia praw do tych potraw?

    Oby nie było jak ze słynnym już "falującym śledziem" dwa lata temu.

    • 10 0

  • gdzie podaja

    tego dorsza z kurkami???

    • 8 2

  • a dlaczego na zdjęciu nie ma pieknej przewodniczącej z dredami?



    Przecież Pani Ewa jest bardzo medialna osobą i do tego wiele robi, aby ożywić Świętojańską.

    • 4 6

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Wiosna w ogrodzie (1 opinia)

(1 opinia)
6 zł
targi, kiermasz

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (40 opinii)

(40 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Teatr Gdynia Główna znajduje się: