- 1 Nie wygrał "TzG", ale i tak jest sukces (46 opinii)
- 2 Miłośnicy vintage opanowali 100cznię (27 opinii)
- 3 Do piekła i z powrotem z Jarym (4 opinie)
- 4 Zrobili karierę dzięki "Szansie na sukces" (37 opinii)
- 5 Gdzie na karaoke w Trójmieście? (29 opinii)
- 6 "Grillujemy" współczesne kino (64 opinie)
Dorsz z kurkami i dynią Gdyńskim Przysmakiem
Połączenie nadmorskich i kaszubskich składników, czyli dorsz bałtycki z kurkami i puree z dyni z nutką jałowca, który wymyślił Przemek Roman, wygrał konkurs na Gdyński Przysmak.
Dla jury ważny był nie tylko smak i aromat potraw, ale też ich wygląd oraz motyw przewodni, który miał kojarzyć się z Gdynią. Nic dziwnego, że jednogłośnie wygrał Przemek Roman, z propozycją potrawy, którą nazwał "Letnio-jesienny dorsz bałtycki z kurkami i puree z dyni z nutką jałowca".
Danie można bez większego kłopotu wykonać we własnej kuchni z ogólnodostępnych składników. Prostota okazała się także pyszna.
- To danie jesienne ze względu na dobór składników, nadmorskie ze względu na rybę, kaszubskie dzięki kurkom i korzennym warzywom z jałowcem jako puree. Jałowiec, jako zapach z kaszubskich lasów, w oryginalny sposób łączy temat grzybów z rybą, co jest trendem często spotykanym w daniach - mówi przewodnicząca jury Ewa "Malika" Szyc-Juchnowicz.
Zobacz przepisy na zwycięskie dania
Drugie miejsce przyznano Beacie Waśniewskiej za przepis na gęsie udka z sosem rokitnikowo-pigwowym. Na podium zmieściła się też kuchenna fantazja Katarzyny Jastrzębskiej, która zaproponowała muszle faszerowane rybą i pomidorami w sosie kurkowym.
- To, co warte podkreślenia, to wysoki poziom wszystkich przepisów. Nie były to proste dania z trzech składników, tylko naprawdę wykwintne potrawy, a większość przepisów była świetnie skomponowana pod względem doboru składników. Górowały przepisy z ryb i z grzybów, ale nie brakowało przepisów słodkich czy na nalewki z owoców - podsumowuje Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni organizującej konkurs.
Miejsca
Opinie (26) 4 zablokowane
-
2014-09-30 18:09
Cieszę się
Bo gdyby wygrało to co zajęło II miejsce to byłaby dopiero tragedia.
- 5 0
-
2014-09-30 13:22
kaszubskie podniebienia
kaszubi maja zle podniebienia smakow nie czuja tylko dotacje doili
- 2 9
-
2014-09-30 12:58
A jak wygląda kwestia praw do tych potraw?
Oby nie było jak ze słynnym już "falującym śledziem" dwa lata temu.
- 10 0
-
2014-09-30 12:57
gdzie podaja
tego dorsza z kurkami???
- 8 2
-
2014-09-30 12:46
a dlaczego na zdjęciu nie ma pieknej przewodniczącej z dredami?
Przecież Pani Ewa jest bardzo medialna osobą i do tego wiele robi, aby ożywić Świętojańską.- 4 6
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.