Wiadomości

Śledź w letniej zalewie Gdyńskim Przysmakiem

Najnowszy artukuł na ten temat

Chleb wieloziarnisty Gdyńskim Przysmakiem

Pierwsze miejsce: Śledź w letniej zalewie.
Pierwsze miejsce: Śledź w letniej zalewie. fot. mat. prasowe

Za ciekawe podejście do ryby zamkniętej w słoiku oraz oryginalne połączenie smaków, m.in. chilli, kolendry i imbiru, Przemek Roman otrzymał pierwszą nagrodę w konkursie na "Gdyński Przysmak". To jego trzeci triumf z rzędu.



Dla jury ważny był nie tylko smak i aromat potraw, trudność wykonania, ale też ich wygląd oraz motyw przewodni, który miał kojarzyć się jednoznacznie z Gdynią. Tym razem motywem przewodnim był słoik. Bezkonkurencyjny po raz trzeci z rzędu okazał się Przemek Roman. W zeszłym roku zaproponował przepis na dorsza z kurkami i dynią. Tym razem postawił na śledzia.

Danie nazwane przez niego po prostu "Śledziem w letniej zalewie" oczarowało oceniających prostotą i łatwością wykonania oraz nietypowym połączeniem letnich, kolorowych smaków i składników w jednym słoiku.

- Pan Roman jest samoukiem. Będziemy chcieli porozmawiać z nim na temat jego talentu i współpracy w innym charakterze. Za rok stworzymy bowiem zapis, który uniemożliwi start osobom, które wygrały trzy razy - wyjaśnia Agnieszka Bińkowska z Agencji Rozwoju Gdyni.

Drugie miejsce przypadło Annie Hajbowicz za przepis na "Konfiturkę dyniową z nutką pomarańczy i korzennych przypraw". Jury przekonał trafiony żart gry słów.

- Autorka przesyłając przepis uzasadniała, że najbardziej gdyńskim warzywem jest dynia, ponieważ jako jedyne zawarte jest w jej nazwie G(dynia) - argumentują organizatorzy.
Nagrodę przyznano także za oryginalny przepis, ładne wykonanie, trafność tematu, smak, kolor i zapach lata zamknięty w słoiku.

Trzecia nagroda została przyznana Arturowi Chmielewskiemu za przepis na "Pijane klopsiki z malinami w zalewie pigwowej" za kreatywność i odwagę, za nietypowe i bardzo ciekawe połączenie smaków zamknięte w nowoczesnym słoiku.

Jury w tym roku przyznało także wyróżnienie. Zdobyła je Nawojka Drabarek za połączenie produktów, które w 100 proc. się uzupełniają.

"Śledź w letniej zalewie" - przepis Przemysława Romana

Potrzebne produkty - przepis na 2 słoiki litrowe:
- 6 filetów śledzia surowych / solonych bez skóry
- 1 litr wody
- 3 łyżki stołowe cukru trzcinowego
- 2 łyżki stołowe ziaren kolendry
- świeże chilli - do smaku / ja dałem 1 małe.
- kawałek świeżego imbiru - wielkości kciuka
- 1 anyż gwieździsty
- 2-3 liście laurowe
- 1 goździk
- trawa cytrynowa - około 1 łyżki stołowej suszonej lub 1 laska świeżej
- 1 laska kory cynamonowej
- 1 duża pomarańcza
- 1 duża cytryna
- 1 limonka

Sposób przygotowania:

Filety solone odmaczamy w zimnej wodzie przez około 1,5 godziny.

W międzyczasie przygotowujemy zalewę. W garnku zagotowujemy 1 litr wody. Dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy ziarna kolendry, chilli, imbir, anyż gwieździsty, liście laurowe, goździk, trawę cytrynową i korę cynamonową. Pomarańczę, cytrynę oraz limonkę - po dokładnym wyszorowaniu i odparzeniu skórki gorącą wodą - kroimy w grube plastry i dodajemy do reszty zalewy. Wkładając je do garnka ściśnij je lekko, aby uleciał z nich sok. Na koniec dodajemy 2 łyżki stołowe octu winnego oraz szczyptę soli. Zagotowujemy i pozostawiamy do ostudzenia.

Po ostudzeniu zalewy układamy w słoiku na zmianę pomarańczę, śledzia, cytrynę, śledzia, limonkę, śledzia itd. Uwaga! Słoik musi być wcześniej dokładnie umyty i wygotowany, gdyż będzie on poddawany procesowi pasteryzacji. Pomiędzy to wszystko można jeszcze włożyć całe papryczki chilli. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Przez dodanie cytrusów i ich soków zalewa wyjdzie lekko mętna, ale proszę się tym nie przejmować. Liczy się smak. Zamykamy słoik. Słoiki pasteryzujemy i czekamy na zimę. Proponuję podawać z jogurtowym sosem koperkowym.

PS: Słoiki najlepiej pasteryzować w temperaturze około 90°C. To spowoduje, że surowy śledź zostanie poddany lekkiej obróbce termicznej, a cały aromat z zalewy przedostanie się do ryby.

Opinie (30) 6 zablokowanych

  • Agencja Rozwoju Gdyni, co to jest ? (3)

    już ich tak pogięło !
    najlepszy ubaw z tymi pijanymi klopsikami.
    profanacja śledzia, żenada !

    • 20 16

    • jak to co? kolejna państwowa posadka dla swoich ale za nasze pieniądze...

      • 7 1

    • jest to podwydział Agencji Rozwoju Lotniska

      zajmują się wymyslaniem nowych sposobów na powne utopienie milionow obywateli

      • 7 0

    • a czy ARW nie miała być przypadkiem zamknięta?

      coś tak słyszałem. Jak widać mocno się jednak stołków trzymają. "Promocja i rozwój Gdyni przez śledzia w zalewie..." buahaha! Ciekawe, ile kasy poszło na ten projekt?

      • 1 1

  • (2)

    Śledź to z cebulka w oleju

    • 25 6

    • (1)

      Kolejny od zdrobnień

      • 3 4

      • grosiczka będę winniutka!

        • 0 0

  • Nie mam nic przeciwko takim inicjatywom (2)

    Niech się bawią. Jednego tylko zazdroszczę - ludzie to jednak mają czas :)

    • 16 5

    • ludzie to mają czas, za nasze pieniądze.

      • 1 0

    • bawią się z twoich podatków

      Na zdrowie!

      • 0 0

  • (3)

    Gdyński ten śledź jak cholera. Po składnikach patrząc to raczej tajlandzki.

    • 25 10

    • (1)

      Chyba tajski

      • 13 1

      • Niekoniecznie,

        nie każdy tajlandczyk jest tajem :)

        • 2 1

    • chyba tajski

      • 1 1

  • Szczur pieczony na patyku maczany w gdyńskim szambie. (1)

    • 17 26

    • zawsze się jakiś frustrat trafi...

      zawsze się jakiś frustrat trafi...

      • 5 7

  • Gdynia byla juz w pierwszej edycji...

    ...gdzie Tu innowacyjne danie?raczej papugowanie...

    • 7 3

  • Osiągnięcie na miarę wioski rybackiej

    • 12 9

  • Śledź gdyński

    Kanibale gdynianie to śledzie i zjadają się śledziami fuuuu uuu ble !!!!!

    • 6 8

  • wiadomo jak gdynia to śledzie

    • 7 6

  • myslenie

    sledzia w sloiku jak na lekarstwo a cebul i innych przypraw az sloika nie mozna dokrecic a cena zawrotna

    • 15 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

29

września

02

października

10 Tenorów Gdańsk, Filharmonia Bałtycka

04

października

Maleńczuk + Rhythm Section ... Gdańsk, Stary Maneż

Kultura

Koncert skrzypcowy w zaskakującej scenerii
Koncert w zaskakującej scenerii
Roztańczony introwertyk. Artur Rojek w Starym Maneżu
Rojek w Starym Maneżu

Kulinaria

Nowe lokale: sushi, vongole i tatarskie smaki
Nowe lokale: sushi, vongole i tatarskie smaki
Szampańsko i rybnie. Kolacja komentowana w Grand Blue
Kolacja komentowana w Grand Blue

    Najczęściej czytane

    Sprawdź się

    Cappella Gedanensis wykonuje muzykę: