• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Śledź w letniej zalewie Gdyńskim Przysmakiem

Patryk Szczerba
3 września 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Chleb wieloziarnisty Gdyńskim Przysmakiem
Pierwsze miejsce: Śledź w letniej zalewie. Pierwsze miejsce: Śledź w letniej zalewie.

Za ciekawe podejście do ryby zamkniętej w słoiku oraz oryginalne połączenie smaków, m.in. chilli, kolendry i imbiru, Przemek Roman otrzymał pierwszą nagrodę w konkursie na "Gdyński Przysmak". To jego trzeci triumf z rzędu.



Dla jury ważny był nie tylko smak i aromat potraw, trudność wykonania, ale też ich wygląd oraz motyw przewodni, który miał kojarzyć się jednoznacznie z Gdynią. Tym razem motywem przewodnim był słoik. Bezkonkurencyjny po raz trzeci z rzędu okazał się Przemek Roman. W zeszłym roku zaproponował przepis na dorsza z kurkami i dynią. Tym razem postawił na śledzia.

Danie nazwane przez niego po prostu "Śledziem w letniej zalewie" oczarowało oceniających prostotą i łatwością wykonania oraz nietypowym połączeniem letnich, kolorowych smaków i składników w jednym słoiku.

- Pan Roman jest samoukiem. Będziemy chcieli porozmawiać z nim na temat jego talentu i współpracy w innym charakterze. Za rok stworzymy bowiem zapis, który uniemożliwi start osobom, które wygrały trzy razy - wyjaśnia Agnieszka Bińkowska z Agencji Rozwoju Gdyni.

Drugie miejsce przypadło Annie Hajbowicz za przepis na "Konfiturkę dyniową z nutką pomarańczy i korzennych przypraw". Jury przekonał trafiony żart gry słów.

- Autorka przesyłając przepis uzasadniała, że najbardziej gdyńskim warzywem jest dynia, ponieważ jako jedyne zawarte jest w jej nazwie G(dynia) - argumentują organizatorzy.
Nagrodę przyznano także za oryginalny przepis, ładne wykonanie, trafność tematu, smak, kolor i zapach lata zamknięty w słoiku.

Trzecia nagroda została przyznana Arturowi Chmielewskiemu za przepis na "Pijane klopsiki z malinami w zalewie pigwowej" za kreatywność i odwagę, za nietypowe i bardzo ciekawe połączenie smaków zamknięte w nowoczesnym słoiku.

Jury w tym roku przyznało także wyróżnienie. Zdobyła je Nawojka Drabarek za połączenie produktów, które w 100 proc. się uzupełniają.

"Śledź w letniej zalewie" - przepis Przemysława Romana

Potrzebne produkty - przepis na 2 słoiki litrowe:
- 6 filetów śledzia surowych / solonych bez skóry
- 1 litr wody
- 3 łyżki stołowe cukru trzcinowego
- 2 łyżki stołowe ziaren kolendry
- świeże chilli - do smaku / ja dałem 1 małe.
- kawałek świeżego imbiru - wielkości kciuka
- 1 anyż gwieździsty
- 2-3 liście laurowe
- 1 goździk
- trawa cytrynowa - około 1 łyżki stołowej suszonej lub 1 laska świeżej
- 1 laska kory cynamonowej
- 1 duża pomarańcza
- 1 duża cytryna
- 1 limonka

Sposób przygotowania:

Filety solone odmaczamy w zimnej wodzie przez około 1,5 godziny.

W międzyczasie przygotowujemy zalewę. W garnku zagotowujemy 1 litr wody. Dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy ziarna kolendry, chilli, imbir, anyż gwieździsty, liście laurowe, goździk, trawę cytrynową i korę cynamonową. Pomarańczę, cytrynę oraz limonkę - po dokładnym wyszorowaniu i odparzeniu skórki gorącą wodą - kroimy w grube plastry i dodajemy do reszty zalewy. Wkładając je do garnka ściśnij je lekko, aby uleciał z nich sok. Na koniec dodajemy 2 łyżki stołowe octu winnego oraz szczyptę soli. Zagotowujemy i pozostawiamy do ostudzenia.

Po ostudzeniu zalewy układamy w słoiku na zmianę pomarańczę, śledzia, cytrynę, śledzia, limonkę, śledzia itd. Uwaga! Słoik musi być wcześniej dokładnie umyty i wygotowany, gdyż będzie on poddawany procesowi pasteryzacji. Pomiędzy to wszystko można jeszcze włożyć całe papryczki chilli. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Przez dodanie cytrusów i ich soków zalewa wyjdzie lekko mętna, ale proszę się tym nie przejmować. Liczy się smak. Zamykamy słoik. Słoiki pasteryzujemy i czekamy na zimę. Proponuję podawać z jogurtowym sosem koperkowym.

PS: Słoiki najlepiej pasteryzować w temperaturze około 90°C. To spowoduje, że surowy śledź zostanie poddany lekkiej obróbce termicznej, a cały aromat z zalewy przedostanie się do ryby.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (30) 6 zablokowanych

  • wyróżnienie my przyznajemy P. Szczerbie za świetną robotę sprawozdawczą:

    "połączenie produktów, które w 100% się uzupełniają"

    nic dodać nic ująć!

    • 6 0

  • jak długo pasteryzować? (1)

    pasteryzować w temp. 90 st. C, ale jak długo, ile czasu? Mało precyzyjnie napisane

    • 1 0

    • Śledź gdyński

      Wystarczy tydzień pomieszkac w Gdyni lub raz na mecz arki i walić będziesz śledziami

      • 0 0

  • Jeżeli za każdym razem wymyśla coś innego

    to dajcie mu szansę wystartować 4-ty, 5-ty, i 100-tny raz

    • 5 0

  • Najlepsze to były te "Fallujące śledzie" kilka lat temu!

    Najpyszniejsze.

    • 4 1

  • hahahahahahahahahahahahaha

    gdyńskie śledzie w oleju, specjalnosć regionalna

    • 2 2

  • Aż mi ślinka pociekła... mniam...:)

    • 2 2

  • Co oni mają z tym sledziem?

    Za rok będzie w śmietanie, za dwa z kurkami, a za trzy w miodzie. Ale musi być śledź.

    • 3 0

  • w Gdyni wieś tańczy i śpiewa

    • 3 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (1 opinia)

(1 opinia)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Hardziej Studio z Gdyni prowadzone przez Patryka Hardzieja zajmuje się: