- 1 Techno balkon otworzył sezon (51 opinii)
- 2 Juwenalia: Bajm, LemON i strefy z nagrodami (66 opinii)
- 3 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (58 opinii)
- 4 Momoa spotkał się z Michalczewskim (60 opinii)
- 5 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (137 opinii)
- 6 Chowają pieniądze w miejscach publicznych (52 opinie)
I Pazzi to włoska restauracja założona przez pasjonatów
Połączyła ich miłość do kuchni włoskiej, więc postanowili założyć restaurację. W nowej Ristorante I Pazzi przy ul. Garncarskiej 4/6 zjemy klasyczne dania z Półwyspu Apenińskiego, w tym oczywiście pizzę. Receptury opracowywali Włosi.
Garncarska wpisuje się w coraz bardziej widoczny w Trójmieście trend tworzenia się niewielkich zagłębi gastronomicznych wokół małych, często zapomnianych uliczek. Kolejną restauracyjką, która została niedawno tutaj otwarta pod adresem ul. Garncarska 4/6 jest Ristorante I Pazzi, w której zjemy dania kuchni włoskiej.
- Lokal został założony przez dwóch Polaków i dwóch Włochów. Poznaliśmy się pracując w jednej z trójmiejskich restauracji. Szybko okazało się, że nie tylko świetnie się dogadujemy, ale łączy nas również miłość do dobrego, włoskiego jedzenia. Postanowiliśmy więc wziąć sprawy we własne ręce i otworzyć lokal - opowiadają właściciele: Jurand Lewandowski, Krzysztof Bentkowski, Roberto Squadroni i Christian D'Andrea.
Wszyscy właściciele włoską gastronomię znają od podszewki od wielu lat. Dwóch Włochów do I Pazzi wniosło niezbędną wiedzę na temat oryginalnych przepisów ze swojej ojczyzny oraz charakterystyczną dla tamtejszych lokali domową atmosferę.
- Postawiliśmy na klasyczną kuchnię włoską z różnych regionów kraju - mówią właściciele. - Mamy jednak w karcie kilka pozycji, które nas wyróżniają. Warto spróbować przede wszystkich bresaoli, czyli długo dojrzewającej polędwicy wołowej, którą sprowadzamy z Włoch. Podajemy ją pod postacią carpaccio oraz na naszej autorskiej pizzy "I Pazzi" w towarzystwie pomidorków cherry, rukoli i sera grana padano.
Podawana na miejscu pizza przygotowywana jest według oryginalnej, neapolitańskiej receptury, m.in. z użyciem sprowadzanej z Italii mąki typu 00 i pomidorów pelati, na których bazuje sos. W karcie znajduje się szesnaście kompozycji włoskiego placka, które podzielone są na te z sosem białym i czerwonym. Ceny pizzy zaczynają się od 12 zł.
Spośród dań makaronowych warto spróbować Bucatini all'amatriciana (29 zł), czyli charakterystycznej dla okolic Rzymu pasty w sosie pomidorowym z policzkami wieprzowymi, cebulą, serem grana padano i serem pecorino Romano. Nietypowa jest również Parmigiana di melanzane (31 zł), czyli swego rodzaju bakłażanowa lasagne. Plastry warzywa przekładane są pomidorami i mnóstwem sera grana padano. To przepis babci Roberto. Podobnie jak receptura na czekoladowe salami z biszkopcikami amaretto i lodami (16 zł) - jeden z deserowych hitów I Pazzi.
Wśród drugich dań warto wymienić m.in. szaszłyki z krewetek i sezonowych warzyw serwowane na sałacie (36 zł) czy eskalopki z polędwiczki wieprzowej w sosie z podgrzybków, podawane z pieczonymi ziemniakami i sałatą (39 zł). Kieliszek białego lub czerwonego stołowego wina sprowadzanego z Sycylii kosztuje 10 zł. W ofercie są również włoskie alkohole i napoje: grappa, aperol, prosecco Mionetto, piwa i lemoniady.
Od poniedziałku do piątku w godz. 12-16 można zamówić dwudaniowe menu dnia. W weekendy serwowane są świeże owoce morza i wprowadzana jest specjalna, kilkudaniowa wkładka do karty.
- Codziennie pieczemy świeży chleb i focaccię, którą goście otrzymują jako "czekadełko" razem z wysokiej jakości oliwą extra vergine i octem balsamicznym - dodają właściciele. - Jedzą już u nas Włosi, którzy przyznają, że smakuje im tutaj "jak u mamy".
I Pazzi urządzone jest w prosty sposób, na stołach leżą charakterystyczne, kraciaste obrusy, grana jest włoska muzyka, a pod sufitem wisi telewizor, w którym oglądać można m.in. mecze piłki nożnej. Dostępne jest darmowe Wi-Fi. Organizowane są imprezy okolicznościowe dla większych grup. Dla studentów z programu Erasmus właściciele przygotowali zniżkę w wysokości 25 proc., polscy studenci zjedzą 20 proc. taniej.
Lokal czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 12-22, w piątki i soboty w godz. 12-23 lub dłużej, a w niedziele w godz. 12-21.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (38) 2 zablokowane
-
2016-01-20 00:11
A za rok wpadnie kudłata, zrobi rewolucje (2)
i zmieni wszystkie dania na polskie żarcie...
- 14 38
-
2016-01-20 15:26
Polskie żarcie z blond kudłami
- 2 1
-
2016-01-21 06:10
I zasypie wszystko Majerankiem z Prymata :)
- 6 0
-
2016-01-20 08:29
przetłumaczcie lepiej nazwę na polski (5)
Będzie beka
- 12 8
-
2016-01-20 15:25
(1)
To i tak lepiej niż nazwa "Pagero" dla hiszpańskiej restauracji :D
- 0 1
-
2016-01-21 10:56
A nie Pajero?
- 1 0
-
2016-01-20 16:29
ktoś tu pomylił pazzo i cazzo :-)
pazzo to po włosku pozytywny wariat, świr, freak :)
- 13 0
-
2016-01-20 21:35
I Pazzi znaczy wariaci
- 7 0
-
2018-10-13 11:15
lepiej nie na polski
bo wyjdzie większa zagadka jak była. angielski
- 0 0
-
2016-01-20 08:45
Ta pizza wygląda słabo!!! (2)
Najlepsza włoska tylko w Manianie ;)
- 1 51
-
2016-01-20 10:36
Przecież w manianie nawet pizzy nie ma. Podplomyki jakies, bo pizza tego nazwać nie można.
- 11 0
-
2016-09-21 10:00
Pizza
Jadłem pizzę i o dziwo....bardzo smaczna. O niebo lepsza niż w "Królewskiej" na Targu węglowym.
- 0 0
-
2016-01-20 09:26
makaron 30zł (4)
deser 16 zł
"letko drogo"- 3 24
-
2016-01-20 10:10
jedzenie warte swojej ceny. warto iść i spróbować. i poczuć atmosferę, ciepłą i domową :)
- 8 1
-
2016-01-20 13:47
Zawsze możesz kupić makaron za złotówkę (w ogóle nie jak makaraon spaghetti) i zrobić sobie sos z koncentratu. Smacznego!
- 5 1
-
2016-01-20 14:05
przynajmniej 4 osoby muszą się utrzymać
- 3 0
-
2023-08-07 15:58
Drogo ...
No to do biedronki
- 0 0
-
2016-01-20 09:50
(1)
Wyśmienita pizza. Warto spróbować
- 30 2
-
2016-01-20 15:20
ale tylko z pieca kamiennego opalanego drewnem , inaczej to i nawet włoska mąka nie pomoże a klientów bedzie tyle ile teraz czyli prawie nic
- 0 5
-
2016-01-20 10:14
Sympatyczna atmosfera ! Miejsce jak najbardziej godne polecenia ;)
- 27 1
-
2016-01-20 10:16
liczy się klimat
Pyszna kawa i sympatyczna atmosfera:) warto wpaść nie tylko na obiad:)
- 23 1
-
2016-01-20 10:27
Byłam, zjadłam, wrócę:)
Jest włosko od początku do końca. Na wejście chinotto, później pyszna crema di pomodoro i na koniec parmigiana! :) deseru już nie zmieściłam, ale wrócę na to salami czekoladowe, bo tego jeszcze nigdzie nie widziałam!
- 28 2
-
2016-01-20 11:23
Polecam
Włoskie menu, mimo że o kilka złotych droższe niż to z typowej, polskiej restauracji, z pewnością serwuje o wiele bardziej smaczne potrawy. Naprawdę, różnica względem rodzimej kuchni odczuwalna po pierwszym kęsie. Niebo a ziemia. Uważam, iż w skali cena/jakość lokal zasługuje na 10/10. Polecam.
- 24 2
-
2016-01-20 11:23
... (4)
.."bylam, wroce, pyszne, wspaniala atmosfera, warto zajsc i sprobowac..". - za kazdy wpis tego rodzaju to pewnie ktos dostaje darmowa pizze.. - i dobrze.
- 13 8
-
2016-01-20 11:48
płacę za moją pizzę w i pazzi (1)
i jest na tyle pyszna, że napisałam komentarz za darmo. mrożona ristorante w markecie 9 zł. serio 12-25 zł za starannie przygotowaną pizzę to drogo? pozdrowienia :)
- 4 1
-
2016-01-20 15:22
uwierz mi na świecie żyją ludzie mądrzejsi od ciebie i te pseudo wpisy - opinie to se sami napisaliście - widać jak na dłoni
- 0 6
-
2016-01-20 13:48
(1)
Konkurencja Ci płaci?
- 5 1
-
2016-01-20 19:12
Polacy jacy są każdy widzi
Jak zwykle wygrywa zawiść i zazdrość. Jak mi się nie wiedzie to nie zrobię wszystkiego żeby swoją sytuację zmienić na lepsze tylko będę życzył źle innym (tylko na to mnie stać przecież).
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.