- 1 Techno balkon otworzył sezon (53 opinie)
- 2 Juwenalia: Bajm, LemON i strefy z nagrodami (66 opinii)
- 3 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (58 opinii)
- 4 Momoa spotkał się z Michalczewskim (60 opinii)
- 5 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (137 opinii)
- 6 Recenzja filmu "Istoty fantastyczne" (1 opinia)
Jedenaście nowych lokali na mapie Trójmiasta
O ile coraz częściej pojawiają się narzekania na ilość trójmiejskich klubów, o tyle wprost proporcjonalnie wzrasta liczba lokali, w których można coś zjeść, zarówno w Gdańsku, Sopocie i Gdyni. Zapraszamy do naszej wycieczki po najnowszych barach i restauracjach.
Zaczniemy nietypowo, od Moreny. Istną perełką na jej mapie, a może nawet i w całym Gdańsku, jest włoska restauracja Gamberorosso na tyłach budynku Swissmed, przy ulicy Jaśkowa Dolina . Lokal prowadzi trójka Włochów, którzy wcześniej pracowali w innych trójmiejskich włoskich pizzeriach. Zachęca szeroki wybór pizzy, ale też makaronów z najróżniejszymi dodatkami - w Gamberorosso obowiązuje jedna stała karta, a druga zmienia się co tydzień ( dzięki czemu próbować możemy wciąż nowych dań). W Gamberorosso zjeść można nawet śniadania. W przyszłości menu zostanie rozbudowane o owoce morza, a właściciele, dla podbicia klimatu, chcą wyświetlać mecze ligi włoskiej i koncerty tamtejszych muzyków. Morena to dzielnica przelotowa, więc taka restauracja wydaje się być strzałem w dziesiątkę.
Podążając w kierunku egzotycznym, koniecznie trzeba odwiedzić Hallo Africa Bar w Sopocie na ulicy Haffnera . To pierwszy w Trójmieście bar z kuchnią afrykańską. Dominuje w nim przede wszystkim kuchnia nigeryjska z egusi i okrą na czele, ale można zjeść też naleśniki i ziemniaka z pieca. Rarytasem jest z pewnością orzeźwiający sok naturalny z palmy. Do każdego dania zawsze dostaniemy zupę gratis. W środku zimy (niezależnie czy ze śniegiem czy bez) to miejsce, które koniecznie trzeba odwiedzić.
Nowe lokale w starych przestrzeniach
Normą jest zwyczaj powstawania nowych lokali na miejscu tych nieistniejących. W Gdańsku, na samej tylko ulicy Piwnej, natrafimy na 24 dania powstałe w miejscu dawnego Indygo Cafe na ulicy Piwnej i kawiarnię Retro znajdującą się kilkadziesiąt metrów dalej , w miejscu starej Pikawy . Pierwsze z nich to świetne, nowe miejsce na obiad - w przytulnym, nowoczesnym wnętrzu możemy wybierać z bogatego menu (z rozbudowaną częścią wegetariańską) i szerokiego wachlarzu win. Retro natomiast to okazja na późniejsze popołudnie przy kawie z deserem.
Na Morenie na ulicy Amundsena znajduje się Gold Town, które oferuje przede wszystkim dania kuchni polskiej, a także - co jest rzadkością w trójmiejskich lokalach - ma specjalnie wydzieloną przestrzeń dla najmłodszych.
Sopocki La Korniszon na ulicy Kościuszki to dobra okazja na szybki obiad chociażby w drodze z SKMki. Dominuje tam kuchnia polska, ale jak zapowiadają właściciele, menu bardzo często się zmienia, więc na jego różnorodność narzekać nie można. Później warto przenieść się kilka ulic dalej do Małego Piwka na ulicy Ogrodowej , na tyłach Cafe Sanatorium - złocisty napój możemy tam kupić już za 3 złote, a zwolennicy papierosów znajdą tam wydzieloną salę dla palaczy.
W Gdyni warto odwiedzić Pociąg do Makaronu na ulicy Świętojańskiej , w miejscu dawnego Kapitana Olsena, w którym - jak wskazuje nazwa, możemy przebierać w niezliczonej ilości makaronów. Nową przestrzenią w starym miejscu jest Face Club, znajdujący się na ulicy Hryniewickiego , w miejscu dawnego Klubu Mandragora, który zachęca barwnym i trochę futurystycznym wnętrzem, zarówno na spotkania przy alkoholu jak i imprezy do białego rana.
Na szybko przed imprezą
Gdańsk doczekał się dwóch nowych lokali na miarę słynnych warszawskich Przekąsek i Zakąsek czy nawet sopockiego Białego wina i owoców. Pierwsze z nich to działające już od listopada Napitki i Zakąski na ulicy Do Studzienki we Wrzeszczu, a drugi to No to Cyk na ulicy Chlebnickiej , w miejscu dawnego klubu La Dolce Vita.
System ich funkcjonowania jest prosty - możemy się tam napić alkoholu za 4 złote i szybko coś zjeść za 8 złotych. Wachlarz menu jest szeroki, w obu miejscach mamy do wyboru zarówno piwo i wódkę oraz napoje bezalkoholowe, a także masę szybko przyrządzanych dań: od tatara, białej kiełbasy, galaretki po sałatkę warzywną. Te miejsca to dobry pomysł na tzw. before przed imprezą, ale niekoniecznie - wrzeszczańskie Napitki zaopatrzone są w stoliki z krzesłami, a w gdańskim No To Cyk, można usiąść na dłuższą chwilę na antresoli. Widać, że w obu przypadkach istnieje zapotrzebowanie na tego typu miejsca, bo już cieszą się dużym zainteresowaniem.
Miejsca
Opinie (322) ponad 20 zablokowanych
-
2012-01-15 17:44
Co stało się z Pikawą ??? Wykosili ją - czy przekształciła się ??? (1)
Fajna kawiarnia była :))) z miłą atmosferą.
- 8 1
-
2012-01-15 18:45
Pikawa
Przeniosła się kawałek dalej, jest na Piwne 13/14.
- 3 2
-
2012-01-15 17:21
Wszystko zależy od "siły nabywczej" konsumenta oraz pewności dopływu świeżej gotówki zwanej czasem "szerokim gestem" (2)
Są pieniądze, jest zabawa. Ja mam inne obiekcje. Po prostu nie mam zaufania do tego co mi podadzą. Jest dostęp do kuchni, to się gotuje. Jest miejsce do konsumpcji, to się konsumuje.
Która z Was młode dziewuszki potrafi wysmażyć mi takie faworki jakie mam w domu i którymi się właśnie delektuję? (Myk polega na tym, że zamiast octu dajemy czysty spirytus). Nie w każdym domu ten specyjał się uchowa dłużej jak tydzień. Mmmmmm.
"Wszyscy jedli wołowinę, a ja lubię świńskie ciało, a że było trochę tłuste, to po brodzie mi kapało".
Knajpa to ekstra wydatek, to szaleństwo i rozpusta. Zapusty. Oczywiście tu i teraz. Są Narody, które na to stać. Nas niestety na takie zabawy nie stać. Nie ma co się sadzić na cudze jaja.
Nie wykładajmy na stół "Carmenów" jarając "Sporty".- 18 4
-
2012-01-15 18:23
Takie tam przednie brednie poobiednie... (1)
- 1 1
-
2012-01-15 18:35
nie umiesz robić faworków jak nasze oćce, to twój problem
my mamy tradycję, ty masz celebrytów brząchanie, twój wybór - bezpaństwca
- 3 3
-
2012-01-15 17:57
GOLD TOWN.....
J co to jest ........w PRLu więcej było na barze.
- 5 0
-
2012-01-15 17:38
Africa.
W Africa Barze polecam przepyszna salatke z bambusa i krokiety z krokodyla.Mniam.
- 5 9
-
2012-01-15 17:06
tylko ta obsługa .....
- 5 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.