• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jedzenie na telefon w nocy. Ruszył Food Outlet

Łukasz Stafiej
30 stycznia 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Magda Śliwa i Krzysztof Szychowski z Food Outlet. Jedzenie rozwożą do 2 w nocy. Magda Śliwa i Krzysztof Szychowski z Food Outlet. Jedzenie rozwożą do 2 w nocy.

- Food Outlet to nocny dowóz dań z restauracji, którym nie udało się wszystkiego sprzedać. Chcę podkreślić, że nie mówimy o żadnych resztkach, to pełnowartościowe dania. Tylko taniej - mówi Magda Śliwa, współwłaścicielka Food Outlet. Nocna restauracja na telefon to zupełnie nowy pomysł na trójmiejskim rynku gastronomicznym.



Łukasz Stafiej: Słowo outlet kojarzy się z produktem niepełnowartościowym. Nie najlepsza to reklama dla jedzenia.

Magda Śliwa: Słowo outlet nabrało w Polsce innego znaczenia, niż ma w rzeczywistości. U nas faktycznie to synonim przecenionego, czasem wybrakowanego towaru, który nie sprzedał się w sklepie. Ale na świecie, skąd to pojęcie do Polski przywędrowało, outlety to sklepy firmowe, w których sprzedaje się pełnowartościowe, oryginalne produkty, np. końcówki serii danych ubrań. My ten model przenosimy na pole gastronomiczne. Food Outlet to nocny dowóz dań z restauracji, którym nie udało się wszystkiego sprzedać. Chcę podkreślić, że nie mówimy o żadnych resztkach, to pełnowartościowe dania.

Jest taniej niż w stacjonarnej knajpce?

W Food Outlet sprzedajemy za od 50 proc. do 70 proc. ceny początkowej danego dania. Nie możemy sprzedawać taniej, bo restauratorom nie zawsze jest na rękę pozbywać się niesprzedanego jedzenia.

Wolą wyrzucić jedzenie?

Nie, w restauracji - jak w domu - nic nie powinno się zmarnować. Wolą przetworzyć i następnego dnia sprzedać klientowi to samo w innej postaci. Rosół z poniedziałku we wtorek jest pomidorową, a ta sama pomidorowa w środę może być dodatkiem do sosu do makaronu. Posiadamy doświadczenie w gastronomii i wiemy doskonale, jak to w niektórych miejscach wygląda. Mimo to statystyki mówią, że restauratorzy w naszym kraju wyrzucają 30 tys. ton żywności rocznie, a do wyrzucania jedzenie przyznaje się 40 proc. Polaków. Chcielibyśmy przy okazji edukować, że jedzenia nie należy marnować.

Wy korzystacie ze sprawdzonych lokali?

Wciąż rozwijamy naszą sieć, ale staramy się współpracować tylko z lokalami, które stawiają na dobrą jakość jedzenia.

Na przykład jakich?

Na razie nie udostępniamy takich informacji. Ludzie o to oczywiście pytają, ale my chcemy wpierw poznać ich opinie na temat naszego jedzenia i wybrać tylko najlepszych partnerów. Nazwy ogłosimy w lutym.

Co można u was zjeść?

Nie mamy stałego menu. Codziennie w karcie jest co innego, wszystko zależy od oferty lokali, z którymi współpracujemy. Stawiamy między innymi na kuchnię polską, włoską, francuską, ale można u nas zjeść potrawy z całego świata. Dotąd można było u nas zamówić m.in. kaczkę w pomarańczach, kotlet schabowy, pierś z kurczaka, flaki, lasagne, zupę meksykańską, a nawet sushi, małże czy żabie udka. Co ciekawe, te ostatnie zeszły jak na pniu.

Jak można skorzystać z oferty Food Outlet?

Codziennie wieczorem kontaktujemy się z lokalami i ustalamy menu, które o godz. 21 publikowane jest na Facebooku. Zamówienia przyjmujemy w godz. 22-2. Na dowóz trzeba czekać około 40 minut. Dostarczamy w całym Trójmieście. W Gdyni dowóz kosztuje 2 zł, w Sopocie - 4 zł, a w Gdańsku - 6 zł.

Ludzie chętnie zamawiają jedzenie w nocy?

Tak, ale nas to nie dziwi, bo w Trójmieście nie ma gdzie zjeść po godz. 22, nie licząc budek z kebabami czy foodtrucków. Zamawiają przede wszystkim pracownicy na nocnych zmianach, głodni single, którym nie chce się gotować, ale też rodziny z dziećmi. Regularnie dzwoni do nas pani, która kupuje obiad na następny dzień dla swojego męża.

Miejsca

Opinie (348) ponad 20 zablokowanych

  • (2)

    To jak w końcu.. w nocy, czy tylko do 2?! No i ten outlet, czyli resztki z dnia chyba, bo to mi pierwsze wpadło na myśl..

    • 70 29

    • Z tymi resztkami to w dychę trafiłeś, są na czarnej liście pracodawców.

      • 7 1

    • Przeczytałeś tylko tytuł i podpis pod zdjęciem?

      • 10 11

  • Bez sensu nazwa. (1)

    Bez sensu jest ta nazwa , odurzające jakbyście napisali Food Qutlet to co innego. :D

    • 4 2

    • 3 x TAK

      • 0 0

  • Tak patrzyłem na profilu na facebooku to ceny jakoś strasznie nie są rewelacyjne. (25)

    Dokładam parę złoty i jem świeże.

    • 116 16

    • ty jesz świeże? czuli co czosnkowana cebulo? dzień w dzień siateczka (12)

      z biedronki, zadowolony bo dostałeś kartofle i cebulę w promocji??? jak tanio kupisz to wozisz kartofle na wiochę? paradoks warzywa wożone z miasta na mazurską wiochę

      • 13 54

      • świeżo (6)

        szybko można zrobić porządne jedzenie, wcale nie trzeba stać długo przy garach a chociaż wiem co jem. w 30 min. mam dobry obiad ; Ugotować ryż / kaszę, w tym czasie wrzucamy mix sałatkowy z jakimiś warzywkami i sosem oraz smażymy kotlet i tyle. Można też zrobić makaron z sosem i warzywami oraz kawałkami kurczaka. Najczęściej w restauracjach i knajpach jest drożej i nie wiadomo jakiej jakości dają produkty.
        Niestety stajemy się powoli społeczeństwem, które raz na tydzień ugotuje coś samemu, a tak to ciągle kupuje/ zamawia. Nic dziwnego, że potem ludzie chorują, źle się czują, są osłabieni i mają nadwagę....

        • 53 2

        • za 30 minutowy obiad (3)

          to bym żonę z domu pogonił.
          Filet z dorsza - samo wyciągnie ości pensetą to 10-15 minut.
          Filet z piersi kurczaka - wyczyszczenie wszystkiego, powycinanie wszelkich błon, zgrubień, tak że min 20% masy to odpady po czyszczeniu, później staranne klepanie w folii do grubości max 3mm, podwójna panierka w mące z przyprawami i potem w ugniecionych płatkach kukurydzianych - 30min.
          Smażenie tylko na głębokim tluszczu, odsączanie tłuszczu, odparowanie mięsa/ryby.
          Przed mięsem surówka/saładka - nigdy żaden gotowiec z plastiku, wszystko ładnie umyć, pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wyciąć twarde zielone coś, pozbyć się wodnistej części z nasionkami, oliwki tylko czarne muszą być krojone na pół - wzdłuż, feta łamana nie krojona, bron boże te wynalazku już pokrojone w koszyczku, świeżo zrobione grzanki z czerstwego pieczywa, w ziołach.
          Dobrego starannego obiadu nie da się zrobić w 30 minut. Godzina to mało.

          • 5 22

          • saładka :D:D:D

            leżę

            • 1 0

          • biedna ta Twoja żona

            Chyba że to ty ślęczysz nad rybką i z lupą ości pesetą wyjmujesz itd itd

            • 4 0

          • Przykład sprzed godziny. Paellę od podstaw zrobiłam w 35min. Mniam!

            na dużej patelni, mały ogień - bez opcji piekarnika, jak w przepisie. Smacznego :)

            • 2 0

        • Jak smażysz kotlety to zdrowo, że hej!

          • 3 8

        • Oj bez przesady,

          ja akurat rzadko zamawiam jedzenie na telefon, na mieście stołuję się 2-3 razy w miesiącu, a gotowcami z marketów gardzę serdecznie. Praktycznie codziennie gotuję, bo bardzo to lubię i śmiem powiedzieć, że umiem. Dzięki temu mam i smaczniej i bardziej zdrowo.

          • 21 1

      • a ty jesz po 22 swieze suszi robione o 9 rano? smacznego:)

        • 10 1

      • Musze cie rozczarowac... Na Mazurach tez mamy Biedronki. Wybacz ale to nie tylko przywilej Trojmiasta. Wybacz ze musialam wyprowadzic cie z bledu.

        • 11 2

      • poziom frustracji w twojej wypowiedzi świadczy o tym że chyba jesteś jednym z właścicieli tego outletu... (1)

        a jeśli taki jest wasz poziom kultury, to sukcesów nie wróżę, ja w każdym razie jestem zrażony

        • 20 5

        • To z pewnością właściciel, poziom wypowiedzi całkiem pasuje do jego facjaty.

          • 17 4

      • szkoda nawet odpisywać :) lemingu

        • 2 8

    • (...) (4)

      typowe myslenie polaka cebulaczka :) nie ma pojecia a sie wypowie i jeszcze sypmnie "mondroscia" :D

      • 12 60

      • a ty rozumien nie jesteś polakiem i żyjesz w lemingradzie (1)

        • 19 4

        • a ty warszawsiokiem

          j/w

          • 1 1

      • a argumenty jakieś masz? cebulaku? (1)

        • 20 6

        • Mam!

          Zupa za 8 zł w 70% przecenie? Dzięki!

          • 36 5

    • Gdzie te super ceny (2)

      Tez mi się wydaje że te ceny nie są wcale super.
      np. Schabowy za 16zł? Co to za rewelacja. Za tyle to w każdej knajpie kupie. Tak samo jak pstrąga za 19zł. Kogo oni chcą w wała zrobić?

      • 46 2

      • to ja wolę bar mleczny, świeżo i taniej niż w tym outlecie, a żabich udek i tak nie lubię

        • 11 1

      • Plus 6 zl za dowoz... do zwykla restauracja w bialy dzien razem za tyle przywiezie

        • 14 0

    • Food Outlet kupuje resztki za 50 proc. - 70 proc. ceny początkowej danego dania ,a sprzedaje po normalnej (3)

      to się nazywa biznes po polsku

      • 49 5

      • Dlaczego "po polsku"? (1)

        To takie dziwne, że firma chce zarabiać?
        Nikt cię nie zmusi do korzystania z usług, możesz dalej żywić się w zakładowej stołówce.

        • 8 22

        • Bo tak, śledziu

          nie dość że syf odgrzewany to jeszcze z gdyni :D

          • 15 2

      • Biznesu się na budowie uczyłeś? KAŻDY biznes polega na tym, żeby kupić taniej i sprzedać drożej. Rynek zweryfikuje.

        • 15 2

  • A kto zamowi w nocy

    Chyba naje ani .....wspolczucia dla kierowcow outleta

    • 1 2

  • Jedz w nocy bedziesz wielki.

    • 2 1

  • (11)

    Fajny pomysł :) życzę powodzenia!!!

    • 258 31

    • to auto nadaje się do przewozu żywności??? (6)

      co na to sanepid?

      • 37 14

      • sie nadaje :)

        A pizze to Ci niby w czym przywożą? Termotorba i do przodu!

        • 3 0

      • To nie surowy kurczak albo wędlina. Wiec dojezdza do ciebie ciepłe.

        • 3 2

      • Ładna INSIA, odwal się.

        • 5 7

      • jakbyś zobaczyl niektóre cinquecenta, którymi pizze rozwożą (1)

        to byś inaczej śpiewał

        • 57 0

        • albo Fiaty 126 p.

          • 32 0

      • To auto ma tylko kadra menedżerska... ;-)

        • 24 4

    • bezedura

      W nocy się nie je. Potem będzie pełno otyłych, którzy będą się leczyć na serce, cukrzycę i kto za to zapłaci??? Ci państwo?

      • 5 2

    • wy w to wierzycie (2)

      bo ja nie, znam dość dobrze realia rynku i gotowych dań nikt nie sprzeda za 1/3 ceny. Poza tym nie chcą cwaniaki podać nazw lokali bo z nikim nie współpracują! Sama gotuje cały dzień a jej fagas w nocy rozwozi, wystarczy pomyśleć!

      • 24 15

      • skoro tak

        to czemu nie sprzedają w dzień? Wyższa cena, wiecej klientów.

        • 0 0

      • ha ha ha dobre

        :))))

        • 6 0

  • bardzo interesujące (3)

    Ale czy te dania są ciepłe?
    Najpierw się nie wyprzedały, potem są transportowane i cena dowozu w Gdańsku po prostu przygniata. Jednak pizza wyjdzie taniej...

    • 9 3

    • a czy ty jestes ciepla po polnocy?

      • 3 0

    • domowa pizza (1)

      Domowa pizza czas przygotowania 40 min czyli czas dojazdu, kwota do 5 zł za dużą blachę, zależy od składników, smak bezcenny. Ja wiem że każdy szuka sposobu aby jakoś zarobić ale nie traktujcie ludzi jak jeleni

      • 4 2

      • Poprawka :Od 5 zł

        • 6 0

  • (1)

    Za pierwszym razem jedzonko super, nastepnego dnia zamowione jedzenie przyjechalo zimne i nie to co zamowilam...

    • 5 1

    • tak samo

      • 1 1

  • Osobowym autem?

    Dostawa osobowym autem? Takie coś nie przeszłoby kontroli sanepidu. Z tego co wiem powinna być wydzielona strefa do przewozu jedzenia. Ale po 21 urzędy nie pracują więc sprawa załatwiona ;-)

    • 9 2

  • w pytkę

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Wiosna w ogrodzie (1 opinia)

(1 opinia)
6 zł
targi, kiermasz

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (49 opinii)

(49 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Największym koncertem w historii Trójmiasta było widowisko w Stoczni Gdańskiej w 2005 roku z udziałem Jean-Michel Jarre'a. Ile biletów sprzedano?