- 1 Techno balkon otworzył sezon (50 opinii)
- 2 Juwenalia: Bajm, LemON i strefy z nagrodami (64 opinie)
- 3 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (58 opinii)
- 4 Momoa spotkał się z Michalczewskim (60 opinii)
- 5 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (137 opinii)
- 6 Chowają pieniądze w miejscach publicznych (52 opinie)
Kolejny Restaurant Week już wkrótce
Ponad trzydzieści restauracji z Trójmiasta weźmie udział w siódmej odsłonie festiwalu Restaurant Week, który odbędzie w dniach 18-30 kwietnia. Trzydaniowe menu będzie można zjeść za 49 zł. - Z roku na rok Polacy coraz więcej jedzą w restauracjach - cieszą się organizatorzy.
- Możemy liczyć na specjalnie skomponowane menu, które na co dzień nie jest dostępne w karcie - mówi Natalia Taranta-Pelc, trójmiejska koordynatorka Restaurant Week. - To świetna okazja, by odwiedzić nowe miejsca - zarówno te, w których jeszcze nie byliśmy, jak i te, które dopiero pojawiły się na kulinarnej mapie Trójmiasta. To także okazja do spróbowania nowych smaków - w tej edycji mamy kuchnie z całego świata - grecką, włoską, hiszpańską czy tajską, a także polską - w niecodziennej odsłonie.
W każdym lokalu będzie można spróbować trzydaniowego, popisowego menu szefa kuchni składającego się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Większość miejsc oferuje opcję mięsną oraz wegetariańską. W festiwalowych jadłospisach znajdziemy takie pozycje, jak m.in. nepalski smażony makaron, roladki z cielęciny z grzybami, chałwę marchewkową, filet z łososia w musie z krewetek, sandacz w cytrusach z plackiem z kiszonej kapusty, królik w sosie jabłkowo-pietruszkowym, gryczane kopytka z boczniakiem, policzki z dzika czy lody z hiszpańskiej cavy.
W kwietniowej edycji festiwalu wezmą udział takie trójmiejskie lokale, jak Bollywood Lounge, Buddha Lounge, By The Way, Cozzi, Dancing Anchor, Fedde, Fidel, Gvara, Ibis Kitchen, Koncept, Lula, Nowy Świat, Numero1, On/Off, Otwarta, Panaya, Panorama Gdynia, Papieroovka, Pelican, Pobrzegi, Pomelo, Polskie Smaki, Restauracja Filharmonia, Rękawiczka, Unicorn, Seafood Station, Senso, Tapas Barcelona, Taverna Zante, Tawerna, Trattoria La Fortuna i Zafishowani.
Listę restauracji wraz ze szczegółowym menu można znaleźć na stronie restaurantweek.pl. Po wybraniu miejsca i daty należy opłacić rezerwację. Następnie na podany adres mailowy wysyłany jest kupon rezerwacyjny, który trzeba zabrać do lokalu. Festiwal potrwa od 18 do 30 kwietnia, ale nie warto zwlekać z rezerwacją do ostatniej chwili.
- Z roku na rok Polacy coraz więcej jedzą w restauracjach. Często imprezy rodzinne, ze znajomymi czy współpracownikami odbywają się w restauracji - to tam świętujemy urodziny, zaręczyny, sukcesy czy inne nasze małe i duże "święta". Restaurant Week popularyzuje wyjście do restauracji w formie celebracji wspólnego czasu, doświadczenia kulinarnego i bycia z bliskimi - tłumaczy Taranta-Pelc.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (50) 2 zablokowane
-
2018-04-17 23:02
No wlasnie weźcie idźcie zjesc kebaba
- 0 2
-
2018-04-17 21:41
Idem na kebsa ale polskiego
10 lutego bliżej dworca
- 1 2
-
2018-04-17 07:36
Drogie jak na praktycznie menu degustacyjne (2)
Restauracje generalnie obcinaja gramatury porcji do wszelkich tego typu "wydarzen" ..ale biznes sie kreci co tylko potwierdza, ze ludzie to barany
- 17 5
-
2018-04-17 09:58
Idź do restauracji i zamów podobne danie nie w ramach festiwalu i napewno zapłacisz ponad 100 zł (1)
- 1 10
-
2018-04-17 20:36
Zapewniam Cie, to nie bedzie to samo, take samo, danie.
- 3 1
-
2018-04-17 07:33
I zaczęło się... (4)
W biedrze taniej
- 13 14
-
2018-04-17 07:39
(3)
..taniej. dlatego w wielu restauracjach jest towar z biedry.
- 17 1
-
2018-04-17 13:23
miejska legenda stworzona przez tych co nie chodzą jeść na mieście (2)
- 2 8
-
2018-04-17 20:35
..nie legenda.. Z pierwszej reki - znana Restauracja w sopocie..biedra nie jest moze podstawowym dostawca surowca (to bardziej selgros/makro) ale dwie wizyty w tygodniu w biedrze sa normalne.
- 5 0
-
2018-04-17 17:26
Wiejska legenda stworzona przez tych, którzy próbują rano kupić śniadanie.
No, ale 20kg szynki na fakturę to przecieć każdy rano kupuje, nie?
- 3 3
-
2018-04-17 06:14
drogo.pójdę z rodziną dwoje dorosłych plus dwoje dzieci, Dania napoje, deser, napiwek ... (7)
To minimum 300 zl. Troszkę za dużo jak na jeden obiad.
- 22 8
-
2018-04-17 07:48
(1)
siedź w domu przy szynce wieprzowej w promocji za 8.99 i ziemniakach za 0.69zł
- 4 20
-
2018-04-17 17:22
A możesz też pójść do restauracji
I dostać szynkę wieprzową za 8.99, ziemniaki za 0.69 i szlaczek z sosu za 0.13.
I zapłacić 50 pln :)- 8 0
-
2018-04-17 14:29
Do licha, a nie można Tydzień Restauracji?
- 4 1
-
2018-04-17 11:21
e tam
Zostanie Ci jeszcze 200 zł reszty
- 3 2
-
2018-04-17 10:12
Jak 49 zlotych to dla Ciebie za drogo to weź udział w konkursie
- 3 9
-
2018-04-17 09:44
Jak dwoje dzieci to masz 500+
Więc nie marudź- 8 7
-
2018-04-17 08:50
Manu (już z deserem) kosztuje 49zł za osobę, a do tego dla dorosłych masz drinka z martini gratis. Więc nawet jeśli domówisz napoje, to nie powinno przekroczyć 220-230 zł za obiad dla 4 osób : przystawka + danie główne + deser + napoje + drink dla dorosłych. Myślę, że raz na jakiś czas, nawet przy ograniczonym budżecie, można pozbierać trochę pieniędzy i dla zdrowia psychicznego wyjść z domu do ludzi... :)
- 12 8
-
2018-04-17 16:15
... bez sypanego złota nie przejdzie mi przez usta ;)
- 3 1
-
2018-04-17 15:35
Nie chcesz ,nie idz ,nikt Ci nie każe.Tylko nie opowiadaj ze byłeś i ze jest beznadziejnie
- 0 8
-
2018-04-17 10:20
Ludzie (12)
To są restauracje ,nie jest tanio ,zawsze możecie wziąć udział w konkursie jak was nie stać ewentualnie bary typu anker czy poprostu za 10 zł za jajecznicę Czy gołąbki za 2 dychy przekalkulujcie sobie to
- 3 14
-
2018-04-17 10:50
(11)
Nie jest tanio to u jubilera. Dlaczego w restauracji musi być drogo?
- 11 2
-
2018-04-17 11:16
Bo musi opłacić 10 pracowników (5)
- 2 5
-
2018-04-17 14:59
taaaaaak...opłaca tych 10 pracowników...taak, oczywiście...a pod innymi artykułami o restauracjach "w restauracjach zarabia się mało, dlatego trzeba dawac napiwki" - przecież o to wojny są tu w komentarzach, gdy tylko pojawi się temat restauracji...wiec w końcu jak to jest?
- 2 1
-
2018-04-17 11:43
(3)
To niech opłaca pracowników. Ja ich nie zatrudniam.
- 7 1
-
2018-04-17 13:27
ale żreć przychodzisz a jak nie przychodzisz to kij tobie do tego (1)
- 1 3
-
2018-04-17 14:12
No.
- 2 0
-
2018-04-17 12:11
Ale z Ciebie lamus
- 1 6
-
2018-04-17 11:17
Bo robią wszystko zebys zjadł ze smakiem A nie po prostu zjadł (2)
- 1 4
-
2018-04-17 11:45
(1)
Nie, najlepiej za 49zł podać gościowi g....o
- 3 1
-
2018-04-17 12:07
Dobral
- 1 1
-
2018-04-17 11:15
Bo np płaci 25 tysięcy za wynajem lokalu? (1)
- 3 4
-
2018-04-17 11:41
Frajerzy niech płacą jak chcą. Mnie w to nie mieszaj.
- 6 1
-
2018-04-17 10:16
Suuuuuuper (1)
A czy można zarezerwować stolik dla 8 osób?Moja mama ma urodziny
- 6 2
-
2018-04-17 11:52
7+1
można, a nawet jeśli robisz rezerwację na więcej osób, bo płacisz za 7, a ósma jest w gratisie.
Problem może być ewentualnie z dostępnością miejsc, bo nie wszystkie restauracje mają możliwość ustawienia stolików w ten sposób.- 2 4
-
2018-04-17 09:45
49 zł za 3 daniowe menu i do tego drink z martini to dużo? (2)
- 8 9
-
2018-04-17 09:59
(1)
Tu większość oczekuje 4,9 zł.
I do tego martini aż do porzygania.- 8 9
-
2018-04-17 10:00
Hahahah
- 3 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.