- 1 Miłośnicy vintage znowu opanowali 100cznię (23 opinie)
- 2 Zrobili karierę dzięki "Szansie na sukces" (28 opinii)
- 3 Gdzie na karaoke w Trójmieście? (29 opinii)
- 4 "Grillujemy" współczesne kino (61 opinii)
- 5 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 6 "Kaskader": kciuk w górę, a nawet dwa (20 opinii)
Paszteciki z łososiem i mięsem, krewetki zamiast karpia, mini desery z maliną - tak, według kucharzy, powinny wyglądać święta Bożego Narodzenia, jeśli ich gospodarze chcą nadążać za zmieniającymi się trendami.
W środę w restauracji Panorama kucharze z najlepszych trójmiejskich restauracji wymieniali się pomysłami. Tematem przewodnim były oczywiście wigilijne potrawy. - Zebraliśmy w jednym miejscu najlepszych kucharzy po to, by wspólnie zaprezentowali swoje pomysły kulinarne, które każdy z nas może włączyć do świątecznego menu - mówi Grzegorz Ługiewicz z Oerlemans Team, organizatora pokazu. - W tym roku do tradycyjnych potraw warto dołączyć m.in. owoce morza. Na przykład zamiast karpia można zaserwować krewetki. Kuchnia, nawet ta świąteczna, też powinna podążać z duchem czasu - dodaje.
A co po świątecznym posiłku? Najlepiej kawa i to nie byle jaka, ale cappucino. W Panoramie oprócz pokazu gotowania na żywo, odbyła się też prezentacja przyrządzania cappucino, caffe latte i caffe macchiato.
Nie obeszło się też bez koktajli. - Coraz modniejsze są lekkie, niskokaloryczne koktajle owocowe, które łatwo też przygotować samemu w domu. Do bazowego koktajlu wystarczą jedynie owoce i lód - mówi Max Warno, menadżer marki Hamilton Beach.
Trójmiejscy kucharze rozgrzewają się przed świętami.
Miejsca
Opinie (50) 6 zablokowanych
-
2009-12-04 07:26
skoro krewetki Ci nie smakują to nie jedz i nie ma problemu...Gro ludzi je lubi i będą jedli czy mają słomę w butach czy nie...a Twoje wspomnienia na temat smaku guzik niektórych obchodzi...więc jak już jesteś takim zawistnym dzieckiem może sam coś zacznij robić i wykaż trochę inicjatywy! bo najłatwiej siąść i napisać! nie każda kuchnia jest dla każdego i tyle...zjedz parówki sobie.
- 3 2
-
2009-12-03 16:28
Krewetki są obrzydliwe! (1)
Krewetki są obrzydliwe, rzygać mi się chce na wspomnienie ich smaku. Raz spróbowałem i nigdy więcej. I śmiać mi się chce z tych wszystkich, którzy na siłę, zgodnie z modą i trendami je jedzą. Tępe twarze, we łbach siano, w butach słoma, a na talerzach krewetki! HAhahahahaha.
- 5 6
-
2009-12-03 16:49
Dziekujemy ci koneserze. Napewno wezme twoja wypowiedz pod uwage i bede sie ja podpieral.
- 1 0
-
2009-12-03 16:47
Nic nie zastapi sledzika
W kazdej postaci
- 4 0
-
2009-12-03 13:15
Karp a krewetka
na karpiu jest 100 procent marzy a ile na krewetce????
- 1 0
-
2009-12-03 07:06
Większość społeczeństwa stołuje się w Biedronce, (5)
a tam takich frykasów nie uświadczysz.
A tak na marginesie co to za dyrdymały dla snobów,mamy swoją tradycję i ją pielęgnujmy.- 25 10
-
2009-12-03 10:38
NIE PRAWDA!!! (3)
OSOBISCIE KUPOWALEM W BIEDRONCE KIEDYS KREWETKI I NAWET MALZE :D....CO PRAWDA Z PUSZKI NO ALE BYLY ;D
- 4 1
-
2009-12-03 11:56
z puszki to ja piergolę jakieś guano (2)
mięso na kotlety też z puszki kupujesz.
A różnica przy owocach moża
jest 10 razy większa
niż przy mięsie czerwonym
i 2-3 razy większa od podrobów klasycznych.
To po prostu nie ma już smaku.
Krewetka ma być świeża i surowa
tak samo ryba, czy wątróbki.
Inaczej nie ma sensu tego kupować.- 1 2
-
2009-12-03 11:56
morza morza morza morza morza (1)
to przez gorączkę bydlaki,
nie śmiać się- 1 2
-
2009-12-03 12:47
kogo bydlakiem nazywasz człeku prosty....
gdzie kupisz świeżą i surową - na targu w Bangkoku?!
- 3 0
-
2009-12-03 12:10
kupowałam
mrożone krewetki soute, mrożone krewetki w panierce z sosem... mniam
- 2 0
-
2009-12-03 10:32
Wesołych Swiąt
Wydaje mi się że kucharze proponowali dodatkowe jakieś propozycje niż kazali zastąpić karpia bo tak się nie da i każdy to wie...i nikt nie proponował cappuccino na kolacje! Kawę dużo ludzi lubi i pijemy ją nie tylko przez święta...byłem i jadłem te propozycje i nie znalazłem się na toalecie...a co do biedronki...niestety ale tam nie można się stołować,można zakupy zrobić...wiec zamiast krytyki powinniśmy zmotywować naszych młodych kucharzy że coś próbują robić i wykazują trochę własnej kreatywności..pozdrawiam krytyków.
- 9 2
-
2009-12-03 09:29
Po takiej wigilii nie przyzwyczajone do takiego jedzenia żołądki
spowodują że pasterkę będziemy oglądali w telewizji z perspektywy kibla.
- 5 6
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.