- 1 Juwenalia: Bajm, LemON i strefy z nagrodami (68 opinii)
- 2 Recenzja filmu "Istoty fantastyczne" (2 opinie)
- 3 Techno balkon otworzył sezon (60 opinii)
- 4 Chowają pieniądze w miejscach publicznych (53 opinie)
- 5 Momoa spotkał się z Michalczewskim (60 opinii)
- 6 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (60 opinii)
Klub Żak rusza z nowym cyklem imprez, które spodobają się miłośnikom kulinariów. Kolacje Proszone będą okazją, aby spróbować eksperymentów i odkryć kulinarnych trójmiejskich pasjonatów gotowania i szefów kuchni. Pierwsze spotkanie poświęcone podrobom zaplanowano na niedzielę, 14 lutego.
Gdański Żak z kulinariami raczej się nie kojarzy. To przede wszystkim jeden z najprężniej działających klubów koncertowych w Trójmieście. W tutejszej kawiarni kuchnia co prawda funkcjonuje, ale serwuje przede wszystkim proste dania obiadowe i przekąski do alkoholu. Cykl spotkań Kolacje Proszone to próba zaprezentowania w tym miejscu jedzenia bardziej finezyjnego.
- Nasza muzyczna oferta celuje w klienta o wyrobionym guście. Również podczas imprez Kolacje Proszone chcemy pokazać jedzenie nieoczywiste, które dla gości może być okazją do kulinarnych odkryć - mówi Beata Duszyńska, kierownik kawiarni w Żaku. - Będzie to okazja, aby poznać nie tylko nowe smaki, ale i innych pasjonatów jedzenia, ponieważ goście będą siadali przy jednym, dużym stole.
Pierwsza odsłona imprezy odbędzie się w niedzielę, 14 lutego o godz. 17. W cenie 50 zł od osoby będzie można spróbować czterodaniowego menu przygotowanego przez grupę trójmiejską Smaczność, którą współtworzy pasjonat gotowania o pseudonimie Sebastian Nażarty i szef kuchni zamkniętego już bistro Pies i Róża, Tim Giles.
- Tego dnia wypadają akurat walentynki, a to świetna okazja, aby pobawić się na talerzu całą tą romantyczną otoczką - tłumaczy Nażarty. - Tego dnia tak często podkreślamy, że w miłości liczy się wnętrze, dlatego przewrotnie postanowiłem zaserwować między innymi podroby. Głównymi bohaterami menu będą serca, ozorki i policzki. W Polsce wciąż kojarzą się one z niskiej jakości produktami, ale warto przypomnieć, że w kuchni francuskiej to klasyka, stawiana na równi na przykład z polędwicą wołową. Podroby są bardzo smaczne i bogate w koenzymy czy witaminy z grupy B.
Goście będą mieli okazję spróbować m.in. pikantnych kurzych serc podanych na różowym winnym risotto z jadalnymi kwiatami czy ozorków gotowanych w court-boullion, serwowanych z marynowanymi w czerwonym barszczu i pieczonymi policzkami wołowymi z buraczanym puree. Na przystawkę podana zostanie niespodzianka, a na deser galaretka z szampana z kawiorem z porzeczkowego likieru Creme de casis.
Nażarty chciałby, aby każde spotkanie było okazją do kulinarnego eksperymentu i zabawy z jedzeniem. Podczas kolejnych edycji planuje zaprezentować m.in. kuchnię meksykańską czy japońską, a także przygotować wyłącznie z surowych produktów kolację witariańską.
Spotkania z cyklu Kolacje Proszone organizowane będą nieregularnie, maksymalnie dwa razy w miesiącu. Klub Żak nie wyklucza również współpracy z innymi trójmiejskimi pasjonatami gotowania i szefami kuchni.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (35) 5 zablokowanych
-
2016-02-08 19:03
tylko nie piszcie że byście chcieli schabowego, bo bez schabowego i taniej kiełbasy z biedry to nie życie
- 5 5
-
2016-02-08 18:39
Żak rulez :)
- 7 5
-
2016-02-08 17:23
Ile można żr^^^?
- 7 0
-
2016-02-08 15:38
(2)
galaretka z szampana z kawiorem z porzeczkowego likieru Creme de casis.
co to ma być:
kawior z porzeczkowego likieru
galaretka z szampana
szampan z kawiorem
czy jeszcze coś innego- 25 2
-
2016-02-08 15:47
Crème de cassis
panie Nażarty warto wiedzieć co z czego się robi- 6 1
-
2016-02-08 15:42
Panie Nażarty (tzn najedzony czy żartujący)
proponowane policzki to nie podroby- 7 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.