• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Legendarne lodziarnie mają się dobrze

Jakub Knera
15 lipca 2010 (artykuł sprzed 13 lat) 
Tradycyjne lodziarnie cieszą się niesłabnącą popularnością od kilku dekad. Pod względem jakości lodów, które produkują, nie mają sobie równych. Na zdjęciu szyld lodziarni Eskimo we Wrzeszczu. Tradycyjne lodziarnie cieszą się niesłabnącą popularnością od kilku dekad. Pod względem jakości lodów, które produkują, nie mają sobie równych. Na zdjęciu szyld lodziarni Eskimo we Wrzeszczu.

Kto nie zna lodów u Misia, we wrzeszczańskim Eskimo, Milano w Sopocie czy Mariolce w Gdyni? Te lodziarnie istnieją w Trójmieście już kilka dekad i mimo coraz większej konkurencji, mnóstwo osób odwiedza je do dziś. Z jednej strony sprzedawane tam lody przypominają nam czasy dzieciństwa, z drugiej wciąż są tworzone według tradycyjnej receptury.



Z roku na rok o dobre lody coraz łatwiej, ale tylko nieliczne lodziarnie mogą pochwalić się popularnością od kilkudziesięciu lat. Co sprawia, że dawne lodziarnie, choć czasem mniej eleganckie od powstających dziś, cieszą się ogromną estymą? Żeby to sprawdzić, wybraliśmy się na wycieczkę po wybranych trójmiejskich lodziarniach.

W Trójmieście działa kilka lodziarni, prowadzonych od kilkudziesięciu lat.



Zaczęliśmy w centrum Gdańska, gdzie odwiedziliśmy istniejącą od 1962 roku lodziarnię Miś, znajdującą się nieopodal Targu Rybnego, przy ul. Sukienniczej zobacz na mapie Gdańska. Nawet w środku tygodnia mała lodziarnia przyciąga spragnionych smakołyków, ale prawdziwe oblężenie przeżywa w weekendy, kiedy prowadzą do niej nawet kilkudziesięciometrowe kolejki. Wielu odwiedza ją od dzieciństwa, turyści bywają tu przy każdej wizycie w Gdańsku. W Misiu można kupić lody na wynos. Zdarzają się klienci, którzy zamawiają nawet kilkadziesiąt gałek.

Charakterystyczne dla starych, tradycyjnych lodziarni jest to, że są prowadzone z pokolenia na pokolenie przez jedną rodzinę.

Wrzeszczański Eskimo przy ul. Wyspiańskiego, założony pod koniec lat 40. (zwyczajowo nazywany Eskimosem), zyskał taką sławę, że otworzył swoje filie w Oliwie i w Brzeźnie. Wszystkie były prowadzone przez członków rodziny. Lody są tam nakładane z ogromnych mis, stojących za ladą. Żetony, które trzeba kupić, by później zamienić je na odpowiednią ilość gałek, to sentymentalna podróż do przeszłości.

Wciąż elegancko prezentuje się sopockie Milano, ze stolikami i rozbudowaną częścią kawiarnianą, znajdujące się przy Monte Cassino zobacz na mapie Sopotu, tuż obok Spatifu. Zielony domek i stoliki rozstawione przed wejściem zachęcają do spędzenia tu więcej niż kilku chwil. W ofercie - oprócz lodów i deserów - mamy także kawy i napoje. Lodziarnia istnieje od 1956 roku, kiedy założył ją Włoch Oronzo de Marco. Mało osób wie, że obok Spatifu i Ula to najstarsza sopocka kawiarnia.

W latach 60. kolejki, ustawiające się do tej lodziarni, ciągnęły się przez znaczny odcinek Monciaka, a podczas wizyt w kurorcie odwiedzali ją Hanka Bielicka, Irena Santor i Mieczysław Fogg. Dziś lodziarnią kieruje Julian de Marco. - Składniki sprowadzam specjalnie z Włoch, jakość naszych produktów jest dla nas najważniejsza - tłumaczy.

Kiedy opowiada o tajnikach produkcji lodów i specyfice jego lodziarni, trudno nie być pod wrażeniem znajomości i profesjonalizmu, z jakim buduje jej markę. Doceniają to sopocianie, którzy przychodzą tutaj całymi rodzinami, dzięki czemu przy jednym stoliku pysznymi lodami zajadają się nawet aż trzy pokolenia tej samej rodziny jednocześnie.

Podobną rodzinną tradycją cieszy się gdyńska Mariola, założona w 1966 roku przez Józefa Ruszczyka. Budynek stoi przy ul. Ejsmonda zobacz na mapie Gdyni, nieopodal Bulwaru Nadmorskiego (lodziarnia ma także oddziały w innych miejscach Gdyni). Można tu posmakować nie tylko lodów, ale i sorbetów, ciast oraz deserów. Jednak największą popularnością wciąż cieszą się słynne czarno-białe lody w pucharkach.

Dla właścicieli historycznych lodziarni ich prowadzenie to nie tylko biznes, ale przekazywana z pokolenia na pokolenie tradycja, w której kultywowanie wkładają czas, pasję i energię. Dla wielu smakoszy właśnie dlatego ich lody smakują najlepiej.

Zobacz wszystkie - stare i nowe - lodziarnie w Trójmieście

Opinie (338) ponad 50 zablokowanych

  • "Eskimos", po prostu!

    Najwspanialsze na świecie, cena podobna, zajadałam się tymi lodami z rodzicami a teraz z dziećmi! Nie maja sobie równych! Ten sam smak od 50 lat. Żadne lody za granicą nie mają takiego smaku. I niech nam trwają dalsze 50!!!

    • 2 1

  • Kiedyś w hotelu Hevelius W Gdańsku sprzedawali kule lodowe

    połowa była o smaku kakaowym a połowa o smaku śmietankowym. Potem zaczęto je sprzedawać w plastikowych pudełkach pod nazwą Casatte.

    CZY KTOŚ WIE CO SIĘ Z NIMI STAŁO??? CZY MOŻNA JE GDZIEŚ KUPIĆ ???

    • 1 1

  • Danusia w Gdyni

    A pamietacie lodziarnie na 10lutego w Gdyni, niedaleko poczty? Nazywala sie chyba Danusia, a w tym roku zrobili tam... kebab :/

    • 3 0

  • naj!!!

    Najlepsze w Misiu i Eskimo!!!

    • 1 0

  • a lodziarnia u Pana Kwaśniak (1)

    To jest lodziarnia gdzie wyrabiane są lody tradycyjna metoda bez żadnych polepszaczy, prawdziwe lody robi się na śmietanie kto nie wie jak smakują prawdziwe lody zapraszam do jedynej lodziarni przy ulicy Wąsowicza Gdynia - Grabówek u Pana Kwaśniaka

    • 3 2

    • ha ha ha lody na śmietanie :):):)

      • 0 0

  • Lodziarnia na Elbląskiej (Długie Ogrody) (1)

    Nie pamiętam nazwy tej lodziarni, ale pamiętam smak, a w zasadzie tylko i aż 3 smaki do wybory w lodziarni, którą prowadziło starsze małżeństwo na Długich Ogrodach do ok. 2001 roku. Od tych lodów można się było z łatwością "uzależnić", były przepyszne.
    Niestety starsze małżeństwo zaczęło podupadać na zdrowiu i zamknęło interes, nie miał chyba już kto kontynuować ich "DZIEŁA".
    Do legendarnych lodziarni zaliczyć trzeba jeszcze "Perełkę" na Żabiance(Wejhera-Orłowska). Pamietam jak się biegało tam po lody z termosem lub słoikiem.
    To były smaki !!!!!!! - nie ten "szit" co dzisiaj po 2.50 - 3 zł za gałkę

    • 2 1

    • gdzie jest dokładnie ta Perełka?

      • 0 0

  • ESKIMO

    najlepsze lody :)

    • 0 3

  • heh,he tworzone według własnej receptury...

    pomyślał by kto , że to akurat prawda, kiedyś to może i takie były , ale nie teraz, tyle barwnika, aspartamu, gumy arabskiej i innego ścierwa w nich jest że tylko głowa puchnie, wiem bo sam im tę chemię przywożę...ludzie nie kupujcie tego badziewia, dobrze wam radzę, sami róbcie lody domowym sposobem, przynajmniej będziecie wiedzieli co w nich jest

    • 3 1

  • mis!!!!!!

    nalepsze lody na swiecie sa u misia!!! moj tata zabieral tam 35 lat temu moja mame na randki!!! cudowne wspomnienia z dziecinstwa ( lody sie jadalo na trawniku,teraz stoi tu hotel Hilton,szkoda bo fajny widok byl ).pychaaaaaaaaaaaa!

    • 5 1

  • upal - lody

    Moim zdaniem ciagle smaczne sa lody u Marioli w Gdyni - jak dawniej, tylko teraz z usmiechem, nie jak za komuny - no i rowniez na Przebendowskich w Orlowie, to ponoc jakas rodzina, moze i receptura ta sama? ktos cos wie? mi tam smakuje...
    a w Sopocie nie bardzo - u "wlocha" juz nie te smaki, choc Julek sie stara...
    Lody Eskimos w Oliwie na petli - o te chodzi? moim zdaniem ciagle pyszne! polecam. a Giusti w Sopocie tez pamietam!!! i donaty. no wiadomo, nostalgicznie.

    • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Strefa Trojmiasto.pl na Juwenaliach

w plenerze, gry

Juwenalia Gdańskie 2024 (51 opinii)

(51 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Na którym placu zabaw znajduje się największa w Trójmieście pajęczyna wspinaczkowa?